Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

"Sprzedaż ogółem "Polityki" we wrześniu 2009 r. wyniosła 141 554 egz., czyli o 6 proc. mniej niż w analogicznym miesiącu 2008 roku - wynika z danych Związku Kontroli Dystrybucji Prasy opracowanych przez portal Wirtualnemedia.pl.

Tuż za "Polityką" uplasował się "Gość Niedzielny" (Wydawnictwo Kurii Metropolitalnej "Gość Niedzielny) ze sprzedażą ogółem na poziomie 131 872 egz. (wzrost o 5 proc.).

Na trzecim miejscu znalazł się "Newsweek Polska" (Axel Springer Polska), który sprzedał się w ilości 112 644 egz. (spadek o 7 proc.). Na czwartej pozycji uplasował się "Wprost" (AWR "Wprost"), który miał sprzedaż mniejszą o 17 procent. Jeszcze większy spadek odnotował "Przekrój" (w dół o 29 proc.)."

Tusk dzis oglosi propozycje ograniczen uprawnien prezydenta, praktycznie jest to plan ubezwlasnowolnienia prezydenta.

Naiwni analitycy i politycy juz podnosza, ze to chwyt propagandowy - ta zmiana nie przejdzie zatem Tusk w ten sposob chce uswiadmoic narodowi, ze jest niezbednie potrzebny jako prezydent.

Ach, co za krotkowzroczna analiza! Pan Tusk jak wiemy jest wielbicielem Canal + i nie lubi jak mu ktos zawraca glowe, nawet jakis Bardzo Wazny Prezydent.

Plan jest prosty, tzw. Wielki Plan Tuska:

1. dochodze do prezydentury

2. przeprowadzam zapowiadane ubezwlasnowolnienie prezydenta - prezydent ma prawo tylko pic wino, bankietowac z ambasadorami i przecinac wstazki

3. 10 lat krece zlotymi kurkami w wannie w Palacu Prezydenckim ogladajac Canal + ‘Mecz dnia’

4. przechodze do historii a historia to moja domena

Jak mawial Egon Olsen - ‘Mam plan!’

pzdrw

soso

to jest jedna z wielu opcji...

Tusk nie startuje w wyborach wyłaniających prezydenta w PO wersji i zostaje ponownie premierem...

Kaczyńskie z pomocą epidemii pomroczności ponownie zostają prezydentem i już niewiele mogą zepsuć...

wojciech iwaszczukiewicz, 21 Lis 2009, 09:44

>soso

>

>Ależ właśnie ten "plan" z powodzeniem realizuje obecny prezydent( oprócz wetowania oczywiście)

Moze pomysl nieco nim napiszesz, Wojciechu. Negatywne emocja jakie masz w stosunku do Pana Prezydenta przeszkadzaja logice.

Gdyby Pan Prezydent chcial realizowac Wielki Plan Tuska to oczywiscie zgodzilby sie juz za czasow PiS-u na reprezentacyjna wersje prezydentury i oddalby sie kreceniu zlotymi kurkami w wannach Palacu. Tego nie zrobil.

Planem Pana Prezydenta widocznie jest stanie na posterunku nawet za cene przykrosci i nerwowki. Osobnym pytaniem jest, czy stoi on na strazy wlasciwych pryncypiow.

Lech Kaczyński jako prezydent podpisał 805 ustaw. 18 razy skorzystał z prawa weta.

Aleksander Kwaśniewski w trakcie swoich kadencji prezydenckich zawetował 24 ustawy, a 1120 podpisał. Procentowo więc wypada podobnie.

