Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

xniwax, 7 Wrz 2007, 22:44

>No i stało się! Planowa eksterminacja Samoobrony i LPR stała sie faktem.

kto wejdzie w koalicje z PiS zginie, pisała o tym Rzepa dwa lata temu po wyborach ale kto by słuchał pismaków,

teraz kolej na PO, też powinni udać się w pizdu a potem to chya koalicja z SLD?

Stawiam na PIS + PSL (nie wybieram lecz obstawiam), oczywiscie jeśli PO nie wygra. Problem w tym , że jesłi wygra PO znowu będzie syf i tak końca.

SLD, czy LiD to powrót do gnoju o innym zapachu. Kwachu zresztą potwierdza moje obawy co do zapachu.

Samoobronie i LPR ja juz dziękuje i pa pa pa.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

samogwałt nastąpił

i dobrze, bo

przynamniej jakiś czas nie będzie końsko-burackich ryjów giertycholepperów

dobre i to

trochę odpoczniemy od cba/wsi i ziobry

a 21 znowu przyjdzie wybierać kolejnych darmozjadów

i tak w kółko

demokracja to piękny system

zależy tylko z której strony muru

się stoi

Znakomity artykuł:

Jednak wbrew temu, co się dziś często pisze, ten rząd nie upada w totalnej niesławie. To nie jest rząd Millera, którego ministrów z Alej Ujazdowskich powinni byli wyprowadzać prokuratorzy. To nie jest też rząd Belki, który wręcz tonął we własnej nieudolności. Skala krytyki, z jaką się dziś spotyka Kaczyński, po części bierze się z jego sukcesów. A zwłaszcza jednego. Otóż Kaczyński rozbił obowiązującą w III RP hierarchię autorytetów. Nie wiadomo dokładnie kiedy i jak, może przez sam fakt, że jako pierwszy premier tak ostro ją kontestował. Ważny jest wynik.

Nie ma już dziś kasty ludzi, którzy wiedzą lepiej. Którzy narzucają innym swoje poglądy i swoje kryteria oceny. Ten nieznośny gorset politycznej poprawności, tak typowy dla lat 90., został zrzucony. Nie ma już jednego ośrodka mądrości politycznej. Skończyła się epoka, w której był Jeden Ekonomista, Jeden Redaktor i Jeden Dyplomata.

Wydarzenie jest donioślejsze, niż się na pozór wydaje. W Polsce przez te dwa lata gruntownie zmienił się klimat umysłowy. Nie wszyscy to dostrzegli. Na pierwszy rzut oka widać było jedynie coraz bardziej wrogie PiS-owi elity, które w czasie sporu o lustrację ostentacyjnie wypowiedziały mu posłuszeństwo. I coraz krótszą ławkę intelektualistów, którzy byli gotowi udzielić rządowi publicznego wsparcia.

W istocie, PiS przegrał wojnę o poparcie elit. Ale przegrała je także druga strona. Skończyły się czasy, kiedy można było namówić intelektualistów do udziału w nagonce politycznej na łamach "Gazety" czy "Polityki". Teraz polskie elity uznały, że mają dość zarówno jednej, jak i drugiej strony sporu. Że nie chcą wesprzeć ani żałosnej IV RP, ani tych, którzy walczą z PiS z tego tylko powodu, że ten ich brutalnie zdetronizował.

Dlaczego polskie elity dokonały takiego wyboru? Dlaczego stało się coś, co kilka lat temu wydawało się niemożliwe? Otóż stało się tak, ponieważ upadł mit tego środowiska polskiej inteligencji, które przez 15 lat nadawało mu ton. Środowiska, które przedstawiało się jako strażnik reguł - obrońca prawa i demokracji, dobrego smaku i obyczaju. Bo raptem, w ogniu walki z PiS, pokazało nam ono zupełnie nową twarz. Ci, którzy przez lata ucinali każdy spór argumentem świętości prawa, teraz oznajmili, że prawo ich nie dotyczy.

Masowe deklaracje znanych dziennikarzy i intelektualistów, że nie podporządkują się ustawie lustracyjnej, bo PiS-owskie prawo ich nie obowiązuje, dla wielu inteligentów były szokiem. Tak samo jak zachowanie dziennikarzy, którzy przez całe lata 90. mienili się strażnikami obiektywnego dziennikarstwa, a teraz rozpaleni do białości nie potrafili napisać o swoich przeciwnikach choćby jednego rzetelnego zdania. Publicyści, którzy przez wiele lat mówili, że rzeczywistość nie jest czarno-biała, teraz używali jedynie czarnej barwy.

