Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

jacch ten naród od lat jedzie na tanich psychotropach - nic niezwykłego, naprawdę.

Nazwy się tylko zmieniają ale każdy działa tak samo zamiast pomagać, powoduje jedynie ogólne rozwolnienie :)

jacch, 12 Maj 2007, 01:20

>>TYTUŁ artykułu " mieszkania za grosze " !!

A czy niedawno się Płaskodzioby z Komisarzem Zero kogoś tam nie czepiali,

że wykupił mieszkanie za jakieś małe pieniądze?

Nie pamiętam, o co dokładnie chodziło, ale pamiętam, że sam za zdychającej komuny

latałem za rodziców do spółdzielni wykupić mieszkanie. Wtedy było to wiele-niewiele, kasa

na ówczesne czasy jakaś nie całkiem mała. Ale i tak większość sąsiadów pukała się w czoło,

że po co, jak to i tak nasze.

Jestem Europejczykiem.

Niestety kraj przeżarty jest komuną do szpiku kości. I już pal diabli Warszawkę i szczyty władzy. Najgorzej jest w tzw. Polsce. Ostoją komuny są spółdzielnie mieszkaniowe, zarządy ogródków działkowych. Zwłaszcza to co dzieje się w spóldzielniach przechodzi ludzkie pojęcie. Czerwone pijawki uwłaszczyły się na "zasobach" i zamieszkującej je ludności i stały feudalnymi panami. Przeszedłem drugą drogę pomagając przyjaciołom wykupić mieszkanie na własność.

Na samym wstępie komuchy spółdzielniane usiłowały wpuścić nas w inny wariant uwłaszczenia - zdecydowanie droższy i nie dający w zamian nic, bo tylko tzw. mieszkanie własnościowe spółdzielcze (czyli ni pies ni wydra). Na spotkaniach byliśmy przekonywani przez "fachowców" że to szaleństwo, że nic nie daje, a nawet daje same straty - bo mieć coś na własność to obowiązki i koszty (a przecież można mieć same obowiązki i koszty nie mając niczego na własność). Korytarze spółdzielniane oblepione były artykułami z "Wyborczej", które przekonywały do tego samego - lepiej nie mieć, mieć - to źle! Pan prezes straszył kosztami, spłatą ogromnych długów zaciągniętych na remonty, opłatami dodatkowymi i nie wiadomo czym jeszcze. Wśród nich oczywiście - spłata trzydziestoletniego mieszkania, za które ktoś kiedyś zapłacił jakieś pieniądze i płacił latami na fundusz remontowy.

Nagle, po latach bezczynności ruszyła fala robót na osiedlach. Ocieplanie, kładzenie nowych dachów, malowania klatek, wymiana drzwi wejściowych, okien, zadaszeń przy wejściach na klatki, wind, remonty dróg dojazdowych a nawet postawienie fikusnych latarni w przedwojennym stylu.

Wszystko po to aby zadłużyć spóldzielnię.

Do tego doszła propaganda. Na okoliczność fali składanych wniosków uwłaszczeniowych waaadze wydawać zaczęły (z pieniędzy spółdzielców przecież) agitki drukiem opisujące jak to spóldzielcy sami robią sobie kuku. Ale to na dalszych stronach gazetki. Pierwsze zajmowały wściekłe ataki na przywódców samozwańczych komitetów uwłaszczeniowych (później sprawy te znalazły finał w sądzie). Starzy, piszczykowaci prezesi niczym z "Alternatyw" walczyli jak lwy o swoje stare, wypruciane stołki i dostęp do szaf wypełnionych koniakami.

Obecnie, przy kolejnej inkarnacji ustawy uwłaszczeniowej proceder komuszy trwa nadal. Ich główną bronią jest teraz sztuczne zadłużanie spółdzielni, ponownie remonty, malowania itd.

Podobne rzeczy mają miejsce w ogródkach działkowych. Tam dochodzi do prawdziwych wojen pomiędzy działkowcami a zarządami.

Chyba jedyne rozwiązanie przyniesie czas - tzn. trzeba czekać aż piszczyki wyzdychają. Niestety, oni mają też dzieci, które w procesie wychowania zdeprawowali. Te trzeba będzie chyba jednak powystrzelać.

jacch, teraz z czystej ciekawosci....

napisaleś: "Jakie to dziwne ! Spłacili koszt budowy i będą mogi zostć właścicielami SWOICH mieszkań ...no ku***wa skandal !!!!"

Nie wiesz może, czy Ci, którzy zaplącili za wykup mieszkania np. 15Kzł otrzymają zwrot tej sumy wraz z odsetkami ?

...skoro to oczywiste, ze mieszkanie spóldzielcze po splacie kredytu mozna nabyć na własność za kilkanaście złotych, a nie jak to jeszcze kilka lat temu wcześniej było - kilkanaście tysięcy ?

Pytam serio, bo zastrzyk gotówy jak zwykle sie przyda...

Przy okazji wie ktoś moze jak to w koncu jest z akcyza na auta ?

Kilka lat temu zapłąciłem, potem się okazało, ze została pobrana bezprawnie...

Jako przykładny obuwatel chcę mieć tylko dobre stosunki ze skarbem państwa oraz spółdzielnią mieszkaniową.

