Skocz do zawartości
IGNORED

Co się dzieje z Harpia Acoustic ?

Skibus

Rekomendowane odpowiedzi

"Firma Harpia Acoustic swoją działalność opiera na koncepcji budowy kolumn. Produkuje kolumny jako ważne wyposażenie każdego sprzętu grającego. Wszystkie kolumny produkowane są na cyfrowo sterowanych maszynach (Pewnie w firmie Drewit-Bociana 6) Projektowanie zwrotnic i obudów jest wspomagany nowoczesnym oprogramowaniem komputerowym."

Każdy lubi wyglądać na większego niż jest-to naprawdę pomaga w interesach. Obrabiarki CNC w dalszym ciągu są bardzo drogie i długo się zwracają nawet w leasingu

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ale nie ma żadnego problemu w tym, żeby zlecić wykonanie obudów firmie, która takimi obrabiarkami dysponuje i nie wykluczone, że Harpia opiera sie właśnie na takiej współpracy, zresztą nie tylko Harpia, ProAc i Audio Physic też...

A punkt 6-b podoba mi się i wcale nie jest bardzo naciągany, najbardziej podatni na przesądy są ludzie, którzy nie słyszą i nie potrafią wyrobić sobie własnej opinii, nie mają odwagi zeby się do tego przyznać i czasem oszukują sami siebie.

Jeżeli chodzi o dźwięk to Harpie grają rewelacyjnie ( przynajmniej miniAmstaffy ). Próbowałem dużo droższych kolumn ( bawiłem się z kolumnami do 18 tyś ) i mini zawsze wychodziły zwycięsko z takiej konfrontacji. Biorąc pod uwagę cenę to otrzymujemy produkt genialny. Zmiany sprzętu u mnie nastąpiły drastyczne, ale mini zostały. Przykre, że polacy nie doceniają "swoich" produktów, no cóż "cudze chwalicie, swego nie znacie".

Jeżeli ktoś ma ochotę to na odsłuch zapraszam ( system w "o mnie" )

Panowie.Podniecamy się różnymi konstrukcjami zachodnimi, tymczasem wyrosło już kilka dobrych firm na rodzimym rynku.Wiele osób z forum ma ich wyroby (kolumny,wzmacniacze,kable,cedeki) i sobie je chwali.Warto odrzucić jakieś chore uprzedzenia i dać szansę polskim wyrobom.Sam mam zamiar tak zrobić.Jedyny problem tych firm to płynność finansowa, w dużej mierze wynikająca z naszego uprzedzenia.

Główny problem nie tylko naszych firm to nie wyprodukowanie czegoś dobrego tylko sprzedanie nowego produktu !!!

"Dziadek dobra rada"

Warto sobie zatrudnić naprawdę łebskiego faceta od marketingu i kutego na 4 nogi księgowego wyduszającego przed czasem wpłaty za towar od pośredników no i powinno być lepiej (im niestety należy dobrze płacić)

>

>Warto sobie zatrudnić naprawdę łebskiego faceta od marketingu i kutego na 4 nogi księgowego

Za co chłopie, za co? Przy globalizacji rynku nie ma na to szans.

Kolumna to jest proste i prymitywne urzadzenie. Czy sie tu podniecac. pare dech lakier i juz gra. No oczywiscie glosniki tonsil tesl wszystko jedno. Wazne aby legenda powstala. A jak juz powstanie mozna rzucic sie na klienta jak harpie i wywrywac mu kase z kieszeni.

>senicz

Masz absolutną rację... ;-))) Zresztą tak samo jest ze wszystkim - rowerami, instrumentami muzycznymi itp. ;-) Nie ma się po prostu czym podniecać - w końcu to konstrukcje znane od wielu wielu lat... ;-)

Ale to nic dziwnego. Np. rzad Kanadyjski wspomaga Padigm bo inaczej by zbankrutowal. Moze nasz rzad wspomoze harpagona? teraz Tusk bedzie bedzie latwiej. Tylko trzeba dzialke odpalic i juz sie jest na wikcie UE.