Nawet dla zdeklarowanych przeciwników PiS było to rażące wykroczenie. Bo jak to jest, że w czasie afery Rywina ci sami dziennikarze mieli mocny żołądek, nie przeszkadzały im ani grupa trzymająca władzę, ani Ałganow, ani załatwianie sobie po kryjomu ustawy przez wpływową gazetę, a teraz widzą oni każde uchybienie Ziobry? Jak to jest, że ci, którzy nawoływali do umiaru w krytyce III RP, do rezygnacji z rozliczeń, z odwetu, którzy przestrzegali przed powoływaniem komisji śledczych, teraz żądają "dobicia PiS" i rozliczenia IV RP? Trudno komukolwiek odmawiać prawa do politycznych emocji, ale jak już się je raz pokaże, trudno potem udawać dżentelmena. A jeszcze trudniej wiarygodnego dziennikarza.

Nic jednak nie zaszkodziło temu środowisku bardziej niż donosy na własny kraj, które jego liderzy zaczęli składać w zachodnich mediach. Bo to już była praktyka, dla której nie sposób znaleźć usprawiedliwienia. To już nie były emocje, to była zwykła zemsta. Nie dość, że prymitywna, to jeszcze skierowana na oślep. Przeciw całemu państwu.

Dlatego dziś, w chwili gdy wszyscy mają dość PiS-owskiej władzy, jedno rozwiązanie niemal nikomu nie przychodzi do głowy. Nikt nie szuka ratunku u upadłych gwiazd III RP - politycznych, dziennikarskich, biznesowych. Nikt ich nie prosi o pomoc, nikt nie chce wziąć udziału w ich rozpaczliwych wysiłkach powrotu do gry. Liderzy III RP okazali się znacznie bardziej niewiarygodni niż liderzy IV.

Kiedyś Aleksander Smolar w odniesieniu do AWS mówił o syndromie grzesznych moralistów, którzy płacą za swoje grzechy wielokrotnie większą cenę. To samo dotyczy samozwańczych arbitrów elegancji, których raptem zobaczono w zgoła nieeleganckich pozach. To jest chyba zresztą najciekawsza konsekwencja ostatnich wydarzeń. Czwarta RP przegrała, ale jednocześnie Trzecia poniosła absolutną już klęskę. Nie ma już w niej nic. Żadnego uroku. Żadnego autorytetu.

lancaster>>>już mnie nudzisz ,ale ostatni raz staram ci sie coś wytłumaczyć.Zróbmy od razu załozenie że jak znowu nic nie zrozumiesz, to zasygnalizujesz to zdaniem .TY muls jak zwykle jestes idiota.Otóz jak byłem na wczasach dwa dni dyskutowałem ze znajomym o PISie.On jako goracy zwolennik PISu zawsze konczył dyskusje stwierdzeniem, że trzeba skonczyć z tymi czerwonymi złodziejami,musi wrócić normalność i takie tam.Dwa dni pózniej podczas picia wódki wyjawił mi, że ostatnio robi swietne interesy, bo ma koleżankę w radzie miasta i za drobna prowizyjką itd itd.Nie chciało mi się już wracac do dyskusji o wartościach.To tak pod ciebie ,żebyś rozumiał w czym rzecz.

