Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

no oczywiście zwłaszcza niemcom bardzo zależało abyśmy do unii nie weszli, ale gieremki i kwasy tak walczyli, że niemców pokonali i- prawie na siłę- weszliśmy, dzięki naszym mocarzom :-)

>To takie proste - ale okazuje się że i trudne dla niektórych. Przecież jak ktoś wybrzydza przy

>negocjacjach, targuje się to chyba więcej ugra niż dupa wołowa jak Geremek, który już na pierwszą

>wysuniętą propozycję sięga po portfel, nie swój zresztą?

Oj dudi, Ty to jesteś zbytnik ;-) Ktoś, kto Cię tu dłużej nie zna mógłby nawet pomyśleć, że tak myślisz....

Ech, prowokatornik z Ciebie...

Kubeł, 27 Kwi 2007, 09:49

>Nie wiem czego dotyczy twój wpis, bo Kaczyńscy akurat niczego nie negocjowali.

Niestety. Negocjował np. esbek Kułakowski, słynący z tego że popadał podczas negocjacji w sen.

>To nie były łatwe negocjacje, Polska kilka razy zrywała rozmowy.

Miller musiał wyskoczyć na siusiu?

> Poza tym to my pukaliśmy do drzwi UE, a nie ona do nas. Oczywiście interes był obopólny, ale Unia bez nas mogłaby się obejść, my

>bez Unii umacnialibyśmy się na pozycjach zabitej dechami prowincji Europy.

Najbardziej to się tymi dechami zabija Szwajcaria i Norwegia. Czy starczy im lasów?

Tymczasem my bez Unii nie możemy sobie ani drogi poprowadzić skolko ugodno, ni drzew zasadzić gdzie się podoba.

> Musieliśmy do niej przystąpić, musieliśmy

Jak mus - to mus. Mówi się trudno.

I nie mówi o żadnych kompromisach.

Ostatnimi czasy wielu posłów i dziennikarzy używało sobie na organach sprawujących funkcje kontrolne w RP, począwszy od ministerstwa sprawiedliwości, przez ABW po Centralne Biuro Antykorupcyjne. Zarzuty były najróżniejsze. W przypadku CBA wytykano szalone koszty własne, kupowanie luksusowych limuzyn przy jednoczesnym braku jakiegokolwiek „dorobku”. Spektakularne aresztowanie p. chirurga z kliniki rządowej przez CBA najbardziej oprotestowano i przedstawiono jako próbę pokazania społeczeństwu, że CBA jednak ma sukcesy w swej pracy.

W państwie doświadczonym hitlerowską okupacją organ rządowy ABW przechrzczono na mającą zbrodnicze konotacje ABWehrę (sic!). Straszono Ziobrę Trybunałem Konstytucyjnym.

Martwi mnie to, że próba zejścia z linii strzału przez służby kontrolne doprowadziło je do zbytniej uległości. Efekty tego mogliśmy zauważyć w przypadku próby aresztowania B. Blidy. Aby uniknąć sensacji aresztowanie wyznaczono na godzinę 6:00. Filmowanie miało ograniczyć się wyłącznie do akcji wejścia do domu b. minister i jej wyprowadzenia. Zrezygnowano z filmowania we wnętrzu domu, jak i z założenia kajdanek aresztowanej czy jej zrewidowania. Zrezygnowano również z wyłamywania drzwi i służby pokornie czekały kilkanaście minut na zewnątrz, dając sporo czasu domownikom na „prace porządkowe”, kontakt z adwokatem lub inne telefony czy jak w tym przypadku przygotowawcze (broń w łazience). Postawa pewnego wycofania zaowocowała tym, że aresztowana przejęła inicjatywę. Targnięcie się na swe życie i to z rewolweru Astra (z takiej broni zginął I. Sekuła) wyposażonego w naboje, które służą raczej do obezwładniania (jeśli używa się ich zgodnie z przeznaczeniem) mogą świadczyć z jednej strony o słuszności podjętej akcji zatrzymania, a z drugiej, że b. minister być może obawiała się zupełnie innych odwiedzin i wariant z łazienką był wytrenowany.

