Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"O rękę karaj, nie ślepy miecz"

W całym internecie zalew komentarzy do tej wypowiedzi.

Większość pisana przez nieuków nie rozumiejących ni w ząb ironicznego nawiązania przez Kaczyńskiego do słów wiersza, który powinien być znany każdemu, kto odebrał przyzwoite wykształcenie na poziomie średnim ogólnokształcącym.

No ale skoro najważniejszą lekturą wykształciucha ma być Gombrowicz, to nic dziwnego, że jakiegoś tam Ujejskiego nie znają.

To wstecznik był, katol, ciemnogrodzianin i nawiedzeniec.

No jak można uczyć w dzisiejszych czasach takiego okropnego hurrapatriotycznego, moralizatorskiego, nacjonalistycznego i mało europejskiego wiersza jak Chorał, kończący się tak:

Dla błędnych braci otworzym serca,

Winę ich zmyje wolności chrzest;

Wtenczas usłyszy podły bluźnierca

Naszą odpowiedź:

"BÓG BYŁ I JEST!"

P.S.

Wyjaśnienie dla wykształciuchów - Ujejskiemu nie chodziło o "tych" braci :-)

2007-06-30 18:13

Maciej_Gawlikowski

Ukryta Zawartość

Nie ma głównego piewcy na forum, więc w zastępstwie cytuję wyjątki z osławionej kurki_mać, która to kurka kpi sobie z inteligencji czytelnika. (pisownię pozoztawiłem jak w oryginale)

Rządzi nami szatan, bo POSLD odrzuciło projekt powołania Chrystusa na króla RP!

Nic tak nie stawia na nogi jak lektura na forum. Jeszce Chrystus nie zdążył przejść przez większość koalicyjna, aby zostać królem, a już szatan nam się rozpanoszył. Gdzies wczoraj czytałem, że Polskę określa sie pieszczotliwie Iranem Europy, coś musi być na rzeczy. Nie widomo tylko, w która muzułmańska stronę zmierzamy, jak mawiał satyryk stawiamy na podwórku Pershinga wg opisu w Młodym Techniku i celujemy w Moskwę, by rykoszetem poszło po Berlinie. Czy tez raczej będziemy wysadzać w powietrze w skały przypominające Światowida. Ledwie się oswoiłem z szatanem sypiącym piach w zdrowe tryby tkanki narodu, a już na drugim topiku czytam, że SB działała transparentnie jak LPR. Trochę jeszcze jestem taki wczorajszy, ale kiedy się wchodzi na forum człowiek od razu na starcie dostaje parę obuchów głupoty i trzeźwieje w mig. Jak nie patrioci od wielokrotnych boleści wypisują zaklęcia w stronę UE, od której pobierają zasiłki, to armia detektywów tytułujących swoje wywody mianem logicznych. Osobliwa brawura, żeby nie rzec głupiutka megalomania, takie pisanie o logice bez przypiął i przyłatał. Szatana zostawiam na razie na boku, bardziej fascynuje mnie tok `myślowy wyznawców spiskowych teorii, bohaterstwa stratega, teorii deprecjonujących jednocześnie tych, co się w historii zapisali trwale. Czytam pod klejnym linkiem, że ktoś się dokopał do jakiś dokumentów i ludzi twierdzących, że był planowany zamach na Lecha. Pech chciał, że opublikowała to GW, z drugiej strony, GP, czy ND, ma inne zadania propagandowe i takie informacje, na blokować nie drukować. Skoro drukuje dziennik Adama, wiadomy jest, że zlecenie padło odgórnie, na co od rana wpadli geniali analitycy IVRP. Troszkę musze was zmartwić 'Szerloki' IVRP, niestety kolejny raz się błaźnicie ujawniając swoje pokłady ignorancji.

