Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Masz rację. Nie zauważyłem. Największą i najpoważniejszą niemiecką gazetę dla świata biznesu i finansów wydają komuniści. Jeszcze raz przepraszam :-).

To nie jest konserwatywna gazeta.

to co tam światowego w niemieckiej polityce ostatnio ?

Wszelkie zagraniczne agencje donoszą, że po wstępnych sondażach Europa odetchnęła z ulgą.

Cholera same lemingi w unii;)

a daj namiary, poczytam

Jeżeli coś wygląda absurdalnie to nie znaczy, że nie jest prawdziwe

Oczywiście masz rację. Największa niemiecka gazeta robiona dla świata gospodarki i finansów z założenia nie może być konserwatywna.

Niemcy raczej cieszą się ze zwycięstwa Tuska, aczkolwiek najwięcej piszą o Palikocie. "Handelsblatt" podaje dwa punkty jego programu - sprzeciw przeciwko mieszaniu się Kościoła we wszystko oraz liberalną politykę gospodarczą z mniejszym udziałem Państwa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

a daj namiary, poczytam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

"Sumując wyniki SLD, Palikota i PO, która też nie jest ulubienicą Kościoła, po raz pierwszy mamy konfigurację wskazującą, że pomoc Kościoła chyba niewiele już znaczy. Być może to znak, że jesteśmy u progu sekularyzacji kraju - ocenił politolog Radosław Markowski."

No cóż, chyba zasłużyliśmy na życie w normalnym kraju.

To jest porażka demokracji, nie zauważasz tego, że powiedzmy te 30-40 % Polaków świadomie olała demokrację.

Może lepiej zastanów się nad tym dlaczego tak jest. Wina opozycji zapewne, co?

A niby skąd wiesz, że nie zauważam, siedzisz w mojej głowie???

Nad problemem zastanawia się mnóstwo ludzi i niestety niczego szczególnego nie wymyślili. Może ty wasz jakiś pomysł i podzielisz się z nami?

Jestem Europejczykiem.

Póki co, innej prawicy nie ma, i nic na to nie poradzę.

Jeżeli nie nastąpią zmiany w PIS, to będzie te 20 parę procent i powolny zjazd.

Życzę PISowi takiego Palikota, tylko prawicowego i przyzwoitego.

Jak dziś usłyszałem PiS to Prezes więc zmian się nie spodziewam. Zjazdu też się nie spodziewam, jeżeli to powoli, w miarę wymierania naturalnego zaplecza. Przez najbliższe lata będą brać swoje 25%-30%.

Jestem Europejczykiem.

Co tu gadać - w 1989, po prawie pół wieku komuny, wybory olało prawie 40% Polaków.

Ch... ich obchodziło w jakim kraju bedą żyli.

Znany wątrobiarz Bugaj obraził się na wybory bo Arłukowicz przeszedł do PO. Przecież takie stwierdzenie jest nawet głupsze od tego co wypisuje 747. A to pan profesor przecież, więc co tu się dziwić prostym ludziom. Dla ścisłości frekwencja było coś koło 50% więc jest jeszcze gorzej niż piszesz.

Jestem Europejczykiem.

Dość to irytujące, żeby nie powiedzieć wk...ące

Nie wiem, czy gdzieś istnieje partia, której przywódca po raz szósty przegrywa wybory.

Każdy rozsądny człowiek coś zmienia, jeżeli mu nie wychodzi.

Ale PiS to nie jest normalna partia a Kaczyński to nie jest normalny Przywódca. On prowadzi krucjatę i nie może się poddać bo przecież skoro ma moralną rację to zwycięstwo musi kiedyś przyjść.

Można by popukać się w czoło ale prawdziwym problemem jest to, że Prezes i jego partia zużywają cały tlen po prawej stronie sceny politycznej. Przy PiS nikt długo nie pożyje czego dowodem marny wynik PJN i Nowej Prawicy, że o niejakim Jurku nie wspomnę.

Jestem Europejczykiem.

Nie wiem jak to jest z kartami do głosowania, czy wszędzie są takie same - chyba tak.

Myślę ze będzie sporo nieważnych głosów.

Widziałem gościa który zrobił znak na pierwszej karcie i dalej zobaczył znajome nazwisko na innej i tez zrobił znak i raczej nie był to ktoś kto robi to świadomie. Rozmawiałem ze znajomym z komisji i twierdzi że sporo było osób chcących ponownie kartę do głosowania bo się pomyliło.

Mój komentarz do niektórych tu komentujących:

"Psy szczekają a karawana jedzie dalej"

Nie wiem jak to jest z kartami do głosowania, czy wszędzie są takie same - chyba tak.

