Skocz do zawartości
IGNORED

Zamówienie u Petera listopad 2007

tomant

Rekomendowane odpowiedzi

>z tego co wiem z USA na elektronike nie ma cla :)

>Moze chca jakas kase od wartosci paczki (itp)

:) ubaw.

cło jest - kilka procent i to mały ból. gorzej będzie z VAT 22% od zadeklarowanej kwoty. pytanie czy sprzedający wrzucił coś do paczki - jakiś wydruk z kwotą za kabelki - wówczas radzę nie ściemniać bo skończy się mocno nieprzyjemnie. problem z takimi zakupami masowymi to podejrzenie, że ktoś kupił na handel - bo kto by kupił na własny uzytek 50szt kabla, albo dostał w prezencie....

z doświadczenia z UC radzę wydrukować kwotę przelewu PayPal za kable i zapłacić 22% i cło

tak, zażądali ode mnie faktury, lub wydruku z aukcji i dowodu przelewu paypal lub wyciągu z visy. cło nie jest zerowe. jak się dowiedziałem od każdego towaru powyżej wartości 3 euro trzeba zapłacić cło :(. nie wiem jaka to kwota bo mieli jakąś kontrolę i kazali mi przyjść za pół godziny. musiałem już pędzić do pracy więc przyślą mi paczkę do domu i wtedy u listonosza mam wszystko uregulować. to nie jest jeszcze główna paczka z kablami. to pierwsza partia którą kupiłem wcześniej dla siebie zanim jeszcze była mowa o zbiorowym kupowaniu. dlatego druga, którą zamówiłem dla wszystkich może przejdzie bez problemów. prawdę powiedziawszy trochę w to nie wierzę bo to będzie gigant paka. teraz było 12 kabli potem będzie ponad 80.

że to prezent to by nie przeszło bo sprzedawca napisał że to towar kupiony.

jak się ewentualnie bronić przed VATem?

Witam

To nie ma co się szczypać i kombinować tylko zapłacić fiskusowi . I tak relacja ceny/do jakości jest na + dla kabelka a że wyjdzie te pare złotych więcej > no trudno > takie życie .

Pozdrawiam

Kajo

Tomant, nie ma problemu. Jak juz wszystko uda sie wyjasnic, wrzuc tu prosze podsumowanie kosztow, skan faktury i oplat celnych - solidarnie doplacimy.

Pozdrawiam,

Lete

SYNAPSE

paczuszka z pierwszą partią kabelków dotarła wreszcie do mnie do domu. to te pierwsze 12 szt. o których pisałem wcześniej. to moje kable, ale jak komuś się spieszy to mogę wysłać. zapłaciłem cło i vat - i tu się trochę wkurzyłem bo policzyli mi to nie tylko od towaru ale i od przesyłki. nie było mnie w domu jak listonosz to przyniósł. a jak byłem wtedy w urzędzie celnym to nie miałem czasu czekać i dowiedzieć się wszystkiego.

teraz pytanie. czy to cło i vat powinni policzyć od towaru czy też i od przesyłki? na fakturze jest to wyszczególnione. kwota nie jest duża, ale możliwe że 2 razy za duża bo przesyłka to prawie ten sam koszt co kable. dla zasady chcę wiedzieć, bo jak przyjdzie wielka paka to kwota będzie już spora.

tych, którym się spieszy i są gotowi ponieść dodatkowy koszt (cło + VAT) 5,65 pln od sztuki proszę o wpłatę na to samo konto co poprzednio. proszę podać w tytule przelewu nick z forum + hasło SYNAPSE. ci którym się nie spieszy niech się wstrzymają bo sprawa dużej paki jest nie rozstrzygnięta. tzn. liczę jeszcze po cichu, że jej urząd celny nie przechwyci.

ZAMÓWIENIE U PETERA - LISTOPAD 2007

czekamy na oszacowanie wszystkich kosztów dodatkowych - czyli m.in. kosztów przesyłek. Peter obiecał, że zrobi to w miarę szybko. myślę że w tym tygodniu uda się już zacząć a może nawet i skończyć zbierać pieniążki.

nie mogłem się powstrzymać przed rozpakowaniem jednego ;).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tomant,

no, całkiem ładny kabelek :-D

ale chyba raczej nie ma co liczyć, że nie doliczą cła i VATu od tej większej paczki, skoro i mniejsza nie umknęła ich uwadze... ;-/ bydlaki, kto to widział tak zwyłych obywateli cłem i podatkami nękać!! ;-)

x.

xanax, 21 Lis 2007, 13:48

>mniejsza nie umknęła ich uwadze... ;-/ bydlaki, kto to widział tak zwyłych obywateli cłem i

>podatkami nękać!! ;-)

życzę żeby się udalo uniknąć hataczy na tzw. "państwo" ale ciekaw jestem ile Wam w grupowym zamówieniu wyjdzie cena za sztukę gdyby się jednak nie udało.

