Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kolumny do Audiolaba 8000S/CD

drazba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakie głośniki (perefrowane podłogówki) polecilibyście do zestawu Audiolaba 8000S/8000CD? I jakie kable? Słuchana muzyka to dość szeroki zakres: jazz, klasyka, elektronika no i rock, czasem b. ostry. No i to jest ten problem. Pomieszczenie to ok. 18m2.

https://www.audiostereo.pl/topic/36667-jakie-kolumny-do-audiolaba-8000scd/
  • 2 tygodnie później...

W sklepie polecane są do Audiolaba Audio Physic Spark, które sprawdzają się do muzyki rockowej, dynamicznej ale w klasyce wypadają dużo gorzej niż Dynaudio 72, które z kolei przy rocku sprawiają wrażenie mulastych. Czy są jakieś głośniki, które stanowią złoty środek?

Tak, raczej nowe, chyba, że używane z b. pewnego źródła. W gazetach ostatnio do Audiolaba polecane są Dali Mentor lub Ikon 6 (różnica cenowa znacząca) + okablowanie QED X-Tube XT-400 i QED Silver Spiral. Nie słuchałem tej kombinacji. Ikon 6 słuchałem z Denonem 1500 i NAD-em. Soprany były "szlachetne". Było w zasadzie OK ale czegoś w dźwięku brakowało. Może Dali z Audiolabem faktycznie się zgrywa? Czy ktoś to potwierdzi?

Ja słuchałem 8000s z moimi Dali 450, brzmiało super. IMO śmiało możesz a nawet powinieneś spróbować zestawienia z Ikonami. Chociaż 18m2..., ale jak się da to weź je do domu i sam sprawdź jak zagrają w Twoim pokoju.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Sparki i Dynki bym sobie odpuścił, to trochę 2 przeciwne bieguny. Do tak szerokiego wachlarza muzyki, której słuchasz, szukałbym czegoś uniwersalnego. A właśnie Dali z Audiolabem może dać Ci dużo przyjemności i za mniejsze pieniądze (Ikon). Sprawdzone!!! Więc pakuj klocki i jazda do salonu. Powodzenia! Zresztą... pozwólmy zabrać głos innym:)

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

>drazba, 6 Paź 2007, 16:33

Zajrzyj w moje "o mnie", a ja tylko dodam, że jestem bardzo szczęśliwym melomanem od czasu skompletowania tej konfiguracji. Nie martwię się kablami, ani nie szukam nowych klocków.

witam

w poprzedniej konfiguracji mialem dali ikon6 z marantzem, nie gralo to najlepiej, wymienialem elektronike i zaproponowano mi zestaw audiolaba i naprawde zagralo to swietnie, warto posluchac, mentorow nie sluchalem wiec nie powiem na ten temat, pozdr

• 1 miesiąc później...

No i byłem w końcu w tzw. sklepie ze sprzętem. A nawet dwóch. Podłączyliśmy tego Audiolaba 8000S/CD i tak:

Najpierw Vienna Acoustic Bach Grand nie zagrały nic. Potem Proac 130 zagrały dośc przyzwoicie ale też bez rewelacji. Potem niestety skończył się cas odsłuchu, bo ktoś inny byl umówiony. W innym miejscu sprzedawca b. mocno promował KEF Q5 lub Q7. Brzmiało to dość OK ale czegoś brakowało w średnicy a szczególnie w sopranach. Sprzedawca dalej, że to sprawa kabli, interkonekta, bo akurat Sharka nie mają, itd. W końcu podłączyliśmy Dali Ikon 6 i nagle okazało się, że to był dopiero naturalny dźwięk i generalnie super. I wokale i jazzy, w tym Cassandra Wilson i też rock, grały rewelacyjnie. Swoją drogą to ciekawe, że Dali w pewien sposób potrafiły się "przestroić" z muzyki klasycznej na riffy Abbatoir Blues Nick'a Cava. Potwierdzam, że Dali i Audilab to bardzo udane zestawienie. Sprzedawca dalej swoje, że KEF-y nie wygrzane, itd. Coś mi się wydaje, że KEF ma ostrą wyprzedaż tych głośników, które nie są iQ i stąd to zaangażowanie sprzedawcy. Choć trzeba przyznać, że KEF ma dobre panowanie nad basem. Jednak jedno jest w 90% pewne, że w tym przedziale cenownym należy kupić do Audiolaba Dali. Chyba, że jest jeszcze jakaś inna alternatywa, o której nie wiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.