Skocz do zawartości
IGNORED

na jakich CD-R nagrywac?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

JayKay

Od kiedy sony produkowane jest w Indiach to bym w tą żywotność tych płyt tak nie wieżył. Verbatimy gold będą bardziej trwałe, gdyż mają więcej warstw. A co do odtwarzania płyt z niebieskim spodem to ja się nie spotkałem, żeby były problemy.

@Krysew - Twój napęd nie nadaje się do testowania płyt.

@stanleypl - niestety Tayo Yuden też już nie ten mimo, że Japonia. Mój poprzedni napęd niestety nie lubił Pasteli - pomimo najniższej ilości błędów były to jedyne płyty z którymi miałem problemy. Dlatego przesiadłem się na Sony.

@Karmaj - to dziwne, bo ostatni wątek na CDRinfo dot. płyt CD jest z 9.12.2008. Jeśli kogoś naprawdę interesuje temat to mimo wszystko polecam zajrzeć. Tylko uwaga, jak wciągnie to na kilka miesięcy zajęcie jest ;)

Od siebie - jakieś pół rok temu drążyłem temat niemiłosiernie. Kupiłem 2 napędy, jeden do nagrywania, drugi do testowania. Kupiłem wszystkie możliwe rodzaje płyt jakie były dostępne u mnie w mieścinie + zamówiłem przez neta te niedostępne. Nagrywałem, testowałem, czytałem fora i tak w kółko. Wg mnie nie warto. Chcesz jak najlepszą jakość i trwałość - bierz oryginał (chociaż też nie zawsze się to sprawdza). Chcesz nagrywać - polecam Sony, Verbatim Pastel (do sprawdzenia czy napęd czyta - u mnie leży jeszcze ze 30 czystych - nagrywam na nich jakieś zdjęcia itp.). Odradzam wszelkie wynalazki i bezsensowne oszczędzanie 50gr na płycie - zemści się. Odradzam TDK i Verbatim Extra Protection, bo to CMC (fabryka).

A z resztą, róbta co chceta ;)

Kolego JayKay a jak wkleję takiego skana to napęd będzie lepszy :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1. Ktoś tam kiedyś udowodnił, że płyty audio powinno się testować na Lite On-ie x8;

2. Miewałem gorsze wypały i o dziwo chodziły ;)

3. Chyba nie chcesz powiedzieć, że na tamtym Pastelu masz 8 błędów C1 i w to wierzysz?

4. Lite On na płytach CDR nie potrafi testować jitter'a a to równie ważne co ilość błędów;

5. Co do K-Probe mam mieszane uczucia (może to wina mojego napędu). Do testowania polecam jeszcze Nero CD-DVD Speed. W każdym będzie inna ilość błędów. Wnioski można wyciągnąć sobie samemu. (płyty DVD testowałem jeszcze na DVD info pro - i było oczywiście jeszcze inaczej ;) ).

Tak czułem, żeby nie zabierać głosu w tej dyskusji, bo do niczego to nie doprowadzi i nie chce mi się do tego wracać.

Pozdrawiam testerów :)

A co powiecie o tych płytkach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,testował ktoś?

Ukryta Zawartość

>JayKay

>"Tak czułem, żeby nie zabierać głosu w tej dyskusji, bo do niczego to nie doprowadzi i nie chce mi się do tego wracać."

Ależ dlaczeguż to?

Zainteresowani tematem, na pewno chętnie wysłuchają rożnych opinii, ale jak to zwykle bywa, niekoniecznie muszą się z nimi zgadzać. A jak na razie sama dyskusja przebiega w przyjaznej atmosferze. Gorzej może być wtedy, jak wpadnie tu jakiś troll i zacznie pieprzyć nie na temat.:)

To jest bardzo dobry temat, wiele się z Waszych wypowiedzi dowiedziałem, za co bardzo dziękuję. Może jeszcze tak każdy z Was (którzy testowali) podał swój osobisty, subiektywny ranking CD-rów, bo już jakiś wstępny "obraz" mam.

Podaję dwa skany Pasteli nagrywanych na tej samej nagrywarce, ten sam materiał nagrywany ale przy pomocy różnych programów do nagrywania. Pierwszy skan to wypalenie przy pomocy programu EAC, a drugi skan to wypalenie przy pomocy programu Feurio.

Ukryta Zawartość

post-5320-100009012 1229504552_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć,

chciałbym prosić o radę.

Wczoraj odebrałem po wygranej aukcji w allegro tego rodzynka, zewnętrzną Yamaha F1x

I co teraz?

Jaki program do nagrywania użyć, aby ją maksymalnie wykorzystać?

Spróbowałem Nero, ale to jakieś gigantyczne nieporozumienie.

Inne dwa programy / WaveLab, Clone CD nie rozumieją opcji AMQR, albo nie potrafię zrobić ustawień.

Wdzięczność za sugestie.

artur

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tylko feurio z opcja amqr - mam, uzywam, polecam

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Pierwsza kopia z F1 + Fuerio z opcją AMQR i pierwsze wrażenie:

Jest naprawdę baaardzo dobrze.

Kopia lepsza od oryginału?

Z biegiem czasu to zrozumiem, na razie czuję się jak w programie "nie do wiary"

Dziękuje za pomoc.

postaw yamaszkę na czymś twardym - u mnie świetnie sprawdza sie parapet i docisnij czyms ciezkim (książki) - i bedzie Pan jeszcze bardziej zadowolony ;-)

------------------------------------------------------------------------------------------

nie wiem o czym mowisz ... nie znam sie na tym - ja mam to podpiete przez USB i nic poza tym. Dziala jak trzeba. Ilosc bledow c1 nie przekracza 300.

artPaw - masz zdjecie tyłeczka swojej yamaszki? jak mozesz to wklej - bo u mnie poza USB sa tylko gniazda jakby cinch (pytanie po co one sa?) no i sieciowe.

juz wiem - masz inna wersje - nazywa sie dokladnie: CRW-F1ZDX (moja to CRW-F1ZUX) i ta wersja rzeczywiscie ma wejscia firewire i usb.

Wypaliłem sobie płytkę na EMTec Gold i zrobiłem sobie testa :)Proszę się nie śmiać i ewentualnie proszę o komentarz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.