Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo do 3000 zł -> Wzmak+kolumny

Audio-Man

Rekomendowane odpowiedzi

Witam drogich forumowiczów!

Poszukuję budżetowego zestawu stereo do ~3000zł

- najważniejsze są dla mnie kolumny do ~2000zł (max 2200zł) nowe

- wzmacniacz stereo, szukam używanego w cenie ~800-1000zł

Nad porządnym źródłem będę myślał później – na razie wzmak + kolumny.

Zestaw będzie grał w pomieszczeniu o wymiarach 6,0 x 4,0m = 24m2

Preferowana muzyka: ciężko zdeklarować w jednej grupie bo słucham prawie wszystkiego - najczęściej to: muzyka rozrywkowa/ rock; filmowa; jazz; elektroniczna; rzadziej klasyka…– kolumny powinny być w miarę uniwersalne.

Od kolumn oczekuję dobrego, nisko schodzącego basu – muszą być przy tym dynamiczne, grać po prostu z werwą.

Wiem, że w tym przedziale cenowym cudów nie będzie, ale dobrze gdyby kolumny zagrały w miarę neutralnie na całym paśmie.

Moje propozycje:

Kolumny podłogowe wg kolejności:

- Wharfedale Diamond 9.6

- JBL E90 (musze się spieszyć z odsłuchem bo wycofują serie)

- Celestion F38

- Audio Academy Mimas

- Audio Academy phoebe IIs (martwią mnie opinie o słabym basie :/)

- Paradigm Monitor 7 v. 3/4 (o ile jeszcze można kupić te kolumny. O nowej serii 7v5 nikt

jeszcze dobrego słowa nie powiedział i cena wyższa…)

- KEF Q5

- Mission M35i

- Mission M66i

- Chorus 714

- Dali Concept 6/ 6006

Wzmacniacz:

Mój faworyt to Marantz PM7000, oczywiście nie wykluczam innych modeli konkurencyjnych firm (Yamaha, Denon, Harman/Kardon…) – zależy co się trafi…

W najbliższym czasie wybieram się na odsłuchy w/w kolumn i chciałbym mieć jakieś porównanie/ odniesienie w przypadku gdybym nie mógł wszystkich przesłuchać…

Z góry wdzięczny za wszelaką pomoc :)

https://www.audiostereo.pl/topic/37407-stereo-do-3000-z%C5%82-wzmakkolumny/

zalezy jakie brzmienie preferujesz - jesli estradowe - duzo gory i duzo basu to JBL e90 + Rotel Ra-971. Jesli nie to ewentualnie cos z NADa , moze polecane przez McGyvera reloop 210, czy Harman Kardon 680...jesli ustrzelisz takowy ale tych nie sluchalem.

DO 24m2 to chyba starcza Mission m34i - wg mnie fajne kolumienki (35tki chyba bylyby za duze), niezle bylyby tez Mimasy ale one maja troszke mniej basu, z kolei Phoebe do tak duzego pomieszczenia sie nie nadadza (wybacz) i faktycznie basu maja malo. Z serii JBL Northridge preferuje E80 wyzej od e90 i e100 - wg mnie jedyne z tej serii co graja naprawde fajnie, rasowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.