Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

wojciech iwaszczukiewicz, 22 Lis 2009, 21:12

>No a co myślicie o nowych pomysłach Tuska?Czyli ograniczenie władzy prezydenta( wybierany przez

>Zgromadzenie Narodowe) a wzmocnienie premiera (tzw. system kanclerski),zmniejszenie liczby posłow i

>senatorów,okręgi jednomandatowe.

>Ja tego domagam się od lat.No ale wiadomo nie przejdzie w sejmie,senacie i u Prezydenta.

>Czyli kto wygrywa bierze wszystko a potem go rozliczamy.

Generalnie wyglada ten pomysl dobrze. Sprawdza sie w dojrzalych krajach. Ale..

Zakladasz, ze kolejne wybory wygra PO i bedzie szczesliwie rzadzic przez 16 czy 20 lat. Mila pewnie Tobie opcja. Ale co jezeli jakims zrzadzeniem losu (patrzac wstecz jest to mozliwe) do wladzy dorwie sie PiS?! Czy wowczas nadal bedziesz pierwszy w oklaskiwaniu nowego, kanclerskiego systemu? Czy bedziesz dobrze czul sie w kraju rydzykofilow. A co jezeli w jakims kryzysie politycznym do wladzy dojdzie ekstrema pokroju LPR czy Samoobrony wyniesiona charyzmatycznym przywodca pokroju Chaveza? Nadal bedziesz zachwycony systemem kanclerskim?

Uwazam, ze Polska niedorosla do tego systemu. Bat na rzadzacych musi byc w Polsce silny i mozliwie w duzym stopniu niezalezny. Pownnismy uczyc sie z tym zyc i akceptowac to rozwiazanie. Nie chce zamieszek, skrytobojczych rozwiazan antyopozycyjnych, niepokojow na bazie odmiennych opcji politycznych jak to bywalo kiedys w Chile, jak to bywa w Rosji, Indii czy Chinach.

pzdw

soso

Nowa medycyna w wydaniu PO, a firmowana przez tuska i kopaczową. Oni nie widzą związku między zakażeniem wirusowym, a późniejszymi powikłaniami. Przecież to robienie ludziom wody z mózgu gorsze niż w przypadku pisu. Jestem człowiekiem bardzo łagodnym, ale chciałbym przeczytać prasowy komunikat informujący o tym, że po zakażeniu wirusem grypy umarły dzieci tuska i kopaczowej - ciekawe, czy jako przyczynę zgonu również podano by, że nie jest ona związana z zakażeniem wirusem grypy:

"Zmarły trzy kolejne osoby zakażone wirusem A/H1N1, w tym ośmioletnia dziewczynka z Warszawy - dowiedziała się PAP w Głównym Inspektoracie Sanitarnym.

Dziewczynka zmarła w poniedziałek w warszawskim Szpitalu Dziecięcym przy ul. Niekłańskiej. Jak powiedział Tomasz Misztal z GIS, trwa ustalanie przyczyn jej zgonu.

Badania potwierdziły także obecność wirusa A/H1N1 u zmarłych w sobotę: 16-latka z Łodzi, który od września leczył się na zaburzenia układu krążenia i 53-letniego mężczyzny ze Zgierza z obustronnym zapaleniem płuc i niewydolnością układu oddechowego. Trafił on do szpitala w piątek. Jak zaznacza Misztal, w przypadku tych dwóch zmarłych wirus grypy nie był bezpośrednią przyczyną zgonu."

"ograniczony funkcjonariusz,...małpka tańczy,...taniec derwisza

Też nie przepadam, ale protestuję drogi redaktorze. W imię szacunku dla najważniejszego urzędu w państwie obsadzanego wolą większości"

stefanB

też protestowałeś gdy wybrany wolą większości prezydent kobietę nazwał "czerwoną małpą w swetrze" lub gdy oznajmił innej "że ją załatwi" przykładów chamstwa prezydenta wybranego wolą większości jest dużo więcej...to Prezydent Rzeczypospolitej Lech Kaczyński w ocenie ludzi i sytuacji używa języka z rynsztoka więc w czym masz problem czytając o "kurduplach" oni wyznaczyli ten standard.

