Skocz do zawartości
IGNORED

cd pod preamp - spostrzeżenia

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam własnie podłączyłem pod wejście preamp w amplitunerze cd-ka i byłem bardzo pozytywnie zaskoczny uzyskanym brzmieniem. Oczywiście w cdku jest regulowany poziom wyjściowy sygnału. Sprzęt yamahy ampli RX 797, cdx 497. Wg mnie brzmiało detaliczniekj i czyściej niż w trybie cd direct. Co o tym sądzicie?

https://www.audiostereo.pl/topic/36800-cd-pod-preamp-spostrze%C5%BCenia/

Błędny tytuł wątku. CD podłączyłeś zapewne bezpośrednio pod końcówkę mocy, a zaobserwowane przez Ciebie zjawiska nienajlepiej świadczą o sekcji pre w Twoim amplitunerze.

McGyver - dzieki za sprostowanie - czeski błąd - oczywiście pod końcówkę, pisałem już o opampach w przedwzmacniaczu (jrc 2068), teraz się po prostu utwierdzam w przekonaniu, że są słabej jakości

jar1, 11 Paź 2007, 16:18

>Lepiej by było jakby był nad preampem.

Jar1, czytaj uważnie. Wyraźnie jest napisane że nie NAD jest preampem, tylko Yamaha

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

McGyver piasłeś już o tym - wątek nr 15696, też dotyczył yamahy, ale skutek był odwrotny - pogorszenie brzmienia, wg Ciebie był to skutek niedopasowania impedencji wejściowej końcówki i wyjściowej CD-ka

Nie nabijajcie sie już z mojej pomyłki, :))))

z tymi regulowanymi poziomami sygnału w cd ekach trzeba mieć się na bacznosci kiedyś posiadałem taki .Po zatrzymaniu płyty spowrotam wracał do normalnego poziomu.Moje szanowne AUDIOWAVE mało nie wyleciały w powietrze

?

wtrące sie: kiedys do swojej YAMAHy AX-900 podpiałem dcd-2560 bezposrednio pod zworki (do końcowki mocy).

moge powiedziec tylko tyle: dźwiek nabrał tyle powietrza, ze az stało sie to męczące. poprostu wszystko sie :otwarło:

poza tym na czoło wyszła srednica, i brakowało bassu. pod wzgledem detalicznym roznicy nie zauwazyłem.

obecnie pod wpływem tego wątku podpiałem cdka pod marantza pm-80 pod procesor in (marantz nie ma zworków).

i jestem wk^^^%%ony. bo cholera jasna: mimo podłączenia pod procesor, cały czas we wzmaku moge:

-regulowac treble, bass, balance (czyli działaja filtry)

-regulowac głośnosc (we wzmaku !!!)

-nie działa jedynie input selector, poza tym wszystko we wzmaku działa. co za cholerstwo:/

nie mogli zastosowac poprostu zwykłych wyciąganych zworków:(((??

chyba w tym marantzu jedyny sposób na odcięcie filtrów to zastosowanie source direct, nic wiecej:/

aha, selector tez działa;] a gdy cd podepniemy pod procesor, to po włączeniu source direct nie gra nic.

ale sobie wymyslili samuraje:/

no ale niestety cos kosztem czegoś - przy bezpośrednim podłączeniu cd do końcówki słychac wyraźnie szumy, przy "tradycyjnym" słuchaniu, tj. cd podłączony normalnie do przedwzmacniacza amplitunera szumów nie ma, tj. sa na prawie zerowym (dla ucha oczywiście) poziomie

>rosim

Podpinanie CD bezposrednio pod koncowke mocy jest bledem.

CD + koncowka mocy nie jest wstanie prawidlowo wysterowac glosnikow.

Dzwiek jest pozbawiony podstawy basowej a srednica staje sie matowa.

Ogolnie znaczna przewage osiagaja wysokie tony co jest odczywane jako

wiecej powietrza i lepsza lokalizacja instrumentow.