I jeszcze na koniec - by nie bylo watpliwosci - uwazam z cala stanowczoscia, ze w Polsce polityka jest domena amatorow, jest skrajnie nieprofesjonalna, splamiona fatalnym zwyczajem i szkodliwa spolecznie (tak!). Ta opinia mam w stosunku do calej politycznej elity, wszystkich partii i urzedow. Jeszeli gdzie jest nieco lepiej to i tak w kontekscie standardow europejskich jest to troja z minusem.

pzdrw

soso

PS

Uwazam Ciebie za sensownie myslacego czlowiek i dlatego wspolczuje Ci owego emocjonalnego zaangazowania po jednej stronie no bo tak czy owak wiem, ze masz problem, rozdzieraja Ciebie rozterki no bo potrafisz rozrozniac fakty od slow. Dlatego delikatnie doradzam odpuszczenie sobie milosci do tego czy innego przywodcy czy partii. W Polsce sa to zawsze milosci zle ulokowane ;)

Jak dotad.

soso

No jak na razie logika nie jest po Twojej stronie.Skoro Tusk mierzy w prezydenturę to po co miałby ją ograniczać?Przecież interesuje go realna władza a nie przecinanie wstąg.

Nie jestem miłośnikiem jednej opcji tylko bardzo żle oceniam obecną prezydenturę.

W ogóle to uważam,że system kanclerski w Polsce sprawdziłby się lepiej,a tak mamy ni to prezydencki ni to kanclerski.W rezultacie oba urzędy są w permanentnym klinczu.

>soso

>

>No jak na razie logika nie jest po Twojej stronie.Skoro Tusk mierzy w prezydenturę to po co miałby

>ją ograniczać?Przecież interesuje go realna władza a nie przecinanie wstąg.

No przeciez tlumacze jak koniowi - Tuska NIE interesuje realna wladza a Canal+ Sport, krecenie kurkami w belwederskiej wannie i odbieranie holdow. To NIE jest czlowiek pracy. To widac, slychac i czuc.

pzdrw

soso

Przecież wybory wygra Kaczyński:

"Lech Kaczyński wygra wybory, bo jest autentyczny, a Tusk przegra, bo jest "Wujkiem Sam Oportunizm" - to przewidywania szef Biura Bezpieczeństwa Narodowego, Aleksandra Szczygły, którymi podzielił się w wywiadzie dla "Polski The Times"."

W związku z czym teoria soso jest bez sensu.

Jestem Europejczykiem.

wojciech iwaszczukiewicz, 21 Lis 2009, 13:47

>Tak a Kaczyński to jest tytan pracy!Przecież to widać i czuć jak się bidulek męczy w tym

>Belwederze.

>No ale już niedługo.

No rece opadaja - czy ja gdzies pisalem, ze Kaczynski to tytan pracy? Pisalem tylko i wylacznie o Panu Premierze i jego Planie.

wypisuje sie tej dyskusji

pzdrw

soso

soso na jakiej podstawie uparcie przekonujesz o lenistwie Tuska....bardzo uparcie przez jedną z partii lansowana teza...

Po pierwsze Kwaśniewski przez 10 lat prezydentury zawetował 24 ustawy a Kaczyński przez niecałe 4 lata ma już 18 razy z weta

10 lat = 24 weta

4 lata = 18 wet

soso nie pisz bzdur o wydajnej i skutecznej polityce prezydenta....gdzie są wyniki jego 4 letniej prezydentury?....wyścig z Sarkozym do Tbilisi który na szczęście przegrał i nie było międzynarodowej afery?

Może poczytaj co Kownacki ma do powiedzenia o pracy Prezydenta Lecha Kaczyńskiego?

soso

"Lech Kaczyński jako prezydent podpisał 805 ustaw. 18 razy skorzystał z prawa weta.

