Skocz do zawartości
IGNORED

na jakich CD-R nagrywac?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Na rynku pojawiło się kilka nowych płyt. Ciekawią mnie dwie pozycje: Maxell CD-R AUDIO i Traxdata CD-R VALUEPACK Gold Edtion ( są jeszcze Traxdata CD-R BLACK i Traxdata CD-R AUDIO - ale już droższe). Miał ktoś możliwość sprawdzić jakość tych nośników?

stanleypl, 28 Gru 2009, 17:04

>Na rynku pojawiło się kilka nowych płyt. Ciekawią mnie dwie pozycje: Maxell CD-R AUDIO i Traxdata

>CD-R VALUEPACK Gold Edtion ( są jeszcze Traxdata CD-R BLACK i Traxdata CD-R AUDIO - ale już

>droższe). Miał ktoś możliwość sprawdzić jakość tych nośników?

Jeżeli ktoś już je nagrał, to o ich jakości przekonamy się za jakieś 5 lat...

• 4 tygodnie później...

znalazlem cos takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

chociaz tytul: "Taiyo Yuden to JVC Advanced Media CD-R DVD Product Numbers"

wskazuje, ze to sa nadal plyty taiyo, ale z numeracja produktowa jvc...

------------------------------------------------------------------------------------------

na allegro sa po 36pln za 50 sztuk - ja juz kupilem i tez potestuje

• 2 tygodnie później...

Wprawdzie JVC to w rzeczy samej Taiyo Yuden, czyli ewenement na rynku, jednak taka jakość Taiyo Yuden raczej nie przystoi. Kupiłem 10szt. na próbę, wykorzystam pewnie do samochodu..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

plytki JVC wlasnie do mnie przyszly (potwierdzam to jest fabryka taiyo yuden) ale jeszcze nic na nich nie nagrywalem. jak nagram to dam znac.

artekk, 8 Lut 2010, 15:43

>Wprawdzie JVC to w rzeczy samej Taiyo Yuden, czyli ewenement na rynku, jednak taka jakość Taiyo

>Yuden raczej nie przystoi. Kupiłem 10szt. na próbę, wykorzystam pewnie do samochodu..

Z jaką prędkością nagrywałeś? Czy próbowałeś z innymi. Z tego co tutaj na forum czytałem nowe Verbatimy Music lubią 16x

Co to ma znaczyc ze Verbatimy Music lubią predkosc zapisu x16.Przecież to sa płyty które maja i powinny miec zoptymalizowaną i przystosowana predkosc zapisu w jak najnizszum zakresie x1-4.Przeciez te płytu sa przeznaczone do nagrywarek stacjonarnych gdzie zapisujemy w locie czyli x1.Z tego co pamietam to predkosc x16 jest max predkoscią dla tej plytu,ale czy najlepszą?Jeśli życie pokaze że plyty cd-r Audio maja miec zoptymalizowana predkosc w coraz wyższym zakresie to ja dziekuje za takie płyty.

>> stanleypl

z max. prędkością odczytu jest jeszcze gorzej.

Palę generalnie z AMQR, więc x4, chyba że płyta jest za długa. JVC są tanie, pobawię się z innymi prędkościami.

Dla porównania Best Media for audio za 1,69zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JVC palona x16, jak widać jest lepiej. Ciekawe czy gra też lepiej niż palona x4 z AMOR?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pogorszenie jakości zapisu może też być związane ze zużyciem nagrywarki lub zabrudzeniem mechaniki/lasera. Zauważyłem, że kilkuletnia, oszczędnie używana Yamaha F1 nagrywa z wyraźnie większą ilością błędów niż roczny Plextor Premium2...

Widzę że na tych wykresach nagrywarka "oszukuje" i nie wchodzi na pełną prędkość x8 tylko na 7x. Jak widać pozostało to z czasów wyścigu nagrywarek która da radę szybciej u niektórych szybciej było tylko na papierze.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To w znacznej mierze zależy od użytej nagrywarki. Jeśli jest to "audiofilska" Yamaha czy Plextor - specjalne metody zapisu (AMQR, Gigarec) są obsługiwane tylko przez Nero, o ile pamiętam - feurio, zaś w przypadku Plextora - Plextools. Do zwykłego nagrywania zestawów wav + cue powinien wystarczyć EAC.

czyli przy nagrywaniu gotowych obrazów (niekoniecznie z audio) nie ma wyraźnych różnic pomiędzy dostępnym softem?

btw bardzo podobne wyniki C1 do Pasteli (Tayio Yuden) mają Emteci (zwykłe, nie audio)

(pastele i emteci maiły ok 1 - czasem 0,7, czasem 1,2)

natomiast zawiodłem się na Traxdata (Ritek) Black 40x (czarny spód)- płyta nagrana 20x miała średnio 12 C1. w przyszłości (po prostu szkoda mi marnować płyt na testy) nagram wolniej i szybciej; wtedy porównam.

(nagrywałem Teac 540E 2.4A, testowałem OptiArc AD-7173A 1-M1 modyfikowany soft przez Liggy&Dee)

niestety nie pokazuje mi ile jest C2 i jaki jitter (Teac w ogolę nie zwraca błędów nawet C1)

Oprogramowanie nie powinno ingerować w zawartość nagrywanego pliku z obrazem płyty.

Niestety mam złe doświadczenia z Emtecami z wytwórni Moser Baer India. Po 2-3 latach przechowywania w 'przyjaznych' warunkach (20-25 stopni, niewysoka wilgotność powietrza, z dala od źródeł światła) wyraźnie zaczynały brązowieć, natomiast nigdy nie zdarzyło mi się to z Verbatimami od Mitsubishi czy Taiyo Yuden.

Zgadza się jakość wykonania emteców jest mizerna

marcinw899

A nagrywałeś może na Traxdata CD-R x 52 High Quality? Sprzedawca jednego ze sklepów mówił, że są najlepsze do nagrywania audio spośród cd tej marki.

niestety nie :/

Ukryta Zawartość

ja kupiłem takie :/

Ukryta Zawartość

Peter Daniel, 12 Gru 2009, 16:02

>>>wiec jesli ktos tez to zauwaza to prosilbym o podanie najlepszych CD-R na muzyke - takie na

>jakich najlepiej sie slucha muzyki (nie audio bo nagrywam na PC)

>

Ukryta Zawartość

Wyglądają na ciekawe. Peter a gdzie je kupujesz?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.