Ja kupiłem dla siebie 7 sztuk i za całość z przesyłką zapłaciłem ~200 PLN. Cła nie płacilem.

Tomant, czekamy na wrazenia, jak ten kabel gra? Pal licho te 5,6 zl doplaty (acz szkoda, ze nadawca nie opisal przesylki jako np. "gift worth $70" i zostawil w paczce fakture - nie byloby problemu).

Pozdrawiam,

Lete

najtańsze badziewie marketowe czy z allegro to ok 50 zł. tu mamy kabel w cenie prawie o połowę niższej i do tego doskonałej jakości. piszę doskonałej jakości na podstawie wyłącznie wyglądu, jakości wykonania - już rozkręcałem ;) - i opinii innych ludzi. co do walorów dźwiękowych to aktualnie nie mam możliwości go zweryfikować. nie łączę niczego po cyfrze. nawet nie mam jak w torze analogowym bo aktualnie gram na xlr-ach.

ok, rozesłałem właśnie do wszystkich podsumowanie i dane potrzebne do wpłaty pieniążków za listopadowe zamówienie. proszę wszystkich o w miarę sprawne wpłaty.

w potwierdzeniach było wiele błędów dotyczących cen. najczęstsze błędy to ceny z amerykańskiej strony DIGI-KEY zamiast z kanadyjskiej, oraz kilka błędów z PCX (głównie podawaliście ceny dla zakupów większej ilości elementów). ale wszystko skorygowałem i Peter otrzymał już poprawną listę.

info jakie otrzymałem od Petera:

"Dodatkowe koszty wygladaja nastepujaco (CAD$):

PCX shipping $12

DK shipping $8

Mouser shipping $15 (diody przenies do DK za $1.22/szt)

Percy shipping $60

Percy duty $22 (przy tak duzej kwocie zamowienia Percy bedzie

chcial zadeklarowac przynajmniej $100)

Shipping PE $35 + $8 brokerage fees

Shipping to Poland $80

Bank transfer fee $10

Koszty transportu orientacyjne, nalezy wziasc pod uwage ewentualne korekcje."

dodatkowo doliczyłem 225 pln (max tyle ile może wziąć mój bank) za przewalutowanie i transfer pieniędzy. całość podzieliłem proporcjonalnie do wartości zakupów między wszystkich zamawiających. oczywiście po całej akcji ewentualne nadwyżki zwrócę na konta z których dokonano przelewów.

Witam.

Chcę kupić zestaw LM3875 premium kit od Petera Daniela. Z tego co napisał w głównym wątku o GainClonie przelew na zamówienie listopadowe do niego jeszcze nie poszedł, więc jeśli to zbyt wielkiego zamieszania nie zrobi to rzutem na taśmę dopisałbym się na listę. Można ?

tomant,

czy masz jakieś nowe wieści nt. drugiej partii Belkinów Synapse? czy coś się dzieje w tej sprawie? nakreśl proszę bieżącą sytuację w kilku słowach... ;-)

x.

zadałem pytanko sprzedawcy co się dzieje w sprawie tej większej paczki. odpisał mi że poszła priority mailem około tygodnia po pierwszej. myślę, że jest już w polsce, albo bardzo blisko. oby tylko nie utknęła w urzędzie skarbowym ;). z pobieżnego wyliczenia wynika że będzie ważyć tak coś pod 30 kg. szanse na przemknięcie się niezauważenie są raczej niewielkie.

tomant,

ok, dzięki... jakiś konkret się pojawił; daj znać od razu, jak tylko paczka utknie w urzędzie celnym - wówczas ściepa na cło pójdzie szybciej, a co za tym idzie - szybciej będziemy mieli kable u siebie ;-) na jaką wysokość szacujesz "dopłaty celne"? czy tak, jak w przypadku pierwszej paczki z Synspsami, po ok. 6 pln od sztuki kabla? ;-)

x.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.