Aleksander Kwaśniewski w trakcie swoich kadencji prezydenckich zawetował 24 ustawy, a 1120 podpisał. Procentowo więc wypada podobnie."

czy nie jest to nobilitowanie Lecha Kaczyńskiego jako prezydenta?

jak już wskazał oparte o bardzo wątpliwe założenie..u Kwacha 10 lat u kurdupli niecałe 4 lata.

biedny soso, nie wiedzial iz ocena faktow dotyczacych obecnego Prezydenta RP bez tzw. wlasciwego podparcia jest wprost niemozliwa i, jak sie szybko okazalo, wysoce naganna, co wytknelo emigrantowi kilka forumowych ropuchow. jeszcze raz soso bedziesz prezentowal swa niewlasciwa ocene, a ropuchowie zaczna strzykac jadowita slina, bo tu o obecnym Prezydencie mozna pisac wszystko, byle negatywnie i z uzyciem wlasciwych slow kluczowych. kluczowe slowka ropuchowie podrzuca bez oplaty licencyjnej, czyli za friko.

wladz, 21 Lis 2009, 17:00

>soso na jakiej podstawie uparcie przekonujesz o lenistwie Tuska....bardzo uparcie przez jedną z

>partii lansowana teza...

>

Na podstawie tego co widze w Danii. Tu politycy za***rdalaja jak male samochodziki i to za nikle pensje i bonusy. Premier Danii sam placi rachunki za swoja komorke. Ale to nie na temat. Po prostu oni pracuja i w porownaniu z naszym Sloncem Peru to wiem o czym mowie. Interesuje sie tutejsza polityka, chodze na spotkania z politykami, wiem co robia bo czescia ich pracy jest spowiadanie sie z tego co robia. Premier Danii ma raz w tygodniu spotkanie z mediami, gdzie mowi o aktualnosciach a takze co zrobiono w ostatnim tygodniu i co jest palnowane na przyszly tydzien. Mozna go z tego rozliczac. Plany rzadu sa podawane z datami i porzadkiem w jakim to czy owo bedzie wprowadzane, co to da i jakie skutki beda dla mnie, dla mojej kieszeni czy zdrowia czy cokolwiek.

Opozycja kontroluje.

Tusk nawet nie wie co sie dzieje w jego rzadzie a nie wspomne o sluzbach specjalnych, gdzie sam siebie wyznaczyl na koordynatora ale nie ma czasu sie nimi zajmowac- tyle ciekwaych meczow w canal+

Pomyslcie tylko - faceta wybralo 37 milionowe spoleczenstwo na wodza a facio gra w pile z kolesiami i szkoli sie co i jak zrobic by ludzi zrobic a bambuko. Klamstwo jest na porzadku dziennym, nawet nikt sie nie wstydzi klamac i byc arogantem - Komorowski mowi, ze maja prawo miec wiekszosc w komisji we wlasnej sprawie bo narod tak wybral - szczyt bezczelnosci.

Tzw. opozycja podobnie - zamiast walic faktami ucieka sie do fatalnej, podworkowej retoryki.

Nie pisze takze nic o wydajnosci prezydenta ale o tym, ze zawetowanie 18 ustaw to nic szczegolnie nagannego jezeli ma sie inne zdanie. Jak widac, ilosc negacji nie jest porazajaca.

Swoja droga. jezeli tak prezydent sypie piasek w tryby i dlatego nie warto nic robic to jest to naprawde durne wyjasnienie. Dlaczego PO nie zasypuje Pana Prezydenta fantastycznymi projektami ustaw i w ten sposob nie ukazuje spoleczenstwu miernosci i marnosci Kaczynskiego? Dlaczego? No bo by przygotowac swietne ustawy trzaba pracowac! Jakze latwo jest mowic - nic nie robimy no bo nie ma to sensu, z tym prezydentem to kanal a tacy jestesmy dobrzy. Mysle, ze wrecz fantastyczna opcja co do ujawnienia prawdy o tym rzadzie bedzie wygrana PO w wyborach oraz dostanie sie Tuska na fotel prezydencki. Wowczas nic nie bedzie tamowalo fantastycznych planow PO o ile takie sa. Niestety, prawdopodobnie kolejny blamaz i odejscie w nieslawie kolejnego rzadu - rzadza Polska AMATORZY.