Jeżeli cos sa mi winni chciałbym o tym wiedzieć, zwłaszcza, ze to moja kasa.

Pozdrawiam

dudi, apropos tego co piszesz(mieszkam na ratajach) placę za 43m ok 450zł(w tym roku chyba już druga podwyżka).

Kumpel w Suchym Lesie za podobny metraż i nieporównywalnie wyższy standard(bloki nowsze o jakieś 20lat:)) płaci niecałe 200zł.

Na ch*j mi prezes sm osiedle młodych ? Dobra nazwa wogóle jak na emeryckie osiedla :)))

Może przeprowadzę odłączenie tego bajzlu od administracji....

Rozmawiałem wczoraj z kilkoma kolesiami, chcieli sobie otworzyc w piwnicy salkę do ćwiczeń(nie zarobkową)

administracja stwierdzila, ze jak dostaną zgodę wszystkich lokatorów to im pozwolą...zgodzili się prawie wszyscy...oprócz 2 kolesi, którzy w piwnicy pędzą bimber(autentycznie).

Zgody nie dostali.

Niech mi kto powie, ze to nie komuna :)))

Pozdrawiam

dudivan, 12 Maj 2007, 09:33

Dudi, już taz w naszej historii władza rozdawała ludziom coś czego sama sie nie dorobiła. I, co więcej, bardzo sie to podobało wtedy wiekszości, która tego nie miała. Oczywiście władza, aby mogła dać musiala innym cos zabrac. Prawda? Wiesz zdaje sie coś na ten temat.... A teraz, proszę sam stajesz sie orędownikiem tej samej ideologii.

Cóż komuna wraca co jakiś czas.

sobota. pan premier w kolejnym wywiadzie-rzece - tym razem dla "Rzepy", a nie "Dziennika" - cierpliwie objaśnia ideę IV RP, dziś kładąc nacisk na definicje inteligencji i elity. jak zwykle jest śmieszno i straszno, zapraszam do lektury ;-D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jar1, 12 Maj 2007, 11:49

>Dudi, już taz w naszej historii władza rozdawała ludziom coś czego sama sie nie dorobiła. I, co

>więcej, bardzo sie to podobało wtedy wiekszości, która tego nie miała. Oczywiście władza, aby mogła

>dać musiala innym cos zabrac. Prawda? Wiesz zdaje sie coś na ten temat.... A teraz, proszę sam

>stajesz sie orędownikiem tej samej ideologii.

>

>Cóż komuna wraca co jakiś czas.

Jar, o co się ciebie rozchodz?

Kto niby komu coś teraz odbiera? Ludzie sami - sobie?

Czyje jest wielokrotnie i przez lata spłacone mieszkanie przyjaciół?

Prezesa spóldzielni?

Sąsiada?

A może twoje? Oddalonego o 300 km Jara z Warszawy?

Dzis slyszałem ciekawą(jak dla mnie-nie jestem prawnikiem) wykładnie trybunału konstytucyjnego...

Orzekł, ze prawo nie może karac wstecz, chyba ze ktoś sie dopuszczał czynow ogólnie uznanych przez prawo międzynarodowe za karane,a w danym kraju nie będąc w momencie ich popelniania tematem prawa.

Mam takie pytanie: czy prawo miedzynarodowe nie uznało komunizmu i faszyzmu za zbrodnicze systemy ?

Dlaczego nie są karani ludzie, którzy się im wyslugiwali ?

Tacy prokuratorzy, gen.ubeccy biorący dzis po 7-8Kzł(albo i wiecej) emerytur ?

Co to do cholery jest ? Wysocy urzędnicy hitlera też dostawali po wojnie wysokie emerytury od rządu niemieckiego ?

Kiedy te bydlaki przestana dostawac naszą kase ?(chyba, ze ktoś docenia ich pracę i chciałby im tą emeryture płacic)

parampampam....

zupelnie poza i nic mnie nie ciągnie.

Powiem nawet, ze kiedyś sie zwolnilem z takiego kombinatu jak widzialem co sie dzieje w budżetówce.

W normalnej firmie takie rzeczy dziać by sie nie mogły, bo by zbanczyła po miesiącu.

A dlaczego pytasz ?

To też takie prywatne pytanie :)

Pozdrawiam

A wiesz na pewno, ze walczą w budżetówce ?;)

A jak już jestes, to rzuc okiemczy tak mozna trafo podłączyc na dwa mostki ?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzis postanowilem niehigienicznie zarosnać rzepą. Nigdzie sie nie ruszam, bo to by mnie zmusilo do kąpieli :)

Sam widzisz Vlad, ze potrafię zniechęcić do konsumpcji :)

Lepiej mi napiszcie, czy wyciągne z tego trafiaka te+-15V...

Mam taką ładną plytkę i wolałbym, zeby ono tam zostało...:)))

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Vlad

Nie będzie łatwo - lancaster to cwana jucha. Dwa podrzucone kąski mogą nie wystarczyć ;)

Dzięki jednak za próbę pomocy - wiesz co biega - trzeba kiedyś razem zapolować, a łup podzielić :)

Ostatnio miałem problem z rekinem. Dziabnął mnie w nos.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.