Skocz do zawartości
IGNORED

Bartoszewski szmaci Polskę, to moralny..

arbuzMC

Rekomendowane odpowiedzi

>Piotr Ryka

Porównując Polskę do brzydkiej panny Bartoszewski miał przeciez rację!Chodziło o pozycje Polski na poczatku lat 90 gdy wychodziła ona z komunizmu i podjęła starania o wejście do UE.

A jaka była wtedy pozycja naszego kraju w stosunku do zachodu.Byliśmy biednym,zacofanym,prowincjonalnym krajem starającym sie o przyjęcie do elitarnego klubu.Bartoszewski tylko nazwał rzeczy po imieniu!

>dartman

Jeszcze raz. Na pewno jako funkcjonariusz to potrafisz. To było na kursach.

No, no... weź głęboki oddech, postawa zasadnicza, łagodność ala dioda elektroda na spotkaniu z fanami i co mówimy? No? no...

"Dzień dobry, w czym mogę Panu pomóc?!"

No, zapamiętaj ! Odmaszerować !

>Piotr Ryka

I znowu te brednie o Polsce jako przedmurzu.

Stawiam w takim razie brutalne pytanie.Kto komu zrobił zaszczyt przyjęcia do UE?Polska Unii czy Unia Polsce?

wojciech iwaszczukiewicz, 18 Paź 2007, 21:34

Jakie brednie? To za mało Polaków według ciebie zginęło?

A jakąż to łaskę nam Unia zrobiła? Że dzięki nam mur im w Berlinie upadł? Bo Gorbaczow, którego tak teraz kochają, to z własnej woli chyba go jednak obalić nie raczył? A może dołożyli do nas pieniądze, co? Samych odsetek gierkowskich kredytów wzięli ponad 50 miliardów dolarów. A na naszym przystąpieniu pewnie też nic nie zyskali, dobrych interesów z nami nie robią, wykwalifikowanej siły roboczej nie przechwycili? Człowieku, oprzytomniej. Co ty wygadujesz.

Graaf jestes nie godny aby Panu Profesorowi buty czyścic! i do tego nic mądry.

Bartoszewski jest drugim polakiem po Papieżu którego się naprawdę słucha w Europie. A Polskę szmacą tacy pseudo patryjoci jak graaf`oman ;-)

Naprawdę troudno jest mnie wkurzyc.....udało ci się.

Najpiękniejsza z wszystkich wysp jest Utopia ale niestety nie istnieje są jednak Itaki, a te nie zawsze tak wyglądają jak je sobie Odys wymarzył pełne gachów k**estwa i gnoju na którym wiernie czeka przyjaciel z dawnych lat cudowny Pies myśliwski i doczekawszy się swojego pana umiera jest to syndrom Pokolenia Kolumbów i powiem wprost nikt nie ma prawa obrażać Marka Edelmana, dlatego tylko, że krytycznie wyrażał się o sekcie nie bądźmy bardziej papiescy niż sam papież zostawmy to Benedyktowi XVI.

Zbyszek

Piotrze Ryka

no dobrze, załóżmy, że nie przeprosił.

No to bardzo nieładnie, że nie przeprosił.

Czy jest to powód aby przedkładać niefortunną wypowiedź metaforyczną nad wszystko co robił dobrego w życiu dla Polski? Czy to nie jest jednostronne ocenianie człowieka? Czym to jest spowodowane, że tak łatwo pluje się na ludzi na rządów PiS? Retoryka nacjonalistyczna, wybujałe romantyczne hasła, wzrost rangi "honoru", propaganda w TV jakiej nie było od czasów PRL. Nikt już nie odróżnia faktów od opinii. I to jest najgorsza spuścizna jaką zostawi PiS i będzie się to ciągnąć latami. Odgrzebali to co wcale nie jest chlubą w tzw. "duchu narodu" ale raczej jego dziecięcym samouwielbieniem i niedojrzałością. Polska jest w innej sytuacji obecnie i nie ma powodu wracać do świadomości sprzed kilkudziesięciu lat, ale dla PiS powód się znalazł - interes polityczny. Tak ja na to patrzę. Mogę się oczywiście mylić.

pozdrawiam i przepraszam jeśli kiedyś byłem ostry w słowach w stosunku do Pana. Każdy z nas jest innym człowiekiem i mamy inną pamięć i interpretację tego co było. Myślę, że stoi Pan po stronie PiS z uwagi na utożsamienie z pewnymi wartościami na które się oni powołują.

Jakby ktoś miał wątpliwości wobec "żenującego spektaklu" p.Sawickiej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i tutaj link do opisywanej audycji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Piotr Ryka

I znowu ta polska megalomania narodowa.Komunizm upadł przede wszystkim w ZSRR z powodu własnej niudolności w trakcie wyścigu zbrojeń z USA.Upadł bo zaczął go reformować ( w swej naiwności) Gorbaczow.

Znaczenie Solidarnosci było dużo mniejsze.Załóżmy,że w 1989r w Rosji rządzi Stalin i dysponuje siłą taką jak w latach 50.To co by sie stało?Przejechałby sie po nas czołgami jak w NRD i na Węgrzech.I nie pomógłby ani Papież ani Solidarność.Na prawdę było odwrotnie.Gdyby nie Gorbaczow i nie pieriestrojka to nie byłaby możliwa Soidarność.

A może za zdradę w Jałcie też mamy zachód przeprosić?