=>jar1, 7 Lis 2007, 10:13

>Na szczeście nie wszystkim wystarcza zwykła, śmietnikowa tandeta....

I dla tego tak łatwo nimi manipulować bo u nich wszystko musi być DE BEST ,niestety jak się później okazuje w praniu nasza nieznajomość tematu powodem późniejszej frustracji . Abnegaci mają wtedy najlepiej są zadowoleni i nie przeszkadza im to że dali się wpuścić przez człowieka marketingu bo po prostu o tym nie wiedzą :D

=>senicz, 7 Lis 2007, 10:15

>Mysle ze h. zbankrutuje.

Nie wiem jaki statut ma h. ale jeśli jest osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą to będzie w naszym państwie ścigany aż do usranej śmierci-takie mamy dupiane prawo

senicz - rząd wspiera polską tradycję - więc tylko naleśnik ma możliwość wparcia (teraz będzie światowa promocja Polski i dni z polską kuchnią na świecie - możesz się podpiąć) :D

Słucham tylko muzyki.

senicz, 7 Lis 2007, 10:15

>Mysle ze h. zbankrutuje.

Mam wielką nadzieję, że nie. Ich kolumny same sie bronią dźwiękiem. A w końcu to chyba najwazniejsze

Rafaell, 7 Lis 2007, 10:21

Cała komuna opierała sie na funkcjonowaniu PANÓW 'fachofców" co to z gówna 'potrafiają' zrobić wszystko.

Wszystko było na zasadzie 'panie majster wężzykiem...'

Owszem, zrobili ele efekt zawsze wołął o pomste do nieba. I wiesz, że po iluś tam próbach z takimi 'fachofcami' zaczynasz marzyc by dać komuś nawet dwa- trzy razy więcej kasy za taka robote, ale nie wstydzic się jej efektów do końca zycia - nawet przed samym sobą.

=>senicz, 7 Lis 2007, 10:17

>Ale to nic dziwnego. Np. rzad Kanadyjski wspomaga Padigm bo inaczej by zbankrutowal. Moze nasz rzad

>wspomoze harpagona? teraz Tusk bedzie bedzie latwiej. Tylko trzeba dzialke odpalic i juz sie jest na

>wikcie UE.

Włodek zapomniałeś że po drodze jest element "ludzki"-urzędnik i on wszystko zrobi żeby np. nie udzielić Ci pomocy zwrotnej np. z UE (do 1'000'000zł) która należy ci się jak psu buda i nie możesz nawet delikwenta zaskarżyć bo nie są określone zasady załatwiania pozytywnego lub negatywnego

=>jar1, 7 Lis 2007, 10:29

Jeszcze raz powtarzam:

Nie sztuka teraz coś wyprodukować tylko to później sprzedać

Fakt ...nie doceniamy polskich produktów ...ale nie liczcie na to ,że taki Sonus posiadając markę i renomę sprzeda kolumny za bezcen .....dla nas jest drogo ale dla klienta za granicą ...nie !

Poza tym zagraniczniacy za bardzo naszych produktów nie chcą kupować ....a gdzie Struss istnieje jeszcze ...przecież super wzmaki robił ?!

Poza tym panowie i panie ...ale stolarką to Sonusa ciężko przebić ...choć na forum są ludkowie którzy naprawdę potrafią zrobić skrzynki cuda !

Jak Harpia sie rozwinie i grunt się umocni...lub sponsor się znajdzie ....to gwarantuje ,że ceny nie będą już takie atrakcyjne ...przykład Ancient Audio a ich produkty wcale nie są warte tak koszmarnych cen !

I nie mówmy też ,że prześcigamy zach konkurencję bo to nie prawda ....robimy tylko niezgorsze produkty ...ale np. do B&W , Sonusa czy Elaca to jeszcze nam daleko ....choć traktowane już jako kultowe Lipinsky , to fakt strzał w dziesiątkę !

Po co debatować .....jak klient musi prosić sie ruski rok o podstawki i z kontaktem problemy ....czy to dobrze świadczy o firmie !

