Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa atakuje low-end

LTJ Sonic

Rekomendowane odpowiedzi

Lampami się nie przejmujcie. kupcie lepiej od razu radzieckie NOS-y na alegro, albo np. w fonarze. Mocy 6P1P, 6P1P-E, 6P1P-EW i sterujące 6N3P, 6N3P-E lub 6N3P-EW. EW to wersja militarna, trwalsza, dłuższa żywotność więc zdecydowanie polecam. Dźwięk jeszcze lepszy, a cena znowu nie taka kosmiczna. Ja za 6N3P-EW płaciłem po 4 pln za sztukę, a 6P1P-EW po 10 zł. Czyli koszt wymiany to niecałe 50 złotych polskich. Warto też wziąć coś na zapas, wrazie jak by co :). Pozdrawiam.

P.S. Wrażenia po wymianie lamp opisałem w wątku pt. Tuning Manty V5 w zakładce DIY.

Tja, jak na razie kontakt z Manta jest "wzorowy".

Serwis od dwóch dni nie odbiera telefonów, na infolinii od dwóch dni zajęte, a na maila nie odpowiedzieli. Od dwóch dni, oczywiście.

Innymi słowy, czekam na paczkę z Fonara.

Jeśli chodzi o Mantę, to w przypadku gdy chcemy reklamować sprzęt wszystko odbywa się automatycznie. Formularz, kurier itd. Jak widac, gorzej gdy trzeba się coś indywidualnie dowiedzieć...

Monitorki z kompletu nie dają mi spokoju. Nie podoba mi się ich dźwięk.

Czy podmiana ich na mission m32i poprawi bas tj kontrolę i głębię i złagodzi średnicę?

Słucham głównie starego roka ( Pink Floyd, The Dors, Led Zeppelin itp. )

Mają one skuteczność 90 dB więc powinny być łatwiej napędzalne niż te z kompletu.

.

Na maila nie odpowiedzieli, a na słuchawce nie chce mi się wisieć więc na razie daje spokój. Ostatecznie mam 2 lata na wymianę tej lampy :P

Coś tylko mi się wysyłka z Fonara opóźnia. Mają niby przerwę urlopową, ale miły pan ze sklepu zapewił mnie, że już wysłali lampy. Pewnie jak zwykle poczta daje czadu...

Na stronie annopolu można kupić V3/V5/V7. Zastanawiam się nad V3(610zł)/V5(760zł). Grałoby to z Usherami s 520, jako źródło gramofon project debut se. Jaka jest różnica między tymi modelami? W cenie niewiele się różnią, ale czy warto wydać te 150 zł więcej na V5? Monitorki mnie raczej nie interesują, bo podobno s 520 są "stworzone do lampy" Chodzi o jakość samego wzmaka.

V3 to wzmacniacz hybrydowy, czyli dodany stopień lampowy, a końcówki tranzystorowe. V5 natomiast to w pełni konstrukcja lampowa oferująca moc ok. 25 W na kanał, co pozwala w zupełności na wysterowanie nawet kolumn o niższej skuteczności. Polecam zdecydowanie V5, potem wymianę lamp na radzieckie NOS-y i ewentualnie wymianę potencjometru, okablowania i gniazd, zwłaszcza wejściowych.

witam,

Panowie mam do was pytanko. Kupilem sobie wzmacniacz sluchawkowy OTL na 2x6N13S oraz 2xE88CC. I wrazenia odsluchowe, w porownaniu z dziurka w cd(onkyo dx7555), to mniejsza przestrzen i stereofonia. Caly dzwiek siedzi w glowie, scena muzyczna bardzo mala. Jedynie co mi sie spodobalo to sprezysty bas. I teraz pytam sie czy wszystkie wzm OTL tak maja czy moze moja dziurka w cd jest taka dobra?

• 3 tygodnie później...

No i padła. I to z wielkim hukiem i fajerwerkami. Trochę straszno nawet, bo kupa iskier, dymu i efektów dźwiękowych. Dobrze, że byłem akurat blisko bezpieczników - do badziewia nie można było podejść. A piszę o Mancie V5. Za długo nie pograła, raptem kilka tygodni. A tak ładnie grała...

Widoczne uszkodzenia są niewielkie, osmalone okolice lampy widoczne od góry (same lampy wyglądają na nieuszkodzone) a na płytce od spodu w zasadzie nic nie widać. Jeden mały kondensator jest napuchnięty, co by nawet tłumaczyło ciecz !? która wyciekła pod spód (na fotce). Oddam do serwisu, ale w sumie to się obawiam użytkować to dłużej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12122-100007363 1219596339_thumb.jpg

post-12122-100007364 1219596339_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

U mnie w 1szym egzemplarzu V7 jedna z lampek podpalała się kilkakrotnie. I to jeszcze podczas "dobiegu" płomienia do Chin. Mantka aktualnie sprawdzana - brak balansu, przez znanego fachmana od techniki lampowej.

• 5 tygodni później...

Manta do mnie wraca, ale nienaprawiona (szczegóły wyżej). Twierdzą, że nie znają przyczyny usterki, a wg, mnie to nawet nie sprawdzili. Ponieważ jednak model v5 jest już niedostępny i nie ma w planach jego ponownej sprzedaży, to zaoferowano mi zwrot gotówki w miejscu zakupu. Ponieważ jednak kolumny bardzo mi "zasmakowały" (grają z rotelem ra4 jak dla mnie lepiej niż kef q15.2), a oddanie i zwrot gotówki tylko za wzmacniacz nie są możliwe, to postanowiłem spróbować naprawić go własnym sumptem. Może pomierzenie i wymiana uszkodzonych elementów, ewentualnie innych newralgicznych spowoduje że zagra ponownie.

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Witam wszystkich. Niedawno (jakiś miesiąc temu) nabyłem zestaw V5. I chciałbym go podłączyć do mojej karty dźwiękowej, M-Audio Audiophile 192. Mam trzy kable - na jednym końcu każdego z nich 2xRCA, które podpinam pod wzmacniacz, zaś z drugiej strony kabli są odpowiednio: 2xRCA (dla pierwszego), minijack (dla drugiego) i 2xjack (dla trzeciego). Ze względu na dostępne wejścia we wspomnianej karcie, wydaje mi się, że powinienem wykorzystać trzeci kabel (2xRCA/2xjack). Jednak, kiedy próbuje go podpiąć, sprzęt nie gra. Jeśli zaś podłączam wzmacniacz do zintegrowanej z płytą główną kartą dźwiękową przy użyciu kabla drugiego (2xRCA/minijack). Jako, że jestem totalnym w tej kwestii, proszę o drobną pomoc. Z góry dzięki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.