Skocz do zawartości
IGNORED

L18RNX/P + 27TBFC/G, pochyła ścianka

misiomor

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się jeszcze zastanowiłem - W18EX jednak nie bardzo pasuje do 2-way, dlatego chyba jednak zwrotnica na nim IMHO nie nadaje się do publikacji. Żeby miało to ręce i nogi, należałoby opublikować pełny schemat 3-way, a jak miałoby być aktywne to już w ogóle kaplica - wzmacniacze, połączenia, aktywne filtry... Trochę za dużo jak na ten skromny wątek.

Wydaje mi się że jak już ktoś koniecznie chciałby robić 2-way na Excelu i 27TBFC/G to znacznie lepszym wyborem byłby W16NX - podobne jeżeli nie lepsze wychylenie objętościowe (za sprawą dużo lepszego napędu z Xmax = 7mm), mniejsza buda, niższy break-up. Tutaj jednak nie pomogę bo nie mam pomiarów - musiałbym kupić ten midwoofer, zrobić budę i pomierzyć a na razie tego nie planuję.

• 5 miesięcy później...
  • 2 tygodnie później...

Oczywiście, że tak zrobię

Chociaż myślałem, że ktoś ewentualnie podzieli się spostrzeżeniami co do obydwóch zwrotek.

Różnica w cenie elementów to coś ok. 70 zł, problemu z montażem nie widzę zadanego, najgorsze to to, że poink chyba podniósł ceny i to sporo bo jeszcze tydzień temu wychodziło pare zł mniej, moje „skrzynki” mają 14 L i będą w br

Dla posiadaczy tych kolumn, ponieważ sam je w końcu będę klecił,

to pytanko, czy wzmacniaczem 25W/kanał one będą spokojnie grać?

słucham w bliskim polu, i nie potrzebuje dużej mocy.

Konkretnie myślę o zrobieniu First Watt Passa F4 albo F5.

gram podobnymi tylko zwrotka wg zapha - i jednak potrzebują trochę produ aby się rozruszać. Przedewszystkim grają jednak lepiej jak jest głośniej. Kolumienki na rewelatorach u kolegi odpalają np dwa razy wczesniej. Poza tym efektywnośc... najwyższa nie jest. Osobiscie zapodał bym im coś mocniejszego jednak. Ale może ktoś słuchał ich na jakimś słabeuszu i jednak dał radę... ja mam 140 Watt i jest akurat:) Jednak co do dźwieku to jest super. Nie powiem wybitnie - ale napewno ponadprzeciętnie:)

• 3 tygodnie później...

Ja sam (po wielu perypetiach) zrobiłem (są na etapie ostatecznej walidacji) wersję 4th, z MB obciążoną ok. 40g. Obudowę wytłumiłem dość mocno wełną owczą z Akkusa, jeden arkusz na kolumnę, wełna przy ściankach bocznych, przestrzeń środkiem wolna. Równowagi tonalnej nie zmieniałem - tę Zaph ustawił IMHO dobrze.

Obudowy (piękne, ciężkie i solidne) wykonał Marko3T. Ten poziom wykończenia wpędza stolarza amatora w kompleksy... W stosunku do pierwotnego projektu są minimalnie szersze (21cm) i z krawędziami góra - dół lekko sfazowanymi.

Sam o brzmieniu wypowiadam się niechętnie z racji nieuchronnej subiektywności takiej opinii, mogę jednak stwierdzić że podobają mi się one i pewnie zakotwiczą w mojej sypialni na dłużej.

>> kapelli 2 Cze 2009, 22:07

Do NearField się IMHO jako tako nadają (mimo MB na tylnej ściance) wymagają jednk wtedy lekkiego podbicia basu (jakieś 3 - 4dB schodek z połową w okolicach 150Hz) które dla odmiany staje się dokuczliwe przy odsłuchu "normalnym". Jeżeli jednak robiłbym takie kolumny dedykowane do NF to chyba jednak przeniósłbym MB na ścianki boczne w pobliże midwoofera - można wtedy zyskać podręcznikowo równy bas w NF, a jako że stałyby wtedy na stole, nie ma stresa że zaczną jeździć i zlecą z podstawki.

Co do wymagań na wzmacniacz - testowałem je w warunkach NearField przebiegiem 50Hz -20dBfs i przy użytkowym (akustyka, na metalu jest głośno) poziomie wzmocnienia toru miałem na kolumnach 0.47V RMS co oznacza że dla 0dBfs byłoby 4.7V RMS a to daje moc wzmaka (której na pewno nie przekroczy) ok. 4W. To dość typowy wynik dla 18cm midwoofera, tu liczy się po prostu efektywność.

Nie polecam bezwarunkowo - mają swoje zalety (pochyła ścianka zmniejsza problemy z odbiciami od blatu) ale też są osoby nie-lubiące metalowych membran midwooferów.

misiomor, którą wersję zwrotki polecał byś do zestawu z aktywnym dołem? i ewentualnie czy miałbyś jakieś inne zalecenia co do konstrukcji monitorka pod aktywny dół.