Myślę ze będzie sporo nieważnych głosów.

Widziałem gościa który zrobił znak na pierwszej karcie i dalej zobaczył znajome nazwisko na innej i tez zrobił znak i raczej nie był to ktoś kto robi to świadomie. Rozmawiałem ze znajomym z komisji i twierdzi że sporo było osób chcących ponownie kartę do głosowania bo się pomyliło.

Niestety zjawisko funkcjonalnego analfabetyzmu jest dosyć powszechne. Widać to nawet na naszym forum.

Jestem Europejczykiem.

Co tu gadać - w 1989, po prawie pół wieku komuny, wybory olało prawie 40% Polaków.

Ch... ich obchodziło w jakim kraju bedą żyli.

z pospólstwem zawsze tak było.Ten powstańczy patriotyzm zawsze wydawał się wielką propagandową ściemą :)

bartek79

Pisząc,że Polsce potrzebna jest mądra prawica mam na myśli zarówno elektorat jak i polityków.A elektorat głosuje na to co jest i nie zawsze ma wpływ na swoją reprezentację.Jest popyt i podaż.Czy to tak trudno zrozumieć?Odmieniasz słowo totalitarny przez wszystkie przypadki a niewiele z tego rozumiesz.

Zresztą określenia prawicowy lewicowy w Polsce nic nie znaczą bo PiS to przecież tak naprawdę to nie jest prawica to nacjonalistyczno-socjalistyczno-populizm a PO to nie liberałowie a raczej centrum.

Ale PiS to nie jest normalna partia a Kaczyński to nie jest normalny Przywódca. On prowadzi krucjatę i nie może się poddać bo przecież skoro ma moralną rację to zwycięstwo musi kiedyś przyjść.

Oczywiście masz rację - natomiast nie jest dla mnie jasne, w którym momencie dewiacja prezesa PiS zaczęła przeważać nad zdrowym rozsądkiem. Przecież przed wyborami w 2005 istniały realne szanse na współpracę PO i PIS, taki był pogląd zarówno wyborców jak i polityków. Natomiast po uzyskaniu wyborczej przewagi przez PiS woda sodowa uderzyła Kaczyńskim do głowy i PO nie zdołała stworzyć koalicji z wybujałym ego pisowskich polityków. Późniejszą historię już znamy - buta i ignorancja daleko przewyższała realne umiejętności rządzenia, więc upadek rządu Kaczyńskiego był łatwo przewidywalny. Kaczyński pozbył się z PiSu zdroworozsądkowych polityków, skupiając się na zasadzie BMW - co widać i teraz, bo i o ile w normalnych partiach typu SLD po przegranych wyborach mówi się o wymianie lidera, to oczywiście w PiS nie ma o tym mowy.

Dlaczego?

Otóż nasuwające się wnioski nie są budujące - partia w przeważającej części składa się ludzi niskiego pokroju którzy traktują Kaczyńskiego jako narzędzie do utrzymania się przy korycie. Jarosław coś tam pier*** o ideałach, ale przeciętnego polityka pisowskiego niewiele to obchodzi, traktują go jak pożytecznego idiotę, maszynkę do zdobywania głosów.

Zastanawiałem się skąd u Brudzińskiego ta radość i dobry nastrój. Zdaje się że obecna radość polityków PiSu jest bardzo uzasadniona - znowu są w opozycji, znowu będą żyć na koszt podatników, a wyników nikt od nich nie będzie oczekiwał, bo to przecież opozycja. Wystarczy przypomnieć że przez poprzednią kadencję PiS był najbardziej leniwym ugrupowaniem zarówno w polskim parlamencie jak i w europarlamencie.

Zawodowe pasożyty - cieszą się, bo cel znowu został osiągnięty.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

skynek to wam prezes proponuje ;)

Oczywiście masz rację - natomiast nie jest dla mnie jasne, w którym momencie dewiacja prezesa PiS zaczęła przeważać nad zdrowym rozsądkiem. Przecież przed wyborami w 2005 istniały realne szanse na współpracę PO i PIS, taki był pogląd zarówno wyborców jak i polityków.

już przed wyborami prowadził rozmowy za pośrednictwem kleru z Lepperem i Giertychem.Do wczoraj Kaczyński był idealnym politykiem dla KK.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Wszyscy czekaja na eksperta od SLD czyli dziadkawłodka. Podobno tuli teraz do piersi Napieralskiego który łka jak dziecko :-).

