Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Show 2007 WRAŻENIA!

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

kurka, muszę poprosić Marka, żeby mi to puścił, jak przyjadę do PL.

Aha, jakby ktoś był bardzo ciekaw i jest z Wawy, to Audionova otwiera nowy salon (a raczej salonik - ciasne, ale własne) na Puławskiej, koło Królikarni

W tym roku podobało mi się w zdecydowanie większej liczbie pokojów, niż rok temu... w większości grało przynajmniej poprawnie. Pierwszy nie byłem zachwycony prezentacją WLM-a - byłem tam dwa razy, ale panowie puszczali muzykę głównie elektroniczną, na dodatek za głośno... Niespecjalnie tym razem wypadły także tuby Avantgarde... Skądinąd - jaki jest sens napędzania zestawów głośnikowych o efektywności ponad 100 dB wzmacniaczem tranzystorowym o mocy 1kW? Wolałbym chyba kilkunastowatową lampkę w tym zestawieniu... System p. Waszczyszyna zagrał dobrze, ale nie miałem poczucia, że to jakiś skok jakościowy w porównaniu do zeszłego roku. Chyba wolałem, kiedy Silver Grand Mono obsługiwały całe pasmo, a nie tylko tę wstęgę... Odgrody ESY - znowu fajne brzmienie - tylko czemu to takie brzydkie? ;-)

Największe wrażenie zrobiły na mnie tym razem "małe cebulki" MBL-a - chodziłem tam kilkakrotnie, licząc, że może na czymś się jednak "wyłożą" - ale jednak nie... jak dla mnie najlepszy dźwięk w tym roku. Z kolei te nowe Virgo bardzo przestrzenne, ale z "podpompowanym" basem - takim trochę "sterydowym"... ;-)

A najbardziej pozytywnym zaskoczeniem były dla mnie monitorki Arturap, które dzisiaj razem z Gainclonem zastąpiły "system Senicza"... Absolutnie genialny stosunek jakości do ceny... żywiołowy, bezpośredni dźwięk podany "na twarz"... aż się chciało słuchać i przytupywać... Oczywiście wolałbym, gdyby tam siedziała jakaś lepsza, mniej krzykliwa kopułka - ale to naprawdę "grało"! Gratulacje! Jak widać można zrobić świetny dźwięk za niewielkie pieniądze...

...nie zgadzam sie z americano, dzwiek w 701 w niedziele powiedzial bym typowo budzetowy(myslalem ze poslucham nalesnika a tutaj inne produkcje...??), natomiast Avantgarde to klasa, totalna otwartosc, dynamika, szybkosc i niezla barwa, wcale nie cienko, gralo dobrze poza basem, ktory byl zenujacy, tak jak napisales, poprostu takie kolumny chyba robia do wielkich salonow przy tym bardzo wysokich...

Bylem mile zaskoczony bo w wiekszosci pokojach gdzie byla prezentowana droga elektronika bylo dobrze!

Nr 1 to MBL, wszedlem do pokoju, akurat graly skrzypce i Oistrach, usiadlem i po 30sek moglem juz wyjsc, bo gralo podobnie jak u mnie :-), rownym i calym pasmem, nic nie syczalo, wszystko wywazone, kazdy aspekt w najlepszych proporcjach.

Z pokoju Ancient Audio rownie szybko wyszedlem, kolumny syczaly, nie znam tego glosnika ale sluchajac, jak jest zaaplikowany w tych kolumnach nie mam checi na zapoznanie, wogole chyba podzial na zwrotnicy byl tez zle ustawiony, szkoda gadac, tak spieprzyc dwa kapitalne glosniki...

Nr 2 to DCS-ARC-Wilson, podobnie jak u MBL, wszystko wywazone, wspaniala otwartosc, transparentnosc itd...

Nr 3 to Mcki i Thiel, tutaj najlepszy bas, klasa!, swietna srednica, ale jakby ta wyzsza srednice i wysokie troszke bardziej uplastycznic, oslodzic ten zestaw bylby jeszcze lepszy...

Avalon Ceramique o wiele lepiej niz rok temu Edilon, mi sie podobalo.

RCM - jednak garmofon SME i ten ich wzmacniacz to swietne urzadzenia, najwyzsza klasa!

WLM no comments, nie dla mnie.

Duza ESA z Nagra wysmienicie, chociaz za male pomieszczenie dla takich kolumn i to slychac, niskie przyslanialy i wchodzily na srednice, nie chodzi o spojnosc , ale jakby jakies takie zamydlanie srednicy...

ARC, EMM i berylowe monitory Uhera - cos dziwnego dzialo sie na wyzszej srednicy, jakby krzyczala 3dB glosniej.

Takze moim zdaniem wiekszosc na tak, gralo w tym roku naprawde bardzo przyzwoicie jak na wystawe i warunki lokalowe.

ABs

Ja wiem co piszę. W 701 na tych monitorach Artura P był dźwięk świetny, kultura, porządek i stabilność (!), słuchałem swoich nagrań, które znam na wylot, na których stroiłem swoje kolumny i znam KAŻDY mikrodetal, w dead can dance był czar, te same nagrania na ancient audio to była klapa!!! Największy paradoks audioshow - tweeter STX zagrał lepiej od RAVEN R3 (!) Zupełnie spierdzielone te kolumny Ancient Audio Little Wing, energetyczny dołek na wyższej średnicy, nerwowy bas z etonów, sztuczna i "roztrzęsiona" góra. Gorzej 300% niż mój zestaw do kina domowego na ampli harmana :) Nie przesadzam.

houek, 11 Lis 2007, 15:25

>Może ktoś zamieścić zdjęcie pokoju JAG i napisać parę słów co i jak tam grało?