Teraz już można zrozumieć o co chodziło w urabianiu opinii publicznej przez SLD na temat działania służb ABW, CBA lub ministra sprawiedliwości. Idą aresztowania. Apeluję o traktowanie polityków tak jak innych obywateli, a będzie mniej niespodzianek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

prezent dla jar1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Teraz już można zrozumieć o co chodziło w urabianiu opinii publicznej przez SLD na temat działania

>służb ABW, CBA lub ministra sprawiedliwości. Idą aresztowania. Apeluję o traktowanie polityków tak

>jak innych obywateli, a będzie mniej niespodzianek.

Co takiego można zrozumieć? I dlaczego jedynie to SLD. Ja np. nie jestem w SLD a tez mam dużo wątpliwości.

Rozumiem, że Twój apel o 'ludzkim' traktowaniu polityków dotyczy wszystkich polityków, również , Wałęsy, Gieremka?

Dla mnie politycy nie są zwykłymi obywatelami. Społeczeństwo, wybierając ich i opłacając ich ze swoich pieniędzy, ma prawo i obowiązek sprawdzania i kontrolowania działalności polityków - by robili to, za co im się płaci. To nie my powinniśmy dziękować politykom, że ONI są - tylko ONI nam, że pozwalamy im istnieć.

Nie chciałeś chyba wyłożyc nam tu tezy, że nie wolno, nam, obywatelom, pytać dlaczego w takim przypdaku jak rutynowe zatrzymanie osoby podejrzanej doszło do tragedii, i dlaczego wersje jak do tego doszło, są całkiem rozbieżne

Poza tym, abstrahując od polityki i opcji politycznych, sam fakt świadczy o wątpliwym profesjonalizmie naszego ABW. A pokrętne tłumaczenia o filmowaniu, obecności/nieobecności funkcjonariuszki w łazience jedynie to potwierdzają.

Zaiste, trzeba mieć dużo samozaparcia, aby wyciągać samemu taki kompromitujący fakt i twierdzić, że to pozytyw naszej rzeczywistości. Naprawdę nie rozumiesz hipokryzji tego, co zrobiłeś, Nowy2?

sprawa Blidy dosłownie pokazuje rozmiar strachu, który jest motywem nagonki różnych różowych i czerwonych mediów na rezultat polityczny wyborów 2005

rozmiar strachu- Blida dosłownie wolała się zabić niż stanąć przed prokuratorem, przed prawem

to jest motyw tego ataku na PIS- konkretny strach, przed wyjściem na jaw grubych afer

Horst, 27 Kwi 2007, 12:45

>sprawa Blidy dosłownie pokazuje rozmiar strachu, który jest motywem nagonki różnych różowych i

>czerwonych mediów na rezultat polityczny wyborów 2005

Sprawa Blidy potwierdza fakt, że zmierzamy w kierunku faszyzmu i państwa policyjnego opartego na strachu.

To jakby inny temat i tutaj waściwie ciebie popieram: nikt rozsądny nie bedzie bronić pani Blidy, bo smrodu wokół niej było od dawna bardzo dużo, pozostawała kwestia udowodnienia. NIe możemy jednak godzić się na łamanie prawa przez jakiekolwiek służby, bo wejście do takiego Czarzastego i zachowanie się wobec domowników było skandalem i modelowym przykładem zachowań służb specjalnych w państwie totalitarnym. Z tym większym smutkiem to piszę, bo Czarzastego nie cierpię jak cholera. To czy pan Czarzasty budzi w kimś sympatię, czy wprost przeciwnie, nie powinno mieć jednak żadnego znaczenia. Tymczasem trudno nie odnieść wrażenia, że zrobiono z "wizyty" u tego pana polityczną demonstrację siły, urządzono pokazówkę: "a teraz patrzcie komuchy, co wam możemy zrobić - w każdej chwili, pod byle pretekstem. Wasze żony i dzieci też powinny się bać patrząc na męża i ojca, na którym siedzi funkcjonariusz rzucający k**wami i straszący, że za***ie". To właśnie są metody czysto bolszewickie, albo patrząc szerzej totalitarne. Oczywiście Czarzastemu nie udowodniono, żaden zarzut nie padł, a po całej akcji wręcz po cichu rakiem wycofywali się z tej sprawy wszyscy w to zamieszani politycy.