I jeszcze dwa pytania o aktywny dół - czy 140 w przy 8 ohmach powinno wystarczyć do Seasa L26 - bo własnie na niego się zdecydowałem - Irek proponował pod niego ten panel. No i jaka pojemnośc pod OZ dla tego seasa? 50 l będzie ok?

misiomor, którą wersję zwrotki polecał byś do zestawu z aktywnym dołem? i ewentualnie czy miałbyś jakieś inne zalecenia co do konstrukcji monitorka pod aktywny dół.

I jeszcze dwa pytania o aktywny dół - czy 140 w przy 8 ohmach powinno wystarczyć do Seasa L26 - bo własnie na niego się zdecydowałem - Irek proponował pod niego ten panel. No i jaka pojemnośc pod OZ dla tego seasa? 50 l będzie ok?

>> Seba78, 22 Cze 2009, 08:52

Sam wybrałem do 2w, i wybrałbym do aktywnej kolumny wersje 4th. Słyszalnośc zniekształceń fazowych jest mocno wątpliwa, a lepsza filtracja śmieci metalowej membrany i ochrona gwizdka to jest konkret. Poza tym - zdecydowana większość kolumn z pionową ścianką ma też podział 4th tylko na słabszych filtrach elektrycznych.

Poza tym - przy aktywnym dole (z filtracją highpass monitorka) nie będzie sygnałów ostrzegawczych w postaci przesterów midwoofera, które normalnie skłaniają nas do ściszenia. I w rezultacie zagrożenie gwizdka się zwiększy. Dlatego do wersji aktywnej tym bardziej polecałbym 4th.

• 4 miesiące później...
  • 2 miesiące później...

Witam szanownych forumowiczów i gratuluję udanych kolumn. Przepraszam za mały off topic. Jestem w fazie projektu kolumn 2-way z wykorzystaniem wstęgi Fountek NeoCD3.0 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z pomiarów Zapha oraz charakterystyk producenta wynika jasno, że charakterystyki wstęg w osi pionowej są tragiczne.

Ukryta Zawartość

Niestety wstęgi w przeciwieństwie do kopułek mają dwa wymiary x i y. X jest szerokością wstęgi, wymiarem dość małym i wg pomiarów charakterystyka przenoszenia pod różnymi kątami w płaszczyśnie poziomej jest porównywalna z kopułkami 19 i 25mm. Wymiar y jest długością wstęgi i niestety charakterystyki pod kątem w płaszczyźnie pionowej opadają już znacznie powyżej 10kHz.

Niestety wykonałem obudowę z pochyłą ścianką przednią i zastanawiam się, czy nie użyć po prostu kopułki. Jednak dźwięk ww wstęgi na tyle przypadł mi do gustu, że nie chciałbym z niej rezygnować. Czy wobec zamieszczonych charakterystyk trzymać się zasady, że lepiej wstęgi umieszczać jednak na pionowych ściankach? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

itam

widze ze temat umarł, więc moze ma ktos do odsprzedania kpl. głosników do tego projektu

jak Cię interesuje to mam kpl. zwrotek do tego projektu. (wersja zalecana przez autora, czyli ta z większą ilością elementów )

• 1 rok później...

Tak sobie pomyślałem że skoro tyle osób robi zwrotkę Zapha pod zestawienie L18RNX/P + 27TBFC/G to mogę przemodelować zwrotnicę podobną ale pod pochyłą ściankę

zrobiłem zgodnie z pierwszym postem !! i jestem bardzo zadowolony z efektu !!

chciałem podziękować autorowi i innym za pomoc w realizacji

polecam wszystkim ,wszystkie części dostępne , a każdy może dodać coś swojego ( myślę o obudowie )

więc zabawy trochę jest :)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-21445-0-43908500-1362159012_thumb.jpg

post-21445-0-97583000-1362159019_thumb.jpg

post-21445-0-85423400-1362159030_thumb.jpg

post-21445-0-66395700-1362159038_thumb.jpg

post-21445-0-41057600-1362159049_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wygląda źle, ale monitory chyba ładniejsze i zgrabniejsze ;-)

dziękuję :)

zdecydowałem się na taką konstrukcję , ze względu na niezbyt fortunne ustawienie kolumn ( niestety nie do zmienienia z powodu mebli )

monitory mi nie " pasowały " paradoksalnie ginęły we wnękach a dodatkowo zależało mi na BR z przodu

• 11 miesięcy później...

Panowie

Watek stary jak świat ale wielu tu speców od poczciwych alu L18RNX.

Sam jestem posiadaczem projektu Zapha:

Ukryta Zawartość

Mam dokłądnie taką zwrotkę , BR 5x18cm, skrzynki ok 17l

Pytanie.

Zaph'a skrzynki to wg moich wyliczeń 16,5l netto. Czy posługując się tą sama zwrotnicą i zostawiając BR (ewentualnie skracając go) mogę zrobić mniejsze skrzynki?

Do jakiej minimalnej wielkości skrzynek mozna zejśc w tym projekcie zakładając ze zwrotka zostaje oraz szerokość frontu wraz z odległościami tweetera od krawędzi.

Zależy mi by zmniejszyć obudowy zostając przy elektronice.

Wybaczcie durne pytanie ale stolarz ze mnie a nie elektronik.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.