Skoro mnie wywołujesz to jestem.:-) Ani nie tulę go do piersi, ani nie winię całkowicie za totalna porażkę. Winę za porażkę ponosi przede wszystkim były Kwaśniewski i jego dwór w SLD z Kaliszem i Olejniczakiem na czele. Lepiej dla SLD było by, gdyby ów mąż stanu nieważkości, o zniszczonym kręgosłupie i to nie tylko ideowym, trzymał się od tej formacji jak najdalej. Najlepiej, aby wyjechał do Mongolii reprezentować interesy jakiegoś kapitalisty albo nawet do tropików - w w celach turystycznych. Bo to co robili w SLD i z Napieralskim były Kwaśniewski i jego obecna pierwsza dama reklamy telewizyjnej to czysty sabotaż. Jak można było w SLD w czasie kampanii wyborczej namaszczać godnych i osrywać niegodnych? Jak można było podważać wiarygodność przewodniczącego, namaszczając Rysia na jego stołek? Widać,że można było. I to jedynie w jednym celu zniszczenia tego SLD! Wszyscy wewnętrzni oponenci Napieralskiego chórem mówili, że trzeba inaczej - tylko,że żaden z nich nie przedstawił jasnej wizji zmian. A gadanie o wolnościach mniejszości dotyczące jedynie vaginy i odbytu - bez żadnej głębszej wizji spraw społecznych i gospodarczych - nic nie daje. Po tych wyborach SLD wygląda jak zużyty kondom. Na miejscu Napieralskiego sam ustąpiłbym z przewodniczenia i wziął na siebie odpowiedzialność za porażkę.

Tylko ślepy może twierdzić, że nie było żadnej akcji przeciwko SLD. Była i to czasami przybierała formę nagonki - szczególnie przeciwko Napieralskiemu. Wszystkie media nastawione były na totalna krytykę i obrzydzanie wszystkiego, co z tą formacją było związane. Zwrócili na to w ostatnim czasie uwagę nawet Jacek Żakowski i Magdalena Środa. Tu wyszedł brak jakiegokolwiek własnego lub nawet przychylnego medium. Nawet jedyny szeroko dostępny lewicowy tytuł "Przegląd" nie wspierał do końca SLD. PO też osłabiła znakomicie siłę oddziaływania SLD na wyborców wyciągając z klubu parlamentarnego Lewicy sprzedajnych polityków. Dziwią mnie teraz żale nad SLD takich polityków jak Rosati i innych.

Wybory pokazały, ze czas SLD minął raz na zawsze. Tego samego życzę byłemu Kwaśniewskiemu. SLD-owskie gwiazdy salonów poradzą dobrze i bez SLD przejdą lub usiądą tu i ówdzie. Ok. 20 procent elektoratu zostanie bez swojej reprezentacji. Polityczny cyrk Palikota im tego nie zastąpi. Czekam na nową sensowna Lewicę w Polsce.

jaki atak,ktoś słusznie z PO zauważył przyczynę klęski.Przez 4 lata zamiast o lewicowy elektorat walczył ramię w ramię z prezesem przeciwko PO.

Skorzystał Palikot.

jaki atak,ktoś słusznie z PO zauważył przyczynę klęski.Przez 4 lata zamiast o lewicowy elektorat walczył ramię w ramię z prezesem przeciwko PO.

Gdzie ta walka. W poprzedniej kadencji SLD była mdła jak powidła z mydłem. Dopiero przed wyborami zaczęli coś przebąkiwać o dużej liczbie złożonych projektów ustaw - ale czy ktoś je widział? Moim zdaniem pikowanie w dół rozpoczęło się od usunięcia Olejniczaka. Wygrał dziubdziuś i z partii zrobił przedszkole.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Zgadzam się, konstrukcja nowego rządu będzie poważnym testem Tuska. Na jego miejscu podziękowałbym Grabarczykowi. Mógłby wziąć kogoś z opozycji - tylko czy opozycja ma kogoś kto by się nadawał?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Tusk będzie wyciągał posłów z innych ugrupowań, aby mieć wiekszość, czy dookoptuje RP?

Palikot poza rzadem nie będzie zbyt przyjemny, jako opozycja.

Dziadek - Napieralski sam zaczął od niszczenia niewygodnych dla siebie kolegów partyjnych.

nosił wilk razy kilka, poniesli i wilka...

Pewnie, że Tusk dalej to będzie robił, bo okazało się skuteczne i znowu może oferować srebrniki.

