Skocz do zawartości
IGNORED

Kondycjoner Shunyata Hydra V-Ray

Mirek Potempski

Rekomendowane odpowiedzi

qb_1

Hmm... W zasilaniu sprzetu moim zdaniem tkwią jeszcze niewyjaśnione do końca czynniki. Ja na razie jeszcze za bardzo nie zgłębiałem tematu, tzn nie wyporzyczałem sieciówek itp ale jedno mogę powiedzieć na pewno. Wystarczy nieraz odłączyć wszystko od prądu i raz na jakiś czas spowoduje to, że gra zupełnie inaczej.

Zaprowadziło mnie to do kilku eksperymentów ale jeszcze za wczaśnie, żeby ostatecznie cos powiedzieć. Jakis wpływ zasilania/uziemienia jest na pewno.

slvn=>

a kto powiedział ,że nic nie poprawiło , a mój humor , a moje samopoczucie to nic .... ;-)

A co tez mam listwę i to obronną ( ponad 20kg ;-)

Mam system okablowany za 1,5$ szt. ( ale cena moich kabli rośnie wraz z kursem $ )

Sieciówka najdroższa 200zl.

A nie zastanowiło was ,ze klocki w środku są okablowane zwykłymi drutami czy nawet taśmą komputerowa ( np. Accuphase ), a w ścianach za sieciówkami po 5000zł jest zwykły drut miedziany ,

a często aluminiowy ;-)

cles=>

To proszę o rzeczowa ,konkretna odpowiedź na moje aluminiowe kable w ścianie w odniesieniu do sieciówek za 5000zł z drugiej strony ściany !!!

Czekam niecierpliwie ;-)

gutek

Ja już wyżej pisałem, że jeszcze nie przerabiałem tego tematu, tak aby wypowiadać kategoryczne opinie. Ani w jedną ani w drugą stronę.

Teoretycznie układ przewodników w kablu ma znaczenie na wytwarzane przezeń pole EM. Dlatego nawet odcinek pomiędzy Twoim aluminium a złotem Accu może cos zmieniać. Chyba.

gb_1 handel jest i będzie ponieważ szukam Grall'a, ale tobie radzę zmień lekarza(mówię poważnie)to nie obraza bo Ciebie oszukuje.Bo pieprzysz głupoty i robisz wokół siebie hallo a ja mam w głęboko w d..e co piszesz bo koło Hydry nawet nie stałeś więc się nie wypowiadaj na jej temat .Mirek Potempski ma system ,że nie jeden salon marzy o takim wyposażeniu a Ty o jakiejś diorze gdybasz.Leczcz się na nogi bo na głowę już za późno...

robtango - darujmy sobie te inwektywy. Nic nie wnoszą do dyskusji. qb_1 na pewno na diorze nie słucha i nie jeden drogi klocek u siebie gościł. Mnie równeż zastanawia jego sceptycyzm względem kabli sieciowych - u mnie np różnicę pomiędz AQ WEL Signature a Shunyatą Anaconda Helix Alpha słychać dość wyraźie. Ja jednak zamiast obrzucać go inwektywami, byłem gotów mu nawet dwie pary w/w kabli pożyczyć, jeżeli tylko będzie chciał i miał czas na zrobienie odpowiednich porównań.

Odnośnie kondycjonerów. Ja słucham prosto ze ściany. Nie wynika to z moich bogatych doświadczeń z kondyjonerami - wręcz przeciwnie, miałem ich jak na lekarstwo - lecz raczej z jakis własnych uprzedzeń.

Natomiast mMój znajomy przeszedł następującą drogę: Hydra 6 -> Hydra 8 (pożyczył, nie kupił) -> Nordost Thor -> transformator separujący ESA 12kV (i kilkaset kilo wagi; koszt chyba 15kzł). Jest happy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

gb_1 co ma samochód do audio ja mam dwa i co z tego,ale powiadam interesuje mnie dźwięk a nie błaznowanie...No to mądry jesteś ,że nawet wiesz z czego zbudowany jest grall, ale na pewno nie Hydra V-ray...

