Skocz do zawartości
IGNORED

Dyskretny urok kabla sieciowego

outsider

Rekomendowane odpowiedzi

McGyver:

"Czy uważasz że wszystko na tym świecie da się zmierzyć, zważyć, i zasymulować komputerowo?"

Na pewno można sprawdzić czy audiofile słyszą sieciówki (a przynajmniej konkretny audiofil który tak twierdzi). Metoda nazywa się ślepy test ABX.

Co do reszty się zgadzamy.

misiomor - napisz jakie ślepe testy sobie robiłeś, i jak to wypadło? :) Ja jako mgr inż. twierdzę, że jest to metoda, która nie dowodzi niczego poza tym, że w ślepym teście usłyszałeś lub nie usłyszałeś różnicy. :)

Co kablarz moze zmienic w sprzecie? nic. Na elektronice sie nie zna wiec tylko kabelekami majstruje aby cos jednak robic przy audio. No i tyle. Oczywiscie nie uslyszy zadnych zmian i to jest pewne.

Edziu niestety jest to dla mnie wielki ? Pamietam ze byly to kable ktore sprzedaje salon na Walicow w Wawie i kablkami podpietye byly wypasione kolumny AP.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Edward, 4 Lis 2007, 20:05

>A ja na prawdę jestem strasznie ciekawy co to jest, bo takiego wynalazku jeszcze nie widziałem.

To jest takie coś z takim czymś co nikt nie wie dokładnie co to jest i po co, ale poprawia wszystko co tylko sobie tam wymyślisz, tylko... tylko musisz najpierw to kupić, żeby się przekonać, a jak się nie przekonasz, to hmm... no, to zawsze możesz sobie założyć wątek na forum i poprosić paru kumpli, żeby Ci pomogli to popchnąć dalej jakiemuś naiwniakowi ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Fadel Goldline

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13172-100000635 1194204634_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to co, nie opłaca się? Pocięta miedziana rurka w akwarium za takie grosze toż to okazja prawdziwa.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Znalazlem - sam ocen co i jak - Ladny to on jest

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Zadajmy sobie pytanie; dlaczego sprawy kabli np. zasilających nie ma w wypadku telewizorów. Ano, dlatego że stawiając obok siebie telewizor za 5 tys. zł z kabelkiem za 3 tys. zł i taki sam telewizor ze zwykłym kabelkiem, nie zauważmy różnicy. I wszystko jasne i nikt nie proponuje takich kabli do TV.

W audio sytuacja jest zgoła inna. Jedni słyszą, bo chcą słyszeć (np. producenci kabli za tysiące zł), inni nie słyszą (z różnych zresztą powodów). Ale interes się kręci. Ile to firm tej branży powstało w Polsce. I wszystkie mają ofertę dla każdej kieszeni. A nóż ktoś „usłyszy” kabelek za piątaka (akurat potrzebował przytemperować „wysokie” a ten robi to wyśmienicie) i jeszcze zareklamuje go na forum. Zwłaszcza, że kabelek po lekkim grymasie na twarzy kupił z rabatem 50%.

Pójdźmy dalej. Dlaczego nie ma firmy, która zaproponuje telewizor LCD, powiedzmy 42” za 50 tys. zł, czyli 10-krotnie więcej od przeciętniaka? Patrz wyżej!

Ale kolumny za 50 tys. zł na przetwornikach za 3 tys., i owszem.

Umiar panowie, umiar!

Pozdrawiam.

YunnanTEA

Ciekawe dlaczego te cudeńka nie są kupowane przez laboratoria pomiarowe? Sprzęt za nierzadko wiele M$ a tutaj okazyjnie, za 10k$ można dramatycznie poprawic precyzję i rozdzielczość...

Słuchałem różne kabelki zasilające ...i nie słyszę różnicy. Zrobiłem sobie sam takie z kabla Lapp'a, raczej tylko z poczucia estetyki niż słuchu. Pocdrawiam wszystkich, którzy mają słuch absolutny i takową różnicę dostrzegają. Wolę wydać te 500zł na nowe płyty niż na sieciówkę.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

stempur, 4 Lis 2007, 19:06

>outsider

>Założyłeś sobie tezę, której sprawdzić nawet nie zamierzasz - tak?

