Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

W Polsce policja ochrania manifestacje faszystów, a bije i zatrzymuje tych, którzy przeciwko faszyzmowi protestują. Po czymś takim w każdym cywilizowanym kraju komendant policji byłby zdymisjonowany, a minister spraw wewnętrznych oddałby się do dyspozycji premiera. Ale nam jak widać do cywilizacji niezmiernie daleko:

"Co robiłeś 11 listopada do chwili, kiedy zatrzymała cię policja?

- Z Olsztyna przyjechaliśmy w kilka osób i poszliśmy na pikietę pod metro Świętokrzyska. Było głośno i kolorowo. Już wtedy zauważyłem pewną nadgorliwość policji. Manifestacja została ogrodzona policyjnym szpalerem, mimo że nikt nie zachowywał się agresywnie, a pikieta była legalna. Przed godz. 15 dostaliśmy sygnał, że marsz ONR idzie inną trasą. Fartem wymknęliśmy się z kordonu. Dotarliśmy do metra Politechnika i pobiegliśmy w stronę pomnika Dmowskiego. Wtedy było nas już ok. 30 osób, bo po drodze dołączali się ci, którzy chcieli zatrzymać ONR-owców na Senatorskiej, ale po zmianie trasy pochód tamtędy nie przeszedł. Manifestacja narodowców akurat dochodziła do pomnika. Miałem "krzykaczkę", więc zacząłem skandować: "Faszyzm nie przejdzie" i "Policja broni faszystów". Wtedy od pochodu zaczęła biec na nas grupa ludzi. Wyglądali groźnie, więc rzuciłem się do ucieczki. Nagle poczułem silne uderzenie w plecy. Padłem. Odwróciłem wzrok. Siedział na mnie jakiś brodacz. Ręką okładał mnie po głowie. - Tylko nie po twarzy - krzyknąłem. - Jestem z policji - odpowiedział.

Miał mundur, odznakę?

- Nie, był w cywilu, a ja byłem przekonany, że to ktoś z ONR. Owszem, po tym, gdy zaczęliśmy skandować hasła, to policja - ta w kaskach i mundurach - też ruszyła w naszą stronę. Ale biegli jakieś 20 metrów za tą bandą w cywilu. Moja siostra spostrzegła, że gość mnie okłada po głowie, i zaczęła krzyczeć: "zostaw go", próbowała go powstrzymać. Dostała pałką teleskopową. Wszystko działo się bardzo szybko. Po chwili mnie, siostrę i kilka osób wpakowano do busa. Dopiero w środku ci ludzie wyjęli odznaki. - Jesteście zatrzymani - powiedzieli. Naprawdę byli z policji.

Pytałeś, za co cię zatrzymują?

- Cały czas. Słyszałem tylko: "jesteś debilem". I "zamknij się".

Co było potem?

- Zawieźli mnie na Wilczą. W komendzie ciągle migał mi przed oczami ten brodacz, który mnie zaatakował. - On mnie bił po twarzy - powiedziałem. I jaka była odpowiedź? "Ee, trochę popieścił" - i śmiech. Dopiero kiedy dali mi protokół do podpisania, dowiedziałem się, o co mnie oskarżają. Napaść na funkcjonariusza! Że to niby ja go biłem ręką."

Meloman .

Za dużo GW.

Jeśli ONR - to faszyści to ja jestem hinduski maharadża...

Dla Michnika - każda forma patriotyzmu i nie plucie na Polske - to faszyzm...

Co do tego zdarzenia ...

ONR miał zezwolenie na przejście ... Psim obowiązkiem Policji było umożliwić im przejście...

Anarchole BEZPRAWNIE chcieli ich zatrzymać... Szkoda że lewacy z A nie dostali regularnego wpierdolu... Należało im się...

meloman.

A jak definiujesz faszyzm? I gdzie ty w Polsce widzisz faszyzm?

Pewnikiem podobnie jak Michnik - mylisz niemiecki narodowy socjalizm - nazizm - z włoskim faszyzmem... To nie było to samo...

wojciech .

Nie jestem ani faszystą ani nazistą... Po prostu śmieszy mnie to że ludzie mają tak wyprane łepetyny że każdy pogląd niezgodny z poprawnością polityczną - nazywają faszyzmem...

Dzisiaj są 2 określenia na przeciwników poprawności politycznej...

Pierwsze to FASZYŚCI. A drugie - antysemici...

Oba to takie werbalne pałki - na tych co sie nie zgadzaja na terror poprawności politycznej..

hubertus - poczytaj troszkę... Nie chce mi sie tu ci wykładu robić...