-> Elb,

Dzięki za propozycję, jak już wrócę na dobre do Wawy - chętnie skorzystam, nigdy Shunyaty w domu nie gościłem.

-> Robtango

No, może nawet wiesz, z której elektrowni masz prąd ;-)

Pozdr.

gutekbull 3 Paź 2008, 20:36

W końcu dotarłem do firmy Nemesis Audio Project, rozmawiałem z bardzo sympatycznym właścicielem...... proszę wybaczyć zapomniałem godności ;-(

Zakupiłem "listwę sieciową" , trochę nie bardzo to przypomina listwę , ciężkie i wielkie ze stali nierdzewnej, waży z 15-20kg ,długie ponad 60cm ,wysokość 11cm ,5 gniazd i specyficzny wtyk wejściowy -zasilający Neutrika 16 Amperowy.

Listwa bardziej przypomina duży podłużny kondycjoner ,ale nie ma z nim nic wspólnego,

z rozmowy z właścicielem dowiedziałem się ,ze listwa nie posiada żadnych zabezpieczeń prądowych.

Jest ona tylko filtrem sieci prądowej !!!

Szukałem jakiś czas listwy - kondycjonera (mam problemy z siecią-DEGRADACJA DŹWIĘKU w dni po weekendzie) ,chciałem Shunyatę , testowałem Hydra-2 i się zraziłem bo nie usłyszałem nic.

A Nemesis Audio Project listwa Venom bardzo mile zaskoczenie, działa specyficznie ;-)

1.czarne tło - cisza wokół dźwięków

2.dłuższe wybrzmienia

3.więcej energii

4.przestrzeń

5.gładsze, bardziej precyzyjne dźwięki

6.większa scena

Zmiany są spore ,nawet dla takiego sceptyka kablowego jak ja ;-)

I co ciekawe usłyszałem je dopiero po wypięciu listwy - już nie mogłem słuchać bez niej.

Proszę jakieś pytania ?

A to kuźwa co ? Naćpałeś się jak to pisałeś ? :D :D :D

_1 Mało mnie interesuje skąd idzie do mnie zasilanie ,ale bardziej interesuje mnie to co słyszę z głośników .W przypadku audio dla mnie praktyka jest najważniejsza a nie teoria ,bo taką zasadę wyznaję.Forum ma być wiedzą informacji na temat przetestowanych urządzeń, które w jakiś sposób mogą dać spojrzenie na produkt i takimi informacjami staram się dzielić.Dlatego się poirytowałem gdybaniem nie których z Was ,jeśli kogoś uraziłem to przepraszam.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

robtango, 8 Lut 2009, 09:05

>>Forum ma być wiedzą informacji na temat....

Nie neguję,że nie jak mawiał pweien major.W jakim to jest języku napisane?

Pozdrawiam

P

Wróćmy do meritum.

Pytanie Mirka w założonym przez niego wątku było następujące:

,,Ostatnio dystrybutor udostępnił mi Hydre V-Ray. Jestem ciekawy jakie są doświadczenia innych użytkowników. Według mnie jeżeli ktoś nie próbował tego urządzenia, to nie wie co może jego sysytem,,

Mam wrażenie, że niektórzy forumowicze piszą dla samej sztuki pisania. Kto więcej postów napisze.

Więc Panowie ruszcie dupy, o ile was wątek interesuje i wypożyczcie owe urządzenie do testu w swoim systemie. Jak nie macie takiej możliwości, to wasza strata.Po co sobie skakać do gardeł. A wasza wiedza dalej pozostanie tylko wiedzą wirtualna.

Mam nadzieję, że za jakiś czas PMD coś napisze o tym urządzeniu. Niedługo zawita u niego w domu.

Panowie więcej szacunku dla innych. Robtango napisał, że szuka swojego gralla. I ma rację. Tak po cichu to każdy z nas szuka.