Pomijając fakt, czy Lecha miała zabić, czy też nie miał zabić jakiś tam Iksiński, czy Igrekowiec, wydaje się, że publikowanie takich artykułów należałoby zlecić gazetom typu `Misja specjalna'. Koniecznie zmienić Lecha na Jarosława i wszystkie 'wywody logiczne' prowadziłyby do budowania VRP, ciemny lud by gazetę kupił w ciemno. Ja chętnie poddam się manipulacji GW, jakoś nie mam problemów z wyobrażeniem sobie SB próbującej uziemić człowieka, który ośmieszył komunizm na całym świecie. Gorzej u mnie z wyobraźnia, gdy chodzi o Jarosława, był to jedyny opozycjonista, który dwa razy 'nie podpisał lojalki', a SB wypuściła go do mamy. Jedyny opozycjonista z najbliższego kręgu doradców Lecha, który nie był internowany choćby przez sekundę, podczas gdy nawet jego brat przesiedział prawie rok. Za odmowę podpisania lojalki Adamowi redaktorowi, w trakcie internowania, wytoczono proces, proces miał również Jacek poniewierany posmiertnie, obaj za próbę obalenia ustroju. Korwin podpisał lojalke i nie przesiedział jednego dnia, dziś kreuje się na specjalistę od ubeckich akcji, choć za PRL po prostu struchlał. Zatem logicznie rzecz ujmując, ten co nie podpisał lojalki, powinien siedzieć, ten co podpisał, że będzie grzeczny wychodził. Jarosław nie podpisał i wyszedł, jedyny taki przypadek pośród całej masy internowanych. Ponad to Jarosław jest jedynym opozycjonistą z kręgu doradców Lecha, którego teczka nie zawiera żadnych informacji z okresu 1982-1989, rzecz również niespotykana na tym szczeblu działalności przeciw PRL. Strasznie dziwna taktykę przyjęła SB wobec najbardziej 'nieugiętego przeciwnika komuny'. To jeszcze nie koniec. Jarosław jest jedynym opozycjonistą, którego karta martyrologii powstała dopiero po 1989 roku, w wolnej Polsce. Słynna szafa Lesiaka i 'zbieranie' kwitów na Jarosława, to początek lat 90. Niezmiernie wielu tu przypadków i nietypowości, aż trudno uwierzyć, że z takim życiorysem można mieć w sobie tyle śmiałości, by pyskować do Lecha, Jacka czy Adama. Wyznawcy teorii spiskowych jednakowż nie widzą nic naturalnego w tych zbiegach okoliczności, no az się Wierzyc nie chce, że rzecz podana na tacy nie daje do myślenia. I to tyle z takich ciekawszych historii logicznych.

Natomiast kiedy GW napisze cokolwiek, wiadomym jest dla 'intelektualisty - analityka', że musi być dokładnie odwrotnie. Nie budzi wątpliwości stek bzdur wykreowanych na temat nieugiętego 'wroga komunizmu' Jarosława, ale jeśłi tylko pojawi się coś, co niejest pozbawione podstaw prawdopodobieństwa, jednak nie jest politycznie fanatyczna, zaczynają się popisy 'analityków' I tak, jeśłi komunikat, brzmi: 'SB kombinowała i grypsowała z recydywistą, aby uziemić Lecha', natychmiast mamy salwę analiz. Wywody porażające, jak choćby: 'przecież SB mogła sobie podejść do naczelnika i poprosić, aby im przyprowadził wybranego więźnia, celem dogadania szczegółów zamachu' Trzeba stwierdzić, że to lepsze niż dowcipy o blondynkach.

