Skocz do zawartości
IGNORED

PIS i PO – argumenty za i przeciw

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

postaraj się bardziej mulsie, bo jak zwykle nie masz niczego interesującego do powiedzenia...zwyczajnie nudzisz.

Rozumiem ze chcesz sprawiać wrazenie jakobyś się oszczędzał :)

...to nie wrażenie muls, pogódź sie ze z próżnego i Salomon nie naleje....a co dopiero mówic o mojej skromnej osobie....nie wycisne z Ciebie tego czego nie ma....moge najwyżej sobie popatrzec na tą pustkę Twego jestestwa kontemplując niesprawiedliwosć matki natury.

• Redaktorzy

"Po pierwsze Polska nie jest wyspą. To właśnie z tego powodu potężne koncerny ulokowały w Irlandii swe fabryki i główne przedstawicielstwa. W razie globalnego konfliktu będą tam o wiele bezpieczniejsze."

LOL... Każdy powód jest dobry, żeby stwierdzić naszą specyficzną wyjątkowość, polegającą na tym, że MUSI być GORZEJ niż gdzie indziej. Z przyczyn po prostu obiektywnych. Do przemyślenia: w razie globalnego konfliktu w miarę bezpieczne będą wyłącznie okolice GÓRSKIE. Inwestujcie chłopaki w Podhale.

lancio...a co tu do starania.jestem za tarcza. niech sie amerykanie staraja.Niech sie ryka stara żeby marzenia mu sie spełniły.A ty pisz- bo sie na razie nie starasz.

>LOL... Każdy powód jest dobry, żeby stwierdzić naszą specyficzną wyjątkowość, polegającą na tym, że

>MUSI być GORZEJ niż gdzie indziej. Z przyczyn po prostu obiektywnych. Do przemyślenia: w razie

>globalnego konfliktu w miarę bezpieczne będą wyłącznie okolice GÓRSKIE. Inwestujcie chłopaki w

>Podhale.

Jeżeli chodzi o inwestowanie w okolicach wysokogórskich, to istotnie jest w Europie kraj, który ten swój walor bycia górzystym w pełni gospodarczo wyzyskał i kudy nam do nich. Lokują się w nim liczne banki, a wszyscy jego dorośli obywatele płci męskiej w wieku poborowym mają w domach broń i mundury na wypadek wrogiej agresji. Dodam, że kraj ten zapobiegawczo nie przystąpił do Unii Europejskiej i nie musi oczekiwać żadnego gospodarczego cudu. W moim rozumieniu jest też jedyną na świecie autentyczną demokracją.

Jeszcze bezpieczniejsze będą wszakże jaskinie. Mam nadzieję, że już w jakąś zainwestowałeś.

Ej, panie docencie, nie stać cię na lepszą argumentację?

Widzisz lanciu, mnie hasło "dopier**lmy im wspólnie" nie pociąga.

Ciebie jak widać opanowało zupełnie.

Dałeś temu najlepszy wyraz w próbie zgnojenia Vlada razem z graafem. Tu rzeczywiście masz się czym pochwalić. To samo hasło rzuca Cie też w objęcia geniusza Senicza.

To po prostu Twój żywioł ;-)

A to, jakie ludzkie mendy i wielonickowe łachy przyciąga do siebie ta ideologia widać na tym forum. To chyba jest najlepszy obraz tego, komu i czemu ta IV RP najbardziej przypada do gustu.

>Piotr Ryka, 17 Paź 2007, 18:39,

to piękny kraj bywam tam dosyć często. Nie wierzyłem, ze trzymają karabiny w domach dopóki się naocznie nie przekonałem.

