Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Landy są astronomicznie drogie w serwisowaniu i na dodatek bardzo awaryjne.

Patrzycie na to z punktu widzenia cywilnego użytkownika tych aut. W zamówieniach rządowych czy dla armii obowiązują zupełnie inne ceny i warunki serwisu. W takich przypadkach firmy motoryzacyjne najczęściej sprzedają auta dużo poniżej kosztów byle tylko dostać długoterminowy kontrakt rządowy - bo to mniej dochodowa, ale zazwyczaj długoterminowa i stabilna gwarancja stałych wpływów.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Patrzycie na to z punktu widzenia cywilnego użytkownika tych aut. W zamówieniach rządowych czy dla armii obowiązują zupełnie inne ceny i warunki serwisu. W takich przypadkach firmy motoryzacyjne najczęściej sprzedają auta dużo poniżej kosztów byle tylko dostać długoterminowy kontrakt rządowy - bo to mniej dochodowa, ale zazwyczaj długoterminowa i stabilna gwarancja stałych wpływów.

Może tak jest w jakimś normalnym kraju ale nie u nas. Zresztą ile wojsko potrzebuje terenowych samochodów luksusowych do wożenia generalskich tyłków na manewry czy po prostu po mieście? Przecież nie kupią Land Roverów do wożenia zwykłego wojska.

Jestem Europejczykiem.

jaro_747, masz jakieś przecieki nt Egiptu?

Kto będzie robił tam grubą kreskę.

"wasz premier nasz prezydent"- jest jakiś tam taki fajny teflonowy egipski jaruzel, a kto zagra rolę waszego mazowieckiego?

Już nie chcę was trudzić pytaniem o obsadę następnej egipskiej odsłony. Takiej ich "Nocnej zmiany"- Tusk "policzmy głosy, sld nie skrewi", pan Waldek pan się nie boi..

A już nawet egipskie wróżki (no może Rachwałd) nie przewidzą, kto będzie ichnim Komorowskim za 20parę latek.

Ale już teraz, kto tam jest "extremą", Macierewiczem Kaczyńskim, islamiści, KK fundamentaliści "czym jest kościół islamski"- może pojawią się na tamtejszym forum audiofilskim i takie wątki. A mają swoich "dobrych" POprawnych duchownych, takich ks.czajkowskich, tw filozofów, pierunkow? znajdą się i tacy.

jozwy, jozwy trzeba- co będzie, powróżyć trza.

Przeczytaj sobie kołku moją odpowiedź na twoje pytanie a następnie swoje smędy kompletnie nie na temat zanim się odezwiesz.

Jesteś i..... !

(sam wiesz :)

A od kiedy to są samochody luksusowe? Ponieważ jakiś dziennikarzyna jeżdżący na co dzień Lanosem to napisał by jego artykuł miał większą poczytność?

Są to przede wszystkim samochody terenowe - podejrzewam że dla potrzeb armii będą miały dodatkowo wzmocnione zawieszenie i inne modyfikacje.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

(jaro_747 jak brak argumentów... no to wiesz, kabluj donoś, nie licz na własną inicjatywę tutejszej cenzury stojącej niezłomnie na straży prorządowej poprawności propostkomunistycznej, a co się będziesz wysilał- kabluj, jak zwykle)

A od kiedy to są samochody luksusowe? Ponieważ jakiś dziennikarzyna jeżdżący na co dzień Lanosem to napisał by jego artykuł miał większą poczytność?

Są to przede wszystkim samochody terenowe - podejrzewam że dla potrzeb armii będą miały dodatkowo wzmocnione zawieszenie i inne modyfikacje.

"Land-rovery discovery kupił Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych (IWSZ), kierowany przez gen. Zbigniewa Tłoka-Kosowskiego, na początku roku. Są wyposażone m.in. w skórzane fotele i podgrzewane szyby. Armia zapłaciła za nie ok. 5 mln zł.

Czym wojskowi tłumaczą ten zakup? – Samochody terenowe o podwyższonym standardzie zostały zakupione do zabezpieczenia transportowego wizyt zagranicznych związanych z prezydencją Polski w Unii Europejskiej – wyjaśnia ppłk Andrzej Lis, rzecznik prasowy IWSZ."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Raczej nie uwierzę że to nie jest auto luksusowe tylko terenówka do wożenia szwejków po poligonie. Prędzej do wożenia polityków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

jesteś i.....

i tyle

fajny temat zastępczy, gierkowi też wytykali jakiś pałacyk pod szklarską porębą, a nie gigantyczne, prawie tuskowe zadłużenie, aj waj drogie auta

złodziej krzyczy łapcie złodzieja

i że żona- pani stasia czesała się w paryżu...

no ale gierek był gładki poprawny, dpno wołowy jak Wy

jak jego przydupas mariusz walter

"Prędzej do wożenia polityków."- masz coś przeciw POlitykom politruku?

Patrzęc na niektórych forumowiczów łatwo zrozumieć skąd biorą się porażki PiS. Normalny człowiek zmęczony buksowaniem w miejscu urządzonym nam przez PO zaczyna rozglądać się za jakąś alternatywą. Porażony jasnym spojrzeniem Prezesa (© Jakubiak) zwraca się w stronę PiS i natychmiast odbija się od ściany oszołomstwa, bredzenia i plucia na wszystko co nie zrodzone w umyśle Geniusza Mazofsza.

