Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Świetny tekst, choć zaraz się zacznie > TVN+GW

Katarzyna Kolenda-Zaleska na wyborcza.pl

Bezustannie ostatnio słychać pytanie - Czego tak się boicie? Pan Pospieszalski, Panowie Ziemkiewicz, Mazurek bezustannie zadają to pytanie w telewizji i w gazetach. I tak się zastanawiam, do kogo konkretnie jest to pytanie skierowane

Kto to są dzisiaj Oni, a kto My. Domyślam się, że My to są ci, którzy za życia potrafili docenić prezydenta, a po śmierci go opłakali, zapalali świecie, stali na trasie przejazdu Jego trumny. Czy do "Mych" zaliczać można też tych, którzy stali na trasie przejazdu innych ofiar czy też przynależność do "Mych" zamyka się w kręgu żałoby tylko po jednej ofierze?

W tekście Roberta Mazurka doprecyzowanie - "My możemy powiedzieć, że na ulicach było nas 800 tysięcy, a i to tylko z jednego - fakt, największego, ale jednego - miasta". Hm. Też tam byłam i nie oburzała mnie prezentowana publicznie żałoba. Komuś się nie podobała? Ma prawo Małgorzata Szumowska uznać, że to, co się działo, to "absurdalne zachowanie stadne, zbiorowa histeria"? Oczywiście, że ma, bo żyjemy w demokratycznym państwie, gdzie każdy ma prawo myśleć, mówić i pisać, co mu się podoba. To nie jest wyraz pogardy do "prostych Polaków", ale wyrażenie własnej opinii. No tak, ale czy przyzwalając Szumowskiej na własne zdanie i przeżywając żałobę w duchu "zbiorowej histerii", jestem "My" czy "Oni"? Pogubiłam się. Czy można z jednej strony wpisywać się w eksplozję narodowych emocji z ducha romantyczną, patriotyzm budować na micie Polski, która jest mesjaszem narodów, a równocześnie być dumnym z Polski nowoczesnej, tolerancyjnej, światopoglądowo otwartej, otwartej na Europę?

Po analizie tekstów wyżej wymienionych Panów rozumiem, że odpowiedź "tak" oznacza wykluczenie z kręgu "My". Według nich patriotyzm ma tylko jedno oblicze, które tylko oni się w stanie opisać i nazwać. A jeśli ktoś myśli inaczej, to usłyszy: "Gardzę wami". A ja nie chcę, żeby ktoś mi mówił jaki patriotyzm i sposób przeżywania żałoby są słuszne.

I teraz ja was zapytam. Czego tak bardzo się boicie? Czego się boicie, że musieliście przerwać rodzące się poczucie wspólnoty nad trumnami 96 ofiar katastrofy pod Smoleńskiej, żeby skwapliwie stawiać mur między ludźmi? To przecież wy jesteście establishmentem, to wy brylujecie w roli "mędrków" w telewizji, macie wysokonakładowe gazety. Kto jest w tym kraju elitą jak nie wy? Także wy.

Wy zdecydowaliście, że tylko wy macie prawo płakać po prezydencie z "prostymi Polakami" . Co za arogancja. Wy nie jesteście "prości"? O nie, wy jesteście wyrafinowani. Czy używając tej zbitki "prości Polacy" nie dajecie wyrazu swojej pogardy wobec "tego prostego ludu", wy elita?

Czego się boicie? Że prosty lud tego teraz nie kupi? Bo tragedia smoleńska nie jest na sprzedaż. Przestraszyliście się tego poczucia wspólnoty nad grobem prezydenta i wszystkich 95 ofiar, bo wy potraficie żyć tylko w sporze, mając jasno określony podział na to, kto z wami, a kto przeciw wam.

Tyle że sami musicie sobie ten podział stworzyć, nazwać, a potem opisać, bo prawdziwa rzeczywistość nijak się ma do tego, co mówicie i wypisujecie.

Ja się nie bałam tych ludzi pod Pałacem, tych ludzi zmierzających do Krakowa, rzucających kwiaty na trumny. To wy się ich przestraszyliście. Przestraszyliście się, że nagle zapanuje zgoda, a wy stracicie rację bytu.

Mieliśmy szanse rzeczywiście być razem, ale zniszczyliście to, rozpętując wojnę w chwili, gdy potrzebna była cisza. Tak, można było być przeciwko pochówkowi na Wawelu i płakać po prezydencie. I nie widzę powodu, dlaczego musicie za to mną pogardzać.

Swoimi tekstami z czasów żałoby zbudowaliście fundament pod kampanię wyborczą. Baliście się, że będzie łagodna, naznaczona smutkiem, zmierzająca do pojednania i porozumienia. Zrobiliście wszystko, by tak się nie stało. Mam tylko nadzieję, że ci "prości Polacy", którymi tak pogardzacie, chcą spokoju i umiaru.

I wasz plan nie wypali.

Katarzyna Kolenda-Zaleska (Fakty TVN)

Gość

(Konto usunięte)

Tak na dobra sprawę to ja nie wiem o czym ta kolenda jest.

Ale w stary nurt zakłamania, matactwa, przekręcania intencji jak najbardziej się wpisuje.

Hmmm.Ona nie wie co to jest prosty lud, i na dodatek smie twierdzić, że ktoś kogoś tym stwierdzeniem chciał obrazić...takie to peowskie, wypróbowane...obrzucanie gównem.

Kolenda DuPOwleska

czego się bać, Maryjusz Walter za wami stoi

Goebels Gierka

setki tytułów ITI Agory

szmal szmal postkomuny

Pani DuPOwleska Kolendo

pani się nie boi

Tusk POlicz(m)y głosy

Wszyscy razem, nie bójmy się.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Redaktorzy

Nawet mniej. Ona śmiała się nie zgadzać. Z niedobitkami elity patriotycznej, co to, jak stwierdził prezes, pogibła właśnie pod Smoleńskiem. Bo nagle się okazało, że Polska miała elitę. Po czasie, jak zwykle. Elita bezpieczna, to widać elita sztywna. Plus oczywiście paru ruchliwych przedstawicieli, jak ci panowie, co tak się zniżają do poziomu "prostych Polaków". Ale ja, prosty pracownik naukowy, tego ich elitarnego chłamu nie kupuję.

• Redaktorzy

Nawet mniej. Ona śmiała się nie zgadzać. Z niedobitkami elity patriotycznej, co to, jak stwierdził prezes, pogibła właśnie pod Smoleńskiem. Bo nagle się okazało, że Polska miała elitę. Po czasie, jak zwykle. Elita bezpieczna, to widać elita sztywna. Plus oczywiście paru ruchliwych przedstawicieli, jak ci panowie, co tak się zniżają do poziomu "prostych Polaków". Ale ja, prosty pracownik naukowy, tego ich elitarnego chłamu nie kupuję.

Filut, 27 Kwi 2010, 22:45

>Eee, już chyba nie trzeba. Xniwax wkleił bardziej aktualne fotki. Najbardziej zmienił się ten

>trzeci

kol endek zaleski?

kobitki szybko się starzeją..

niegroźna inteligentna kobieta

TAK jest, oczywiscie, taka jest. Dlaczego nie. Jak chcesz to moze być nawet inteligentna.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.