Skocz do zawartości
IGNORED

L18RNX/P + 27TBFC/G, pochyła ścianka

misiomor

Rekomendowane odpowiedzi

odnosnie dyskusji OZ vs BR(membrany biernej)

raczej niewiele glosnikow nadaje sie do obudowy zamknietej a glosnik zbudowany do OZ raczej nie bedzie najlepszy w BR, dlatego taka dyskusja przypomina troche dyskusje nad wyzszoscia jednych swiat nad drugimi.

OZ jest ciekawym rozwiazaniem gdy obudowa musi byc mala, bierzemy wtedy glosniki o niskiej efektywnosci do subwoofer'ow jak np. Visaton TIW200, scan 23W4557T00, daytony RSS215, RSS265 i robimy aktywny dol.

Ja jestem za BR w każdym rozwiązaniu, czy to sub, monitor, itd. Wydaje mi się, że głośnik w BR gra "swobodniej" Inaczej sprawa wygląda gdy mamy ograniczenia co do wymiarów samych skrzynek i gdy zmuszeni jesteśmy użyć głośnika skonstruowanego do OZ.

Ludzie

1. Jak wiadomo w niedużej obudowie rura BR przy niskim strojeniu wychodzi dosyć długa. Zmniejszam więc jej średnicę i może być krótsza. Jak bardzo mogę sobie zredukować średnicę dla obudowy 14 litrów z głośnikami jak w tym wątku (L18RNX/P)? W handlu dostępne są rurki w okolicach 50mm, czasem poniżej np 48mm, 44mm, przy czym przeważnie są zwężane i np średnica na wlocie jest 44mm a na końcu wynosi tylko 39mm.

2. A tak w ogóle to oczywiście nie spotkałem jeszcze BR o długości 20cm więc kombinuję żeby kupić po dwie rurki i skoro są zwężane to wcisnąć jedną w drugą aby uzyskać te wymagane 19cm (42Hz). Co o tym sądzicie?

3. I właściwie jak w WinISD traktować średnicę BR skoro ona jest zmienna – operować jakąś średnią? Wlot 50, wylot 45 więc w programie podam 48mm?

4. BR planuję z przodu więc siłą rzeczy będzie upchnięty poniżej głośników blisko ścianek bocznej i dolnej. Czy to bardzo szkodzi?

przepraszam że trochę nie na temat.

• 3 tygodnie później...

Zaph kiedys na jednym z amerykanskich for zamiescil 2.5drogi na L18rnx. Zwrotka byla skomplikowana duzo bardziej niz 2way na jego stronie. W przypadku 2.5way czy MTM obciazenie mocowe tweetera jest duzo wyzsze i niski podzial zalecany dla L18 jest trudniejszy w realizcji (albo wyzszy rzad zwrotnicy i kwadratowa faza, albo spalenie gwizdka przy glosniejszym odsluchu)

MTM na ER18rnx+27TDFC, chociaz lepiej w tej roli spisywalby sie 27TBFC:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ER18rnx to lepszy pomysl na MTM lub 2,5drogi niz L18rnx.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

temat trochę usechł, w moim przypadku jest to spowodowane brakiem obudów, które od niemal pół roku robi dla mnie kolega Zybel. Jednak brak z nim kontaktu, a obudów ani widu ani słychu. Koledzy a jak wasze obudowy, macie jakieś wieści?

>abuq1

Nie... I choć teraz i tak nie miałbym czasu na skręcanie to trochę mnie ta sytuacja martwi. Zybel, powiedz szczerze (jeżeli oczywiście czytasz czasem forum) - dasz radę do wakacji???

• 3 tygodnie później...

