Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 6000 zl.

Cooler69

Rekomendowane odpowiedzi

Najważniejsze jest brzmienie, a Xindak (nawet A-06, o XA-6800 nie wspominając) gra lepiej od tego Harmana.

Paradigm Studio ( najlepiej wybierz większe monitory) też miażdżą Jble Studio L.

Nie neguje tego, absolutnie! Ja po prostu jestem laikiem i jak przesiade sie z tego co mam na H/K to pewnie bede mial dreszczyk po kazdym odpaleniu muzyki. Tak jak mowilem wczesniej te Xindaki wygladaja jak z lat 60-tych a H/K wyglada konkretnie.

Nie wiem jaka sluchasz muzyke, jak duze masz pomieszczenie. Jesli zalezy Ci na systemie o brymieniu bardzo zrownowazonym, muzykalnym, zwroc uwage na szstem CREEK EVO z podstawkowymi Eposami. Cena niewiele przekracza Twoj budzet, natomiast jesli Twoje pomieszczenie nie jest duze, konfiguracja jest warta zainteresowania.

Byłem na odsłuchach wzmacniaczy lampowych i nie zaglądałem tu. Teraz widzę że mi zeżarło część posta, w której pisałem że Paradigmy serii Studio mają przynajmniej sensownej jakości tweeter, tyle że puszczony "samopas" strasznie ryja wydziera ;-))) i kolumny te również ranią uszy jeżeli nie będą zestawione ze zdecydowanie ciemno brzmiącą elektroniką.

To tyle tytułem erraty. Odsłuch osobisty nieodzowny.

Padło pytanie jak ja spożytkowałbym kwotę 6000zł wydając ją na zestaw stereo...

Otóż sprowadziłbym sobie z Chin za ok. 800 dolców wzmacniacz lampowy (jak zresztą niedawno uczyniłem). Wzmacniacz taki należy poddać tuningowi, na co trzeba wydać chyba ok. 300-350zł. Jestem w trakcie tej operacji, wzmacniacz czeka teraz na wymianę kondensatorów sygnałowych oraz diod prostowniczych. Później poszukam lampek sterujących Mullarda, aczkolwiek to już full opcja i drogi zakup, można też poprzestać na znacznie tańszych JAN-Philips z allegro, bądź innych niedrogich NOSach.

Źródło - zakupiłbym używane CD Rotela bądź wysoki model Pioneera, albo starsze Sony ES do tuningu. Pozostałą kwotę przeznaczyłbym na węglowe midwoofery Ushera oraz tweetery Morela lub Etona które posłużyłyby mi do wykonania kolumn handmade. Jeżeli coś by jeszcze zostało, to przeznaczyłbym to na kable. Natomiast jeżeli budżet byłby na wyczerpaniu, to "na przeczekanie" kupiłbym kable głośnikowe ProCab i interkonekt Eagle MC50.

Ale i tak 3/4 sukcesu to zadbanie o dobrą akustykę pomieszczenia. Temat akustyki być może zechce rozwinąć Hybryd.

Aha, jeżeli nie masz osłuchania, i nie wiesz czy Twój pierwszy wybór sprzętu będzie trafny, to kup sprzęt używany (byle nie za stary, i w dobrym stanie). Dlaczego? Otóż już po kilku miesiącach, jak się osłuchasz ze sprzętem może się okazać, że jednak pożądasz innego dźwięku. Odsprzedając elektronikę kupioną jako nową stracisz na tym dużo, nawet 40-60% w zależności od "chodliwości" sprzętu na rynku wtórnym. Natomiast odsprzedając sprzęt kupiony z drugiej ręki stracisz niewiele bądź zgoła nic. W najlepszym wypadku nawet nieco zarobisz.