>

>

>Po pierwsze Kwaśniewski przez 10 lat prezydentury zawetował 24 ustawy a Kaczyński przez niecałe 4

>lata ma już 18 razy z weta

>

>10 lat = 24 weta

>

>4 lata = 18 wet

>

>soso nie pisz bzdur o wydajnej i skutecznej polityce prezydenta....gdzie są wyniki jego 4 letniej

>prezydentury?....wyścig z Sarkozym do Tbilisi który na szczęście przegrał i nie było międzynarodowej

>afery?

>

>Może poczytaj co Kownacki ma do powiedzenia o pracy Prezydenta Lecha Kaczyńskiego?

Mi Kownacki nie jest potrzebny - ja wiem swoje bo mam porownanie i wiem jak marni sa Kaczynscy, Tusk czy tercet egzotyczny Grzesio, Wojtus i Jurek zwany Kennedym.

Shit!

pzdrw

soso

Nowy2 twój Kownacki też nie wytrzymał i "zaczął jadowitą śliną strzykać"

"Oto co powiedział szef Kancelarii Prezydenta Piotr Kownacki Robertowi Mazurkowi w niezwykłym wywiadzie.

1.

Prezydent jest autentyczny, czasem aż za bardzo. (...) Jest zbyt szczery i zbyt prostolinijny i mam o to do niego pretensje. (...) Sam często mam do prezydenta pretensje o brak pewnej hipokryzji. Nie potrafi udawać. Pytam go: "Czemu to powiedziałeś?". "Przecież to prawda!". "No dobrze, ale gdybyś tego nie powiedział, to przestałoby być prawdą?". Ale on musi powiedzieć. Musi i już.

2.

Fundamentalnie nie zgadzam się z jego praktyką działania bez żadnego planu. Sądzę, że powinny być wytyczone konkretne cele i sposoby ich realizacji. Uważam też, że prezydent powinien mieć ustalony kalendarz zajęć i jego się trzymać. (...) Teraz nie ma żadnego planowania, nic nie jest święte, wszystko jest rozedrgane i nigdy nie wiadomo, co człowieka czeka jutro. Wszystko można z dnia na dzień, z godziny na godzinę zmienić. To wprowadza tylko chaos i nerwowość. Wielokrotnie o tym panu prezydentowi mówiłem, przyjmując do wiadomości, że ma w tej kwestii inne zdanie.

3.

Nieprzyjmowanie ambasadorów obcych państw nie wynika z chaosu, ale z wielkiej niechęci Lecha Kaczyńskiego do oficjalnych ceremonii. (...) Cóż ja mogę zrobić, skoro prezydent woli bezpośrednie spotkania z mieszkańcami wsi i miast od sztywnych uroczystości? (...) Mnie to nie tyle przeraża, ile utrudnia pracę. Myślę jednak, że przede wszystkim szkodzi to prezydentowi.

4.

Mamy (z prezydentem) różne wizje motywowania pracowników. Ja uważam, że należy przede wszystkim stosować pozytywne bodźce, czyli ludzi nagradzać i chwalić. Oczywiście kary i pretensje też są potrzebne, ale nie mogą być jedynym sposobem pracy z ludźmi.

Cały wywiad w sobotniej gazecie "Dziennik"."

Nowy2 nie rozśmieszaj obsesjami masz tu opis pracy u prezydenta osoby wzbudzającej twoje zaufanie...

"Nie pisze takze nic o wydajnosci prezydenta ale o tym, ze zawetowanie 18 ustaw to nic szczegolnie nagannego jezeli ma sie inne zdanie. Jak widac, ilosc negacji nie jest porazajaca."

To jest o prawie 100% więcej od wet przywołanego Kwaśniewskiego

powtórzę 24 weta przez 10 lat

i 18 wet przez niecałe 4 lata..

