Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsza płyta Metallici?

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

1. Ride the Lightning - (The Call Of Ktulu)

2. Master of Puppets - (Welcome Home (Sanitarium))

3. ...And Justice For All - (To Live Is To Die)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jasio - "To Live Is To Die" jest też moim ulubionym utworem, zwłaszcza intro i zakończenie, nie wiem tylko, czy jest to muzyka skomponowana przez Metallicę, czy zapożyczenie z innego utworu

The Call Of Ktulu, Welcome Home (Sanitarium), To Live Is To Die

Miodzio - nawet tylko dla tych kawałków należy się szacunek zespołowi.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Żal jednak, ze zespół wpadł kilkanaście lat temu w niemoc i nie nagrywa od czasu czarnego albumu dobrych płyt.

Ponoć ma być nowa płyta - nie jestem na bieżąco. Ma być?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

nowa plyta ma sie ukazac w lutym 2008 i brzmieniowo ma byc "brakujacym ogniwem" pomiedzy ...and Justice a Black Album. oczywiscie maja powrocic solowki Kirka tak brutalnie pominiete na St. Anger. producentem bedzie Rick Rubin. spekuluje sie, ze roboczy tytul to Die Out.

@ wojtek2

Posiadane przez mnie wydanie Vertigo brzmi całkiem przyzwoicie, ciepło - oczywiście jak na nagranie Metallici, które są generalnie miernej jakości.

Zbyt dużo to Metallica nie nagrała tych płyt z których można by było wybrać faworyta. Każda z tej piątki zawiera pewien etap rozwoju zespołu, jego poszukiwań i szlifowania warsztatu technicznego. Nie zgodzę się, żeby chłopaki powielali te same standardy z poprzednich płyt. 1-nka to świeżość, młodość i pęd do przodu, 2-jka to już obranie pewnej drogi, przedsionek przed tym co ma nastąpić. 3-jka to prawdopodobnie Magnum Opus. Pelna dojrzałość. 4-ka to potwierdzenie swojej wielkości i tego jak daleko zostawili "kolegów z podwórka". Nie dotyczy to oczywiście Slayer i w pewnym sensie Megadeth. 5-tka to chwytliwość. Przecież na graniu można jeszcze trochę zarobić nie będąc za to opluwanym. ;)

Nigdy nie bylem zbytnim fanem Metallica jako zespołu, ale darze dużym szacunkiem to co zostawili po sobie szczególnie Masterka i Piorunka.

Musze tez dodać, ze wkład Metallicy w rozwój szeroko rozumianej sceny metalowej nie podlega dyskusji.

Pozdrawiam.

henry01, 23 Paź 2007, 10:03

Wspomniałeś o Ironach i muszę się zgodzić z pewnym wyjątkiem. Na dzień dzisiejszy to właśnie "The X Factor" jest najbardziej wyrazistym i najchętniej odsłuchiwanym albumem. A powrót Bruca, chociaż cieszył to na dłuższą metę nie zachwyca.

Czarna płyta... jak dziś pamiętam jej premierę, dopóki teledysku nie zobaczyłem to nie wierzyłem że to Hetfield spiewa... masa dzieciaków w koszulkach metallicy wyległa na ulice... na bazarach to samo... ballady pierdu pierdu... do ...and justice było oki.... potem zaczęli zarabiać :-)

pzdr

123... test

A sluchaliscie kiedys "Czarnej" na winylu? To jest dopiero czad. Tutaj dopiero slychac bas Newsteda. Zreszta to chyba ostatnia plyta zrealizowana bez komputera i pod winyl. Polecam!

nie wiem czemu sie ludzie tak wzgardzaja na load- reload. dla mnie te płyty sa całkiem ok. ale najlepsza to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak naprawde zadna ni jest słaba.Ale dla mnie and justice for all rzadzi!!!I kawałek ONE.Masakra.Słuchając tego na dobrym sprzęcie wypada paść na kolana przed wirtuozami metalu!

Fakt, nigdy nie byłem metalem (i całe szczęście;) Ale parę metalowych (i 'okolicznych') kapel lubię. W porywach do - bardzo lubię. Metallica do nich się jednak nie zalicza. Prawdę mówiąc zawsze (hehe, no dobra... nie zawsze, niech więc będzie - prawie zawsze ;) uważałem, że ten band to syf.

pozdrawiam

aTom - dziwne masz przyzwyczajenia, tj. żeby słuchać określonej muzyki trzeba być metalem, punkiem itp. A co to znaczy, że ten band to syf. Co ci się dokładnie nie podoba, kompozycje, warsztat muzyczny, wokalista, mała oryginalność? A może jesteś osobą, która przestaje słuchać określonego zespołu, który zaczyna być popularny w szerszym kręgu słuchaczy? To, że Matallica stała się, jak to mawiał mój znajomy, zespołem harcerskim (Nothing Else Matters grany przy ogniskach) nie zmienia faktu, że ma kilka b. dobrych utwotrów - zwłaszcza przed czarna płytą

Oj, rosim, trochę tak żartuję i prowokuję ;)

'Obiektywnie' Metallica ma pewnie kilka dobrych utworów. Mi jednak jakoś ten zespół nigdy specjalnie nie podchodził. Warsztat miał w miarę OK, więc może to przez kompozycje, wokalistę lub małą oryginalność (albo wszystko naraz;)

Bo akurat jego popularność ani to czy to było przed czarną czy po czarnej nie ma tu wielkiego znaczenia.

Notabene Czarna w sumie nawet daje rade. Jak na płytę POP, of course ;)

pozdro

Ogólnie nie przepadam za Metallicą, ale muszę przyznać że taki ''… And Justice For All'' to się im udał. Ogólnie dla mnie najlepsza płytą jest właśnie ta, a najgorszą… Czarny Album :]

Podobnie jak z równie czarnym Violatorem Depeszów, czarność ma chyba podkreślać jakąś elitarność, nie wiem, może chodzi o to, żeby młodsze pop pokolenie (obie płyty są z 1991) poczuło się jakby słuchało elitarnej muzyki ;P Ja jak chce posłuchać pop-metalu to już wolę późniejsze płyty Black Sabbath ;)

I love the sound of crashing guitars

nie jestem wielkim fanem, ale pozwolę sobie zabrać głos: Czernina OK, Load można posłuchać, Kill 'em All - młockarnia, nie znam ''Majster Od Tapet"" - muszę posłuchać.

Co do słuchaczy popiku którzy ''są fanami metalliki'' to jest tępy lans nie potrafią wymienić tytułu żadnej klasycznej płyty, i mają na kompie 3 mp3ójki : ''some kind of monster'' i jakieś 2 ballady. i niepowinno to żadnego fana Muzyki odstraszać. Bo to jest niezła kapelka, choć Black Sabbath i AC/DC są 100 x lepsze.

Właśnie przesłuchałem po raz kolejny "And Justice..." i uważam, że to pomnikowe dzieło. Kwintesencja stylu Metallica i trash metalu. Słuchałem wielu kapel metalowych, ale Metallica ma chyba najbardziej rozpoznawalny styl. Oczywiście mogę być stronniczy. bo na Metallice i Iron Maiden się wychowałem.

>Roland moze tak byc, ja bardzo lubie Metallice, mam wszystkie ich plyty, chociaz nie sluchalem od dawna, ale spogladajac na ich muzyke po latach mysle, ze jednak zrobili najfajniejsze rzeczy w pierwszym skladzie z tym gitarzysta ktory pozniej zrobil Megadeth, to byla kwintesencja...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.