"Uwazam, ze Polska niedorosla do tego systemu. Bat na rzadzacych musi byc w Polsce silny i mozliwie w duzym stopniu niezalezny. Pownnismy uczyc sie z tym zyc i akceptowac to rozwiazanie. Nie chce zamieszek, skrytobojczych rozwiazan antyopozycyjnych, niepokojow na bazie odmiennych opcji politycznych jak to bywalo kiedys w Chile, jak to bywa w Rosji, Indii czy Chinach."

podobno wybrałeś Danię a nie wspomniane kraje?.....bata to potrzeba na zakompleksionych rodaków

wladz, 23 Lis 2009, 16:11

">też protestowałeś gdy wybrany wolą większości prezydent kobietę nazwał "czerwoną małpą w swetrze"

>lub gdy oznajmił innej "że ją załatwi" przykładów chamstwa prezydenta wybranego wolą większości

>jest dużo więcej...to Prezydent Rzeczypospolitej Lech Kaczyński w ocenie ludzi i sytuacji używa

>języka z rynsztoka więc w czym masz problem czytając o "kurduplach" oni wyznaczyli ten standard."

Knajacki język kaczyńskiego nie stanowi usprawiedliwienia dla wypowiadających się na jego temat ludzi kulturalnych. Nikt o kaczyńskim nie mówi jego językiem, choć kto wie, czy nie należałoby zacząć - może wtedy nasza głowa państwa zaczęłaby cokolwiek rozumieć obywateli tego kraju.

meloman 62 Lech Kaczyński jest kulturalnym człowiekiem lecz widocznie rynsztokowy język mieści się w sposobie wyrażania akceptowanym przez niego..nie słowo tylko kontekst jest istotny w ocenie użytego słowa.

wladz, 23 Lis 2009, 16:50

">meloman 62 Lech Kaczyński jest kulturalnym człowiekiem lecz widocznie rynsztokowy język mieści się w sposobie wyrażania akceptowanym przez niego..nie słowo tylko kontekst jest istotny w ocenie

>użytego słowa."

Nie mogę się z Tobą zgodzić. Żaden kulturalny mężczyzna nie będzie wymyślał kobiecie od małp, a starszemu od siebie człowiekowi od dziadów. Wprawdzie każdemu zdarza się unieść, ale elementem kultury i przyzwoitości jest przyznanie się do błędu i przeproszenie poszkodowanej lub poszkodowanego. Nie słyszałem, żeby kaczyński przeprosił znieważone przez siebie dziennikarkę czy pielęgniarkę albo owego starszego mężczyznę.

""Dziennik Gazeta Prawna" dotarł do wewnętrznej dokumentacji KGHM - listy płac związkowców. Tylko w ubiegłym roku KGHM, spółka, w której decydujący głos ma Skarb Państwa, przekazała na funkcjonowanie związków 8,2 mln zł. Z tego 7,5 mln zł poszło na wynagrodzenia etatowych działaczy.

Z tej listy wynika, że związkowcy rekordziści zarabiają po 275 tys. zł brutto rocznie - ponad 22 tys. miesięcznie. Tyle ile dobry menedżer po wyższych studiach w prywatnej korporacji. Za etaty nie płacą związki, tylko KGHM."

Szok...jeżeli w pozostałych spółkach skarbu państwa wygląda podobnie

wladz, 23 Lis 2009, 17:05

">Przeprosił a ten "starszy człowiek" zasłużył na mocnego kopa a nie mocne słowo.Odnoszę się tylko do

>sytuacji a nie kurdupla."

Szczerze wątpię, czy kaczyński przeprosił - gdyby nawet, to zniewaga była publiczna, więc i przeprosiny powinny być publiczne. kaczyński na pewno nie przeprosił pielęgniarki, którą zwymyślał w Szpitalu Wolskim, a którą potem kazał wyrzucić z pracy.

soso wmawiasz nieistniejący eden....Polska jest normalnym biednym lecz szybko nadrabiającym straty krajem zachodnioeuropejskim.Afery gospodarcze polityczne czy też niekompetencja polityków spotykane są w każdym kraju.Obecna ekipa też wspominała o edenie lecz w przeciwieństwie do Ciebie nie uważa Polski za kraj stracony.