Dlaczego nie sprawdzilas czy nie ma broni, Ty glupia ?!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jar abarot od nofffa :O)jak nakręcona maszynka do mielenia mięssa:O)

Cytuję :O)Sprawa Blidy potwierdza fakt, że zmierzamy w kierunku faszyzmu i państwa policyjnego opartego na strachu.

I ten fakt jest twoim faktem a nie realiamii życia w Polsce :O)

Osobiście tego nie odczuwam i zapewniam,że nie odczuję za kaczorów :O)Nie brałem udziału w rozkradaniu Polski,byłem niestety biernym obserwatorem więc nie mam ŻADNYCH obaw jarze głęboko wierzący w faszyzm i policje polityczną :O)

• Redaktorzy

"Najbardziej to się tymi dechami zabija Szwajcaria i Norwegia. Czy starczy im lasów?

Tymczasem my bez Unii nie możemy sobie ani drogi poprowadzić skolko ugodno, ni drzew zasadzić gdzie się podoba"

Dudi, jak zwykle mistrz logiki. Drogi, dudziaczku, Polska może sobie drogi budować gdzie chce, nawet przez twój własny salon. Pod jednym tylko waruneczkiem, że zrobi to za własne pieniądze, jak (nie przymierzając) Szwajcaria i Norwegia. Ale młotek...

Co do drugiej sprawy natomiast, może drobnej, ale znamiennej... Nowy2, a wiesz ty, kiedy i kto wymyślił nazwę ABW i kiedy zwykli ludzie nazwali ją Abwehrą? SLD i za SLD. Bo to SLD nie podobała się neutralna nazwa Urząd Ochrony Państwa nadana tej agencji po jej powołaniu w wolnej Polsce, natomiast sympatyczne konotacje budził zwrot Bezpieczeństwo Wewnętrzne - zupełnie jak KBW. Chwytasz? Jeśli chwytasz, to już nie będziesz miał więcej wątpliwości, skąd ABWehra. Udana nazwa, udany skrót, stąd i trafiony nick.

jozwa...wiesz co...ja myślę, ze mali arabowie obrzucajacy kamieniami izraelski czołg, ktory wtargnął im do domów robią to tylko dlatego, ze wiedzą, że w czołgu nie siedzi jozwa:)

Inaczej pewność, że nikt im z KM-u nie pociągnie zostalaby mocno zachwiana :)

Pozdrawiam

>Dudi, jak zwykle mistrz logiki. Drogi, dudziaczku, Polska może sobie drogi budować gdzie chce, nawet

>przez twój własny salon. Pod jednym tylko waruneczkiem, że zrobi to za własne pieniądze, jak (nie

>przymierzając) Szwajcaria i Norwegia. Ale młotek...

Nie do końca. A za czyje pieniądze my te drogi budujemy? Nie z naszych składek, które wędrują do Brukseli i wracają do nas z dyspozycjami, że mają być wydane tak i tak? Cała korzyść z UE jest taka, że ktoś nam powie, co mamy robić, bo my sami rządzić się u siebie nie potrafimy jak (nie

>przymierzając) Szwajcaria i Norwegia.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

>Cytuję :O)Sprawa Blidy potwierdza fakt, że zmierzamy w kierunku faszyzmu i państwa policyjnego

>opartego na strachu.

>I ten fakt jest twoim faktem a nie realiamii życia w Polsce :O)

Oj lesiu, dlaczego patrzysz tak na to jednostronnie. Dno naprawdę nie jest tylko jedno. Są również pewne "rzeczy; bez dna jak mawiał dziadek ;-)

Dlaczego porusza Cię jedynie to, że ja piszę o zagrożeniu faszyzmem a nie to, co wypisuje nasz horst?

Czy fakt, że śmierć poniosła kobieta z SLD i podejrzana również aż tak Cię ciszy, że uważasz, że nie powinniśmy zwracać uwagę na działalność naszych służb bezpieczeństwa?

Wiesz lesiu, za moich lat, gdy jak prawie wszyscy, walczyło się z komuną, przede wszystkim walczyło się o to, by nigdy więcej nie było już takich przypadków w trakcie działania służb bezpieczeństwa. By nie były one ponad prawem, by nikt już nigdy nie przychodził po Ciebie o szóstej nad ranem, łomocząc w drzwi... Zapomniałeś już?