Miałem kiedyś problem z głośnikiem w B&W , zadzwoniłem do sklepu w Berlinie , kazali zapakować i przesłać na ich koszt ...a ponieważ ze Szczecina blisko i akurat miałem ochotę zakupy porobić bo tam taniej ...zapakowałem i sam zawiozłem ....uprzedzając wcześniej sprzedawcę ...!

Jakie miłe było moje zaskoczenie gdy nie dość że wymienili całe kolumny to jeszcze zaproponowali mi wymianę na nowszy model...klapki opadają ....zrobiłem im wpis i pochwałę obsługi ...pewnie były profity od szefa !

Ale jak ktoś mnie zlewa jako klienta to już przesada, a co do Harpi ....to nie jest najlepszy sprzęt ale tylko dobry jak na produkt polski !

Ale całym sercem jestem za rozwojem tej firmy tylko proszę o nie zlewanie klientów .....bo to nie jest miłe i robi tylko niepotrzebna antyreklamę !

Po reklamie jaką zrobiła gazeta Audio Video Amstaffom bardzo wielu klientów pytało się kiedy pojawią się wersja mniejsza Amstaffów. Gdy na początku tego roku w warszawskim sklepie Audiofil pojawiła się jedna para Mini Amstaffów to trudno było się umówić na odsłuch tylu było chętnych.

I co ?

Wiele osób ich słuchało , a kolumn jakoś nikt nie chciał kupić. ARGOS postawił pytanie "co takiego niezwykłego mają SF Cremona czego brakuje Harpiom" odpowiedź jest prosta : przede wszystkim BRZMIENIA. Bo sztuka budowy DOBRYCH kolumn to coś znaaaaaaaacznie więcej niż połączenie kilku desek i obliczenie ch-ki za pomocą programu na PC.

To przede wszystkim umiejętność USŁYSZENIA jak kolumny grają.

I jeżeli ktoś tej umiejętności nie posiada to będzie zadawał takie pytania i dziwił się dlaczego kolumny się nie sprzedają.

Życzę wszystkiego najlepszego Harpii i wszystkim polskim konstruktorom. Przykład Baltlaba pokazuje, że są wśród nich konstruktorzy którzy "słyszą" . Oby takich więcej.

TUX

Co do wspomnianej stolarki sonusa , to może rzeczywiście wielu na ich widok pada na twarz.

Myślę ,że ta inna koncepcja budowania leżąca u podstaw założeń konstruktora pomogła z wypłynięciem na szersze wody.

Jesteście pewni ,że stolarka jest bez zarzutu? Ja widziałem kolumny jeszcze bardziej dopieszczone , ale że nie mam dzisiaj siły na ewentualne ataki nie pisze jakie.

Na mnie czar kolumny składanej z klepek i dodatkowo "łukowatej" nie działa.

Pzdr.

Rafaell, 7 Lis 2007, 09:48

>Główny problem nie tylko naszych firm to nie wyprodukowanie czegoś dobrego tylko sprzedanie nowego

>produktu !!!

>

>"Dziadek dobra rada"

>

>Warto sobie zatrudnić naprawdę łebskiego faceta od marketingu i kutego na 4 nogi księgowego

>wyduszającego przed czasem wpłaty za towar od pośredników no i powinno być lepiej (im niestety

>należy dobrze płacić)

Z firm które utrzymują się na rynku to każda posiada człowieka, który potrafi nie dać towaru na termin i gościa który wie co robić żeby sprzedać, czasem awet w jedej osobie, po jakimś czasie każdy sam nabiera potrzebnewgo doświadczenia albo popada w kosmiczne długi. Problem polega na tym, że walczy się z głęboko zakorzenionymi przesądami i uprzedzeniami, z uprzedzeniami na które antidotum nie okazało się ani godło Teraz Polska, ani nic co dotąd robiło się w tym kraju, żeby zmienić wizerunek polskiego produktu. I nie mówię tutaj o audio, ale o polskich wyrobach w ogóle, znów posłużę się przykładem rowerów - w PL robi się calkiem niezłe jednoślady, ale trzeba je sprzedawać po cenie kilkadziesiąt procent mniejszej niż każde inne bo inaczej klient wybierze np. wyrób czeski. Na forach internetowych opinie o polskich rowerach są w większości dobre, ale jest ich malo i w niczym nie przypominają rozpływania się nad Meridami czy inymi Kellysami. Praktycznie w każdej branzy Polak we własnym kraju ma pod górkę.