Afery są wyjaśniane śliscy politycy mają problemy.

wladz- pochwalasz homosiów? no to ja prawie publicznie nazwę pederastów zboczeńcami i mam chyba do tego prawo? tylko mi tu nie pisac obrońcy dewiantów o uchwale WHO i innych bredniach!

spokojnie panowie..

proponuje wlasnoreczne wycinanki muzyczno-kurpiowskie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tak swoją drogą to niejaki Arkadiusz O. ma jaja- wywalł chłopina prostym językiem, co mu na sercu leżało, no i ma moim zdaniem co nieco racji, Duńczycy nie sa IMHO narodem rozgarniętym.......

Książki nie czytałem i nie przeczytam a facet nie z mojej bajki...ma prawomocny wyrok za pobicie żony.

Może soso co nie co napisze jaka jest reakcja i czy poza mediami kogokolwiek interesuje "Fucking Polak"

Arek O. nie jest jakims rycerzem na koniu tylko moim zdaniem nieco dresiarskim osobnikiem by jakos sprecyzowac jego profil. Typem zblizonym do sportowcow Tyson, Muhammed Ali, Maradona, Golota itd. Facet ma problemy z wpasowaniem sie w spoleczenstwo i jego reguly co nie jest samo w sobie naganne ale przy tym lubi szum dookola siebie. Na dodatek nie jest skrajnie sympatycznym osobnikiem i co jakis czas grabi sobie arogancja lub agresja.

Uwazam, ze nie ma on nic wspolnego z polskoscia czy jakimkolwiek narodowym stereotypem ale jest okazem na skale swiatowa, okazem samym w sobie i tak go traktuje. To czy jest on Polakiem czy homoseksualista czy kimkolwiek tak klasyfikowanym nie ma zadnego znaczenia wobez przytlaczajacej megalomanii, skrzywienia psychicznego (nie wiem na jakim tle) i osobistego czaru jaki roztacza. Ot, Arek Onyszko, egzemplarz specyficzny, historia sama w sobie, na dodatek takze medialna a to oznacza wypaczenie dla potrzeb marketingowych

tyle o naszym bohaterze - osobiscie mam do niego pewna sympatie ale nie bezgraniczna no bo sobie takze nagrabil i to niezle

pzdrw

soso

soso

Tytułem wyjaśnienia:nie jestem bezkrytycznym fanem PO.Po prostu w chwili obecnej wybór jest między PO i PiS,na scenie politycznej nie ma partii,która by mi odpowiadała.Uważam,że obrażanie się i niechodzenie na wybory jest bez sensu,ponieważ politykom na tym i tak nie zależy ( PiS i tak ma te swoje żelazne 20%).System polegający na tym,że zwycięzca bierze wszystko a potem go rozliczamy jest lepszy od obecnego ( jakoś nie widzę tego bata na polityków w systemie obecnym) i pozwala rządzić.Krytycy projektu zmian twierdzą,że to nie pora!Ale nigdy nie będzie odpowiednia pora!

System jest zły i trzeba go zmieniać niezaleznie od tego kto rządzi obecnie i kto będzie w przyszłości.

chwilunia...

musze poslinic swoj olowek kopiowy i zapisuje:

Dunczycy - nie rozgarnieci,

Belgowie - wielkie klopoty z mysleniem

Niemcy- przesrane do konca swiata

Anglicy - alkoholicy

.....

itd.itp

czyli co?? Polska gora??

hmm...tylko dlaczego prostej drogi zrobic nie potrafia??

oto tajemnica Boza....

wladz, 23 Lis 2009, 18:17

>soso wmawiasz nieistniejący eden....Polska jest normalnym biednym lecz szybko nadrabiającym straty

>krajem zachodnioeuropejskim.Afery gospodarcze polityczne czy też niekompetencja polityków spotykane

>są w każdym kraju.Obecna ekipa też wspominała o edenie lecz w przeciwieństwie do Ciebie nie uważa

>Polski za kraj stracony.