Nie należę i nigdy nie należałem do ludzi, których rajcowało przyglądanie się czyjemuś nieszczęściu. I teraz też nie mam ochoty chodzić na publiczne egzekucje - nawet gdyby egzekucja była wynikiem sprawiedliwego wyroku sądowego.

• Redaktorzy

"Inaczej pewność, że nikt im z KM-u nie pociągnie zostalaby mocno zachwiana :)"

Nie rozumiem, lancaster. Czy proste i w wciąż miarę przedstawienie faktów tak bolli jak karabin maszynowy?

Natomiast koncepcja, ze te drogi to są budowane za nasze pieniądze, które nam odebrała Bruksela i teraz nie chce oddać, jest zaiste rewolucyjna. To znaczy (bądźmy konsekwentni), że Kaczyńscy i cały rząd to idioci i dyskalkulicy? Bo ci biedacy nie znając najwidoczniej tabliczki mnożenia twierdzą, że Polska otrzymuje i ma otrzymywać w przyszłości z UE jakieś środki (np. na inwestycje drogowe), przekraczające istotnie nasze składki. Mówią, wyobraźcie sobie, o miliardach. Co więcej, wątpliwości co do tego nie mają tacy np. Niemcy, Anglicy itp., którzy właśnie ten interes za pośrednictwem Unii finansują. A tu proszę, chłopaki odkryli największy skandal finansowy IV RP: rząd kłamie! Co gorsza, ręka w rękę z opozycją. Proponuję zawiadomić ABW i prokuraturę, bo w przeciwnym przypadku zadenuncjuję kolegów z paragrafu o niepowiadomieniu. "A ja mam mój intymny mały świat..."

jar wiele rzeczy miało być inaczej!!!Niektórzy walczyli i gineli ,mam na myśli stoczniowców,górników i myślę,że nie o taką Polskę walczyli.Po raz kolejny Naród Polski został oszukany przez politikierów różnej maści i różnego typu zbawicieli medialnych.

jar to napisz jak zrobić porządek ze złodziejami ,którzy pod płaszczykiem demokracji rabowali Polskę po 1989 roku(etap rabunku i mordów komunistycznych pomińmi)i gdyby wadza nie dostała się w kacze łapki nic byśmy nie wiedzieli o żadnej np.aferze paliwowej,węglowej.

Kto uchwalił,że służby spacjalite i pochodne mogą po Ciebe przychodzić między 6 z 22? :O)Złodziej,bandyta ma nie być pewny dnia i godziny :O)No,ale to już podpada pod faszyzm.Demokracja uber alles :O)

Znów publiczne egzekucje,chcesz powiedzieć,że komuna była lepsza bo mordy odbywały się nocami i w kazamatach ub.

Co do herr Horsta nie mam wyrobionego zdania :O)

jar!>>>>ukradła, nie ukradła?.przekazywała, nie przekazywała?.Czyż doprawdy trzeba być takim skuurwysynem żeby robić sobie z tego podsm........ki.Gdzie tych gówniarzy ksiądz uczył religji.W psiej budzie??I czy to ma znaczenie czy była z SLD ,czy beda niebawem z PISu.Niech sie wezmą za pieczarke broniacego wielgusa- pieprzeni różowiuccy, nieskalani-moraliśći .

Istotnie jozwa, chłopaki wpadły w swego rodzaju schizofrenię paranoidalną. Ciekawe jak się czuje taki człowiek popierający PiS - partię która weszła w koalicję z partią założoną przez SB i składającą się z ludzi o kwalifikacjach do kopania rowów. No przecież sam Mały Książę tak mówił. Mówił też coś o dowodach w tej sprawie, które ma jego brat. Co ciekawe, ten fakt nie przeszkadza zwolennikom bliźniaków wykrzykiwać "precz z komuną" i wyzywać przeciwników politycznych od esbeków. A przecież do esbeków maja tak bliziutko, wystarczy popatrzeć na koalicjanta :-). No panowie, pytać wodza Jarosława co z tymi esbekami w jego rządzie. Dlaczego jeszcze ich nie "wyczyścił"? No i dlaczego współpraca z SB Samoobrona "w jakiejkolwiek sytuacji niemożliwa" (znów cytat z Wodza) stała się jednak możliwa? Czyżbyśmy mieli do czynienia z sytuacją inną niż jakakolwiek?

• Redaktorzy

"myślę,że nie o taką Polskę walczyli."