A teraz dwa przykłady co można osiągnąć poprzez zakamuflowanie polskiego pochodzenia:

1. House - w tej chwili wszyscy już wiedza że te ciuchy szyje się w PL, ale swój sukces firma zbudowała starając się stwarzać wrażenie zagranicznej.

2. Velum - w zasadzie wszyscy znają ten casus, dopóki ludzie myśleli że to niemiecki wyrób to szły jak ciepłe bułki za niemałą kasę, nie przeszkadzał nikomu wyciekający silikon ani wąz ogrodowy, ani nic innego, ale jak się okazało, ze robi to gosć we Wrocku na kredensie to zaraz ogólna dezaprobata.

dragon66, 7 Lis 2007, 11:27

>Fakt ...nie doceniamy polskich produktów ...ale nie liczcie na to ,że taki Sonus posiadając markę i

>renomę sprzeda kolumny za bezcen .....dla nas jest drogo ale dla klienta za granicą ...nie !

>Poza tym zagraniczniacy za bardzo naszych produktów nie chcą kupować ....a gdzie Struss istnieje

>jeszcze ...przecież super wzmaki robił ?!

>Poza tym panowie i panie ...ale stolarką to Sonusa ciężko przebić ...choć na forum są ludkowie

>którzy naprawdę potrafią zrobić skrzynki cuda !

Nie żadne cuda, jest to zaawansowana stolarka, ale KOMPLETNĄ BZDURĄ JEST TWIERDZENIE ŻE NIE DA SIĘ TEGO POWTÓRZYĆ W POLSCE vide Audiowave. Zaraz pewnie powiesz, ze oni wzorowali sie na prostszych SF - ale było tak bo droższego produktu made in Poland i tak nikt nie kupi. 10 koła to jest makstymalny pułap.

>Jak Harpia sie rozwinie i grunt się umocni...lub sponsor się znajdzie ....to gwarantuje ,że ceny nie

>będą już takie atrakcyjne ...przykład Ancient Audio a ich produkty wcale nie są warte tak

>koszmarnych cen !

Ale co to ma do rzeczy? A co do AA to przykład jest chybiony, bo to jest jedyna polska marka która wybiła się na ten poziom i takie osiągnięcie będzie trude do powtórzenia, po drugie zostaw ocenę produktów AA tym , których na nie STAĆ, bo tacy na ogół nie zgłaszają podobnych zastrzeżeń.

>I nie mówmy też ,że prześcigamy zach konkurencję bo to nie prawda ....robimy tylko niezgorsze

>produkty ...ale np. do B&W , Sonusa czy Elaca to jeszcze nam daleko ....choć traktowane już jako

>kultowe Lipinsky , to fakt strzał w dziesiątkę !

Poprzyj swoją tezę jakimiś dowodami. Zapewne słuchałeś wszystkich kolumn B&W, Sonusa i Elaca i wszystkich polskich wyrobów skoro ferujesz takie wyroki...

>Po co debatować .....jak klient musi prosić sie ruski rok o podstawki i z kontaktem problemy ....czy

>to dobrze świadczy o firmie !

Powiem ci jak jest - zamówień jest na tyle dużo, że cięzko to ogarnąć małej firmie, a jednocześnie na tyle mało że nie pozwala małej firmie na rozwój, zakup maszyn, zatrudnienie ludzi itp itd. Inna sprawa że zlewka jest rzeczywiście bolączką wielu polskich firm ALE NIE WSZYSTKICH.

szkoda tej Harpii, fajne kolumny i fajne podejście do słuchaczy na AS

jeśli z tego co piszecie wynika że biznes padł, to jest to strata podwójna, bo raz że Polak potrafi, dwa że całkiem ciekawie to grało i jeszcze ceny były nie z kosmosu

pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.