Skocz do zawartości
IGNORED

kompletowanie odtw. cd+słuch.+wzm.słuch.

onka

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam kupić odtwarzacz Harman Kardon HD970 (nie posiada wejścia słuchawkowego), zastanawiałam się nad wyborem słuchawek HD 600 Sennheisera do niego, tylko po pierwsze nie wiem czy te słuchawki nie są za dobre na odtwarzacz Harmana, może zdecydować się na tańsze, ale współpracujące na swoje możliwości z odtwarzaczem i po drugie nie wiem jaki wybrać wzmacniacz słuchawkowy, a może wogóle poszukać jakiegoś innego lepszego odtwarzacza cd w podobnej cenie co Harman, bo do Harmana też ie jestem zbytnio przekonana. Proszę o pomoc.

PS

Nie testowałam słuchwo żadnego sprzętu.

Heh, idź i słuchaj. Nie da sie tak bez poznania preferencji. Dla mnie HK gra słabo, sztucznie i z nienaturalnym basem. Ale komuś innemu może pasować.

Droga koleżanko bez odsłuchów sie nie da.

wybór takich (dobrych, choć nie w moim typie) słuchawek do takiego (budżetowego) odtwarzacza to chyba trochę na wyrost. próbowałbym grado sr-60 + wzmacniacz słuchawkowy projecta kiedy budżet mały...

zależy jaki masz budżet. Senki z dziury w Cd nie zagrają. Ale takie Grado już tak. przejrzyj wątek Piotra Ryki o słuchawkach. to daje naprawdę dużo info. Grado sr80 jak i Rs2 potrafią zagrać z nawet z komputera. jak jestes z wawy lublina krakowa albo innego miasta gdzie jest jakis dystrybutor to sie udaj na odsłuchy i posłuchaj. a Cd kup na allegro. Jakis dobry stary grundig, philips, sony spowodują ze ten harman popełni sepuku. nie trzeba dużo kasy na bardzo fajny sprzęt. tylko trzeba zrobić dobry research i posłuchać i po sprawie : )

>Cervantes

tylko nie sr80, one wpiete w samo CD moga zagrac chudo i jasno... duzo zalezy jeszcze od repertuaru. Nie wiem jak u Ciebie, ja na probe wpinalem w denona 2560/philipsa 304mk2/kenwooda dp7050 i kilka innych... wrazenia zawsze bardzo podobne. Dodaj do tego nowki i ich czas wygrzewania to kobieta zwatpi calkiem w ich dzwiek :-)

sprobuj posluchac marantza 7001 - jego wyjscie sluchawkowe bylo w miare przyzwoite o ile pamietam jak kiedys sluchalem na nim porta pro - bedziesz mial problem z glowy

Ja mogę dać do posłuchania Grado SR325i i Sennheisery HD595 w Częstochowie lub Krakowie. Potwierdzam, że SR325i nawet z dobrej audycji radiowej na mp3 playerze potrafią zagrać zadziwiająco dobrze i realistycznie, a ze stacjonarki to już zrywa szelki. ;) Wybieram się z nimi na Audio Show również, więc i w Wawie będą przez chwilę. Wzmaka słuchawkowego mam własnej konstrukcji i to się raczej już nie zmieni, co najwyżej ciągle ewoluująca konstrukcja. :D Niskoomowe i średnioomowe słuchawki, a także o wyższej impedancji i w miarę skuteczne goni dobrze. Ogólnie do wysokoomowych nie polecam, choć HD600 doprowadza do niezdrowych głośności, czyli daje radę. W najlepszym obecnie wydaniu wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>>Cervantes, nie wpadłbyś ze słuchawkami na Audio Show w sobotę rano? :) Jestem ciekawy tych RS2. Miałem je kupować, ale się niezła okazja trafiła na SR325i. Jest wątek o spotkaniu słuchawkowym ze sprzętem senicza w roli głównej, można się zapisywać. Zapraszam wszystkich zainteresowanych! :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może zacznij od tego czy chcesz mieć słuchawki otwarte czy zamknięte - patrz wątek Piotra Ryki i inne. Potem posłuchaj tego co się da (Sennki vs. AKG vs. Grado są to zupełnie inne szkoły grania, każdy lubi coś innego) - jeśli to jest możliwe. Moim zdaniem Sennki zagrają z każdą dziurką, moje HD 650 grają z minidyskiem Sony, komputerem, CD i wzmakiem. Dla mnie są niewygodne, ale pięknie grają. Na Twoim miejscu kupiłbym najdroższe słuchawki na jakie mnie stać, w potem i tak kupisz wzmacniacz słuchawkowy jeśli będziesz dużo słuchała.

Wyrazy szacunku

Włodek

Dziękuję za ciekawe rady, wywnioskowałam z nich, iż słuchawki Sennheiser HD 600 są za dobre na odtwarzacz HARMAN Kardon, niestety nie wim na jaką firmę odtwarzaczy cd postawić produkującą ten kompononet do 2000 zł i prezentujący dobrą jakość brzmieniową.

>acha, no i nie wiem jak mariaż Sennheiser HD 600 i wzmacniacz słuchawkowy Pro Jecta się uda załóżmy

>w odtwarzaczu X.

do senkow hd 600 mogę polecić dac-a audionemesis dc1.analogowe brzmienie z lekko wycofana góra ale o dużej rozdzielczości.zmieścisz sie w zakładanym budżecie.

Czy ktoś się ze mną zgodzi, że słuchawki sennheiser HD 600 grają słabo w zestawie odtwarzacz cd+wzmacniacz Harman Kardon HD (gniazdo słuchawkowe w wzmacniaczu) , i jeśli to nie tylko moje odczucie to w takim razie z czym sennheiser HD 600 grają dobrze?