Otóż stosując twoją uproszczoną logikę oraz słownictwo PISu , oraz korzystając z faktu że swój wątek dałeś dla wybranych -tutaj w sposób uproszczony postaram sie rozebrać cię do majtek. Ogłosiłeś wszem i wobec, że wszedłeś w interes z panem HP.Samo wejście w interes spowodowane było chęcią obniżenia kosztów poprzez obejście prawa i nie zapłacenie pewnych podatków.Wszedłeś więc w ten interes już jako potencjalny złodziej .Taki dudus musi w zwiazku z tym zapłacić większy podatek . A więc możemy ustalić że kraść już potrafisz.Jest to suma niewielka, powiedzmy 200zł, ale i ty jesteś mały złodziej więc jest jak jest.Ale wiemy już, że potrafisz okraść.A więc 200mln też ,choć to nie na twoją głowę.Rozumiem zatem czemu tak czepiasz się innych.Do tego trzeba mieć już łeb.Wchodzisz w interes z pewnym panem który nie jest w porządku, ale ty zdaje sie też.Trzeba tylko ustalić, kto bardziej.A więc ty to ustalasz ogłaszając w gazecie.Według terminologi PIS-to jest układ albo mafia.Malutka ,ale ty też jestes malutki.Nie wymagajmy za wiele.Wiemy żę jak trzeba to ukradniesz.A więc mozna cie już zamknąć ,bo jesteś złodziejem.Posiedzisz, a potem jakieś dowody znajdziemy.Nie tłumacz mi tylko że nie jesteś, bo mnie to już nie interesuje.Patrząc na to co ty wypisujesz o złodziejach, ja przyjmuję za pewnik że zgodnie z twoimi i PISu standartami jesteś złodziejem.Ale możemy załozyć że ty jednak zaplaciłeś, albo chciałeś zaplacić podatek od obrotu, no powiedzmy 200zł.No to według standartów większości spoleczeństwa jesteś idiotą płacąc coś ,co i tak pójdzie na jakąś psią budkę w warszawie żęby załatwić ego pana w kiecce. Mozesz sobie wybrać albo idiota albo złodziej.A ja jako liberał rozumiem i to i to.Ale ty jako fundamentalista złodziej lecisz do fundamentalnej partii jak ćma, żeby spalic się w ogniu swieczki.No cóż gratuluje głupoty.Jak na mnie ,to nie jesteś lepszy od HP (chociaż on mnie wcale nie interesuje) tylko szybszy.Ja wiem że nie jesteś do końca przekonany ,że to nie to samo.Kochanienki,to samo tylko skala inna.Tyle miał do powiedzenia dobry wujek na dobranoc.A teraz pierz skarpetki bo czas.

SM proponuje sytem prezydencki. Czemu nie. Oczywiscie Konstytucja tego zakazuje, musi byc zaplanowany balagan w panstwie i juz. Sytem wyborow proporcjonalny nie pozwala oczyscic panstwa w czasie wyborow i pozwala by zawsze troche trucizny w sejmie sie ostalo. Wydaje sie ze PIS zwyciezy w wyborach. Czy uzyska wiekszosc tego nie wiem. Byc moze ale znowu moze sie okazac ze PO/SLD beda rzadzic tak jak rzadza teraz w Wawa i przez wiele lat wczesniej w stolicy. Ale to bedzie totalna kompromitacja etosu solidarnosciowego na ktory lubia sie powolywac chlopcy PO. No i nie bedzie w takim ukladzie lekko bo Kaczynski nadal jest Prezydentem i sporo moze powstrzymywac. A i sluzby tez w jego reku pozostana. Wydaje sie ze opozycja dla PIS nie ma powaznych kandydatow na objecie steru w panstwie. No bo Tusk podejrzany o alkoholizm czy byle komuchy nie sa mile widziani. Upadek Sejmu nie pozwolil przeprowadzic wielu dochodzen do konca. I pewnie w czasie kampani wyborczej nie uslyszymy wiecej na temat afery weglowej, paliwowej czy roli oligarchow w naszym zyciu politycznym. Byc moze czesc PIS tez jest umoczona w tych sprawach ale Kaczynski teraz wie co i jak bo ma info ze sldztw wiec bedzie mogl zmienic sklad kandydatow na listach wyborczych.

antoś, 7 Wrz 2007, 22:17

>Ulga i nadzieja , nawet jeśli tylko do 21.X że przestanę się wstydzić za swój kraj.

A co później, Smoczku Majowy?

Za kogo będziesz się wstydził po nowych wyborach? Za koalicję zwycięskiego PiS-u z PO, czy za koalicję zwycięskiej PO z PiS?

A może za PO, które weźmie sobie pannę młodąś w postaci SLD (i tu wreszcie okaże się kto tak naprawdę toruje SLD drogę do władzy, panie jar1!).

muls, cały dzień pisałes i tylko coś takiego Ci wyszło ?:/ Coraz słabiej...

Widzę, ze jesteś na prostej drodze do stania się pacjentem, nie ma co muls przed lekarzem uciekać.

Lekarz pomoże muls, tylko wex jakiegoś z polecenia zeby Cię nie przerobił na np. balcerowicza przypadkiem...lekarzom takie błędy w sztuce sie niestety zdarzają - jak widać :)

Gustowne skrpety w brąz kratę pierz ręcznie na początek, żeby technika obsługi pralki Cię nie rozpraszała. Jeszcze nie jest zimno więc spokojnie mozesz w nich wyskoczyc pod sandały na niedzielny spacer - i cały czas myśl nad tym dlaczego tak jest, ze tak jest :)))

Pozdrawiam Cię wujku.