Nie wiem czy taka próba zamachu miała miejsce, ale wystarczy pooglądać kilka filmów klasy C, aby wiedzieć jak działają służby specjalne. To że, SB była lubiana w PRL, jest oczywiste, wszystkie służby w każdym ustroju są pupilami władzy. No właśnie czy aby na pewno? Niejedna głowa sekretarza ZSRR spadła po akcjach KGB, nie jeden towarzysz w Polsce dostał pasiak i aluminiową miskę, po tym jak podpadł porucznikowi SB. To tytułem wstępu. Tytułem rozwinięcia, trzeba o dziwo powiedzieć rzecz oczywistą. Jeśli organizuje się zamach na kogoś takiego jak Wałęsa, laureata Nobla, człowieka legendę (przynajmniej w tamtym czasie), wielbionego przez tłumy, to jaki mógł być efekt takiego zamachu, gdyby nie dało sie wmówić, że to po prostu bandyta go zabił, nie SB. Przy niewielki wysiłku prawej półkuli moznasobie odtworzyć scenariusz SB. Trzeba zabic Wałęsę, ale trzeba to zrobic tak, by zamazać wszelkie podejrzenia o zamach polityczny. W tym celu bierze się bandziora, recydywistę i mamy pierwsze poważne alibi, to nie polityka, to zwykły bandycki napad, Wałęsę zabił Zenon K., skazany z rozboje, napaści itd. Oczywiście taki Zenon K. w przypadku powodzenia akcji miał niewielkie szanse na to, aby ujść z życiem, podczas spotkania z 'przypadkowym' patrolem Milicji Obywatelskiej. Cała akcja kończy się klasycznie i wszyscy w SB są szczęśliwi, jest ofiara, ginie bandzior, bohaterska MO zabija bandytę. W tej sytuacji świat i Polska chociaż pełna wątpliwości, musi chcąc niecąca opłakiwać ofiarę bandyty nie PRL. Wystarczy popatrzeć co się działo i jak był przygotowany zamach na papieża. Nie wysłano tam człowieka KGB, czy jakiegoś innego speca z demoludów. Wysłano ekstremistę, muzułmanina, terrorystę. Po co? Oczywiście poto by kot był skutecznie zwrócony ogonem we właściwą stronę. My KGB? Co ty opowiadasz świecie, widzicie przecież, że to fanatyk religijny i terrorysta, wasze dziecko zachodzie, produkt waszej niesprawiedliwości społecznej, kapitalistycznego wyzysku. Czy w tym przypadku KGB informowano każdego klawisza i krawężnika z Układu Warszawskiego, co się święci?

Nie wiem czy autorzy podobnych 'logicznych wywodów', zasadzających się na blond założeniu: 'SB mogła sobie działać swobodnie, bo była u siebie', żartuja, czy faktycznie dysponuja takim 'potencjałem logiczno-intelektualnym'. Dlaczego do tej pory nie można dotrzeć do zleceniodawców zabójstwa Popiełuszki, dlaczego nie można dotrzeć do zleceniodawców zabójstwa górników??? Ano dlatego 'logiczni' domorośli detektywi, że SB działa profesjonalnie i przygotowując takie akcje, nawet szeregowi działacze SB nie wiedzieli w czym uczestniczą. Dlatego, że krąg osób wtajemniczonych w akcję był możliwie najwęższy. Czy wy obywatele i obywatelki IVRP naprawdę jesteście tak ociężali, czy tylko żartujecie. Powiedzcie proszę, że żartujecie, mówiąc o SB, która miał za pomocą ogłoszenia w Trybunie Ludu dogadywać się z ewentualnym zamachowcem. Powiedzcie, że żartujecie mówiąc, o tym, że chłopcy z Sb mogli sobie przychodzić na rozmowy z zamachowcem do więzienia i prosić naczelnika, aby sobie w tym czasie pooglądał kolekcję znaczków. Jeśli nie żartujecie, to już wiem, dlaczego uważacie za 'dokument' 'Nocna zmiana', nagrywany z co najmniej dwóch 'ukrytych' kamer, gdzie ukryty operator mógł sobie swobodnie, robić zbliżenia i kadry panoramiczne. Naprawdę czuję się odrobinę zażenowany, wyjaśniając takie oczywistości, jak to, że jeśli zamach na Lecha Wałęsę był przygotowywany ( tego nie wiem czy był), to musiało o tym wiedzieć, góra kilka osób z samego szczytu, na pewno w tej szpicy, nie było naczelnika wiezienia, klawiszy i krawężników z powiatowej komendy. Mała sugestia, jeśli juz próbujecie obywatelki i obywatele swoich sił w obszarze myślenia, nie nazywajcie tych wypocin 'żelazną logiką', 'tylko prawdą', 'oczywistą oczywistością'. Wierzcie mi na słowo, że to nie są synonimy pasujące do waszego stanu umysłu, a i uszkodzenia półkul i wstyd będzie mniejszy kiedy spadniecie z poziomu na przykład `nie wiem czy mam rację, ale', 'nie znam się na tym, lecz wydaje mi się', niż gdybyście mieli leć na łeb na szyje z pułapu 'żelazna logika'.