>

>Afery są wyjaśniane śliscy politycy mają problemy.

Nie uwazam Polski za kraj stracony. Powoli, bardzo powoli, wolniej niz by mozna okreslimy nasze limity. Uwazm, ze jeszcze nie dotarlismy do naszej poprzeczki. Co do zachodnioeuropejskosci - po co taki termin? No po co? Polska jest krajem europejskim takim jak Francja czy Niemcy - kropka.

Wiesz, mam swoja teorie na temat narodow i tego co one osiagaja. Otoz jezeli da sie im szanse w postaci demokracji to na przestrzeni wielu lat, moze i nawet 100 lat, kazdy z takich krajow jakos siebie okresli, wybuduje profil zgodny z mantalnoscia mieszkancow i tym, co oni chca uwazac za swoj kraj. To jakos tam sprawdza sie.

Dlatego na przyklad na pytanie zadane Francuzom czy sklonni by byli pracowac tylko 4 dni w tygodniu kosztem obnizki plac 60% spoleczenstwa odpowiada TAK. Mysle, ze w Polsce dzis taka odpowiedz daloby moze 10% Polakow.

Co do edenu - Dania jest jaka jest. Statystycznie jest krajem najszczesliwszych ludzi co pewnie budzi zdumienie w wielu, takze u Dunczykow. ;) Cena tego szczescia jest wysoka - trzeba byc czescia bardzo solidarnego i skrajnie zdyscyplinowanego spoleczenstwa. W zamian dostaje sie naprawde wiele ale mimo to nie kazdemu to lezy. Oni sa przyzwyczajenie od dziecka i nie czuja sprawy.

Dania podoba mi sie, odpowiada mej menatlnosci bo lubie porzadek i ulozone, uczciwe spoleczenstwo. Spotykam Polakow, ktorzy tu zyja i po cichu zwierzaja sie, ze za nic nie chca wrocic do Polski, 'w zyciu!'. Ale sa i tacy, ktorzy czuja sie wyobcowani, najczesciej dlatego, ze sprzataja czy myja garnki majac dyplom w kieszeni i nie asymiluja sie a raczej frustruja, ze ten raj nie dla nich. Jest po prostu roznie.

Warto takze powiedziec, ze Dania odbiega od modelu wielu 'agresywnych' spoleczenstw i nie preferuje rozwarstwienia plac, majatkow, bogactwa jednych kosztem innych. To daje taki efekt, ze podobny do amerykanskiego czy angielskiego dochod narodowy jest inaczej dzielony. W krajach nazywanych przeze mnie 'agresywnymi' 80% spoleczenstwa zyje ponizej sredniej krajowej a w takiej Danii pewnie 60%. Innymi slowy - wiekszosci zyje sie bardzo dobrze choc nie skrajnie luksusowo czy rozpustnie co do finansow. Oni tak lubia i choc budzi to zrozumialy sprzeciw kogos takiego jak ja, wychowanego w Polsce to na dluzsza mete okazuje sie miec wiele plusow.

Polska jest krajem egoistycznym spolecznie gdzie kazdy chce cos ugrac kosztem drugiego. Niestety, taki model rodzi uklady, kolesiostwo, kliki, mafie, nieustany wyscig nieuczciwych szczurow gdzie wiekszosc w tym biegu odpada. wyksztalcenie nie jest cenione, zdolnosci i wiedza leza pochowane w koszach, wiekszosc kieruje swa energie na wypracowanie dojsc a nie na prace. I to jest wlasnie model, ktorego na razie nikt nie chce zmianic, nikt z elit wladzy nie chce wskazac innych wartosci. Jakze symptomatyczna jest ostatnia wypowiedz Tuska, ze afera hazardowa to 'niby afera' i ze jest wynikiem podsluchow organizowanych przez kryminalistow. Widzisz, wladz, sprawa rozbija sie o uklady, ktory silniejszy. Nie jest wazne, ze ktos krecil lody. Wazny jest moj i ich uklad. Lapiesz te niuanse?

