Skocz do zawartości
IGNORED

Czy To Wada Membramy? - Monitory KRK

damein

Rekomendowane odpowiedzi

Kyle, 10 Lis 2007, 23:59

>zoltar7, 10 Lis 2007, 22:38

>

>>Dzisiaj usłyszałeś o polikevlerowych Focalach i dziś się stałeś ich znawcą. Gratuluję !

>

>... od dawna o nich słyszałeś a nie wiedziałeś tak na prawdę z czego są ... tylko umiesz rzucać

>marketingowe hasełka i wywyższać się ponad innych

>

>TAK dzisiaj usłyszałem o polikevlarowych membranach Focala i w ciągu pięciu minut dowiedziałem się o

>nich więcej niż ty przez lata swojego życia

Oto próbka jego twórczości. W dobrej wierze tłumacze człowiekowi różnicę między polikevlarowym Focalem a innym żółtym głośnikiem... i z wdzięczności dowiaduje się, że jestem ignorantem... co za d......ek z tego Kyle :))))

Kyle, 10 Lis 2007, 23:59

>>... od dawna o nich słyszałeś a nie wiedziałeś tak na prawdę z czego są ... tylko umiesz rzucać

>>marketingowe hasełka i wywyższać się ponad innych

Rozumiem że to o marketingowych hasełkach to o cytacie z J. MAHULa. Fakt Mahul chyba jest dobry we wciskaniu kitu, bo troche tej "słabizny" sprzedał w życiu.

zoltar7, 10 Lis 2007, 21:08

>Focale są z polikevlaru a żółte głośniki innych producentów sa z kevlaru

To przykład twojego "tłumaczenia" - LOL

A teraz fragment z wywiadu:

>(...)Polikevlar i kevlar to zupełnie inne materiały, sztywność jest bardzo różna. Dźwięk jest

>zupełnie inny. Mamy mnóstwo problemów, aby to ludziom wyjaśnić.

Zgodnie z faktami polikevlar to właściwie kevlar (podwojona warstwa) z dodatkiem innego materiału (gąbki) ... skoro ten "guru" twierdzi że polikevlar to zupełnie inny materiał niż kevlar to wprowadza ludzi w błąd albo tłumacz coś pomieszał.

zoltar7, 11 Lis 2007, 00:27

>Mahler odpuść sobie tego kolege... przykro mi to mówić ale to delikatnie mówiąc ograniczony

>umysłowo człowiek.

I kto to mówi xD

zoltar7, 10 Lis 2007, 21:52

>Ale dobra, powtórze Polikevlar to jeden z najlepszych materiałów na głośniki średniotonowe i nie

>tylko, a Focal robi najlepsze polikevlarowe głośniki i tyle. Żegnam.

Focal robi najlepsze polikevlarowe głośniki powiadasz ? Więc pewnie znasz innych producentów "polikevlarowych membran" ?

Oczywiście masz racje Kyle, Mahula się nie zna na głośnikach, a co gorsza wprowadza od lat ludzi w błąd,

za to ty w 5 minut dowiedziałeś się więcej o głośnikach niż Mahula przez całe życie. Gratuluje !!!

ps. Ale lepiej idź już spać bo mamusia może być zła, że jeszcze nie śpisz.

na innym forum spotkalem sie z wypowiedzia ze taka zmiana membrany musi wplywac na dzwiek , czy napewno?? z mojego punktu widzenia jest to minimalne ugiecie, w ktore trzeba sie wpatrzec zeby zauwazyc i to tylko pod swiatlem, czy da sie to w jakis sposob naprawic?? czy jestem skazany na ciagly zawod gdzy popatrze w ta membrane:P

Naprawić ... niestety nie bardzo. Z tym wpływem na dźwięk ... jeśli jest to raczej pomijalny (co możesz łatwo sprawdzić puszczając dźwięk mono, stawiając obie kolumny obok siebie i przełączając jakimś mikserem z jednej na drugą). Pewnie sztywność membrany w tym miejscu jest mniejsza.

a jeszcze jedno czy monitory moga grac inaczej chociaz sa te same modele??? moze sie tak zdarzyc ze roznica bedzie wynikala tylko z glosnosci ze jeden bedzie gral glosniej a drugi cieszej?? moze to zalezej od pokretla wzmacniacza z tylu???

Taka zmiana membrany wpływa na dźwięk, ale tak subtelnie, że zapomnij. Już szybciej możliwe, że wychodzi to subtelnie w pomiarach, pewnie bardziej przy pomiarach pod róznymi kątami, ale ogólnie, nie powinno być słychać różnicy w odsłuchu (i w pomiarach pewnie róznica jest niewielka - pewnie jakieś zaburzenia przy wyższych częstotliwościach).

Monitory powiny grać identycznie (nierozróżnialnie na pierwszy rzut ucha) i to zarówno w sensie głośności, barwy itd. Co innego, gdy są to monitory aktywne (pewnie dlatego pieszesz o pokrętle wzmacniacza z tyłu), to dochodzi kwestia identyczności wzmacniaczy (jak działają). Ogólnie powinno być tak, aby kolumienki grały identycznie i żeby można to było ustawić. Na słuch najlepiej jest podłączyć je do monofonocznego sygnału, na przykład z tunera albo w przypadku daleko posuniętych chęci rozgałęzić jeden kanał na dwa (na chwilę) i wpiąc do obydwu monitorów. Rozstawiasz je równo (ważne, by naokolo siebie miały bardzo podobne otoczenie akustyczne), umieszczasz głowę na środku i regulujesz nastawy póki nie uzyskasz dźwięku po środku (pokretła nastaw powinny być przynajmniej z grubsza w podobnym położeniu, jeżlei jest inaczej to jest coś nie tak ze wzmacniaczami - różnią się).

no wlansie chruper jutro to musze sprawdzic bo teraz juz troche za pozno, ale szczezrez mowiac odczowalem lekka roznice w barwie , i musze dokladnie obadac czy to przez glosnosc czy rzeczywiscie barwa sie rozni, bo na jednych mi sie wydaje ze jest wiecej bassu i gory , myslelm ze przez inne polozenie monitorow, to zamienilem je miejscami ale i tak zeden takjakby lepiej gral, a to wlansie ten z wyrzej rozwarzana skaza, wydaje mi sie ze ma wiecej przestrzeni niz drugi, ale sprobuje jeszcze twoich wskazowek i zobaczymy co bedzie.

Witam.

Ja tylko 3 grosze...

Róznica w odsłuchu może (aczkolwiek nie musi) wynikać z akustyki pomieszczenia. Może monitory nie są ustawione w równej odległości od ściany (lub czegoś przed czym stoją), kąta skierowania względem słuchającego itd. Zakładam, że meble w pomieszczeniu nie są ustawione symetrycznie względem osi głośników a mają one wpływ na dźwięki, które się w pomieszczeniu rozchodzą. Może też to być wina wzmacniacza, ze na jeden kanał idzie minimalnie inna barwa niż na drugi (np. niesparowane tranzystory mocy) - sprawdziłbym też polaryzację przewodów kolumnowych. Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.