matka_kurka, 30.06.2007 14:36

Nie bardzo :-).

Patrzę na początek, poraża mnie erupcja erudycji, skaczę na koniec

żeby ocenić wielkość wpisu i tyle. Jak widzisz nawet nie komentuję,

bo na ślepo jakoś mi nie idzie.

Jestem Europejczykiem.

>aaalfred, 3 Lip 2007, 16:14

Współczuję, wpływ tego upału widać (dobrze, że nie czuć ;-)).

Ja mam w robocie klimę i tyle stopni ile sobie nastawię.

A w domu żaluzje i zimne piwo.

Jestem Europejczykiem.

>>nie utrwalaj stanu chorobowego Vladzia rozmawiając z Jego Fredziem! :-))

No tak, temperament polemiczny mnie poniósł. I to w Dzikie Pola chyba :-).

Ale jednostka chorobowa dość ciekawa. Byleby tylko nie zechciał odciąć

się od korzeni :-)

Eureka!!!!!

Być może odkryłem teraz źródło jednego z elementów prawicowego paradygmatu:

nie ocinamy się od korzeni, bo inaczej zostaniemy samotnymi ch...

Jednak dyskusje na forum mają jakiś sens!!!!!

Jestem Europejczykiem.

>aaalfred, 3 Lip 2007, 19:44

Obydwaj są wręcz boscy. Takie polityczne bonsai.

Ukryta Zawartość

...

>Drzewko bonsai nigdy nie jest "skończone" - jest ono żywą rośliną, wymagającą stałej pielęgnacji,

Wyhodowanie doskonałej formy bonsai to rezultat wieloletniej pielęgnacji, niekiedy kilku pokoleń ogrodników.

Raczej żywi nie doczekamy :-(.

>Obok żywych roślin można wykorzystać również sztuczne (bonkei)

To chyba Fotyga i ta... Kalita chyba?

>Przy starannym doborze roślin i zachowaniu proporcji można uzyskać precyzyjne

>odtworzenie krajobrazu w miniaturze.

Precyzję i zachowanie proporcji już chyba dawno szlag trafił :-(.

P.S.

Mimo wszystko nie wyjadę.

Ale od soboty zaczynam się okopywać.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Ryszard Legutko

Zwycięstwo nad Herbertem

Ukryta Zawartość

Nasza inteligencja zachowuje się niekiedy jak plemię, które ma swój jasno określony system obyczajów, nakazów i zakazów, a kto złamie obowiązujące tabu, ten bywa wykluczony. Postawa nonkonformistyczna nie jest tam szczególnie ceniona. Można było robić rzeczy wstrętne w przeszłości, a zostawały one wybaczone, jeśli umiało się dostosować do wymogów plemiennych. Nieprzejednanych samotników nie tolerowano, choćby i byli literackimi geniuszami. Gdyby Herbert zechciał być pojednawczy wobec swoich kolegów i nie wypominał im złych zachowań, byłby zapewne ich pieszczoszkiem. Noszono by go na rękach, wychwalano jako przenikliwego mędrca, a, kto wie, może udałoby mu się dostać Nagrodę Nobla.

Druga rzecz to "traktat europejski" - zwany inaczej anschlussem.