pzdrw

soos

Pierwsza setka

Economy Ease of Doing Business Rank

Singapore 1

New Zealand 2

Hong Kong, China 3

United States 4

United Kingdom 5

Denmark 6

Ireland 7

Canada 8

Australia 9

Norway 10

Georgia 11

Thailand 12

Saudi Arabia 13

Iceland 14

Japan 15

Finland 16

Mauritius 17

Sweden 18

Korea, Rep. 19

Bahrain 20

Switzerland 21

Belgium 22

Malaysia 23

Estonia 24

Germany 25

Lithuania 26

Latvia 27

Austria 28

Israel 29

Netherlands 30

France 31

Macedonia, FYR 32

United Arab Emirates 33

South Africa 34

Puerto Rico 35

St. Lucia 36

Colombia 37

Azerbaijan 38

Qatar 39

Cyprus 40

Kyrgyz Republic 41

Slovak Republic 42

Armenia 43

Bulgaria 44

Botswana 45

Taiwan, China 46

Hungary 47

Portugal 48

Chile 49

Antigua and Barbuda 50

Mexico 51

Tonga 52

Slovenia 53

Fiji 54

Romania 55

Peru 56

Samoa 57

Belarus 58

Vanuatu 59

Mongolia 60

Kuwait 61

Spain 62

Kazakhstan 63

Luxembourg 64

Oman 65

Namibia 66

Rwanda 67

Bahamas, the 68

Tunisia 69

St. Vincent and the Grenadines 70

Montenegro 71

Poland 72

Turkey 73

Czech Republic 74

Jamaica 75

St. Kitts and Nevis 76

Panama 77

Italy 78

Kiribati 79

Belize 80

Trinidad and Tobago 81

Albania 82

Dominica 83

El Salvador 84

Pakistan 85

Dominican Republic 86

Maldives 87

Serbia 88

China 89

Zambia 90

Grenada 91

Ghana 92

Vietnam 93

Moldova 94

Kenya 95

Brunei Darussalam 96

Palau 97

Marshall Islands 98

Yemen, Rep. 99

Jordan 100

pzdrw

soso

Ciekawi wysoka pozycja krajów uważanych przez niektorych za "socjalistyczne" tj. krajów skandynawskich, Australii i Kanady. Chciałbym zwrócić uwagę, że są to kraje w większości protestanckie. Czyżby kłaniał się Max Weber?

Jestem Europejczykiem.

"Co do zachodnioeuropejskosci - po co

>taki termin? No po co? Polska jest krajem europejskim takim jak Francja czy Niemcy - kropka."

Ogólnie przyjęty i używany termin charakteryzujący zróżnicowanie gospodarczo kulturowe europy.Po co walczyć z wiatrakami?

">Wiesz, mam swoja teorie na temat narodow i tego co one osiagaja. Otoz jezeli da sie im szanse w

>postaci demokracji to na przestrzeni wielu lat, moze i nawet 100 lat, kazdy z takich krajow jakos

>siebie okresli, wybuduje profil zgodny z mantalnoscia mieszkancow i tym, co oni chca uwazac za swoj

>kraj. To jakos tam sprawdza sie."

To jest zależne od przeszłości kształtującej obecnie wyznawane wartości a nie w każdym zakątku świata demokracja i prawa jednostki są uznawane za nadrzędne.Tak więc nie zawsze demokracja pozwala określić się danej społeczność zgodnie z ich mentalnością.

"Polska jest krajem egoistycznym spolecznie...." jak najbardziej zgadzam się z tym fragmentem wpisu.To jest specyfika tego kraju i właściwie każdego katolickiego czy też prawosławnego kraju. Można zastanowić się jaki wpływ na tą egoistyczną postawę ma wiara.

wladz, 24 Lis 2009, 09:00

>"Co do zachodnioeuropejskosci - po co

>>taki termin? No po co? Polska jest krajem europejskim takim jak Francja czy Niemcy - kropka."