Panowie, Panowie, spokojnie. Donald ma jeszcze ponad miesiąc żeby stracić kolejne 10 punktów poparcia :)

...nawet LiD go nie bedzie chciało :))) Ostatnio co otworzy dziób to pięc punktów w dół :)

Roztropny donald jezeli chce miec poparcie nie powinien wogóle się odzywać, podobnie jak balcerowicz chcac miec fuhe we finansach powinien zdać sie wyłącznie na swoje znajomości i broń Boże nie pracować.

Brać kase i przecierac okulary. I tu akurat serio, to takie info dla wujka mulsa, który pewnie dokońca życia nie skapuje, ze jak nie ma balcerowicza to zrobiło sie...lepiej :) No i 50Kzł/mc w budżecie zostaje zamiast być wypłacane temu partaczowi.

Smutna prawda o fanach PO jest w tej chwili taka, ze to już chyba tylko resztkami sentymentów po wierze w hasła Donalda ciągną ten temat....co PO w tej chwili "konstruktywnie" odpieprza to Lepper mogłby się uczyć.

w tej chwili elektorat PO jest dla mnie nie wiem czy nie bardziej zbajerowany od Rydzykowego....a tak sie śmiali z moherów:)))

Niech donald wexmie przykład z Olejniczaka. Olejniczak wie ze jest zaledwie mundry i za dużo nie mówi, a jak już mówi to to co dzień wcześniej sie nauczył na pamięć :)

...no i popularność jakoś się utrzymuje, trafia na ludzi podobnie myślących jak on i wszystko OK, nie ?:)

Pozdrawiam

Pozdrawiam

senicz, 8 Wrz 2007, 07:53

>SM proponuje sytem prezydencki. Czemu nie. Oczywiscie Konstytucja tego zakazuje, musi byc

>zaplanowany balagan w panstwie i juz. Sytem wyborow proporcjonalny nie pozwala oczyscic panstwa w

>czasie wyborow i pozwala by zawsze troche trucizny w sejmie sie ostalo.

system prezydencki..

no właśnie, rzecz jest jednak chyba ponad epitetowymi ansami- która partia bądź jej wódz jest do d..

coś w systemie politycznym czy wyborczym jest nie tak, a to jest do zmiany

tymczasem jak się słyszy jakichś politologów to zazwyczaj trudno się otrząsnąć z wrażenia że to zakamuflowani partyjni agitatorzy, przypudrowani dla niepoznaki tytułem prof czy dr politolog..

lancaster>>i tylko tyle.Tyle twojego pisania i tylko tyle treści? Ale widzę że zrozumiałeś.To wystarczy.Bo w gruncie rzeczy nie spodziewam sie żadnej odpowiedz.Moge ci tylko doradzic żę z punktu korzyści powinieneś iść w kierunku złodzieja. na pewno jest lepiej widziane przez masy a i korzyści większe.Ale możesz krzyczac łapaj złodzieja- połapiesz się troche sam o co chodzi.A tak generalnie to nawijaj dalej co z ta polityka.I pierz regularnie skarpety.

sondaż instytutu pentor

2007-09-08 09:02

PiS znowu wyprzedziło Platformę

PiS ma wielkie szanse na powtórzenie sukcesu wyborczego sprzed dwóch lat. Partia braci Kaczyńskich ma aż sześć punktów przewagi nad Platformą. To wyniki najnowszego sondażu Pentora dla "Wprost". Do Sejmu wszedłby jeszcze LiD i LiS.

Ta kurka mi się naprawdę podoba :-)))

"Mam 21 lat, żonaty, wybieram PiS! Wzruszyłem się w czasie wystąpienia Kurskiego!

Mam 21 lat, żonaty, 3 dzieci (dwóch synów i córka ) wyższe wykształcenie, własna firma notowana na giełdzie, mieszkam w Miasteczku Wilanów z pięknym widokiem na Świątynię Opatrzności. Jestem Polakiem, patriotą, moja wysoka pensja pozwala mi na utrzymanie wielodzietnej rodziny, żona ma czas na wychowanie dzieci, co nie znaczy, że jest kurą domową. Wcześniej przez 20 lat pracowała w Instytucie Fizyki Kwantowej w Chicago. Dlaczego o tym wszystkim piszę? Pisze ponieważ ma już dość tych złodziei, oligarchów i nie mogę patrzeć na głodujące dzieci. Wcześniej moja córka była niedożywiona, a synowie nie mieli roweru. Dziś po 2 latach rzadów PiS Halinka przytyła i pierwszy raz pojechała na kolonię. Jacek i Wacek mają tandem i coraz poważniej myślimy o przeprowadzce na Żoliborz, stać nas na to. Wszystko co mamy zawdzięczamy PiS i z cała rodziną, łącznię z polonią chicagowską będziemy głosować na Polskę solidarną, żeby naszym biednym krewnym w USA żyło się tak dobrze jak nam tu w Ojczyźnie. Żona głosowała na braci Kaczyńskich od 17 lat, ja głosuje systematycznie od 3 lat i oboje jesteśmy z tego dumni"

