Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa atakuje low-end

LTJ Sonic

Rekomendowane odpowiedzi

Papamek

Od dziś gra w biurze. Brzmienie bardzo wciągające, żródło Pioneer DVR 433 H ( miało być dla młodej,ale i ona nie chce ogładąć tych samych filmów po kilka razy). Muszę tylko dostać jakiś ostrzejszy kabelek od VDH....

Lampa z tego co widzę 6N3.

Za 4 i pół stówy !

Co tu pisać ? Poza wycofaną górą nie ma się gdzie przyczepić. Gorąco, plastycznie,emocjonalnie. Piecyk potrafił nawet pociągnąć Zollery na dole,z oczywistych względów nie miało to pierdnięcia z dużego pieca. Ale przynajmniej bas był obecny (w odróznieniu od renomowanych pieców za 5-6 kawałków z uwagą -"recommended speaker impedance 8 ohms). Jutro połaczę toto nowym typem DNM i lepszymi i/k od zamulacza.

Społeczeństwo wyłazi z biura. Szlugi Luki Striki z Ameryki, Cat Stevens od Matthew and Son i dalej best of, i można zacząć pracować :-)) Jak przyłożę głośniej, całkiem ładna góra !

• 1 miesiąc później...
  • 3 tygodnie później...

I troche przejasnialo (MANTA V7 )-wiadomo juz przynajmniej na jakich lampach toto gra. Posiada jdno wejscje liniowe. W instrukcji nie podali natomiast kwestii bisau przy wymianie lamp. Byc moze zestaw nie dotrwa do pierwszej wymiany (czyt. padnie). Ciekaw jestem tego wynalazku, wyglada ladnie cena tez niezla - teraz 1550zl.

Lampy: przedwzmacniacz: 6n1 x2, wzmacniacz: 6p3p x 4

Pasmo przenoszenia: 42Hz - 22kHz

Moc wyjściowa (rms): 60Wat (2 x 30)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1391-100008600 1204308617_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

...sam bym kupił do sypialni ...jedno wyjście w sam raz do LCD/plazma .

Gdzie można tego posłuchać ?

Wypożyczą na odsłuch ?

Za 1500 zł to porządnego preampa nie kupie a tu rasowa lampka 60w+monitory....aż nie chce się wierzyć.

Mozna tyle , ze:

Nie objety gwarancja w razie awarii nie kazdy sam potrafi dlubnac , nie kazdy ma mozliwosc dotarcia do czlowieka , ktory moglby dlubnac.

Do manty dolaczone kolumny jaka jest ich jakosc jak i samego pieca trudno ocenic. Dlatego moglby ktos toto przetestowac. Mnie wizualnie sie podoba natomiast jak to gra poczekajmy byc moze ktos sie pokusi sprawdzic.

voldermont, za 1 500 zl biorę tego MA od ręki od Ciebie :-)

Zaniżasz mocno koszty i nie podajesz faktycznych jego kosztów. Mój MA XDSE 845 kosztował mnie z przesyłką i cłem ok. 2 200 zł i nadaje się do naprawy na starcie, bo trafa mu się po godzinie gotują, ża aż zaczynają buczeć. Dodaj do tego przeróbkę żeby grało (drobiazg, w zasadzie zmiana całego toru wejściowego, za friko tego nikt nie zrobi) + brak gwarancji (bo chyba nie będziesz wysyłać do HK do naprawy na swój koszt).

Więc proszę nie czarujmy, że MA to taki tani jest. Nie jest. Co z tego, że potem gra, ale nie jest to 1 500 zł. O czasiem, nerwach i ryzyku nie wspomnę.

Większość woli pójść do sklepu, sprawdzić i w razie czego reklamować.

madly, 5 Mar 2008, 11:26

>voldermont, za 1 500 zl biorę tego MA od ręki od Ciebie :-)

>

>Zaniżasz mocno koszty i nie podajesz faktycznych jego kosztów. Mój MA XDSE 845 kosztował mnie z

>przesyłką i cłem ok. 2 200 zł i nadaje się do naprawy na starcie, bo trafa mu się po godzinie

>gotują, ża aż zaczynają buczeć. Dodaj do tego przeróbkę żeby grało (drobiazg, w zasadzie zmiana

>całego toru wejściowego, za friko tego nikt nie zrobi) + brak gwarancji (bo chyba nie będziesz

>wysyłać do HK do naprawy na swój koszt).

>

>Więc proszę nie czarujmy, że MA to taki tani jest. Nie jest. Co z tego, że potem gra, ale nie jest

>to 1 500 zł. O czasiem, nerwach i ryzyku nie wspomnę.