>

>Ogólnie przyjęty i używany termin charakteryzujący zróżnicowanie gospodarczo kulturowe europy.Po co

>walczyć z wiatrakami?

>

Skoro tak to w dunskiej TV Polska zawsze wystepuje pod szyldem 'kraj srodkowo-wschodnio europejski'. Nigdy 'zachodnioeuropejski'. Dlatego lepiej jest mowic o kraju europejskim niz na sile dopychac Polske do zachodniej Europy gdzie pod ten szyld po prostu nie miescimy sie z uwagi na historyczna zaszlosc - dominacja ZSRR.

>">Wiesz, mam swoja teorie na temat narodow i tego co one osiagaja. Otoz jezeli da sie im szanse w

>>postaci demokracji to na przestrzeni wielu lat, moze i nawet 100 lat, kazdy z takich krajow jakos

>>siebie okresli, wybuduje profil zgodny z mantalnoscia mieszkancow i tym, co oni chca uwazac za

>swoj

>>kraj. To jakos tam sprawdza sie."

>

>To jest zależne od przeszłości kształtującej obecnie wyznawane wartości a nie w każdym zakątku

>świata demokracja i prawa jednostki są uznawane za nadrzędne.Tak więc nie zawsze demokracja pozwala

>określić się danej społeczność zgodnie z ich mentalnością.

>

Nie zgadzam sie. Chyba, ze uwazasz za demokratyczne kraje, ktore maja w szyldzie to slowo ale demokratycznymi nie sa. Wiele dyktatur ma w szyldzie slowo 'republika' lub 'demokracja'.

>"Polska jest krajem egoistycznym spolecznie...." jak najbardziej zgadzam się z tym fragmentem

>wpisu.To jest specyfika tego kraju i właściwie każdego katolickiego czy też prawosławnego kraju.

>Można zastanowić się jaki wpływ na tą egoistyczną postawę ma wiara.

Tego nie wiem. Wiem, ze wiara wiara a religia religia. Religie protestanckie faktycznie mialy znaczny wplyw na zycie spoleczne i zdyscyplinowaly niektore spoleczenstwa co im wyszlo jakos tam na zdrowie. U nas nie ma dyscypliny czy moralnosci spolecznaj na wysokim poziomie stad spoleczenstwo wyglada jak wyglada. Pytanie jest czy Polacy to akceptuja. Czy chcemy takiej Polski czy chcemy zmiany. Mysle, ze chcemy zmiany. wystarczy charyzmatyczny przywodca z wizja a te checi sie skumuluja w jakis nurt. Probka byla za czasow poczatku Solidarnosci ale nie udalo sie. Za wczesnie? Nie wiem.

pzdrw

soso

soso nie za bardzo interesuje mnie duńska telewizja.W hiszpańskiej Europa kończyła się na Odrze..

Akurat historyczną zaszłością Polski jest zachodnia Europa.Zaledwie 50 letnia dominacja polityczno gospodarcza lecz nie kulturowo kulinarna ZSRR to epizod.

"Nie zgadzam sie. Chyba, ze uwazasz za demokratyczne kraje, ktore maja w szyldzie to slowo ale

>demokratycznymi nie sa. Wiele dyktatur ma w szyldzie slowo 'republika' lub 'demokracja'."

Nie zgadzasz się z tezą że nie każdy kraj dzięki demokracji może żyć zgodnie z własną mentalnością?

" Pytanie jest czy Polacy to akceptuja. Czy chcemy takiej Polski czy chcemy

>zmiany. Mysle, ze chcemy zmiany. wystarczy charyzmatyczny przywodca z wizja a te checi sie skumuluja

>w jakis nurt. Probka byla za czasow poczatku Solidarnosci ale nie udalo sie."

jeżeli społeczeństwo potraktujemy jako jeden zbiór bez plebsu i elit to niestety tylko o zmianach gadamy a otoczenie akceptujemy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.