Mam informacje od zybla... średnio dobre. Dodzwoniłem się dziś do niego i powiedział mniej-więcej (parafrazując klasyka), że: "przeprowadza się, nie ma dostępu do netu, zmienia maszyny w warsztacie i w ogóle to zarobiony jest". Jest jednak cień nadziei, że nowa maszyneria przysieszy front robót i do wakacji obudowy będą. Trzymajmy zatem kciuki!

muda44: "Oglądałem wstępny projekt kitu który będzie dostępny niebawem w ofercie firmy. Jest to minimonitor na 19mm metalowym Seasie i 15cm Seasie."

o jaka dokladnie kopulke chodzi ? zakupilem wlasnie 19TAF/G i chcialbym pomoc jakas w jej aplikacji..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• 1 miesiąc później...

W końcu dostałem konkretną odpowiedź od Zybla na pytanie czy mam czekać czy szukać kogoś innego kto wykonał by te obudowy:

"witam, obecnie nie robimy obudów, proszę szukać gdzieś indziej"

Z tego co pamiętam , to w tym wątku było coś o dociętych, fornirowanych formatkach i chodziło tylko o sklejenie do "kupy". Może jakimś rozwiązaniem było by gdybyście spróbowali sobie sami skleić?

Udało mi się w końcu dodzwonić do Zybla. Twierdzi, że ma zamiar skończyć nasze skrzynki, ale od dwóch miesięcy nie miał czasu nie tylko się za nie zabrać (są podobno na tym samym etapie, co były - czyli poklejone), ale nawet zajrzeć na Audiostereo. Mówi, że jeszcze co najmniej miesiąc... ;-)

• 4 tygodnie później...

Mam pytanie odnośnie obudów... Czy gdyby robić je z 25mm mdf, a nie jak projektowane tu 22mm, to zachowując 20cm frontu do zewnętrznych krawędzi można zrezygnować z mat bitumicznych, czy lepiej je zostawić kosztem mniejszej pojemności??

>misiomor

Czyli 206mm + 2x3mm hdf na zewnątrz i 158mm szerokość wewnątrz... czy może lepiej mdf 18mm + 2x3mm hdf i wtedy na zewnątrz 200mm a w środku 159mm?

Grubszy mdf to sztywniejsza obudowa, więc niby lepiej, ale... ???

Mam jeszcze czysto techniczne pytanie, bo jeżeli optimum to 20cm frontu, to czy np. przy fazowaniu kantów będzie się liczyć do krawędzi frontu czy najszerszy punkt przedniej ścianki??? A może nie fazować?

Zmiany nawet rzędu 2cm w całkowitej szerokości ścianki nie powinny przynieść jakichś dramatycznych zmian w przebiegu SPL.

Fazowania - jeżeli nie są jakieś ogromne - liczy się całkowita szerokość kolumny a fazowanie daje tak jakby stępienie wszelkich dyfrakcyjnych górek i dołków.

• 1 miesiąc później...

Czy ktoś miał do czynienia z tym produktem polinku: 'włóknina wygłuszająca biała 350gr/m2'? Chciałem zamówić elementy na zwrotke i właśnie się zastanawiam czy to się nada do wytłumienia obudowy.

Ja właśnie dostałem.

Zamówiłem na próbę, gość polecał mi argumentując ze sporo osób zamawia i że dobrze się sprawdza.

Włóknina jest przyzwoitej jakości na pewno lepsza od tej czarnej z Volumenu, chyba taka sama jak spotykamy w większości kolumn.

Zaznaczam jednak że wełna owcza to to nie jest :)

• 3 tygodnie później...

Już za chwileczkę, już za momencik...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kondrax, 26 Wrz 2008, 12:09

>Kiedy pierwsze odsłuchy?

Uff... dobre pytanie ;-) Muszę skończyć remont, a jako że pracuje na uczelni, od października zaczynam zajęcia... także dwa-trzy wolne weekendy i pierwsze testy.

To muszę ci powiedzieć że cierpliwy jesteś. Ja jak bym miał już gotowe skrzynki to bym nie wytrzymał jak bym ich nie uruchomił w ciągu pierwszego dnia :D

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.