Skocz do zawartości
IGNORED

tempo 2 czy virgo do amplifona wt 40

nautilus81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam zamiar w ciągu kilku dni kupic jedne z kolumn: audio physic virgo bądz tempo 2.

Bedzie to grało z Amplifonem wt 40 ( wersja na nowych transformatorach).

Obecnie mam kolumny esa continuum i usher x 719

Z esami wzmacniacz sobie nie radził (esy potrzebują mocnego wzmacniacza - maja małą efektywność)

Z usherami jest juz lepiej wieksza dynamika nie ptrzeba az tyle mocy ale ich efektywnosc wynosi 88 db i to tez troszke za mało poza tym szukam wyszej klasy kolumn.

Wiem ze virgo i tempo 2 są łatwe do wysterowania ( 90 db).

Mam jeszcze 1 pytanko jakie sa róznice dzwiekowe miedzy virgo 1 a virgo.

Prosze o pomoc nie chce wyrzucic paru tys w błoto.

https://www.audiostereo.pl/topic/37110-tempo-2-czy-virgo-do-amplifona-wt-40/

Witam,

Według mojej skromnej wiedzy (proszę kolegów o korektę jeśli się mylę) nie efektywność jest kluczowa a przebieg impednacji. Jeśli impedancja kolumn będzie spadać do 2-4 Ohm wtedy wzmacniacz może mieć problemy z wysterowaniem..

Efektywność jedynie mówi jak głośno zestaw będzie grał..W normalnych domowych warunkach jeśli efektywność będzie w okolicach 85dB to będzie to wystarczający wynik..

Jedynym problemem może okazać sie wzmacniacz który przy wyższych poziomach głośności będzie wprowadzał zniekształcenia..Ale taki scenariusz jest zarezerwowany dla niedopracowanych konstrukcji.

Pogadaj z Panem Piwowarczykiem o możliwości wypożyczania sprzętu do odsłuchu. Taki test jest najlepszy, sam ocenisz czy jest ok czy nie ..

Pozdrawiam,

Artur

Trochę strach kupować bez odsłuchów , Tempo twój wzmacniacz spokojnie wysteruje .Natomiat słuchałem i Tempo II i III , miedzy tymi modelami jest duża przepaśc znacznie wieksza niz by to wynikało z ceny .

Co do Virgo , znam tylko II , niestety z moja lampa nie poradziła sobie , był słyszalny niedostatek dynamiki .

To mimo wszystko duża kolumna która potrzebuje mocniejszego piecyka , nie słuchałem jej nigdy z Amplifonem .

Ale dżwięk jest piekny , warty posłuchania .

Ale tak jak pisałem nie kupuj w ciemno

taipan3, 24 Paź 2007, 18:41

>Co do Virgo , znam tylko II , niestety z moja lampa nie poradziła sobie , był słyszalny niedostatek

>dynamiki .

>To mimo wszystko duża kolumna która potrzebuje mocniejszego piecyka ,

Trochę mnie zmartwiłeś. Mam Virgo 2 i właśnie się przymierzam do konstrukcji na 4 EL34 w układzie PSE.

Konstrukcja jest liczona na ~30W. Nie mam tego jak sprawdzić, bo dopiero chciałem go poskładać.

Układ jest tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Koszt samych elementów to minimum 1500 PLN... szkoda by było inwestować kasę gdyby miało się nie udać...

Gram teraz na kopii ZENa N. Passa (13 W z tranzystora w klasie A) i troszkę, minimalnie brakuje dołu. Naprawdę niewiele.

Stąd pomysł o troszkę mocniejszej lampie...

Trzeba będzie wcześniej czegoś u siebie posłuchać - innej rady nie ma...

Z Amplifonem nie słuchałem, nie znam tego wzmaka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moja lampa ma 2x22 W może twoja je napędzi . Porównywałem je bezpośrednio Tempo i Virgo .Tempo wygrały bardzo dobra dynamika , widac że moc wzmacniacza im odpowiadała

Witam ponownie dziekuje za wszystkie wypowiedzi Amplifona juz mam i na 100% zostanie u mnie. Z dzwiekiem jest w szystko ok ( zarówno z esami i usherami x 719 (niby głosniki wyglądaja tak samo a zupełnie inne brzmienie usher gra jasno a esy maja zdecydowanie bardziej nasyconą srednice ale mniej wyrazne/słabsze wysokie tony) gra to w połączeniu z cd audio analogue paganini ( w przyszłosci planuje zakup ancient audio lektor bądz amplifona tacd). Jedynym mankamentem w tym dzwieku jest niedobór dynamiki. Wczoraj wymieniłem kabelki głosnikowe (zamieniłem argentuma na queda) i odziwo zwiekszyła sie lekko dynanamika i dzwiek sie nieco otworzył ma sie wrazenie wiekszej swobody. Czy wymiana kabelków głosnikowych i interkonektu moze mi poprawic dynamike jak tak to najlepiej jakie kabelki zastosowac.

