Skocz do zawartości
IGNORED

na jakich CD-R nagrywac?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

=>matman, 10 Lip 2009, 11:55

Zdecydowanie Plextor lepiej wypala, używam Pioneera DVR 115DBK jak i Lite On SHW-16H5S ale do audio to po prostu na nich żal psuć płyt ilość błędów jest minimum!!! x4 i więcej :(

Tak że do celów audiofilskich tylko moim zdaniem dostępny jeszcze w sprzedaży Plextor Premium2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Chris01, 10 Lip 2009, 12:34

Dla tego warto brać 5 paczek UPS za 19 złotych tym bardziej że w wakacje Poczta Polska nie działa i z przesyłkami jest fatality,ściana płaczu,e.t.c.

o tu blizej mnie:

Ukryta Zawartość

i do tego cake 50szt.

Ukryta Zawartość

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Jedno pytanie odnośnie tego Plextora . Jest to nagrywarka wewnętrzna , natomiast chciałbym żeby u pracowała u mnie jako zewnętrzna do laptopa .Jaką kupić obudowę i ewentualnie jakieś dodatkowe kable ?

=>Chris01, 10 Lip 2009, 12:44

ale ta aukcja się za przeproszeniem kupy nie trzyma cena płyty bez pudełka jest wyższa niż ta w Plaza Media z pudełkiem!? i na dodatek inne zdjęcie niż Cake50, Na dodatek Verbatim nie konfekcjonuje tego typu płyt w opakowaniach Cake50 tylko sprzedaje je wyłącznie po 10 płytek w pudełku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

racja - nawet nie zwrocilem na to uwagi... dziwne to...

------------------------------------------------------------------------------------------

W komputroniku cena Premium 2 to około 500 zł ale podobno jest to wersja bulk która nie zawiera oprogramowania. Jeszcze chyba oprogramowanie Plextools osobno trzeba kupić, ale mam nadzieje że bez Plextoolsa też płytki pod Nero będą lepiej wypalane.

• 3 tygodnie później...

w miare nowe artykuly opisujace sposoby i napotykane problemy przy zgrywaniu i ripowaniu poszczegolnych utworow z CD Audio na dysk i ich nadgrywanie na CDR. uwzgledniono rodzaj stosowanego programu do zgrywania i nagrywania, sposob realizacji zapisu, wplyw predkosci, rodzaju nosnika itp.

artykuly w postaci pdfow

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich milosnikow nagrywania plyt CD-R.

Po uwaznym przeczytaniu postow postanowilem zapytac doswiadczonych w nagrywaniu o jakosc Verbatimow

muzycznych. Od kilku miesiecy posiadam wypalarke Plextor Premium 2 i zaczalem nagrywac na nosnikach

wysokiej jakosci. Na marginesie dodam, ze "palnik" zakupilem przez ebay z UK (mieszkam w Kanadzie), bo nie jest on dostepny na terenie Ameryki Pln.

A teraz do rzeczy: poprosilem dalsza rodzine w Polsce o zakup dla mnie Verbatim Music CD-R (Japonia,

oczywiscie fabryka Taiyo Yuden) i po pierwszych wypalaniach.... mocno sie zawiodlem :(.

Ilosc bledow C1 przekoroczyla 10.000, podczas gdy na Verbatim Pastel jest ich w granicach 800 do 900. Nagrywalem z predkoscia 16x, naprawde nie wiem, co jest przyczyna powstawania tak duzej liczby

bledow C1. Jesli ktos moglby poradzic, co zrobic, bede wdzieczny :)

montys45

Verbatim Audio wg danych producenta ma max predkosc zapisu x16. Natomiast Pastel zdale sie ze chyba x52.Byc moze to jest powód.Ja Verbatim Audio nagrywam x1(wypalarka Yamaxa z systemem AMQR).Po drugie odsłych dla mnie jest najwazniejszy a nie jakies błedy c1 ,c2.Fuji i TDK Audio brzmia gorzej od wspomnianej Verbatim Audio.Godną polecenia jest też Sony Premium.

w gescie rozpaczy nagralem pare plytek na zwyklych plytkach sony cd-r supremas i jakiez bylo moje zdziwienie gdy zrobilem test kprobe i wyslo mi jak na zalczonym obrazku. Nagrywalem na feurio z opcja amq na wypalarce yamaha crw-f1 na usb.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

montys45, 28 Lip 2009, 15:48

Korzystaj z oprogramowania Plextools i wcześniej pisałem krok po kroku co mależy i jak ustawić w programie.