Ja od siebie dodam tylko, że V-ray to było moje największe odkrycie w ostatnim czasie po zwrotnicy aktywnej. Przełom.

Pozdr

johny ok tyle z waszych wpisach jest tylko sama poezja audiofilska typu po wpieciu jest tak jak jeszcze nie było,słucham od nowa swoich płyt,albo zona słyszała

wystarczy moze pisac dokładniej na jakim sprzecie i co sie zmieniło według ciebie i kazdy zgodzi sie ze mozesz miec takie wrazenia po odsłuchu i sam sprobuje jesli ciekaw nowego i pewnie lepszego dzwieku

zbyt duzo zapowiedzi zbyt mało konkretów to i temat zmienia sie w bicie piany

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Łooo Jezu, można pisać, ze dźwięk stał się bardziej oczywisty, spójny, poprawiła się mikrodynamika itp., ale co to komu da ? Dopóki sam się spróbuje i tak sobie tego nie wyobrazi :)

zyzio ok ale niech przynajmniej autorzy sie postaraja bo inaczej to tylko przypomina bloga w ktorym okresowo co pare dni zapisuja swoje skape odczucia

podobno to dział stereo na forum audiofilskim

posłuchac trzeba jesli chce sie napisac ze nic nie daje to chyba oczywiste

tyle ze jesli przeleciałes kilka podobnych urzadzen bez efektu robisz sie sceptykiem

ja wybrałem sie do audiofastu o ile pamietam na poczatku jesieni aby zestawik z v rayem wypozyczyc i niestety kazano mi czekac ok miesiaca bo nawet kabli nie było

zajałem sie oczywiscie czym innym i v-raya odpusciłem

sprawdzał ktos moze czy audiofast juz sie zaopatrzył troche lepiej czy dalej pokazuja katalogi

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

zyzio=>

Spodziewałem się tego cytatu ,powiem więcej nawet go oczekiwałem !!!

Dokładnie tak jak napisałem, tylko w w skali marginalnej ,

ale o tym wie każdy zdrowo myślący audiofil .

Podłączałem dziesiątki listw i nie słyszałem kompletnie NIC !!

A Nemesis i owszem po odłączaniu usłyszałem zmiany - było inaczej .

I teraz nasuwa się pytanie czy warte to sumy wydanej i tu już mam spore dylematy !!!

To właśnie są zmiany w listwach i kablach , tego tyczy się ten watek i to każdy powinien sobie uprzytomnić.

Teraz Zyzio znajdź sporo moich wpisów na temat kabli , gdzie bronię tej tezy.

Nigdy nie negowałem ,że nie słyszę ,tylko ,ze wydawanie kasy na tak marginalne zmiany jest idiotyzmem , który mi tez się czasami udziela !!

Niedawno wpadł do mnie znajomy z 3 sieciowkami Harmonixa za ok.10 000zł czyli taka średnia krajowa , niezbyt to drogo niezbyt tanio ,skłonni jesteśmy wydawać znacznie więcej.

Wpięliśmy to wszystko u mnie w tor odsłuchowy.

Przez grzeczność i po prostu nie chciałem robić przykrości bo to kupa kasy ,

powiem krótko ja musiałem się mocno, mocno wysilić ,aby wychwycić jakiekolwiek zmiany w dźwięku,

a za 10 000złm to już można cały zestaw skompletować , albo dodać do np. do źródła i usłyszeć zdecydowanie większe zmiany w dźwięku !!

Ci którzy bronią tezy zakupu drogich sieciowek i listw ,zawsze mówią, że kupuje je się w momencie gdy system jest skończony i sieciowka ma być takim dopięciem................

Według mnie system nigdy nie jest skończony ,zawsze można lepiej i nie ma sensu ładować 10 000zł w kable sieciowe - to wyrzucona kasa ,włożona w inny element toru (kolumny, CD czy wzmak )da zawsze konkretną słyszalną różnicę w dźwięku.