Czy wiesz, że na mobilizację / ćwiczenia jeżdżą do jednostki często na rowerach? Pamiętam jak ten widok mnie kiedyś zszokował. :-)

pozdrawiam,

Polacy charakteryzują się tym, że muszą mieć jakiegoś wroga. Muszą mieć z kim walczyć, kogo nienawidzić i, co najważniejsze, na kogo zwalać winę za własne porażki. PiS to wszystko im daje. Nienawiść do tych, którym się udało, nienawiść do tych co byli i do tych co będą, nienawiść do innych niż oni sami, a jak już brakuje pomysłów to tworzy się na tę potrzebę tzw. układ. A Polak na to: "Hurrra ! To wszystko ich wina ! To przez nich jest mi źle !". To co przedstawia PiS to zwykły populizm i aż nie chce mi się wierzyć, że aż tylu inteligentnych ludzi daje się na to nabrać. Bardzo bym prosił któregoś z pro-PiS'owych kolegów o przedstawienie choćby kilku rzeczy, które zrobił dla kraju PiS. Będę bardzo wdzięczny, bo jak do tej pory nikomu sie to nie udało. Nawet Szanowny Kolega PiotrRyka w imponującym poście przytacza jeno populistyczne frazesy, którymi jemu podobnych karmi PiS. Tylko proszę nie mówić mi o walce z układem i rozliczaniu przeszłości, bo nawet nie odpowiem na takie argumenty, gdyż są one poniżej wszelkiej krytyki. Z jakim układem oni walczą ? Przecież to oni sami są tym układem. Jak do tej pory, nie licząc łzawiącej posłanki Sawickiej, wszelkie akcje skierowane były przeciwko ludziom z ich szeregów. A i tam nawet nie doszło do jakiegokolwiek aktu oskarżenia. Wszyscy byli w błysku fleszy aresztowani i potem po cichu wypuszczani, ponieważ nic im nie byli w stanie udowodnić. Skoro już jesteśmy przy MS. Nasz "wybitny" minister Ziobro aka ZZ Top popełnił onegdaj wniosek o ekstradycję Pana Mazura. Sędzia, który go analizował stwierdził, że większych bzdur w życiu nie czytał i po raz pierwszy w życiu udzielił odpowiedzi negatywnej na takowy wniosek. Idąc dalej w stronę Temidy chciałbym zwrócić uwagę PT Czytających na odwołania prokuratorów zajmujących się sprawą śmierci ojca Pana Ziobro, gdyż wyrokowali oni nie po myśli ZZTopa. Czyż nie trąci Wam to, znienawidzonym przez nich samych, czasem spod herbu sierpa i młota ?

Może trochę o gospodarce: obniżenie bezrobocia, wyższe zarobki, wydatki na służbę zdrowia itd.

Milion osób, w tym duża część to osoby bezrobotne, wyjechało. PiS chełpi się tym, że obniżenie bezrobocia to ich zasługa. Idąc za logiką chwalą się, że wypędzili milion krajan....czy jest się z czego cieszyć ?

Wyższe zarobki. Obniżenie składki rentowej. Czy aby naprawdę stać nas na to ? A to tylko 23 zł netto z każdego 1000 zł brutto. Zapytajcie tych co pracują za 1200 brutto o ile lepiej im się teraz żyje.

Wydatki na służbę zdrowia. Niby skąd mają się na to znaleźć pieniądze skoro rząd właśnie rozdał 20mld zł, w związku z powyższym, ot tak?

Sprawy Zagraniczne. Z kim my mamy niby tworzyć bilans dodatni w handlu zagranicznym jak my będziemy z wszystkimi skłóceni i na wszystkich się obrazimy ? A do tego akcja "umrzeć za pierwiastek"...mało się nie posikałem ze śmiechu. Kwestia "Dnia Przeciw Śmierci" i pisma Pani Fotygi... nawet tego nie skomentuje

Kwestia wyroków TK. Zmiany konstytucji, aby mieć większe pole działania i żeby prawo ich nie ograniczało.

Ogólnie rzecz biorąc rozwój PiS kojarzy mi się z historią pewnej partii, istniejącej nie tak dawno temu, NationalSozialistische Deutsche Arbeiter Partei (NSDAP)...czyżby historia zataczała kręgi i będziemy mieli powtórkę z rozrywki.