Radzę tak postąpić dlatego, że z obserwacji wiem, że pierwszy zakupiony sprzęt bardzo rzadko pozostaje w domu na dłużej. Zwykle już po kilku miesiącach wychodzą jakieś cechy które nie podobają się użytkownikowi. Pierwszy sprzęt po prostu zwykle służy do tego, by wyrobić sobie jakieś pojęcie o dźwięku, i rozpoznać własne oczekiwania i upodobania.

Jak dla mnie zbyt fachowy jezyk, polowy nie zrozumialem :) Zresztam wieksza czesc sprzetu chce kupic na raty wiec w gre wchodzi tylko kraj i nowe rzeczy. Wiec moze mi powiesz czy zestaw ktory wymienilem wyzej i polecil mi go Tomek bedzie brzmial dobrze. Nie jestem jeszcze na tym etapie co Ty i pewnie przez dlugie lata jeszcze nie bede. Przezuce sie z marnych klockow Technicsa, wiec tak naprawde byle co bedzie dla mnie niebem. Co sadzisz o zestawie wymienionym przeze mnie H/K + jbl studio l badz paradigm 9 v.5 ?

Cooler69, 28 Paź 2007, 20:13

>Ja po prostu jestem laikiem i jak przesiade sie z tego co mam na H/K

>to pewnie bede mial dreszczyk po kazdym odpaleniu muzyki.

Oj żeby to nie był dreszcz wkur.......... i wtopionych 6 tys:-)))

Rozumiem ,że potrzebujesz gotowych wskazówek, ze sprzęt ma być nowy itp itd ..ale musisz go kupić już jutro? Posłuchaj, poczytaj, połaź po sklepach, po marudź, powybrzydzaj, przeglądaj ogłoszenia, często forumowicze przy sprzedaży godzą się na odsłuch za kaucją i wybierz lepiej niż HK ( na dziś w ogłoszeniach jest Batlab, na hifi.pl są ProAc 100 itp itd.......)

dymu, to propozycja? baltlab z proacami? :))

trzeba zrozumieć, że kolega nie chce sprzętu, który mu się spodoba, tylko taki, który będzie się podobał temu, kto zaproponuje. Tu nie ma chęci szukania,sprawdzania. I chyba na tym koniec.

annawroc, 28 Paź 2007, 21:52

>dymu, to propozycja? baltlab z proacami? :))

Nie,to nie propozycja:-)))

To tylko próba zasygnalizowania, że można lepiej wydać kasę...

pzdr

>Cooler<

Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem zestawu zobacz w "o mnie". Sprzęt jest bardzo wrażliwy na okablowanie, ale w odpowiedniej konfiguracji (ustawienie kolumn także) jak dla mnie jest bajka. Nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na sprzęt. Wiem że zaraz posypią się słowa że harman jest do d..py i że po co w ogóle został wyprodukowany. Pozdrawiam.

Cooler

Nie wiem jak Ci to powiedzieć, ale mam dziwne wrażenie, że chyba nie powinieneś wydawać 6 tysięcy na sprzęt - bo w zasadzie nie bardzo czaisz czego oczekujesz od brzmienia i nie słyszysz różnic między kolumnami. Radził bym może zacząć od tysiąca złotych może od półtora tysiąca, bo coś czuje że wtopisz niepotrzebnie te sześć patyków.

Gdybym miał 6000 kupiłbym sobie na częściowo w gotówce i częściowo na raty te oto kolumny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oczywiście złożene przez akkusa. Chyba kolumn znanych marek o tym brzmieniu nie kupisz do 8000.

Tu mam 100% pewności, że tych kolumn się już szybko nie wymienia. Do tego na początek jakiś używany wzmacniacz za 600 zł - jakiś Marantz PM75, Denon czy nawet Harman. CD Marantza CD 53, 63, 57, 67 (300-500 zł).

Jak nazbierasz kasy to kup sobie kiedyś tam coś lepszego z elektroniki. Taki zestaw zagra lepiej niż nowy kupiony za kupę kasy. Ktoś może napisać że elektronika za tania w stosunku do kolumn, ale te klocki jako nowe kosztowały również około 2000 zł.