Jeśli dla ciebie między nazizmem AH a faszyzmem BM nie ma różnic , to wystąp o odszkodowanie do swoich nauczycieli historii...

mocal

Fakt faszyzm włoski był trochę inny niż niemiecki.Więc jeżeli identyfikujesz się z faszyzmem włoskim to jesteś tylko trochę mniejszym kretyenm ( jeżeli cię to zadowala!).

mocal

Faszyzm to słowo pochodzenia włoskiego tak jak cały ten ruch.Ale w pełni ruch ten rozwinął się w Niemczech.To,że włoski faszyzm był trochę mniej krwiożerczy niż niemiecki to nie zmienia to faktu,że była to ideologia nieludzka!Jeżeli ktoś w obecnych czasach,w Polsce (znając historię) nawiązuje do tej dotryny to znaczy,że jest idiotą.

hubertus

Skasowali wątek więc piszę tutaj.Piszesz,że w latach 70 ,nie słyszałeś o KORZe,Katyniu itd.

Nie wiem jak to możliwe bo ja słyszałem,mało tego czytałem wydawnictwa drugiego obiegu.

KOR i wydawnictwa podziemne w moim środowisku były doskonale znane ( zaznaczam,że nie byłem aktywnym dysydentem).

Lekki offtop aktualnej "dyskusji"

" Dwa lata rządu Donalda Tuska skłaniają do podsumowań. PiS oczywiście krzyczy, że rząd słaby, nic nie robi, z kryzysem nie walczy, z korupcją nie walczy, szczepionek nie kupuje... Ja uważam odwrotnie, rząd pracuje, aż furczy

Marek Sterlingow

fot. Dominik Sadowski / AG

Marek Sterlingow

Właśnie wchodzi w życie rozporządzenie ministra infrastruktury, poświęcone PKP. Dowiadujemy się, że w każdym pociągu musi być przedział I klasy zarezerwowany dla posłów i senatorów. Miejsc tych nie wolno nikomu udostępniać, nawet jeżeli żaden z ww. nie odbywa akurat podróży. To rozporządzenie uzupełnia dotychczasowe przepisy, które nakazywały PKP rezerwowanie dla parlamentarzystów przedziałów sypialnych. Bez zmian pozostaje oczywiście ich prawo do bezpłatnej podróży. Każdy, kto ma za sobą choć kilka wojaży koleją, wie, jak nieprzyjemny może być brak miejsc siedzących. Trudno zdecydować, o którą ścianę się oprzeć, z toalety dochodzą nieprzyjemne zapachy... Dlatego z prawdziwym wzruszeniem przyjmuję decyzję ministra, by państwo zaopiekowało się parlamentarzystami. Warunki ich pracy są trudne - nieustanne komisje śledcze, spotkania na cmentarzu, wieczne życie w drodze. A samochody to nie przelewki. Niejeden z nich był podstępnie złapany w czasie kontroli drogowej. A przecież to tylko z pośpiechu, z chęci lepszego wypełniania obowiązków. Zdarzało się, że poseł musiał nawet i po kieliszku siadać za kierownicą. Ponad własne bezpieczeństwo przedkładał sprawy wagi państwowej, które go wzywały.

Wydanie rozporządzenia nie było łatwe. Przecież minister ma też na głowie inne rzeczy, np. budowę autostrad, o które nieustannie dopominają się populiści. Cieszę się, że minister nie poszedł drogą łatwego PR. Pewnie inny na jego miejscu najpierw dla niepoznaki zbudowałby kilka autostrad, a dopiero potem zajął się nieliczną, lecz z punktu widzenia narodowych interesów najważniejszą grupą podróżnych.

Do końca kadencji pana ministra zostały dwa lata. Po tak znakomitym początku, ufam, że na koniec zmusi PKP nie tylko do rezerwowania jednego przedziału. Można by np. pomyśleć o całych parlamentarnych pociągach z salonkami, gdzie poseł mógłby wziąć kąpiel, obejrzeć film, pośpiewać, może i zatańczyć z sympatyczną konduktorką. Nasz parlamentaryzm wzbiłby się na poziom niespotykany w innych krajach. Zapewne bylibyśmy przykładem, przyjeżdżałyby do nas wycieczki z zagranicy. A wtedy nawet Jarosław Kaczyński otworzyłby usta ze zdziwienia, a ręce same złożyłyby mu się do oklasków. Zmora powracającego do władzy PiS odeszłaby w zapomnienie. Tak czy inaczej, choć czasu zostało jeszcze dużo, rząd już teraz ma się czym pochwalić."

Źródło: Gazeta Wyborcza Trójmiasto

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

anzelm, 17 Lis 2009, 17:01

>nie, redaktor ich zbanował,

>a przecież try nie wiesz co to,

Redaktor ich zbanował za chamstwo, a to bezczelne bydło poprzebierało się i włazi oknem - patrz ostatni wysyp gostków z kilkunastodniowym stażem, pamięcią słonia i prawą rączką samą lecącą w górę.