Przez słuchawki AKG też słuchałam odtwarzacza ale odczucia są mieszane, grają wyraźniej niż sennheiser HD 600 ale ich basy są za mocne, wychodzą na pierwszy plan, co jest trochę męczące. Nie testowałam jeszcze grado i koss. A może lepiej bym wyszła na zakupie mini wieży, co sądzicie o mini wieżach audiofile ?

>>onka, myślę, że łatwiej nam będzie odpowiedzieć na pytania znając budżet, w jakim chcesz się zmieścić. Wtedy można by ustalić które słuchawki, słuchawki + wzmacniacz lub miniwieża. Prawda jest taka, że jak się źle wybierze słuchawki, choćby były drogie i znane, albo źle sparuje słuchawki ze wzmacniaczem, to wypadnie to gorzej niż podobnie lub mniej kosztująca miniwieża.

ONKA

ja gram na hd 970 +pro ject hed box se +sennheiser 565 ovation (niestety)nie produkowane, z hd 600 rzeczywiscie bedzie zbyt jasno, spróbuj posłuchac tanich , a dobrych sennheiser280 pro

?

Nie wiem, czy Head Box SE i Head Box II to to samo, ale ten ostatni gościł kilka dni u mnie w domu i gra raczej nędznie - z daleka, z rozmazaną średnicą i suchym, anemicznym basem. Nie mam pojęcia z jakimi słuchawkami on zagra dobrze, ale z 50-cioomowymi HD595 na pewno nie. Jedyne, co brzmiało przyjemnie, to były soprany, ale już dobrze nie pamiętam, jak one w szczegółach wypadały, a ogólnie to mnie ten sprzęt rozczarował. Nawet potencjometr był kiepsko zbalansowany. Jedyny plus to fakt, że ten wzmacniacz ma zmostkowane wejście i można się dopiąć z innym wzmacniaczem do niego.

Obecnie też kompletuję taki sprzęt, ja zrobiłem tak: kupiłem wzmacniacz produkcji naszego forumowego kolegi (w proponowanych cenach te wzmacniacze podobno przebijają znacznie firmowe jakością dźwięku), na allegro kupiłem w miarę tanie używane słuchawki (sennheisery hd 540). To mam podstawę. Zamówiłem słuchawki dobrej klasy u kolegi który ma je przywieźć ze stanów (ale nie musi), będę miał porównanie.

zasadniczą kwestją doboru cd słuchawki wzm.słuchawkowy nie jest zestawienie słuchawek do charakteru odtwarzacza a raczej słuchawki dobieramy do wzmacniacza słuchawkowego,chyba, że odtwarzacz posiada podłączenie do słuczawek, które z reguły jest słabej jakości.Łącząc takie słuchawki jak załużmy hd 600 bezpośrednio z wyjściem słuchawkowym w integrze doprowadzimy do tego, ze nasza opinia o hd 600 będzie negatywna.Niestety słuchawki typu hd 600 potrzebują odpowiedniego wzm.słu. a opinie że zle grają są z reguły pokierowane znikomą wiedzą lub kwestją gustu

?

Jak ktoś już zaproponował chyba lepszym rozwiązaniem dla Ciebie, skoro i tak planujesz wzmacniacz słuchawkowy, zakupić jakiś bardzo tani CD i użyć go jako transport z DACiem. Sam używam teraz DAC Super Pro z Holdegronem. Wystarczy najtańszy CD z wyjściem optycznym i już gra.

Kwota, jaką zamierzałam wydać na planowany zestaw to 2500 zł, ale to chyba troche za mało na skompletowanie dobrze grającego sprzętu składającego się odtwarzacza cd słuchawek i wzmacniacza słuchawkowego. Może doradzi mi ktoś jakie odtwarzacze cd są dobre, od jakiej kwoty zaczynają się te, które w porównaniu z mini wieżą grają dużo lepiej? I rozumiem, że nie ma lepszych słuchawek niż sennheiserem HD 600 ?

Zależy co kto lubi. Ja wolę swoje Grado SR325i, a kiedyś uderzę w wyższy model zapewne. Jest parę dobrych modeli słuchawek takich firm jak Beyerdynamic, Grado, Sennheiser, AKG. Trzeba tylko wiedzieć co z czym sparować, i co się właściwie lubi. Mogę podać namiary na gościa który testował kilka dni HD600 z moim wzmakiem, żeby nie było, że wciskam na siłę, żeby tylko coś sprzedać (na brak zamówień nie narzekam), ale synergia jest bardzo dobra. Za metalową wersję + zasilacz widziałbym 395zł, w plastiku 100zł taniej, wysyłka gratis.

Co do odtwarzaczy, dobrze jest poradzić się kogoś z forum, lub poszukać i poczytać wątki na temat, który używany model wyrwać z Allegro lub ebay'a, i ewentualnie zlecić do przeróbki komuś. Piotrek608 to specjalista od Denonów, ale myślę, że niejeden stary model z wyższej półki zagra bez przeróbek dobrze. Za około 500zł widziałem mojego Technicsa SL-PS840 na Allegro, na razie słucham go bez przeróbek i daje radę, choć zbieram od jakiegoś czasu części na tuning. Niemniej, po 13-tu latach śmiga jak kiedy był nowy, żadnych rzężeń mechanizmu, zacinania się lub problemów z odczytem. Oczywiście, trzeba uważać, żeby nie kupić czegoś w stanie śmierci klinicznej, ale myślę, że ewentualna przeróbka może objąć "reanimację" przy okazji.

ONKA

Nie ma czegos takiego jak najlepsze słuchawki mogą być jedne z lepszych,a i to nie jest do końca precyzyjne,jeśli nie dotyczy danej kategorii cenowej.Gusta są niestety różne.

?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.