Skocz do zawartości
IGNORED

Automatyczne włączanie się telewizora!

PauliPF

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem w sobotę nagrywarkę DVD firmy Manta model 029. Podłączyłem nagrywarkę scartem i tu mi się pojawia problem. Bo przy każdym uruchomieniu nagrywarki - nagrywarka wymusza włączenie się telewizora, który jest na czuwaniu. Niestety ta opcja nie jest wygodna ponieważ gdy nagrywarkę ustawię np na czasowe nagrywanie to również w czasie rozpoczęcia nagrywania automatycznie uruchamia mi się telewizor. Jak tą opcję wyłączyć?

• 3 tygodnie później...

Czy 8 pin w scarcie odpowiada wyłącznie za włączanie TV czy również "ustawia" telewizor w odpowiednim formacie obrazu?

Chodzi mi dokładnie o to, że przy filmach dla których wymagany jest tryb panoramiczny, odtwarzacz ustawia telewizor w takim trybie korzystając właśnie z jakiegoś pinu w scarcie. Czy to jest ten sam pin?

Słuchając rozumu....

ten pin służy tylko do wymuszenia przełączenia na dane wejście w wypadku pojawienia się na nim 12v.nie sprawdzałem jeszcze ale format ekranu jest zaszyty raczej w sygnale-nie jest wymuszany żadnym napięciem.

bo najlepiej to kupić jednego producenta sprzęt ja mam wszystko LG, używam jednego pilota i wszystko działa (simplink) wiec najlepiej się zastanowić przed kupnem!

bla bla bla..... proponuję się na początek zastanowić a potem pouczać

Cinemalink => to połączenie u Philipsa

Na jednym kablu SCART ustawia mi się połączenie jako Cinemalink i pełne ustawienia (w tym językowe) są wysyłane z menu TV do menu DVD. Ze względu na to, że w odtwarzaczu nie ma polskich ustawień - a o takim języku "informuje telewizor" - to wszystko się kaszani w DVD i ustawia się w nim za każdym razem język fiński czy jakoś tak.

Na innym kablu, nie ma Cinemalink, nie ma wymuszania włączania się TV przy starcie odtwarzacza, choć oczywiście jest przełączanie źródła na DVD w momencie jak TV jest włączone.

Ten sam kabel, który przy DVD Philipsa uruchamia telewizor Philipsa, nie działa już w ten sam sposób z odtwarzaczem Samsunga.

Ciekawi mnie, który pin w scarcie za to odpowiada. Naturalnie, to na tym własnie kablu z uruchamiającym się Cinemalink, następuje automatyczny start telewizora w momencie włączenia DVD.

Macie jakiś pomysł poza rozprawiczeniem obydwu kabli w celu ich porównania?

Słuchając rozumu....

Są rózne kable scart w zależności od ilości obsadzonych pinów.Czyli może mieć pełną obsadę 21 pin, może mieć tylko av+załączanie,mogą też być inne konfiguracje.Cinemalink to nie kwestia podłączonego pinu tylko zwykła magistrala I2C.Wydaje mi się że w menu telewizora lub DVD powinna być opcja wyłaczenia cinemalink, jak nie to pewnie service mode.Jak chcesz to podaj model TV-sprawdzę w dokumentacji na których pinach w scart jest obsadzona magistrala I2C.

Zgadzam się z Tobą, przy czym ta magistrala też po któryś pinach musi biegać... o nie mi właśnie chodzi.

Telewizor to 28PW9528. Możesz mieć rację z tym menu serwisowym - muszę to sprawdzić w takim razie.

Słuchając rozumu....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.