Mógłbym tak opowiadać jeszcze przez godzinę....

Wg mnie oni kłamią w żywe oczy i nawet się z tym nie kryją. Ich broń masowego rażenia Pan Kurski oficjalnie mówi o swoich wyborcach "Naród głupi, wszystko kupi".

Nastały czasy konfliktów, nienawiści, podsłuchów, konfidentów, itd. To już chyba kiedyś przerabialiśmy, czyż nie ?

Nie twierdze, że chlejący Kwach czy wyszczerzony Tusk jest lepszy. Nie chcę agitować i nie będę. Proszę tylko o trzeźwe spojrzenie na poczynania ludzi spod znaku panów Kaczyńskich, pana Ziobro i ojca chrzestnego "wykształciuchów" pana Dorna. A Wy nie dajcie sobie mydlić oczu, bo takie rzeczy jakie opowiada premier Kaczyński to tez już słyszeliśmy z mównicy okraszonej czerwoną flaga. PiS są najbardziej komunistyczni ze wszystkich partii na scenie politycznej. A co gorsza są fanatykami. Boże chroń Polskę przed PiS, nie już tylko Przeproszą i Spierd...ją.

>jar1, 17 Paź 2007, 19:24

>A słyszał kto kiedy o jakimś Wodzu z pistolecikiem z tamtego kraju?

ty nawet nie wiesz jaki to kraj :D, no chyba, że tam też działasz na polu wibratorów

Ktoś tu pisał o Szwajcarii? To kraj gdzie łatwo zostać sławnym i bogatym. Na przykład tak:

"Nasz kolega z dzialu montazu jest DJ-em w Bernie. Kupil sobie nowy

samochod. Dwa piwka, podbudowane morale i dlatego chcial sobie sprawdzic predkosc. Samochod nie kiepski to rozpedzil sie do 230 km/h na autostradzie Berno-Zurych, lecz ONI tam byli. Zasuneli mu 14,5 tys. CHF ichniejszego kolegium (ok. 35 tys. zl) oraz zatrzymanie prawa jazdy na 5 lat! Dodatkowo w miejscu gdzie go capneli postawiono billboarda z jego zdjeciem; to samo uczyniono w wieczornych wiadomosciach i porannej prasie. Marcel byl bohaterem roku 2000. Okazalo sie, ze nie ma tego zlego co by... Jego wizerunek tak go rozslawil, ze jego dyskoteka w Bernie peka w szwach. Musial dobudowac dwie sale. Juz zarobil kilka milionow CHF z reklam itd. Ot taki sobie paradoks. Jeszcze 4 lata i kupi sobie jakis samochod. "

>Ogólnie rzecz biorąc rozwój PiS kojarzy mi się z historią pewnej partii, istniejącej nie tak dawno

>temu, NationalSozialistische Deutsche Arbeiter Partei (NSDAP)...czyżby historia zataczała kręgi i

>będziemy mieli powtórkę z rozrywki.

Rozumiem, że są pośród nas osoby do tego stopnia zacietrzewione, że gotowe imać się każdej argumentacji, mogącej w ich mniemaniu przybliżyć zwycięstwo popieranej przez nich partii, niemniej są pewne granice kłamstwa, rzucania oszczerstw i obłudy, nawet jeżeli „kulturalna i europejska” PO oraz jej poplecznicy wszelkie je już przekroczyli.

Ja w każdym razie nie mam zamiaru przechodzić do porządku dziennego nad podobnie bezecną argumentacją. A porównywanie PIS do NSDAP jest właśnie tego rodzaju bezeceństwem. Pomijając oczywiste różnice, które dla każdego pozostającego przy zdrowych zmysłach obywatela są widoczne na pierwszy rzut oka, pozwolę sobie przypomnieć, że obecne demokratyczne wybory mamy właśnie z woli politycznej lidera PIS, który mógł bez żadnego dla siebie uszczerbku przymknąć oczy na obleśne i korupcyjne wyczyny Samoobrony i spokojnie sobie rządzić przez kolejne dwa lata.