100% 100% 100% to niewielki wzrost i nic szczególnego????????

wladz, 22 Lis 2009, 10:24

>soso opieraj wnioski o fakty i nie naciągaj faktów do własnych opinii.Polska nie jest Danią więc

>jaki sens ma porównanie....Porównaj z katolickimi krajami

A niby dlaczego z katolickimi? To katolickie sa jedynie sluszne? A moze katolickie sa jedynie zle?

Ja mam na mysli uniwersalna kulture pracy i uniwersalna kulture rzadzenia. Przyklad - (fakty):

Jezeli dla Ciebie normalne jest, ze rzad przedstawia ustawe w nastepujacym trybie to wspolczuje:

1. Ustawa o hazardzie pojawia sie w sejmie napisana w kilka dni.

2. Koalicjant przyjmuje postawe 'to nie moja broszka ale glosujemy 'za''.

3. Opozycja wrzuca okolo 100 poprawek.

4. WSZYSTKIE sa odrzucone - wiadomo, sa tylko jedni ludzie z patentem na madrosc a reszta to buraki.

5. Ustawa idzie do sentau gdzie jest w kilka godzin przyjeta bez poprawek - tam tez siedza madrzy ludzie.

6. Ustawa idzie do prezydenta a po drodze wypowiadajacy sie rozni eksperci wyrazaja swoje uwagi - co sie zmieni i jak i ze widza zle strony obok dobrych.

7. Prezydent prawdopodobnie zachowa sie jak hamulcowy by nie zrobic wrazenia, ze podziela poglad, ze sejm dzieli sie na jednynie madrych i jedynie glupich

8. Ostatecznie jakas kolejna bubel ustawa ujrzy swiatlo dzienne z fanfarami 'to czego nie udalo sie wam zrobic w 10 lat zrobilismy w dziesiec dni' oraz przy buczeniu opozycji 'czego nie zrobili przez 2 lata nagle zrobili w 10 dni'.

Ten sam numer w Danii:

1. Jest problem z hazardem

2. Parlament powoluje komisje z udzialem przedstawicieli wszystkich partii i pracuje nad projektem.

3. Dokoptowuje sie oczywiscie ekspertow.

4. Glosy roznych partii sa jakos tam uwzglednione no bo kompromis kosztuje

5. ustawa przybiera ksztalt akceptowalny przez wszystkie partie w wiekszym lub mniejszym stopniu

6. Ustawa przechodzi w parlamencie z komentarzami partii, ktore sa nastepujace:

- rzadzacy - poszlismy na ustepstwa w tych i w tych punktach ale ustawa zachowala taki charakter jaki chcielismy by miala, jest dobra spolecznie i po niej bedziemy w nowym, lepszym punkcie

- opozycja - nie wszystkie nasze postulaty zostaly uwzglednione, szczegolnie nie podpisujemy sie pod punktami XYZ ale poniewaz ustawa jest dobra spolecznie i po niej bedziemy w nowym, lepszym punkcie to glosowalismy za.

Dodam takze, ze w Danii na urodziny szefa jakiejkolwiek partii przychodza szefowie wszystkich pozostalych partii nie dlatego, ze sie specjalnie lubia ale by manifestowac przed spoleczesntwem, ze dla dobra kraju nalezy wspolpracowac a nie klocic sie. Osobiste wycieczki pod adresem politykow z innej partii uwazane sa za totalnie niesmaczny wybryk - oczekuje sie rzeczowych argumentow a nie komentarzy w stylu Palikota - Kaczynski jest beznadziejnym kurduplem, ma kompleks wzrostu.

Ale jezeli lubicie takie bloto to prosze, podskakujcie jak bezwolne pajacyki manipulowane przez roznych partyjnych kacykow.

Wiem, ze jezeli sie w tym blocie siedzi i nie ma sie prownania to chora sytuacja wydaje sie norma. Ba, nawet posuwacie sie do ogromnego wysilku intelektualnego by doszukac sie alibi dla swych irracjonalnych postaw. Niestety, ogromne emocje przyslaniaja zdolnosc normalnego myslenia. Milosc jest slepa, niestety.