Pozdrawiam

U mnie bardzo dobrze sprawdził się IC Kondo i już został w systemie .Przesłuchałem kilkanscie IC i ten wyjatkowo dobrze wpasował sie w mój sytem .Na pewno warto go posłuchac

Z mojego doświadczenia najlepszy efekt uzyskasz jak wepniesz IC Kondo Vz+głośnikowe Kondo KSL SPc.Wiem że jest drogie rozwiązanie,ale niedoścignione brzmieniowe.W moich kolumnach zamierzam wymienić okablowanie wewnętrzne na kondo.

>>nautilus81

a dlaczego akurat AP?

nie widzę ani słowa o tym że wiesz jak grają te kolumny, a jedyny argument jest taki że mają skuteczność 90db i podobno lubią sie z lampą. podobno...

to jest specyficzna szkoła dźwięku.

Virgo 2 (droższe z ogłoszenia) mają opinię taką jak koledzy wyżej napisali, ale to Ty musisz sobie odpowiedzieć czy Ci takie brzmienie pasuje. ja bym ego nie określał "monitorowym" charakterem bo to określenie mi zalatuje "malizną" a dźwięk z tych kolumn wcale mały nie jest. Może nie ma potężnego basowego fundamentu, ale i nie jest to mały monitorek z subem.

Mają wzorową górę i średnicę a przy tym nie eksponują nadmiernie dołu.

Takie granie się lubi albo nie. Bez odsłuchu nie kupuj.

Może umów się ze sprzedającym na "zakup kontrolowany" z możliwością zwrotu.

Jeśli przedstawisz sprawę jasno i sprzedającym jest audiofil a nie handlarz to powinien się zgodzić.

Ale do tego musicie sporządzić odpowiednią umowę. Ja bym tak zrobił.

nie napisałeś nic o repertuarze w jakim gustujesz.

Może trochę obok, ale...

Miałe możliwość bezpośrednio porównać AP Virgo 3 i New Tempo. Amplifikacja była tranzystorowa, ale nie o to chodzi. Chodzi o to, że New Tempo to ewidentnie niższa klasa niż Virgo 3. Przepaść w charakterze wysokich tonów, kontroli basu i przyjemności przekazu. Podejrzewam, ze można to odnieść do różnych generacji tych modeli, chociaż bez odsłuchu nie będziesz miał pewności.

Na temat Amplifona nie mam szczególnie pochlebnego zdania, ale na pewno znajdziesz kolumny, które dobrze wysteruje. Czy miałeś kontakt z Focalami lub Trianglami serii ES?

Powodzenia

Papamek

Co do Amplifona miałem w jednym czasie audio analogue puccini se dual mono i amplifona wt-40 i szczeze amplifon grał przynajmiej o klase wyzej ( wokal, muzyka typu jan garbarek, nils peter molvaer, pat, itd) takie są moje gusta muzyczne. Nie powiem ze audio analogue w innej muzyce nie grał by lepiej ale na pewno nie w tej co słucham.

Pozdrawiam sprubuje poeksperymentowac kabelkami a potem moze zmienie kolumny ale napewno nie wzmacniacz.

• 5 tygodni później...

Witam kupiłem jednak audio physic spark 5. Wzmacniacz ciągnie te kolumny jednak obecne pomieszczenie jest troszke za duze dla nich (28 m) ale niebawem sie przenosze do mniejszego pomieszczenia wiec mysle ze bedzie ok.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Czy ktoś może potwierdzić Tempo 2 mają na pewno 90 db ? Ktoś mi powiedział, że Amplifon WT40 (2x40W)dawał radę z Tempo 2, ale przy głośności w okolicach godz. pierwszej. Co wydaje mi się dziwne i niemożliwe.

W tej chwili moje Paradigmy (skuteczność 89 db) podpięte mam do 22 watowej lampy i jest super, godz 9, 10 spokojnie wystarcza do dość głośnego słuchania (15m2).

Wt 40 mają to do siebie ze trzeba krecic ale to jest zasługą takiego a nie innego potencjometra (w wt 40 alps).

Np u mnie nie ma zniekształcen na godz 15 a przy tych samych kolumnach w cayin ta 35 na godzinie 13 słychac charczenie w głosnikach. Ocenianie mocy wzmacniacza po tym jak głosno gra na danej godzinie jest be sensu.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.