Nie, nie założyłem. Wiadomo jak działa kabel sieciowy - przypomniałem to nawet na początku, masz jakieś zastrzeżenia? To nie moja teza, to fakty.

Widzę natomiast po róznych wątkach tezę o wspaniałym wpływie kabli sieciowych na brzmienie sprzętu. To ta teza jako odbiegająca od powszechnej wiedzy (tej wiedzy, która ma techniczne i teoretyczne podstawy) winna być sprawdzona - to ci, którzy twierdzą że słyszą winni tego dowieść. Jak - wiadomo. Bo że ja nie usłyszę - to sie chyba zgadzamy?

>To ja się pytam, po jaką cholerę informujesz o tym cały świat? A jeśli już jesteś taki doświadczony

>audiofil z tak rozległą wiedzą, to zwróć uwagę na jeszcze jedno - jesteś nowy na tym forum, więc

>wypadałoby przeczytać regulamin. Stoi tam napisane jak byk, aby przed założeniem nowego wątku

>sprawdzić, czy już takie były. I jeśli tak, to nie zaśmiecać forum zakłądaniem kolejnego. A chce Cie

>zapewnić, ze podobnych Tobie nieslyszacych sieciowek bylo juz wielu i pozakladaki swoje watki. Wiec

>moze lepiej bylo poinformowa o swoim teoretycznym pryzeanaliyzowaniu sprawy w juz istniejacym watku

>o sieciowkach, ktorych bylo co najmniej kilka.

Na temat sieciówek jest tu ogromna ilość wpisów, za wiele żeby przejrzeć.I sprawdzić, czy ktokolwiek poruszał stricte techniczne aspekty zagadnienia. Zauważyłem bowiem, że z tym na forum w ogóle jest nienajlepiej: łatwiej głosić swoje niż czegokolwiek dowodzić. Więc podałem minimum technicznej wiedzy z zakresu roli kabla sieciowego w systemie audio: może z racji starszeństwa stażem na forum z tym zechcesz popolemizować?

>Pozdrawiam Stempur

A, to odwzajemniam.

>PS. I pewnie roznic w odtwarzaczach CD tez nie slyszysz, bo przeciez ctzfra to cyfra, nie, bit to

>bit....

Miedzy jednymi usłyszę, między innymi nie. Wiem jednak co nieco o niedoskonałości naszej percepcji - na przykład od zależności wrażeń estetycznych od nastawienia. I dlatego byłbym niesłychanie ostrożny ze stawianiem mojej własnej oceny za wzór dla innych: co tu na forum normą zdecydowanie nie jest. Widząc to, co tu się dzieje wyobrażam sobie forum winiarskie gdzie każdy czuje się kiperem - i tyle.

misiomor, 4 Lis 2007, 19:37

>McGyver:

>>"Czy uważasz że wszystko na tym świecie da się zmierzyć, zważyć, i zasymulować komputerowo?"

>Na pewno można sprawdzić czy audiofile słyszą sieciówki (a przynajmniej konkretny audiofil który tak

>twierdzi). Metoda nazywa się ślepy test ABX.

Jest możliwość sztucznego spowodowania takiego stanu umysłu, w którym łatwo doświadcza się "przeżyć

duchowych", religijnych. Wielu ludzi potwierdziło skuteczność zabiegu. Richard Dawkins nie odczuwał

zupełnie nic.

Wiara w coś zmienia rzeczywistość. Tylko jeżeli w coś wierzysz jesteś w stanie tego doświadczyć. Nie chodzi

o to, że w ten sposób sam siebie oszukujesz. Taki XIX-wieczny model, w którym istnieje kupa atomów i niezależne

od niej ludzkie umysły został w zasadzie obalony przez osiągnięcia fizyki kwantowej. Tak więc "ślepe testy"

nie mogą nic wykazać, bo są oparte na błędnych założeniach.

Chociaż mój pogląd jest dziwaczny w dzisiejszym świecie, jest mocno oparty na osiągnięciach filozofii.

Ja myślę, że po zajrzeniu na tył sprzętu, może warto zainteresować się jakimś kablami ekranowanymi. W sąsiedztwie interkonektów, Supra albo coś takiego i to wszystko w temacie kabli. Innego sensu nie widzę. Ale ja z tych głuchych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.