Ukryta Zawartość

Pewnie nie wzbudził by mojego zainteresowania, gdyż wszystko co dotyczy tej "idei" jest mi obce, gdybym akurat nie czytał Bobkowskiego i jego "szkiców piórkiem". Facet genialnie wprost przewidział taki a nie inny bieg wypadków - wpierw podbój, chęć panowania, a potem ubieranie tego w ideologię. Przewidział też (na podstawie analogii z Napoleonem) że nawet wtedy gdy Niemcy wojnę przegrają, i tak wiele po sobie pozostawią, i to nie trupów ruin ale czegoś znacznie gorszego - trucizny w umysłach - i faktycznie Niemcy były od czasów pruskich najbardziej socjalistycznym państwem Europy - po II WŚ socjalizm stał się religią tego kontynentu - gdyby nie Niemcy - Lenin i Stalin nie znaleźli by tylu pożytecznych idiotów na zachodzie.

Ale Bobkowski przewidział też, że po klęsce podbojów militarnych, nastąpi przekierowanie myśli niemieckiej na ekspansje polityczną - i tym właśnie jest to co tyczy się "traktatu" ! Nie żebym się bał - ale coraz mniej mi się ta Europa podoba - Sarkozy (ładny mi "prawicowiec") położył kres mrzonkom o wolnym rynku i wolnej konkurencji - Niemcy położą kres reszcie wolności - w końcu Ordnung Must Sain!!!!!

=================================================

...i dlatego angielska "Rzeźnia nr 5"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Większość pisana przez nieuków nie rozumiejących ni w ząb ironicznego nawiązania przez Kaczyńskiego

>do słów wiersza, który powinien być znany każdemu, kto odebrał przyzwoite wykształcenie na poziomie

>średnim ogólnokształcącym.

Ha,ha, ha. Zaczynasz już przypisywać cechy 'boskie' naszemu premierkowi. Jak Słonce Karpat.

Masz chłopie wyobraźnie - najpierw go naucz hymnu polskiego, bo tego nawet nie zna i nie umie śpiewać. Doszukujesz sie głębi, gdzie jej nie ma - tam sama mielizna.

Nowy2, 5 Lip 2007, 01:53

>Ryszard Legutko

>Zwycięstwo nad Herbertem

>

Ukryta Zawartość

W tym artykule, pochodzącym z 2000 roku autor wspomina o filmie "Obywatel poeta". Czy od tego czasu doszło do emisji w TVP?

Czy film nadal jest "półkownikiem"?

Ukryta Zawartość

Jęśli komuś się chce, to proszę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jest trochę o kolaudacji filmu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja już dłużej nie mogę się hamować.

O czym bredzi ten mamroczący i mlaszczący zakompleksiony kurdupel?

Najlepszego swojego fachowca odstrzelił, bo ośmielił się bardziej

troszczyć o interes kraju niż o wizerunek szarej makolągwy którą

zrobiono ministrem. I jeszcze się obraża! Kompletny brak stylu.

Wiocha totalna. Czarna rozpacz. I cały czas te słowa-wytrychy:

w sposób oczywisty, w oczywisty sposób nieprawdziwe, itp.

Zalewski był za mądry czy za wysoki?

Niedługo tylko Edgar zostanie na posterunku.

Jestem Europejczykiem.

Marek, 5 Lip 2007, 20:33

>Prezydent przed chwila oznajmił w TV, ze znajomośc z P. Zalewskim uważa za zakończoną. Ciekawe na

>kogo obrazi się jutro?

On jak discomaniac, szasta ignorami na lewo i prawo;-)

Jaro_747 5 Lip 2007, 23:59

Ja już dłużej nie mogę się hamować.

O czym bredzi ten mamroczący i mlaszczący zakompleksiony kurdupel?

Najlepszego swojego fachowca odstrzelił,...

Boże, Jumbo tyś przeca kryptoPiS.

Tresura postępuje. Górale w Zakopanem nie sprzedają od paru dni bryndzy i oscypków. Pojawiły się za to nowe, egzotyczne produkty miejscowe: "pasta serowa" i "scypek". Dziękujemy ci Unio!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.