Tak jeszcze mi sie przypomnialo - kilka dni temu przeczytalem w dunskiej gazecie bijacy na alarm artykul o grozacym Danii uzaleznieniu od gazu rosyjskiego.

Autor niepokoil sie faktem, ze kiedys zloza Morza Polnocnego sie wyczerpia, ze Dania ma wprawdzie wlasny terminal gazowy w Rotterdamie i jakies rury pomiedzy Dania i Niemcami ale wkrotce 50% (!) gazu bedzie kupowala z niepewnej Rosji - temu trzeba jakos zaradzic! - martwi sie autor artykulu na 1 stronie tygodnika.

Well, Polska nie ma gazu i platform jak Dania czy Norwegia ale wyraznie nie podziela zmartwien Dunczyka - Pawlak podpisuje dlugoletni kontrakt z gazowa gorka (az tyle gazu nei potrzebujemy!) do roku 2037. Rosja rules!

pzdrw

soso

wladz, 22 Lis 2009, 10:30

>"Nie pisze takze nic o wydajnosci prezydenta ale o tym, ze zawetowanie 18 ustaw to nic szczegolnie

>nagannego jezeli ma sie inne zdanie. Jak widac, ilosc negacji nie jest porazajaca."

>

>To jest o prawie 100% więcej od wet przywołanego Kwaśniewskiego

>

>powtórzę 24 weta przez 10 lat

>

>i 18 wet przez niecałe 4 lata..

>

>100% 100% 100% to niewielki wzrost i nic szczególnego???

Dwoja z matmy, Wladz.

Brales procenty?

Kaczynski zawetowal 2,236% ustaw jakie polozono mu na stol

Kwasniewski zawetowal 2,142% ustaw jakie polozono mu na stol

Podobna Tobie matematyke kiedys stosowal Pan Premier Miller. Teraz uwaga bo bedzie smiesznie!

'Za rzadow Buzka wzrost gospodarczy byl 20 razy wolniejszy niz dzisiaj!'

O co mu chodzilo? Ano robil taka sympatyczna kalkulacje, ze jezeli wrost byl o 0.1% a dzis jest 2% no to Polska rozwija sie 20 razy szybciej ;) Kocham taka matematyke! Wezykiem. Swoja droga facet mial pecha, gdyby za Buzka Polska miala wzrost rok do roku o 0.000002% Miller moglby krzyczec jakze efektownie o milionowym wzroscie gospodarczym. I to jest Polska wlasnie.

pzdrw

soso

Drogi soso!

Pisze do Ciebie z malej litery, bo wiadomo...

Probujesz tzw. pracy od podstaw. Powodzenia, bede obserwowal z nieustajacym zainteresowaniem, bo my, w tym bagnie, tylko umiemy ciagnac wychodzacego z niego za nogi, by wpadl z powrotem.

D u v e d, d e n d e r s t y r e r d e n n e t r u s s e l e r m e g e t u d s a t f o r e t s i n d a e d r u e l i g h e d a f e n s a m t a l a p a r t n e r. ;-)

Good luck, soso!

"A niby dlaczego z katolickimi? To katolickie sa jedynie sluszne? A moze katolickie sa jedynie zle?"

porównania mają jakąkolwiek wartość gdy są przeprowadzane w takich samych warunkach.

"Ja mam na mysli uniwersalna kulture pracy i uniwersalna kulture rzadzenia."

więc my Polacy na najwyższych stanowiskach w państwie z jakich wzorców korzystamy?

"Jezeli dla Ciebie normalne jest, ze rzad przedstawia ustawe w nastepujacym trybie to wspolczuje:'

Nie jest to normalne....tak samo jak obrona Polańskiego przez członków rządu i osobiście prezydenta gdy bodajże 2-4 dni wcześniej rząd uchwala ustawę o kastracji pedofilów...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.