źródło marantz (jakiś model z SACD), przetwornik 24 bitowy JAG, wzmacniacz lampowy 300B JAG, kolumny JAG, duże, właściwie to otwarte zbudowane w oparciu o szerokopasmowy Goodmans Axiom 301 i wstęgę. Zdjęć nie mam :-(

co do systemu MBL to grał nieźle, nie był to jednak ten MBL którego słuchałem w Denver. Tu były jakieś mikro-monobloki (?), grało to na 70% tego co słyszałem w USA

ok, wycofuje swoj wpis odnosnie systemu z kolumnami Artura P, sluchalem 3min, gral jazz, dla mnie za szklisto, dokladnie juz nie pamietam trabka czy saksofon?, bylo bardzo nerwowo, takze moze takie nagranie...

Bym zapomnial bardzo fajny rowniez Lorelay, jak ktos lubi stary jazz to gra naprawde kapitalnie, z jakims czarem, a ograniczeniem podejrzewam ze byly kolumny Soundwave, z czyms lepszym moze byc totalne zdziwienie, ja bylem bardzo mile zaskoczony.

...zaluje ze zapomnialem o Manley :-(, jak podchodzilem byl tlok, a pozniej mi jakos umknelo...

ABs

nie zgodzę się co do Avalon Opus z Cary Audio, ewidentnie była górka na średnicy powodująca dziwną "nosowość", rozdmuchanie i brak precyzji. Po demagnetyzacji mojego CD trochę się poprawiło :) poprawiła się trochę precyzja średnicy, ale i tak nie był to dźwięk neutralny! Dość płynny i miły, ale nieneutralny tonalnie.

Ktoś chyba chciał zobaczyc JAG ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Moje luzne uwagi i wrazenia z AS 2007:

Pierwszy raz bylem w niedziele i tak chyba jest lepiej, nie ma takich tlumow jak w sobote.

Mam wrazenie, ze co roku sa te same klocki.. Czy Audio Klan zrezygnowal juz z Krella? Znowu Marantz, Yamaha i B&W z Classe. Horn postawil znowu na Denona, ladnie pokoj sobie urzadzili.. Ale gdzie jest Quad i Audiolab?

Cieszy spora ilosc gramofonow.

Milo sie siedzialo i sluchalo w pokojach gdzie graly:

- Akkus + wlasne monobloki

- Lorelei + Audiowave

- Log Audio [niespodzianka, pierwszy raz uslyszalem o tej formie i gralo calkiem ok, stylistyka podobna do H/K]

- Anthony Gallo

- Art Loudspeakers [relax dla uszu:)]

- JAG to samo co wyzej

- Audio Research + EMM Labs + Usher Beryllium

- Audionet + Zoller

- Bob Marley z winyla na Acoustic Solid

- MBL za glosno, ale duza orkiestra brzmiala niezle

- McInstosh + Thiel ok, ale chyba cos im sie kawalki powtarzaja.. Przez rok nie uslyszeli nic nowego fajnego?

Reszta jakos mi sie zlala w jedna calosc...

I tez zaluje ze nie podlaczyli tych Duevel z kulami, ciekaw jestem jak to gra:)

I mam pytanie, co to za film dzis lecial w Polpaku? Cos SF, jakies kosmiczne mysliwce ze soba walczyly;)

Ukryta Zawartość

post-953-100000049 1194808250_thumb.jpg

post-953-100000050 1194808250_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobry dźwięk:

AudioPunkt/RLS, Sound Art, Ansae, Akkus, JAG, Ancient Audio, Audio Forte, ESA, HiFi Club, Nautilus Hi-End

Kiepski dźwięk:

Audionowa, Telcomp, Senicz Audio, Decibel, RCM

Kolejnoiść przypadkowa.

Poniżej jedna z większych atrakcji Audio Show 2007. Elvisa nie widziałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to mi się podoba moje pierwsze w czasie odsłuchu AS wpisy były rzetelne i właściwe

No to możecie do mnie mówić :D

Rafaell Mistrzu

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

I jeszcze ze trzy..

Ukryta Zawartość

post-953-100000045 1194808376_thumb.jpg

post-953-100000046 1194808376_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

americano, 11 Lis 2007, 20:15

Te panie trochę ten pokaz odcierpią, chłodny przeciąg tam miały mimo że w koło głowy i serca rozgrzane

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

baltona, 11 Lis 2007, 19:09

>Ty chyba też jesteś najarany Mistrzu... ale przynajmniej nie jest "nódno"

podczas tego odsluchu byl lekki tlok a w dodatkó jakis napakowany darnolt bazenjeger namietnie walnol baka co zachwialo moje poczócie percepcji dlatego odzwdzieczylem sie tym samym tylko bardziej skondensownym i wyszlem bo chamstwa nie zniese.

A slyszeliscie zestaw LOG(ic)??

Wystawca byl wysoki niemiec z siwymi wlosami zwazanymi w kitke. Trojdrozne podlogowki, CD C.E.C a wzmocnienia nie pamietam.

Ktokolwiek slyszal? Ktokolwiek wie?

>Rafaell,

>No to możecie do mnie mówić :D

>Rafaell Mistrzu

patrząc na całokształt twoich wpisów, właściwiej użyć słowa: debilu.

Przepraszam innych za określenie, ale jest ono wybitnie na miejscu.

ABs, 11 Lis 2007, 20:31

>>maka

>tak, te panienki w bialych perukach i sukienkach, czarnych rajstopach z pomalowanymi na czerwono

>ustami i paznokciami byly obledne :-))

ABs ta pyza na zdjęciu to trochę otłuszczona jest :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.