Ukryta Zawartość

Aha, miałem odpowiedzieć co kupiłbym z nowych sprzętów na raty. Nie mogę odpowiedzieć na to pytanie. Mam zwyczaj niekupowania elektroniki nowej, a już tym bardziej nie na raty.

ja dodam od siebie, że autor faktycznie powinien dobrze sie zastanowić nad tym czego oczekuje od zestawu.

ja kiedys przeznaczyłem na zestaw 3000 zł. kupiłem nowy ale 5.1. pochulał jakies 5 miesięcy do momentu kiedy usłyszałem sprzet kolegi. stare klocki stereo + kolumny robione przez jednego fahcowca, ktory juz sie tym nie zajmuje. szczena mi opadła. do tej chwili myslałem ze mam fajny sprzet. sprzedałem go tracąc oczywiście. teraz bawie sie wyłącznie w stereo. kupiłem klocki uzywane ktore staram sie sukcesywnie wymieniać, dopasowując sprzet do moich preferencji. elektronika w zasadzie jest ta sama od jakiegos czasu. stara ale....jest w stanie konkurować z "hifi" ze sklepu za 3 razy tyle co ja zapłaciłem (za używaną oczywiście). 6000 zł to juz jest kawał kasy. ja wydałbym cześć pieniedzy na uzywaną elektronikę (CD + WZMAK jakieś 2000 zł) a kolumny hmmm to juz bym starał umówić sie ja jakies odsłuchy.

Tak jak mowilem, sprzet wezme na raty. Gotowki do wydania moge przeznaczyc do 2 tysiecy maxymalnie (mam teraz sporo wydatkow, ktore jak to zawsze bywa daly sie we znaki bez zapowiedzi).

ok niech bedzie na raty ale 6000 pln to juz pare złotych, wiec nie sugerowałbym sie tylko słowem ale umówiłbym sie na odsłuchy. pamietaj nowe nie sprzedasz za tyle ile kupiłeś wiec trzeba bardzo dobrze wycelować

jak już chcedsz coś nowego, to zastanów się i zrób tak jak ja - wydałem ok. 3tys., później przyjdzie jeszcze czas na zamiany, na razie jest ok., ale na starcie bez osłuchania nie wydałbym na pewno 6K

jak się tak Chłopie (do autora wątku) uparłeś na Harmana to kup sobie używkę 675 wzmacniacz i 755 CD i będziesz miał ogląd na sytuację brzmieniową tych klocków

do tego proponuję Ushery S-520, słuchałem ostatnio i za 1150, bo tyle kosztują w Wawie u dystrybutora, myślę że są w stanie zauroczyć nie jednego fana ładnego brzmienia

za pół roku obeznany z dźwiękiem i oczekiwaniami od zestawu zaczniesz poszukiwania "na prawdę"

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

A co myslicie o tym zestawieniu?

Ukryta Zawartość

Cooler69, 29 Paź 2007, 20:07

>

Ukryta Zawartość

To na pewno lepszy wybór, niż KH z JBLami...

Paradigmy mają swoje minusy, ale dla początkującego ucha będą dobrym nauczycielem.

Ukryta Zawartość

Nie podobal, ale po tym co kazdy mowi ze H/K to kaszana, postanowilem nie stawiac na wyglad lecz na jakosc. Wiem ze mace Wam w glowach, ale powiedzmy ze tego H/K nie bylo. Czy te kody z tym Xindakiem beda ok?

tu coś o kodach i Xindaku.Może to zagrać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>

Ukryta Zawartość

Aaaaa bo to z Kodami:) Wcześniej dawałeś link z Paradigmami co w twoim wypadku wydawało mi się niezłym rozwiązaniem, przepraszam za poprzedni wpis. Kody nie słuchałem, więc się nie wypowiem. Chociaż JBLów tak nie lubię, że pewnie i tak bardziej by mi się spodobały:)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.