=> gutek

No i ok, ale te marginalne zmiany pozwalają delektować się muzyką z większą przyjemnością i temu nie zaprzeczysz :) a to że najdroższa sieciówka i najdroższy kabel sygnałowy nie powinien kosztować więcej niż 500 zł, to już jest inna inszość, o dymaniu klienta przez producentów kabli w szczególnosci na tym forum pisałem kilkakrotnie...zjawisko jest złożone, bo gdyby topowy Audioquest kosztował 500 zł to taki np. Elb nigdy by go nie kupił.....zero prestiżu, zero onanizmu ceną....

Nie mam i nie mialem (jeszcze) Hydry, ale doswiadczenie z zasilaniem jakies mam, robilem troche eksperymentow i oto moje refleksje: Nie ma co sie klocic czy te wszystkie akcesoria zasilajace (kable, kondycjonery itp.) maja wplyw na dzwiek bo maja i tylko gluchy by tego nie uslyszal. Jesli lapiecie roznice miedzy jednym IC a drugim czy miedzy cedekami to czemu nie slyszycie roznicy miedzy kablami sieciowymi czy sprzetem podpietym do listwy czy kondycjonera? Zasilanie to nie voodoo i te roznice zapewne dalo by sie jakos wytlumaczyc. Inna sprawa to zakres tych zmian - nie jest on, moim zdaniem az tak duzy jak roznice miedzy wzmacniaczami czy zrodlami i z gownianego cedeka hi-endowa sieciowka nie zrobi nagle osmego cudu swiata.

Jest jednak druga strona medalu czyli koszt tych zabawek. Wiadomo, ze audio to mocno przewartościowana dzialka dobr luksusowych, ale to co sie dzieje na rynku szelkiej masci akcesoriow powoduje czasami opad szczeki. Rozumiem, ze mamy koszt researchu, eksperymentow itp., ale jest tez zdrowy rozsadek, ktory kaze sie w koncu zastanowic za co placimy? W zupelnosci zgadzam sie z qb_1, ze wyrzeczenia w celu zakupu tej czy innej zabawki moga czasem przybierac kuriozalne formy i uwazam takie sytuacje za szkodliwe. Koniec koncow uwazam, ze najwazniejsze to posluchac i ocenic samemu.

PS: Polecam zsilanie bateryjne - sieciowki nie potrzebne a jak wam w tych elektrowniach zabraknie wegla z RPA to nie macie sie czym martwic ;-)))

cir, 8 Lut 2009, 10:02

>johny ok tyle z waszych wpisach jest tylko sama poezja audiofilska typu po wpieciu jest tak jak

>jeszcze nie było,słucham od nowa swoich płyt,albo zona słyszała

>wystarczy moze pisac dokładniej na jakim sprzecie i co sie zmieniło według ciebie i kazdy zgodzi sie

>ze mozesz miec takie wrazenia po odsłuchu i sam sprobuje jesli ciekaw nowego i pewnie lepszego

>dzwieku

>zbyt duzo zapowiedzi zbyt mało konkretów to i temat zmienia sie w bicie piany

Zmiany jakie usłyszałem po wpięciu V-ray? Niedługo napisze Robtango. Mamy bardzo podobne odczucia. Ja osobiście wolę tego nie robić. Mam zbyt ubogie słownictwo i brak mi talentu do pisania opinii.

PMD także za około 2 tyg.będzie miał na odsłuchu i coś napisze.

A co do mojego zestawu to proszę bardzo:

- zwrotnica aktywna Marchand Electronics

- kolumny trójdrożne na Acuttonach w obudowie Avalon Opus Ceramique

- końcówka mocy na bas to Marton Opusculum Reference

- końcówka mocy na górę i średnicę to lampa push-pull na Emission Labs 320 B

- cd Audio Aero capitole MK II Reference

- zasilanie V-Ray, Python VX

- głośnikowe YP Argentum, XLR Albedo Monolith

Pozdr

Mimo wszystko Kuba napisał jeszcze,że nie słuchał u siebie w systemie Hydry a więc poczekajmy może aż to zrobi.Moj kolega,który ma to co ma Kuba(końcówki)po odsłuchu Hydry zamówił ją i tyle.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Napisał też coś o ułomności zasilania i ja się z tym zgadzam, a ponieważ Mac jest bliski mojemu sercu(posiadałem parę modeli)to jakoś nie mam problemu z zaimplementowaniem tej tezy.