Chris01, 28 Lip 2009, 20:47

Mam paroletnie płytki Sony Supermas trzymane troskliwie w albumie do płytek, ostatnio zaczęły wypadać dziury z odrywającej się folii :(

Rafaell,

Wypalenie wedlug Twoich ustawien, predkosc 8x:

Bledy C1

Av/Sec 1.0

Max/Sec 24.0

Total 2221.0

Na Pastelu napewno nie byloby 1000 bledow C1.

Wypalanie i testowanie PlexTools Professional XL16

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>montys45, 28 Lip 2009, 22:00

No właśnie zrobiłeś błąd predkość wypalania Max Write Sped x16CLV a Max Read Sped x8CLV Acces Time Fast. Te ustawienia należy w Drive Settings-Silent Mode zapisać na sztywno na stałe! Wtedy program będzie to traktował nadrzędnie.

Już pisałem że Verbatim Music jest zoptymalizowana do wypalania blisko max predkości x16 ale napeęd robi byki i należy wczytywać płytkę na prędkości 8x podejrzewam ze drgania psują dżwięk przy odczycie-warto czymś dociążyć okolice kieszeni w kompie. Obudowa napędu jest za lekka i się całość wzbudza, wsadzany kawałek granitu do sąsiedniej kieszeni byłby optymalnym rozwiązaniem :)

mam wcześniejszą wersję oprogramowania V12 może tu też jest jakiś haczyk, nie wszystko co nowsze jest koniecznie lepsze

Dzieki Rafael za pomoc :).

Reasumujac : nagrywac Verbatim Music CD-R TYLKO 16x a potem robic test na bledy C1 nagranej plyty 4x czy 8x?

Korzystam z versji Plextools 3.16, bo wczytuje ona pliki .cue, poza tym program ma jakiegos 'bug-a'

bo read i write offset jest 0 zamiast -120.

Ja ripuje tylko EAC-em do pojedynczego pliku + .cue. Czy sadzisz, ze lepiej byloby ripowac plyty

w Plextools?

robetson, 28 Lip 2009, 16:25

>aktualnie dostępne w Polsce Verbatim Music to niestety produkcja CMC Magntetics .

Kurcze jeszcze nie natrafiłem na taką Verbatkę, a wszyskie przezemnie kupowane V.music były Tayio Yuden. Natomiast wracając do samego CMC Magntetics myślę że potrafią zrobić dobrą płytę tylko że trzeba szukać, robić zapasy i być cicho żeby nie znikły. Patrz strone wcześniej tam wkleiłem screena płytki CMC Magntetics, a to nie jest Verbatim. Szkoda tylko że nie miałem przyjemności przetestowania Pastela.

Tak przy okazji, ten artykuł w Audio-Video powstał dzięki mojemu E-mailowi, bo poprzedni ich art na temat kopiowania płyt to była po prostu tragedia (zgrywanie max prędkościami w Windows Media Player brrr...)

>montys45, 29 Lip 2009, 15:48

Pisałem ze najlepiej napęd czyta na 8x wiec testy C1 i C2 oczywiście robić na 8x bo są dokładniejsze.

Może przy wczytywaniu EAC-em uruchamiaj funkcje F4 to później w przyszłosci będziesz mógł coś odszukać.Płyta skopiowana EAC-em i wypalona Plextorem jest ciut gorzej wypalona niż jakbyś to zrobił Plextoolsem.Po prostu program się lepiej rozumie z językiem wewnętrznymi wypalarki.