Leszku, ci wspomniani przez ciebie górnicy i stoczniowcy walczyli, co bardzo łatwo wyszukać w źródłach, ale ja np. nie muszę bo chwalić Boga pamięć jeszcze dopisuje, a więc oni walczyli o coś w rodzaju socjal-syndykalizmu. Nikt nie proponował zmiany ustroju, a ściśle nikt wśród tych, o których wspomniałeś, bo nieliczne grupy radykalnej opozycji politycznej oczywiście istniały, ale nie byli to robotnicy w stoczniach i kopalniach. W okresie strajków sierpniowych a nawet po wprowadzeniu stanu wojennego postulaty socjalne wspierane były postulatami politycznymi, ale w rodzaju zniesienia cenzury czy ograniczenia roli PZPR, a także zaprzestania prześladowań politycznych. Co najwyżej nieliczni wizjonerzy wyobrażali sobie wówczas Polskę w pełni demokratyczną, niezależną od ZSRS (i w ogóle upadek ZSRS) i będącą sojusznikaim Zachodu. To się po prostu nie mieściło w doświadczeniu. Dlatego nie wiem co mają na myśli ci, którzy twierdzą, że górnicy i stoczniowcy nie walczyli o taką Polskę, jaką mamy teraz, natomiast faktem jest, ze walczyli o Polskę generalnie socjalistyczną. Czy można czynić im z tego teraz zarzut? Nie, tylko dureń tak zrobi. Czy należy szanować tych, którzy już wówczas widzieli Polskę w pełni niepodległą, jak np. chłopaki od Czumy? Należy. Ale czy to miałeś na myśli? A jeśli nie, to co?

Leszek, 27 Kwi 2007, 14:24

>jar wiele rzeczy miało być inaczej!!!Niektórzy walczyli i gineli ,mam na myśli

>stoczniowców,górników i myślę,że nie o taką Polskę walczyli.Po raz kolejny Naród Polski został

>oszukany przez politikierów różnej maści i różnego typu zbawicieli medialnych.

Oj, Leszek zbytnio to jednak uogólniasz. I na dodatek jest to nieprawda. Jedną z najważniejszych zdobyczy i to wtedy rozumiał każdy, od robotnika do inteligenta, że najwiekszym zlem był totalitaryzm. Że żadne tam odnowienia ekip, żaden poprawiony system z ludzka twarzą. Głównym celem było obalenie SYSTEMU, a nie walka z konkretnymi ludźmi aby zastapić ich nowymi. I to zostało osiagnięte i tego nikt, do tej pory, nam nie wydarł.

Nie ma świata bez zbrodni , bez złodziejstwa i oszustw. Tylko naiwniacy liczą, że w końcu znajdzie sie ktoś, kto z tym całym bagnem na świecie zrobi porządek. Każda władza, i każde środowisko polityczne po to istnieje, by rżnąć obywateli z ich dorobku. I jak sie im nie przeciwstawiać - ograbią Cię doszczętnie. A jak im zabraknie u nas, to zacznie szukać na zewnątrz.

Mam nadzieję, że widzisz różnicę pomiedzy tym, co było a tym co jest teraz. Zauważ, że danie kopa sld teraz odbyło się zupełnie normalnie i naturalnie - poprzez demokratyczne wybory. Tego nawet sobie nie można było wyobrazić w tamtych czasach. I to jest ta wartość, o którą zdaje sie mało kto rozumie. Naprawdę nie potrzeba rewolucji, ofiar i szczucia jednych na drugich, by zohydzona władzę odstawić od koryta.

Zawsze znajda sie oszukani i Ci którym nic samo z nieba nie spadło. Zawsze znajdą się szuje u koryta i kłamcy. Tylko naiwniak znowu zakłada, że to dotyczy polityków tylko jednej maści. Koryto jest tak samo ważne dla wszystkich.

A co powiesz o składkach ludzi na ratowanie stoczni? czy przywłaszczenie sobie tych pieniędzy przez znanego wszystkim grzyba oznacza, że o taka Polskę chodzi?

>jozwa, no jak to ? Przeciez to Lechosław W sam, jednoosowbowo komunę obalił.

>Elektryk ze stoczni...nie pamiętasz ?

A może lancaster powiesz nam jak to naprawdę było? Co?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.