>

>Większość woli pójść do sklepu, sprawdzić i w razie czego reklamować.

bo nie wiesz gdzie kupowac uwiesz mi ma kosztował 1530 ze wszystkim...

Gratuluje w takim razie. Wyślij mi na PW info gdzi i jak :-).

Ile trwała transakcja, po jakim czasie sprzęt doszedł? Ile musi ktoś dać za przerobienie u fachowca aby to grało. Jakie wiązało się z tym ryzyko, jeśli przeróbka skończyła by się spaleniem trafa albo np. lamp 845? Jaką masz gwarancję na sprzęt itd.

Na prawdę nie ma co porównywać sklepowego produktu z loterią zakupu MA, jego przeróbki i ew. naprawami. Widzę, co mam w środku MA i ile trzeba nad nim popracować. To nie jest zabawa dla przysłowiowego Kowalskiego (bez obrażania kogokolwiek :-)).

• 4 tygodnie później...

Mam.

Kupiłem model V7. Byłem ciekaw.

Słucham już drugi tydzień.

Jakość wykonania egzemplarza, który do mnie dotarł jest bardzo dobra. Nie ma się czego przyczepić. Wygląda świetnie. Wzmacniacz dosyć mocno się nagrzewa. Jesli ktoś dużo słucha, zaoszczędzi na kaloryferze.

Dotychczas słuchałem na budżetowym zestawie. B&W 602 napędzane NAD-em 320.

Manta V7 nie jest w stanie napędzić sześćset dwójek. Basu nie ma, wysokich nie ma, średnica wali po uszach, ale wszystko zlewa sie w całość. Zero detali.

Zupełnie inaczej jest na oryginalnych kolumnach, tych z zestawu Manty.

Zaaplikowane mają głośniki Vify (kopułka i niskośredniotonowy). Nie znam się na elektronice, ale zwrotnica nie "wisi" na drutach. Jest płytka, są cewki i kondensatory. Wygląda przyzwoicie. W zestawie dają kable, z zarobionymi końcówkami. Wygląd kabli, jakość wykonania, grubość - szacunek. Wyglądają lepiej niż tania Tara Labs. Czy grają lepiej? NIe wiem. Należę do tych, którzy słuchają muzyki - nie kabli.

Na tych kolumnach nagle okazuje się, że basu jest sporo (co jest szokujące, patrząc na wielkość membrany). Nie najlepiej jest z kontrolą i utrzymaniem go w ryzach, ale w moim pokoju, 16 m2 wystarczyło zatkać otwory i jest ok.

Wysokie - poezja. Naprawdę. Są świetne. Ciepłe, pełne brzmienie i przede wszystkim mnóstwo detali.

Tak dobrych blach na płytach Pata Metheny nie słyszałem jak dotąd nigdy. Dla jasności powiem, że nigdy nie dysponowałem sprzętem wysokiej klasy. Przerobiłem różne budżetowe wzmacniacze. Z kolumn: Tannoy M1, B&W601 i 602, Audio Academy Hyperion III. Jakość wysokich tonów z Manty przebija wszystko, co dotąd słyszałem.

Może trudno w to uwierzyć, ale wg mojej subiektywnej oceny tak jest. Staram sie wyłączyć "myślenie życzeniowe" i zjawisko w stylu "każda sójka swój ogonek chwali".

Mam dobrze wydaną płytę Georga Bensona, w duecie z kimś innym - nie pamiętam nazwiska. Brzmi ta płytka powalająco. Wszystkiego jest w miarę, nic nie boli. Bas, po zatkaniu otworów przestał się rozjeżdżać. Dokuczają mody, ale to wina pomieszczenia, nie sprzętu.

Z czystym sumieniem mogę ten sprzęt polecić wszystkim tym, których podobnie jak mnie, nie stać na wyższą półkę. Ta lampka przebije większość budżetowych zestawów.

Tutaj jest też opis v7 ze zdjęciami:

Ukryta Zawartość

Muszę to gdzieś usłyszeć, ale w MM mają tylko ten najniższy, jednolampowy model za 399 zł. W końcu: "Podczas pracy w przyciemnionym pomieszczeniu lampy emitują delikatną czerwoną poświatę, która odbijając się od osłon przenosi słuchacza w krainę czystego dźwięku odbieranego w iście niezwykłej i ciepłej atmosferze". :)))

Ukryta Zawartość

I mnie po tym jak slucham w biurze na oberonie korci ten najdrozszy zestaw.w przytoczonej via link recenzji martwi wycofanie srodka.moze to kwestia kabla glosnikowego? A rozlazly bas to nie bolaczka kazdej pelnej i taniej lampy nie otl? Rzeczywiscie i na oberonie gora jest swietna!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.