Horst, 8 Wrz 2007, 10:29

>sondaż instytutu pentor

>2007-09-08 09:02

>

>PiS znowu wyprzedziło Platformę

>

>PiS ma wielkie szanse na powtórzenie sukcesu wyborczego sprzed dwóch lat. Partia braci Kaczyńskich

>ma aż sześć punktów przewagi nad Platformą. To wyniki najnowszego sondażu Pentora dla "Wprost". Do

>Sejmu wszedłby jeszcze LiD i LiS.

moim zdaniem PiS dostanie procentowo więcej niz poprzednio a ile to będzię w porownaniu do innych to trudno wyczuć,

muls, 8 Wrz 2007, 11:02

>jar>>..hahahaha ....to lubię.Jest zabawnie.A dopiero sie zaczyna.

>Wróclem dopiero w nocy.Teraz pisze na maila.

Mała lózka, coooo?:)

A tymczasem nikt nie zauważa że mamy do czynienia z prazwdziwym fenomenem - PiS kończy rządy (I akt! :P) bez strat a kto wie, może nawet z lepszymi notowaniami niż wcześniej! I to przy tak nieprawdopodobnym jazgocie mediów. Bo to media, tak, media zepsuły atmosferę do tego stopnia że Beta-Człowiek ma absmak.

Wszystkie poprzednio rządzące partie w tej fazie politycznej działalności były już zgrane, osłabione.

Wyobraźmy sobie teraz inną ordynację wyborczą i w miarę normalne tj. zlustrowane i tylko trochę lewackie, a najważniejsze - pozbawione monopolu media.

Oj, przewietrzyłaby się Polska...

duduś>>wietrzyć to ty się bedziesz w swoim czasie.Takie pierdoły jak ty pisali również rewolucjoniści lenina w 1917.Trochę trzeba było czekać tym wietrzeniem ,ale w koncu kaczynckie przewietrzyły i wygoniły rewolucjonistów. lenina.Moze teraz bedzie szybciej z tym wietrzeniem tym razem kaczynckich.

>A tymczasem nikt nie zauważa że mamy do czynienia z prazwdziwym fenomenem - PiS kończy rządy (I akt!

>:P) bez strat a kto wie, może nawet z lepszymi notowaniami niż wcześniej!

Ależ my to zauważamy. Tak samo jak inne podobne fenomeny znane w historii, Hitler, Lenin, Stalin, Polpot. U nas tez było dużo ludzi 'podziwiających' lotność i inteligencję Urbana za czasów Jaruzelskiego. Żaden to fenomen.

Już za czasów Cesarstwa Rzymskiego organizowano igrzyska dla 'zombi" (ludu). Stare to jak świat i człowiek.

duduś>>.powiem więcej .Lud wylegnie na ulicę ,będzie pił darmowego szampana,samochody będa trąbiły.A potem przypomnji sobie te km mas po stalingradem.Jak te masy szły równo,trochę w rozsypce padając co chwila.Tak jest duduś z masami.A ty dodatkowo jesteś ciemna masa.

jar1, 8 Wrz 2007, 12:27

>Ależ my to zauważamy. Tak samo jak inne podobne fenomeny znane w historii, Hitler, Lenin, Stalin,

>Polpot.

Jar, takie gadki to możesz zasuwać swoim kumplom pod blokiem. Chociaż ostrożniej byłoby spróbować wieczorem, jak już są lekko nagazowani, bo rano, ze świeżymi "umysłami" dotarłoby do nich że są obrażani.

Gdyby tu panowały stalinowskie czy polpotowskie metody to już dawno ty i muls i wam podobni skończylibyście w dołach z wapnem z dziurkami z tyłu głowy wzbogacając glebę.

A tymczasem w Kampinosie gleba jak była jałowa tak jest. Szkoda.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.