-> Nowy2

"w miare nowe artykuly opisujace sposoby i napotykane problemy przy zgrywaniu i ripowaniu poszczegolnych utworow z CD Audio na dysk i ich nadgrywanie na CDR"

W artykule "Kopie" autor napisał:

"To, co wydobywało się z tej płyty, było istną karykaturą dźwięku! Efekt bardzo kiepskiej jakości nagrania był tym silniejszy, im głośniej słuchałem. Muzyka akustyczna czy nagrania fortepianowe były tak zniekształcone, że po prostu nie nadawały się do słuchania. Z całą pewnością, z pomocą tej ostatniej płyty, nie dało się odróżnić, czy gra pianino, czy fortepian, jak również wielu innych szczegółów nagrań."

Kopia ta została wykonana za pomocą Windows Media Player. Nie wiem, której wersji używał autor, jednak w tej, z którą ja miałem do czynienia (wersja dodawana do XP, bodajże 8) standardowo ripowanie i kopiowanie polegało na zgraniu oryginału do pliku wma@96kbps, po czym na "rozpakowaniu" tego stwora do wav@16/44,1. Jeśli ten fakt miał miejsce w sofcie użytym podczas tego testu, to potwierdza twierdzenie autora, że różnicę słychać nawet w ślepym teście na boomboxie, równocześnie ukazując całkowity laicyzm i lamerstwo zgrywającego.

Ciekawy jest fakt, że co chwila na forum można znaleźć opinie ludzi, którzy słyszą różnice między różnymi krążkami CD-R, różnymi prędkościami podczas wypalania itd. A potem się okazuje, że taki asior nie potrafił poprawnie skonfigurować np. EAC-a (gdzie nie ma problemu ze znalezieniem w necie instrukcji obsługi, w jaki sposób soft skonfigurować) i jego ustawienia nie zapewniają minimum jakości i pewności bezbłędnego ripu.

-> Rafaell

"należy wczytywać płytkę na prędkości 8x podejrzewam ze drgania psują dżwięk przy odczycie-warto czymś dociążyć okolice kieszeni w kompie. Obudowa napędu jest za lekka i się całość wzbudza, wsadzany kawałek granitu do sąsiedniej kieszeni byłby optymalnym rozwiązaniem :)"

Czy chodzi Ci o odczyt oryginału w EAC-u czy też odczytywanie świeżo wypalonej kopii w celu sprawdzenia ilości błędów C1 i C2?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• 1 miesiąc później...

Kontynuujac temat wypalania, musze stwierdzic, ze jestem bardzo rozczarowany plytami Verbatim Music CD-R (Taiyo Yuden).

Wypalilem zgodnie z ustawieniami Rafaell'a i poziom bledow C1 jest wciaz wysoki.

Predkosc wypalania 16x, soft PlexTools Professional LE V3.13 (ma prawidlowy offset), nagrywarka

Plextor Premium2

C1:

Avg/Sec 3.3

Max/Sec 29.0

Total 8371.0

Kiedy wypalam na Verbatim Pastel, nigdy nie ma wiecej bledow C1 niz 1000.0

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Moje ostatnie testy

Ukryta Zawartość

post-13206-100003372 1255467397_thumb.jpg

post-13206-100003373 1255467397_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rafaell, 13 Paź 2009, 22:56

>Moje ostatnie testy

a jakie to plytki? niezle to wyglada.

Całkowicie zgadzam się z @Piotrek_kotek. Uważam, że w CMC Magntetics również potrafią wytłoczyć porządne płytki i zdarzają się "perełki". Na dowód tego, zamieszczam poniżej screen z KProbe, po wypaleniu CD-R Verbatim Music. Płytki kupiłem w ciemno u tego gościa na Allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nie żałuję zakupu :)

Drugą sprawą są tak wychwalane przez Was drogie, markowe wypalarki - Plextor, Yamaha... A tu jednak okazuje się, że nawet poczciwy Litek daje radę ;) Czy to nie daje trochę do myślenia, koledzy ?

Pozdrawiam

post-20234-100003230 1255623678_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.