Jestem Europejczykiem.

Pytanie dlaczego PiSS takich namolnych prawdziwków tu przysyła? Naprawdę lepszych nie mają? Sam bym tu Donalda za gatki przyszpilił, ale nie będę w jednym szeregu z tą gówniarzerią stawał.

Jestem Europejczykiem.

"Prezydent Serbii Boris Tadić otrzymał wezwanie do sądu za spożywanie alkoholu w niedozwolonym miejscu - powiadomił we wtorek internetowy serwisu BBC.

Tadić, a także serbska minister sportu, dyrektor tamtejszego Związku Piłki Nożnej oraz kilku innych urzędników państwowych, oskarżeni są o "naruszenie przepisu zapobiegającego przemocy i niestosownemu zachowaniu podczas wydarzeń sportowych".

Zarzuty te postawiono po tym, jak sfotografowano ich z kieliszkami szampana na belgradzkim stadionie po październikowym meczu kwalifikacyjnym do Mistrzostw Świata w piłce nożnej. Serbia pokonała wówczas 5 do 0 Rumunię.

Serbski prezydent najprawdopodobniej nie pił szampana, wzniósł jedynie toast. Mimo to oznajmił, że jest gotów zapłacić ewentualną karę."

Dziwny człowiek. U nas Prezydenta sąd by nie wezwał, a jeżeli nawet to rozbiło by się o immunitet, bo dobrowolnie płacić by nie chciał.

Po czym politycy pierdzielą jaki to naród zdemoralizowany i prawo ma za nic :-(.

Jestem Europejczykiem.

Wywiad z przybocznym kaczyńskiego. Urocze:

"11 listopada się tak fatalnie odbił na prezydenckim zdrowiu?

Bardzo być to może. Dlatego, że prezydent był przeziębiony już trochę wcześniej, miał kłopoty na tym tle, a 11 listopada to przegląd w strugach deszczu, przegląd jednostek wojskowych i policyjnych, przemówienia na chłodzie... Pewnie - summa summarum - to jest efekt takiego intensywnego obchodzenia 11 listopada. Ale warto było. Warto było.

A gdzie był szef Kancelarii Prezydenta, który powinien był parasol nad nim rozpostrzeć?

O, nie! Są takie chwile, kiedy prezydent nawet nie życzy sobie żadnego parasola, żadnej osłony. Po prostu tak musi być. To są chwile...

Czyli nie chciał parasola prezydent?

... to są chwile symboliczne, nawet za koszt przeziębienia, tak po prostu musi być.

Dziś prezydent z tego szpitala wyjdzie?

Tak byśmy chcieli, ale ostateczna decyzja należy do lekarzy.

Z kwiatami go powitacie?

Jasne.

Na progu Pałacu Prezydenckiego?

Na progu... Pan to by od razu chciał takie piękne sceny, idylliczne.

Wierzę, że pan by chciał.

... i na pewno z sympatią.

Oczywiście.

Jasne, z kwiatami... Piękna wizja, swoją drogą.

A prezydent szczepił się na grypę?

Nie sądzę. Ale nie pytałem.

Szewc bez butów chodzi? Prezydent bez szczepionki na grypę?

Prawdę mówiąc, te sprawy zostawiam lekarzom pana prezydenta, oni już najlepiej mu doradzają w tej sprawie i pilotują te kwestie."

Jakiś osobnik o nicku anzelm przysyła mi od wczoraj na PW obelżywe wpisy,a dzisiaj napisał,że go zbanowałem!Nie wiem o co chodzi,nikogo nie banowałem,nie znam kolesia.

"Według wytycznych Jarosława Kaczyńskiego europosłowie PiS za pieniądze z Parlamentu Europejskiego, przeznaczone na utrzymanie asystentów mają zatrudniać w Polsce partyjnych działaczy - pisze "Polityka".

Każdy europoseł dostaje z brukselskiej kasy, na zatrudnienie asystentów 17,5 tys. euro, z czego europarlamentarzyści PiS - 10 tys. (ok. 40 tys. zł.) mają przeznaczyć na wynagrodzenia dla partyjnych działaczy w okręgach wyborczych.

- Jest taka sugestia, ale nie widzę nic złego w tym, aby zatrudniać kompetentnych ludzi, którzy są związani politycznie z Prawem i Sprawiedliwością – mówi Paweł Kowal z PiS.

Inni eurodeputowani PiS przyznają anonimowo, że woleliby zatrudniać współpracowników według klucza eksperckiego, a nie partyjnego."

Wraca stary problem: "Dobry fachowiec, ale bezpartyjny" ;-).

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.