Tak trzymać markowski! PO Was potrzebuje jak kania dżdżu :-).

Jestem Europejczykiem.

Raczej nie uwierzę że to nie jest auto luksusowe tylko terenówka do wożenia szwejków po poligonie. Prędzej do wożenia polityków.

NIK się pewnie temu przyjrzy. Ale logicznie rozumując - gdyby armia miała takie potrzeby - jakie auta miałaby kupić? Rosyjskie? No w grę też może wchodziłyby Land Cruser'y Toyoty które kosztują bagatela ok. 200kzł/szt. (w standardzie) i pewnie Japończycy by startowali - tylko nie wiemy jakie były warunki przetargu i kryteria wyboru.

NIK się pewnie temu przyjrzy. Ale logicznie rozumując - gdyby armia miała takie potrzeby - jakie auta miałaby kupić?

Problem w tym, że akurat TAKICH samochodów armia w ogóle NIE POTRZEBOWAŁA!

"Nasze przewodnictwo w UE, które zaczyna się 1 lipca tego roku, mają pod względem transportowym obsługiwać służby należące do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji, głównie Biuro Ochrony Rządu. Funkcjonariusze BOR będą m.in. wozić oficjeli unijnych. Biuro specjalnie na prezydencję kupiło 27 samochodów Audi za łącznie ok. 7,5 mln zł. Rozmówcy „Rz” z BOR dziwią się zakupom wojska. (...)

Wojskowi, z którymi rozmawiała „Rz”, uważają, że gdyby wojsko miało wspierać BOR, wystarczyłyby do tego mercedesy, które armia kupiła niedawno dla Żandarmerii Wojskowej."

Jestem Europejczykiem.

Mercedesami po poligonie... ciekawa koncepcja.

No dobra, jakie są czołgi, za jakie pieniądze, T54 stare. Mig29 za sztukę, taki przestarzały- ile kosztuje w stosunku do najdroższego Merca czy terenówki Rovera.

Zejdźmy na ziemię.

mlb jaro_747 ile te stare czołgi, samoloty nas wyniosły?

Konkrety proszę, ile płaciliśmy ruskim? Za sztukę czołgu, za sztukę miga- mniej ich było niż tych bryk Rovera?

A jakie jest zadłużenie- deficyt państwa Tuska, albo dług zagraniczny?

Filut

Zabierz mi z telewizora D.Tuska i B.Klicha.

Idealny premier i idealny minister obrony - dzieci z zapałkami.Nic się nie stało.

Minister Klich dostał hełmofon od pana marszałka," krwawego" Ludwika Dorna, aby pobawił się w wojsko w piaskownicy, a nie na żywym organiżmie państwowym.

Bo ja wiem?

Raczej powiedziałbym, że Kolega musi się mocno podciągnąć w temacie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Być może - wynika to z faktu że nie wiem jakie Mercedesy kupili. Nie sądzę by były to SLK.

mlb jaro_747 ile te stare czołgi, samoloty nas wyniosły?

Konkrety proszę, ile płaciliśmy ruskim? Za sztukę czołgu, za sztukę miga- mniej ich było niż tych bryk Rovera?

markowski, przepraszam - ale to jest jakiś mało zrozumiały bełkot.

Kto to są wg Ciebie "ruscy"? Czy masz na myśli Federację Rosyjska czy też dawny Związek Radziecki? A może jeszcze coś innego?

Formułuj proszę swoje myśli jaśniej nieco jeśli łaska - bo nie sposób z Tobą dyskutować.

Bor ma już takie Mercedesy G, można sobie popatrzeć:

Ukryta Zawartość

Jak komuś cię nie podoba to może taki?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

No dobrze, czy jeden czołg gw..niany nie kosztuje więcej niż wszystkie inkryminowane LandRowery +serwis?

Znasz liczby, ile kosztuje serwis przeciętnego czołgu?

A....... Egipt?

Ile kosztuje USA?

mlb

was mam na myśli i tych ze wschodniego limes

Już wiadomo czy Klich się ostał?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

No faktycznie mają G. Może za mało a LR był tańsze? Nasza armia jest przekształcana z pospolitego ruszenia na formację profesjonalną - może obecnych czasach takie auta mają większą zdolność operacyjną w niż ciężki sprzęt? Ot takie tam gdybanie na śniadanie.

Markowski ma najwidoczniej problemy z google skoro zadaje takie pytania.

"W 2010 roku 1,3 mld dol. trafiło do egipskiej armii, kolejny 1,9 mln dol. - na szkolenia związane z długoterminową współpracą militarną USA i Egiptu. W tym samym czasie na pomoc gospodarczą przeznaczono 250 mln. dol. Egipt dostaje też co roku wart setki milionów dol. sprzęt wojskowy z Pentagonu."

Egipt jest drugim co do wielkości po Izraelu odbiorcą amerykańskich funduszy.

Jestem Europejczykiem.

Już wiadomo czy Klich się ostał?

Na razie się tłumaczy. Ze strony PiS coś tam krzyczą o Smoleńsku. Przy okazji zauważyłem dość ubogi zasób słownictwa w tej formacji politycznej. A może to jakaś nowa mantra.

Ciekawe zjawisko: mantra polityczna.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.