Skocz do zawartości
IGNORED

koty i poczucie sacrum

kalimorfa

Rekomendowane odpowiedzi

Jak Wam się wydaje czy koty wierzą w Boga ? Czy mają poczucie pewnej wyższej duchowości?

Mój kot czasami wpatruje się w gwiazdy, siada na oknie o trzeciej w nocy i w skupieniu patrzy na niebo,

czasami też wygląda jakby był nieobecny tu i teraz, jakby uczestniczył na chwilę w jakimś innym świecie.

Czy kot ma poczucie- intuicję sacrum?

https://www.audiostereo.pl/topic/36535-koty-i-poczucie-sacrum/

kalimorfa, 1 Paź 2007, 10:19

>Jak Wam się wydaje czy koty wierzą w Boga ?

Nie wydaje mi sie. Jestem pewien, ze nie.

Czy mają poczucie pewnej wyższej duchowości?

Nie, z pewnoscia nie.

>Mój kot czasami wpatruje się w gwiazdy, siada na oknie o trzeciej w nocy i w skupieniu patrzy na

>niebo,

>czasami też wygląda jakby był nieobecny tu i teraz, jakby uczestniczył na chwilę w jakimś innym

>świecie.

Tak rzeczywiscie jest - koty maja instynkt lowiecki, ktory szczegolnie pobudza je do wyzukiwania poruszajcych sie obiektow w niklym oswietleniu. Wlascicielowi kota moga wowczas przychodzic do glowy rozne mysli.

>Czy kot ma poczucie- intuicję sacrum?

Nie, zdcydowanie nie.

pzdrw

soso

Muls nie trzeba go będzie zjeść,

w razie czego mam 4 skrzynki orzechów włoskich i warzywa z pola na ciężkie czasy. Polske zawsze sprzedawali i wciąż to robią, nic nie poradzimy, możemy tylko chronić się przez sztukę, kulturę, duchowość,

wewnętrzną suwerenność tylko to jest w naszej mocy i gestii

Koty jedynie sprawiają wrażenie inteligentnych, mają bardzo słabo wykształcony płat czołowy mózgu odpowiedzialny za inteligencję

Kot siedzi w oknie o 3 w nocy i wpatruje się w ciemność bo robi to z nudów (anuż zobaczę coś ciekawego), dlatego o tak dziwacznej porze bo przecież przespał cały dzień i o 3 nad ranem jest już całkiem rześki

Miałem już 10 kotów w moim życiu, obecnie przymierzam się do żbika oraz pumy (narazie rozważam) - i w żadnym z kotów nie ujrzałem jeszcze "boga"

I jeśli przez godzinę siedzenia w oknie nic ciekawego się nie pojawi, to trzeba obudzić swojego pana i zaprosić go do zabawy, prawda? :-)

Może i ten płat mają słabo wykształcony, ale jeśli czegoś chcą, to skubańce doskonale wiedzą jak to przekazać człowiekowi.

Ja tam uwielbiam moja kotke i uwazam, ze jest calkiem przemyslna. Co powiecie na taki numer: Daje jej jedzonko z puszki i ona tego jedzonka nie lubi, przedklada Whiskas. Zatem przychodzido kuchni, stoi nad miseczka i nie je. Protestuje. Wychodze z kuchni i slysze, ze je. Wchodze do kuchni - nim jeszcze wjede ona slyszy, ze ide zatem odstepuje od miski i ponownie siedzi i protestuje. Podsuwanie pod nos nic nie daje. Dam jej do drugiej miseczki Whiskas i gitara gra! No prosze.

pzdrw

soso

PS

Czy to jest sacrum?

Astaroth

jestem tolerancyjny ale wszystko ma swoje granice! Popuść takiemu kotu to niedługo będzie chodził w moherowym berecie i zagłuszał moją muzykę swoim radiem albo co gorsze wysadzi mnie w powietrze naprędce zmajstrowaną bombą aby żywcem pójść do kociego raju...

Wiesz camle ja długo uważałem siebie za ateistę ale współczesny agresywny ateizm mocno oparty na racjonalizmie mnie mierzi.

Uważam że obydwie strony mają rację i obydwie strony mylą się jednocześnie, podobnie uważa mój kot ;-)

kalimorfa, 1 Paź 2007, 10:19

>Jak Wam się wydaje czy koty wierzą w Boga ?

Jak najbardziej, tak.

Przychodzi facet do księdza:

- Księże proboszczu, ja mam taką nietypową prośbę. Chciałbym ochrzcić swojego kotka.

- Nie ma mowy! Bezrozumne i bezduszne stworzenie nie ma prawa do świętych sakramentów!

Nie mogę dopuścić do takiej profanacji!

- Ale ja bardzo kocham swojego kotka i chciałbym, by dostąpił on zbawienia. Ja dobrze zapłacę. Jestem bardzo bogaty.

- Nie ma takich pieniędzy!

- Tak? Ale ja jestem gotów zapłacić.............. (i tu wymienił sumę).

Ksiądz zaniemówił. Pomilczał chwilę, jakby coś rozważając, wreszcie zrezygnowanym głosem powiedział:

- Oczekuję Pana wraz z pańskim kotkiem i rodzicami chrzestnymi w niedzielę o piętnastej.

W wyznaczonej porze wszystko odbyło sie zgodnie z regułami. Kotek został ochrzczony, a czek zainkasowany. Po kilku tygodniach jednak wieść dotarła do biskupa. Ten, wściekły jak osa, wsiadł do mercedesa i sam, bez kierowcy, pognał do parafii owego księdza. Wpada na plebanię i już od progu wrzeszczy:

- Co ty, na Boga, wyrabiasz?! Koty chrzcisz? Przecież to grzech śmiertelny, nie mówiąc już o ośmieszeniu Kościoła!

- Ekscelencjo! Ja rozumiem. Tak, to jest grzech i ja biorę go na swoje sumienie. No ale... Business to business! Proszę za mną.

Oprowadził biskupa po kościele, pokazując świeżo wyzłocony ołtarz, odnowione organy, marmurowe posadzki i boazerie z cennego drewna. Na plebani z dumą pochwalił się najnowocześniejszym sprzętem audio-video, luksusowym mercedesem w garażu, świetnej jakości (i ceny) meblami.

- Widzi ekscelencja? A pamięta ekscelencja może, ile przesłałem ostatnio do kurii?

- Pewnie! Sam kupiłem mercedesa za te pieniądze. Myślałem, że z rok je odkładałeś.

- A czy ekscelencja wie, że pogrzeby i śluby u mnie za darmo? Mam tyle kasy, że nie muszę brać od ludzi.

- Skąd?

- WŁAŚNIE ZA TEGO KOTKA!

- No to ile, do cholery, ten facet ci dał?

- Dał........................ (i tu ksiądz wymienił sumę).

Biskup zaniemówił. Milczał przez chwilę, jakby coś rozważając, wreszcie ściszonym głosem powiedział:

- Przygotuj kotka do komunii i bierzmowania!

Edson jak dowiadujesz o co modli się Twój kot? Masz z nim kontakt telepatyczny? Jesteś jasnowidzem? Albo tak dobrze znasz język zwierząt - zazdroszczę!!!! W kwestiach treści swoich modlitw mój Rudolf milczy....

mogę tylko sobie wyobrażać treści jego modlitw

a może koty wiedzą o sacrum a jednoczesnie o nie nie dbają? Może niektóre z nich są faktycznie ateistami????

Czy te oczy mogą kłamać?

Wystarczy spojrzeć i wszystko wiadomo i sacrum (myszy) i profanum (pan kota)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

kapelli, zły przykład ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.