Adolf Hitler, panie Urni, po dojściu do władzy nigdy nie rozpisał demokratycznych wyborów. A gdybyś pod jego rządami napisał o nim i jego partii podobnie krytyczne słowa, twoja rodzina już by cię więcej nie zobaczyła. Sczezł byś w okrutnych mękach, miast najspokojniej zażywać nadal swobody. To jednak stanowi pewną różnicę, nieprawdaż?

Walka polityczna tuż przed dwunastą najwyraźniej zaczyna przybierać całkiem niezdrową już postać. Okazuje się, że zostawszy premierem (a w swym mniemaniu jest nim już właściwie) pan Tusk będzie odsuwał i zamykał swych oponentów, a zacznie od Kaczyńskiego i Kamińskiego, którzy zostaną przez niego zmuszeni do odejścia z życia politycznego. To nader interesująca zapowiedź, zwłaszcza w wymiarze obowiązywania demokratycznych reguł. Kto jeszcze? Może i ja, panie Tusk, też pójdę siedzieć? Jak coś, wiesz gdzie mnie szukać.

Tymczasem urzędującemu jeszcze premierowi przestały się podobać podwórka. Ci, którzy na nich bywali napawają go absmakiem. No, nie wiem. Sam, przyznam się, w dzieciństwie mnóstwo czasu na różnych podwórkach spędziłem i bynajmniej nie czuję się w związku z tym upośledzony ani moralnie, ani intelektualnie. Lecz może moje gnosi seauton nie działa poprawnie. Może pan premier mnie lepiej zna i ocenia?

Bodaj was wszystkich licho, politycy od siedmiu boleści.

Porównanie PiS do NSDAP oczywiście wydaje się być niesprawiedliwe i niesmaczne, jednak popełnia Pan błąd argumentując nt. różnic dzielących te formacje. Porównując zjawiska czasoprzestrzenne należy brać pod uwagę wszystkie wymiary i zmiany które w nich zaszły. Otóż nie wiemy ani jakby zachwał się PiS i jakby daleko "zaszedł" gdyby zdobył władzę w 1933 roku ani jak zachowywałby się Hitler w warunkach roku 2007. Zresztą Hitler nie zaszedłby daleko w obecnych czasach, ponieważ jego image sprawdzał się dobrze na wiecach, natomiast przez radio wypadał fatalnie, a już w telewizji wyszedłby zapewne zupełnie groteskowo.

>że obecne demokratyczne wybory mamy właśnie z woli

>politycznej lidera PIS, który mógł bez żadnego dla siebie uszczerbku przymknąć oczy na obleśne i

>korupcyjne wyczyny Samoobrony i spokojnie sobie rządzić przez kolejne dwa lata.

Nieprawdziwa ta powyższa teza, bo:

1. Demokratyczne wybory, nawet te obecne mamy dzięki UKŁADOWI Okragłego Stołu

2. Żadna władza nigdy nie oddaje władzy gdy nie musi jej oddać. To aksjomat bezdyskusyjny.

3. PiS utracił zdolność koalicyjną, na skutek własnych i nieudanych zabiegów zmierzających do wchłonięcia przystawek. Gdyby nie niewypał akcji CBA w sprawie Leppera i odmowa Giertycha wzięcia udziału w obaleniu Leppera i przejęciu członków Samoobrony - do żadnych wyborów by nie dopuścił.

4. Po rozróbie z Lepperem i tak faktycznie stracili władzę i kontrolę nad sejmem. Groziło im oddanie władzy PO, i komisje sejmowe, które zniszczyłby PIS i to byłby jego początek końca. Nie wiem, co naobiecywali Tuskowi, że zgodził sie wtedy na ten gest rozpaczy PiSu.

Aha, czyli Kaczyński nie mógł się dogadać z Samoobroną, która oczywiście wolała odejść w polityczny niebyt, niż jeszcze przez dwa lata rządzić. A gdyby objął władzę w 1933 został by ludobójcą, gazującym ludzi w komorach. Ciekawe, ciekawe...