Dopiero dodanie preampa powoduje prawidlowe dzialanie calego systemu.

Pozdrawiam

Dodam też Olu, że mam wprost przeciwny charakter brzmienia, jaki napisałeś/ napisałeś( na prawdę jesteś kobietą??)

średnica wypełniona, wielobarwna; mocny bas, mało powietrza; no z jednym sie zgodzę mam dobrą lokalizacje instrumentów na scenie.

> rosim mam 2 potencjometry z tyłu końcóweczki, którymi reguluje poziom ;)

Zdzislav zapytałem, bo regulacja poziomu z cd jest mało płynna, za duże skoki przy małej głosności

co do odczuć odsłuchowych mam podobne wrażenia jak Ty, tyle, że zaczęło dosyć szumieć

Mam podobne spostrzeżenia co do dźwięku jak kolega Zdzislav, system jak w o mnie. Jeszcze bym dodał, że mi tej góry trochę braknie, jest szczegółowa ale szybko wygasza, np. nie ma tak ładnych wybrzmieć blach jak w Creeku 4330. Nawet specjalnie usunąłem z pokoju dywan bo okazało się, że troszku za mocno przetłumiłem pomieszczenie, dźwięk stał się żywszy ale góra to jeszcze nie to.

I love the sound of crashing guitars

w zasadzie od razu, po podłączeniu, jak maksymalnie ściszyłem poziom sygnału z cd, szumy ustały, po ponownym podłączeniu w "normalny" sposób do amplitunera zarówno w zwykłym trybie jak i przy włączonym cd direct szumów nie ma

podejrzewam, że, jak pisał wcześniej McGyver, jest tu niedopasowanie impedancyjne, też zbyt duży sygnał wychodzi z cd - trochę jak po podłączeniu do gniazda phono, chociaż nie ma w zasadzie zniekształcen harmonicznych - przesterowania sygnału, ale szum dość znaczny, chociaznie większy niż np. z wieży technicsa EH790, którą również mam, pozdrawiam

Można też pod podłączyć pod regulowane wyjście słuchawkowe, jak ktoś takie w swoim CDku ma, najlepiej po małym tuningu tej sekcji. Również dorobić lub przełączyć sygnał z wyjść słuchawkowych na linowe i mieć regulowany poziom prosto dla końcówki mocy.

Nie chcąc zakładać nowego wątku - mam konkretne pytanie do "zorientowanych". Chcę złożyć sobie drugi, minimalistyczny system oparty o końcówkę mocy i cd z regulowanym wyjściem analogowym. Moje priorytety: odtwarzacz tani (ok. 300zł), czytający cdr-y, ze sterowaniem poziomu wyjścia z pilota.

- Onkyo 7511

- Denon DCD 635/655

- Yamaha CDX 493/593/496/596

Kolumny na razie nieważne, wielkosć pokoju również. Koncówka Creek P43 mkII.

Chodzi mi o maksymalną funkcjonalność i niezawodność urządzenia.

Będę wdzęczny za konstruktywną pomoc:)

Naim: DAC/TP XPS + Hi-Line + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + NAC A5 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B + (transport CA CXC)

Asmon - zwróć uwage na regulację wyjścia z cd. Yamaha cdx 497 ma taką regulację, ale jest zbyt mało płynna, tj. w przypadku niskich głośności jest za duży przeskok i cięzko jest odpowiednio wysterować poziom dźwieku. Ale oczywiście piszę o własnym, konkretnym doświadczeniu opisanym w tym wątku

No właśnie o takie konkrety mi chodzi. Prawdopodobnie więc problem ten wystąpi również w przypadku innych modeli Yamahy i Denona, bo one mają co prawda regulowane wyjście, ale chyba w domenie cyfrowej(?). A co z wymienionym Onkyo? Z tego co się orientuję ten model ma regulację za pomocą normalnego analogowego potencjometru, więc powinno być płynnie?

Naim: DAC/TP XPS + Hi-Line + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + NAC A5 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B + (transport CA CXC)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.