Nikt z nas nie wie jak to było było naprawdę z tym niszczeniem wewnętrznej konkurencji przez Napieralskiego. Media tu nie były zbyt obiektywne. Politycy SLD lecieli z byle czym do mediów i przedstawiali swoją wersję zdarzeń. Te podchwytywały i interpretowały plotki, jak im było wygodniej. SLD-owskie gwiazdy prowadziły kampanię w stylu każdy na własną rękę. Chętnie wyciągając własne brudy na widok publiczny i jeszcze chętniej atakowali przewodniczącego. Konkurencja pod publikę prawie zawsze była zwarta i jednomyślna.

Pewnie, że Tusk dalej to będzie robił, bo okazało się skuteczne i znowu może oferować srebrniki.

dziadekwłodek, jakie srebrniki. Może przypomnij nam wszystkim za co posłowie RP otrzymują pensję i co należy do ich obowiązków.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Gdzie ta walka. W poprzedniej kadencji SLD była mdła jak powidła z mydłem. Dopiero przed wyborami zaczęli coś przebąkiwać o dużej liczbie złożonych projektów ustaw - ale czy ktoś je widział? Moim zdaniem pikowanie w dół rozpoczęło się od usunięcia Olejniczaka. Wygrał dziubdziuś i z partii zrobił przedszkole.

A cóż takiego prezentował sobą Olejniczak,ze tak porwało Cię jego działanie. To, ze szedł dobrowolnie na pasek PO zgodnie z wola i oczekiwaniem platformerskich w większości mediów. Albo podobało Ci się jego lico jak niektórym paniom redaktorka, które siusiały na jego widok po nogach. Koncepcja LiD-u była koncepcja awaryjną i źle rokującą na przyszłość.

dziadekwłodek, jakie srebrniki. Może przypomnij nam wszystkim za co posłowie RP otrzymują pensję i co należy do ich obowiązków.

Arłukowicz przeszedł do PO bo kochał swojego polityczne idola Tuska! Dawał, dawał przecież temu wyraz prze przejściem nieustannie. Nie dorabiaj ideologii i nie udawaj, ze nie wiesz o co chodzi.

Skorzystał Palikot.

A Palikot to co - nie walczył z PO? To dlaczego z niego wyszedł?

gdzie ta walka?

przypomnij sobie konferencje SLD i samego Napieralskiego z ostatnich 4 lat.Olejniczaka szukał współpracy z PO i przegrał z Napieralskim walkę o przywództwo w SLD.

Czy to tak trudno zrozumieć?Odmieniasz słowo totalitarny przez wszystkie przypadki a niewiele z tego rozumiesz.

Wydaje się,że jestes inteligentny facet a pozwalasz sobie na tak kretyńskie argumenciki.

Niewiele z niego rozumiem bo ?

Pisząc,że Polsce potrzebna jest mądra prawica mam na myśli zarówno elektorat jak i polityków.A elektorat głosuje na to co jest i nie zawsze ma wpływ na swoją reprezentację.

uściślijmy więc, to ,że uważasz iż nie ma w Polsce inteligentnych polityków prawicowych to wiem.

Ale co do elektroratu to zwróc uwagę, że w tych dwóch zdaniach sobie zaprzeczasz. No bo skąd wiesz, że nie ma mądrego prawicowego elektoratu skoro mądrość elektoratu ujawnia sie poprzez głosy a ten elektorat właśnie nie ma na kogo głosować ?

Zresztą określenia prawicowy lewicowy w Polsce nic nie znaczą bo PiS to przecież tak naprawdę to nie jest prawica to nacjonalistyczno-socjalistyczno-populizm a PO to nie liberałowie a raczej centrum.

wiele miesięcy temu tu pisałem iż w Polsce jest podział nie polityczny a sentymentalny.

I tak będzie dopóki politycy wyrośli w latach 70tych i 80tych nie pójda na polityczna emeryturę.

Ani Tusk ani Kaczyński nie rozumieją współczesnego świata

Jada na sentymentach

z czego jeden udaje ,że rządzi a drugi że ma plan na przyszłość

a nie ma nic

Tymniemniej wolę Kaczyńskiego, mniej kłamie

Jeżeli coś wygląda absurdalnie to nie znaczy, że nie jest prawdziwe

Tusk będzie wyciągał posłów z innych ugrupowań, aby mieć wiekszość, czy dookoptuje RP?

Palikot poza rzadem nie będzie zbyt przyjemny, jako opozycja.

Dziadek - Napieralski sam zaczął od niszczenia niewygodnych dla siebie kolegów partyjnych.

nosił wilk razy kilka, poniesli i wilka...

Zobaczymy czy wyjście Palikota z PO nie było ruchem na z góry upatrzone pozycje. Niby "opozycja" a za kulisami poklepywanie się z Donkiem po plecach. Pytanie: co Palikot zrobił w komisji przyjazne państwo???? :))

The odd get even.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.