Churchill przynajmniej do końca życia miał wyrzuty sumienia, ale Roosvelt nie chciał go nawet słuchać, tak mu się Stalin podobał.

Przeprosił nas ktoś za tą podłość, ma poczucie, że zrobiono wtedy Polsce świństwo? A tu jeszcze pędzi pan Bartoszewski i dalejże podsycać w zachodzie poczucie wyższości i wiarę, że robią nam teraz łaskę, a pan Iwaszczukiewicz jeszcze mu przyklaskuje. Pięknie.

>Piotr Ryka

Czy według Ciebie Wielka Brytania i USA w 1945r. mogły rozpocząć III Wojnę Światowa z ZSRR o Polskę?

Czy mieliśmy prawo tego od nich wymagać?Bo innej mozliwości wyrwania Polski spod wpływów sowieckich nie było.

Wojciechu,

komunizm upadł z powodu wielu przyczyn.Sytuacji międzynarodowej, upływowi czasu, sowieckich problemów (nie ma co gdybać, stalina szlag trafił). Jednak to, że finalnie komunizm sczezł to zasługa Polaków i naszej niezłomnej wierze, takim Polaków jak ksiądz Popiełuszko, którego rocznica zamordowania przez SB dzisiaj właśnie przypada.

Mam wrażenie, że historię ciągle masz w głowie rosyjską, np. jak to, że jaruzel wprowadził stan wojenny bo ruskie czołgi stały przed naszą granicą. Czyż nie?

Mam pytanie

Czy jeżeli pozbawimy ten kraj wszelkich autorytetów ( z dawnych ostał się chyba tylko Jan Paweł II ) to staniemy się większym i bardziej poważanym narodem a pokolenie młodych Polaków będzie miało szacunek do swojej ojczyzny ?

pozdrawiam

Americano

Ależ na Bartoszewskiego na forum publicznym nikt chyba za te słowa nie nastawał? W czasie debaty Kaczyński Tusk obaj dyskutanci prześcigali się wręcz w czołobitnych i wiernopoddańczych hołdach dla zasług tego pana.

Ja też żadną miarą nie zamierzam odbierać mu tytułu do należnych zaszczytów, na które swym życiem onegdaj mężnie zapracował. Chwała mu. Ale to nie jest powód ani wytłumaczenie dla obecnego zachowania, które z całą stanowczością piętnuję. I myślę, że koledzy p. Bartoszewskiego z powstańczej barykady byliby bardzo zdziwieni, gdyby usłyszeli, co teraz o Polsce wygadywał.

Przepraszać nie masz mnie za co. Nie żywię najmniejszej urazy i nawet nie pamiętam, by był do niej jakikolwiek powód.

Na Historię,tę przez duże H należy patrzeć bez emocji,na zimno.W 1939r i 1945r. sytuacja Polski była beznadziejna,nie było innego rozwiązania.Dlaczego USA miałoby nas przepraszać za Jałtę?Czy gwarantowały nam granice i niepodległość( bo Anglia to co innego,ale ona nie liczyła się).Taki był układ sił i nie można się na to obrażać!W Europie Wschodniej stało 5mln. sowieckich żołnierzy i żadna siła nie mogła ich w tamtym czasie usunąć.Takie są fakty.

Gdzie się kupuje licencję na patriotyzm ? oczywiście w PIS`ie

Wszyscy którzy osmielają się krytykowac wady polaków czy też polskie przywary narodowe szmacą?

Miłosc do ojczyzny nie polega na braku krytycyzmu, przeciwnie u niektórych mądrych ludzi mówienie o przywarach narodowych jest wyrazem prawdziwego patriotyzmu.

Wojciech Iwaszczukiewicz

Wiesz ty kiedy powstała Solidarność? 14 sierpnia 1980. (Początek strajku w Gdańsku.)

A wiesz kiedy Gorbaczowa wybrano gensekiem? 11 marca 1985.

Taki szczegół.

>dartman

Widzę,że historię traktujesz wybiórczo.

Chodziło mi o sytaucję z 1989r a nie z 1981r.Gdyby w 1989r Rosja nie była w kryzysie a u władzy był nie Gorbaczow a Stalin lub Chruszczow to niechybnie rozjechaliby nas czołgami jak w 1956r.

I nic nie pomogłyby tu tuziny męczenników.

Wiecie co, kolego Iwaszczukiewicz, Armia Czerwona zajęła także Austrię i jakoś się z niej dobrowolnie wyniosła. A o Polsce w strefie sowieckich wpływów zadecydowano w Jałcie, gdy obie strony do Berlina, a nawet do Polski miały jeszcze bardzo daleko. I jak myślisz, czy gdyby wówczas zadecydowano inaczej, to potem w Poczdamie, kiedy tylko amerykanie mieli bombę atomową, Stalin mógłby się im przeciwstawić? A jeśli jest tak, jak powiadasz, to dlaczego Churchill miał wyrzuty sumienia?

Przepraszam Graaf ale faktycznie pojebało mi się......jeszcze raz serdecznie przepraszam

Jakis chory na głowę (arbuzMC) człowiek załozył ten wątek.

A jakie to wojska stały w Polsce w czasie konferencji jałtańskiej?Amerykańskie czy sowieckie?

Amerykanie w sierpniu 45r mieli dwie bomby i uzyli je w Japonii.

Społeczeństwa anglosaskie po koszmarze II wojny nie były mentalnie gotowe na kolejna wojnę.

Rosjanie wycofali sie z Austrii w 1955r w zupełnie innej sytuacji geopilitycznej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.