Nie bardzo rozumiem dlaczego Tusk lub ktokolwiek inny musi chcieć współpracować z Kaczyńskim, Kamińskim lub kimkolwiek na k...

Chodzi tylko o to, że takich rzeczy się dawniej nie mówiło publicznie. Tu jednak wiadomo kto zaczął, bo o ewentualnej współpracy z PO ale nie pod wodzą Tuska Kaczyński mówił już jakiś czas temu i teraz dostaje zasłużoną ripostę.

Natomiast CBA, aby stało się instytucją realizującą swoje statutowe działania w sposób efektywny a nie pseudoefektowny, trzeba będzie prawdopodobnie gruntownie przeorać i chodzi tu o znacznie więcej niż wymiana dyrektora. To że są używani do celów politycznych, to nie jest akurat największy problem. Chodzi o sam sposób działania, który jest wyrzucaniem w błoto pieniędzy podatników, bo koszty działania prawdopodobnie wielokrotnie przewyższają wartość udaremnionej korupcji, a brak działań prewencyjnych nie rokuje dobrze na przyszłość.

Piotr Ryka, 17 Paź 2007, 22:40

Oj, Piotrze, nie wciskaj mi myśli, których ja tu wypisałem. Skupmy sie na faktach, inaczej emocje dalej będą dyrygować.

>Piotr Ryka, 17 Paź 2007, 22:40

>A gdyby objął władzę w 1933 został by ludobójcą,

>gazującym ludzi w komorach. Ciekawe, ciekawe...

Bardzo proszę bez takich uproszczonych równań. To że widzę podobieństwa pomiędzy PiS w 2007 i czymśtam w przeszłości, niekoniecznie akurat NSDAP, oraz że twierdzę że wstawienie PiS w 1933 rok dałoby inne zachowanie ale NIE WIADOMO jakie, nie oznacza powtórki ludobójstwa. Kaczyńscy kojarzą się zresztą raczej z gen Franco albo z Salazarem.

Trudno, szanowny Zbigu, skoro masz do czynienia z podwórzowym prostakiem, nie oczekuj wykwintnej argumentacji. Ale zdaje się napisałeś, że nie wiadomo do czego by doszli. A skoro nie wiadomo, to nie wiadomo. Nie?

>Piotr Ryka

Proszę również bez fałszywej skromności ;-)

Kaczyński sobie wystarczająco "nagrabił", mówiąc m.in. o ZOMO i 13 grudnia. Szczerze się dziwiłem, dlaczego Tusk tak długo to spokojnie znosił. Zupełnie nie rozumiem oburzenia jego stwierdzeniem że nie widzi współpracy z Kaczyńskim. Po pierwsze to truizm, bo ogólnie wiadomo, że z Kaczyńskim można robic różne rzeczy ale współpracować raczej trudno, przynajmniej w moim rozumieniu pojęcia współpracy. Po drugie, powiedzenie "nie widzę" nie jest ostateczne, wyraźnie wskazując na stan teraźniejszy. Tusk miał prawo tak powiedzieć, choćby w świetle wielokrotnych podchodów PiSu w celu rozbicia jedności PO.

Bo jak premier od dłuższego czasu powtarza że chce koalicji z 'ludźmi z PO' i prawie w każdym zdaniu wypowiada, ze Tusk jest kłamcą to to sie tak bardzo nie rzuca w oczy :-)

jar, a te gadki zaczął tusk czy premier przepraszam ? Nie za cieżkie pytanie na wieczór ? No to podpowiem ze oferta dla PO 50/50 z tuskiem była otwarta do czasu kiedy donald jako przegrany nie zaproponował ze chce większosć Wadzy...lzejsza dieta i z pamięcią sie poprawi....a potem to juz były gadki donalda o zamordyzmie itp kaczorów...jakos te swoje chore ambicje/pomysły musiał elektoratowi wytłumaczyć...jezeli ktoś kogoś oszukał to PO PiS.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.