Pozdrawiam

P

Ja też miałem kilka klocków tej firmy i pozwole się z Tobą nie zgodzić.Hydra miała pozytywny wpływ na brzmienie.Dla mnie osobiście to jest element decydujący bez względu na materiał czy technologie w jakiej dane "ustrojstwo" zostało wykonane i to z całym szacunkiem do wiedzy fachowej Kuby.Zasada prosta poprawia aspekty brzmienia-stosuje.Opinie wyglaszane na podstawie tylko i wyłacznie wiedzy teoretycznej bez sprawdzenia w praktyce traktowac poważnie nie można,przyczynia się do takiej tezy nie kto inny a postęp.pzdr.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

prym, 8 Lut 2009, 12:55

>>Dla mnie osobiście to jest element decydujący bez względu na materiał czy technologie

To chyba jest istotą polemiki...niestety

>Zasada

>prosta poprawia aspekty brzmienia-stosuje.Opinie wyglaszane na podstawie tylko i wyłacznie wiedzy

>teoretycznej bez sprawdzenia w praktyce traktowac poważnie nie można,przyczynia się do takiej tezy

>nie kto inny a postęp.pzdr.

jaki to postęp w zasilaniu dokonał się na przestrzeni powiedzny...30 lat?

Pozdrawiam

P

Paweł Skurzewski, być może i moja wiedza jest mizerna ale zawsze jest ktoś kto wie więcej i ktoś kto wie mniej od ciebie. Każdy może mieć różne odczucia szczególnie w pierwszych dniach jeżeli coś mu się podoba, moja była taka reakcja i tyle.

qb_1 co do tego skąd jest węgiel to tylko żart i nic więcej, taka była moja reakcja na wpis o tym, że z elektrowni atomowej prąd jest lepszy. Zawsze możemy kiedyś zrobić jakieś doświadczenie w wolnej chwili, w końcu tak daleko od siebie nie mieszkamy.

Panowie, większość z was zaczyna od ogona, zamiast od głowy. Ciekawy jestem jakie macie pomieszczenia, że wydajecie osądy. Bez poprawnej akustyki nic nie można powiedzieć bo nie wiecie czy ostrość, metaliczność występująca w dźwięku to wina kabla czy zbyt dużej ilości odbić.

Ja mogę powiedzieć tyle, że przy 200Hz mam 0,39s czas pogłosu. To daje mi możliwość na jakąkolwiek weryfikację, choć odrobinę prawdy.

robtango, 8 Lut 2009, 10:12

>cir jeśli chodzi na czym ja słuchałem dowiesz się w zakładce "o mnie"

Ok, przyznam Robercie, że zestaw masz na prawdę ciekawy, a dobór urządzeń nie jest przypadkowy, wg mnie jest tam parę urządzeń z pogranicza voodoo, ale Ciebie akurat nie posądzam o kupowanie urządzeń dla prestiżu marek (bo i tych najbardziej lifestyle'owych brak).

Mam jednak jedno zasadnicze pytanie, którego nie zadaję złośliwie. Jakiej słuchasz muzyki, jak dużo i jak często zdarza Ci się słuchać akustycznej muzyki na żywo, chodzi mi głównie o kameralistykę i symfonikę. Myślę, że odpowiedź na to pytanie pozwoli nam ustalić, czy poszukujesz bardziej brzmienia ładnego, czy rzetelnego. Ja wolę raczej to drugie, ale nie doskonale rozumiem tych, którzy chcą mieć brzmienie "wymodelowane" pod swój gust.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.