Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa do Acoustic Energy AE 1

wizental

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad zastosowaniem wzmacniacza lampowego do AE 1 jednak obserwując jak głośniki pochłaniają prąd mam pewne obawy. Obecnie używany wzmacniacz jest wydajny, ale głośniki przyjmują to z takim spokojem że gdyby było ich 2/3 razy więcej to nie zrobiłoby to na nich wrażenia.

Proszę o info jakie efekty przyniosi kombinacja tych wspaniałych monitorów z lampą.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/36516-lampa-do-acoustic-energy-ae-1/

>wizental, 30 Wrz 2007, 11:13

.....cześć, miałem i b.szanuje AE1 MK II (genialne monitory), dlatego proszę, nie "morduj" ich "świeczką"....:))) basu i tak zbyt wiele z nich nie uzyskasz, dlatego (zaznaczam stanowczo i duzymi LITERAMI), MOIM ZDANIEM, skup się nad średnicą - w tym pomoże Ci z pewnością jakaś typowo angielska (szkocka ??) integra lub konstrukcja dzielona......(wyższe MF, Cyrusy lub Crimson, ten ostatni u mnie wspaniale radził sobie z AE1)....pozdrawiam - Andrzej.

To że basu z nich nie wycisnę to ja wiem : )))))))))))) i nie po to chcę je "świeczką" przypalać....

Potrzebuję magii i mam nadzieję że lampa mi to przybliży. Obecnie urzywany wzmacniacz jest jakby angielski i wydaje mi się nie najgorszy, dynaudio szrpał aż miło : )))))))

Dzwięk z AE 1 jest o wiele lepszy ale wiem że te monitory mogą jeszcze więcej.

Pozdrawiam serdecznie.

>wizental, 30 Wrz 2007, 15:23

....AE1 najwięcej magii maja na średnicy (moim zdaniem trudne są w tym temacie do pobicia...:)) a do jej wypełnienia, moim zdaniem, nie ma jak dobry tranzystor.....lampowce "kochają inaczej".....i osobiście ciągle ustawianie biasu oraz tolerowanie brumienia i innych przyglosów skutecznie mnie od nich odstrasza.....pomimo całej tej magii....:))) - pozdrawiam....

Bejnik, 30 Wrz 2007, 19:12

>>wizental, 30 Wrz 2007, 15:23

>....AE1 najwięcej magii maja na średnicy (moim zdaniem trudne są w tym temacie do pobicia...:)) a do

>jej wypełnienia, moim zdaniem, nie ma jak dobry tranzystor.....lampowce "kochają inaczej".....i

>osobiście ciągle ustawianie biasu oraz tolerowanie brumienia i innych przyglosów skutecznie mnie od

>nich odstrasza.....pomimo całej tej magii....:))) - pozdrawiam....

Łomatko, sam do dego doszedłeś, czy ktoś Ci jakichś bajek naopowiadał? Jeżeli to pierwsze, to miałeś do czynienia z jakimiś zdezelowanymi wrakami, a nie z prawdziwymi lampowcami. Jeżeli natomiast to drugie, to wiedz, że powtarzasz zasłyszane mity, legendy, i podania ludowe nie mające nic wspólnego z rzeczywistością.

McGyver, 30 Wrz 2007, 14:05

>Dobrze skonstruowany push-pull na KT88 pociągnie wszystko.

>Jeżeli mieszkasz gdzieś niedaleko mnie, to możemy się umówić na odsłuch z moim lampowcem.

to i odrazu wymienisz te szajsy AE na porzadne minasy... :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

McGyver >>> Zdania zawsze beda podzielone ja np. nie stronie od amplifikacji tranzystorowej jak i lampowej kazda z nich daje inne emocje i zalety.

Jeszcze zwroc uwage jakie kolumny ma Benjik uwiez mi zeby je pociagnac potrzeba PRADU bo inaczej porage.

Monobloki lampowe Manleya Neo 250 to potrafia maja czym pierdac ale kosztuja slono.

Elektrocompaniet ECI- 1 zdychal na tych glosnikach ze umieralem ze smiechu jak Cyrus w tym starciu go pozamiatal oczywiscie z PSX r.

Benjik >>> Od kiedy masz Heile ? bo cos czuje ze to moje byly.

robix

robix, 30 Wrz 2007, 22:52

>McGyver >>> Zdania zawsze beda podzielone ja np. nie stronie od amplifikacji tranzystorowej jak i

>lampowej kazda z nich daje inne emocje i zalety.

>

>Jeszcze zwroc uwage jakie kolumny ma Benjik uwiez mi zeby je pociagnac potrzeba PRADU bo inaczej

>porage.

Toż zwróciłem. I dlatego mówię, że lampowiec na KT88 ma być PORZĄDNY, a nie cherlawy.

>Monobloki lampowe Manleya Neo 250 to potrafia maja czym pierdac ale kosztuja slono.

Manley to dziwoląg, w dodatku przedrożony. Można taniej, i też dobrze.

>Elektrocompaniet ECI- 1 zdychal na tych glosnikach ze umieralem ze smiechu jak Cyrus w tym starciu

>go pozamiatal oczywiscie z PSX r.

Nie wątpię. IMHO ECI1 to taka trochę pościelówa. Miło, ciepło, przyjemnie, bez niespodzianek.

Spóbuj Omak Jewel One...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

.........witam Wszystkich i przepraszam za zwłokę w odpowiedzi na polemikę i pytania, ale wieczorkami słucham muzyczki, rano zaś czytam pocztę i znikam do pracy....ale ad rem.....po raz kolejny zapomnialem sie "ukąsić" w palec zanim coś nim "nastukalem" w klawiaturę:) ciagle zapominam, że Nasze forum to ring wolny....no i dostało mi się od Kolegów lampowców....

> McGyver

.....nie jestem mitomanem, ostatnio przygłos (najpewniej od transformatorów) skutecznie zabrał mi przyjemność płynącą z odsłuchu doskonałego, nomen omen, lampowego, pre gramofonowego, przygłos lub raczej basowe brumienie generowały lampowe monobloki uznanego producenta......przy słuchaniu winyli, w przerwach pomiędzy utworami, robiło się mało przyjemnie....wiem, że wyjątek nie czyni reguły....ale.....poza tym to, co napisałem to wyłacznie moja osobista opinia.....z drugiej jednak strony to jeden z tych monobloków nowy kosztuje pare razy tyle co cały mój system oraz wszystkie cd i winyle razem wziete.....i za taka kupe kasy ma jeszcze na mnie warczeć....? :))

>robix

heil'e mam od niedawna....a ich znikoma, a w zasadzie żadna, obecność na rynku wtórnym, wskazuje, że odziedziczyłem je po Tobie:)).....to samo dotyczy chyba także Autora wątku, który zapewnie cieszy się "moimi" AE1.....

........pozdrawiam Wszystkich....... i życzę udanych odsłuchów niezaleznie od tego czy z lampki czy też z tranzystorka.....Andrzej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.