Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Americano, nie jestem zanurzony (nawet po palce stóp) w katolicyźmie. Filemona ogladałem w dzieciństwie - to była najgłupsza bajka, nic się w niej nie działo! Przy was to człowiek się wymóżdża. Idę do poczytać to co ludzkość ma do zaoferowania - etykietki w "Biedronce"! O 19.00 zamykają!

>>dudivan, 7 Sty 2007, 18:23

twierdzisz że nie mafija? A ja twierdzę że jednak TAK! I masz na to bardzo dobry przykład w tej chwili gdzie Wielgus wypierał się współpracy z SB a Kościół (łącznie z Watykanem) + polscy księża powtarzali Jego słowa - "niewinny" A tu proszę co się okazuje... Wg Ciebie Ksiądz na takim stanowisku, tak wielki rangą popełnij ot taką sobie pomyłkę? Teraz wystarczy skrucha? To po diaska ten cały IPN Ty nie wiesz?

A ja mam calkiem dobry plan dla - Zupelnie Swiezych Chrzescjan !

Niech rozpala w calej Polsce, po raz OSTATNI - wielkie stosy na centralnych placach miast !

Nastepnie zgonia tam wszystkich Biskupow i innych Dostojnikow KK,

i z podobizna Chrystusa w reku, zaczna sie im przygladac !

Podobno tacy "duchowni" (wedlug wlasnych slow !) nic innego w zyciu nie robia,

jak tylko "upodabniaja sie" do Chrystusa !

Oczywista sprawa ! Nawiet pies sie upodabnia do swego "wlasciciela" ! :)

Wiec wszystkich tych - niepodobnych (np. 150 kg. zywej wagi, wielki, obzarty,

czerwony pysk nabrzmialy krwia, czy male, chciwe, zaklamane swinskie oczka,

zatopione w faldach tluszczu) od razu - na stos !

Tych podobnych (choc watpie czy chociaz jednego takiego znajda) - zaraz po nich !

Zrobia im tym tylko - dobry uczynek, bo jako meczennicy, od razu trafia do Nieba, jak zawsze marzyli !

Od razu atmosfera sie oczysci !

Do tego wszystkie Koscioly przeznaczyc na - Szpitale i domy dla najubozszych !

Co sadzicie ?! :))

Gość

(Konto usunięte)

...Mistyk nie tylko wierzy w Boga, on wierzy Bogu ! Nie potrzebuje do tego religii...

Dalej nie rozumie co mi próbujesz powiedzieć.

Boga bez religii ( nie wnikam jakiej ) nie ma , religia to zbiór opowieści i wierzeń itp. o _istnieniu_ Boga .

Skoro mistyk rezygnuje lub przekształca/zmienia religie tworzy poprostu nową , ale tak czy inaczej wychodzi na jedno , jest bóg to i musi być religia.

"on wierzy Bogu !" - do tego nie potrzeba być mistykiem , nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy ktoś jest praktykującym wierzącym i nie wierzy swojemu Bogu , chyba że to religia jakaś paradoksalna :)

>dudivan

>Dlaczego Wojtyła nie doznał takiej Iluminacji?

>Może dlatego ze nosił czapke bez rydla (z tyłu)?

Moze DJ Ziutek, od malenkosci nie sluzyl jako ministrant,

wiec nie uformowano mu glowki we "wlasciwy" sposob,

tak zeby tylko "wlasciwa" czapeczka pasowala ?!

Vlad, Vlad. Ja sadze, ze powinienes "skoczyc" za kase od rodzicow do Azji na trendy buddyjski urlopik, wrocic i nam opowioedziec jak fajnie medytowales i jaka to jest 'zajebista" filozofia, cos o jej czystosci i glebi. Prosto z kafejki internetowej na forum. LOL.

Gość

(Konto usunięte)

....TVP1, Wiadomości, z netu (może tam coś modyfikują?)...

Albo ty selekcjonujesz :) nie mów , że nie czytałeś opini pełnych dezaprobaty , a nawet obrzydzenia dla tej sytuacji wyrażanych przez duchownych i osoby w inny sposób związane z kościołem.

>Boga bez religii ( nie wnikam jakiej ) nie ma , religia to zbiór opowieści i wierzeń itp. o

>_istnieniu_ Boga .

jacch, to nieprawda. Jest wiele religii a Bóg jest przecież jeden. Więc Bóg istnieje poza religią i jest ponad nią. Chyba, że zaczynasz kwestionować prawo ludzi do innych religii - tym samym samemu uważając się za wybranego i lepszego. A czy takie stanowisko ma coś wspólnego z Bogiem? Jesli Bóg jest Miłością i Jednością, to dlaczego te podziały między religiami? Czy Bóg sam stworzył te podziały?

Wyobraź to sobie na przykładzie idei i jej sposobów implementacji w życie.

Jest mnóstwo pięknych idei, które w trakcie ich realizowania wyprodukowały jednak g...

Co by np. nie mówić na prózno, Taki socjalizm czy komunizm to na poziomie idei bardzo wzniosłe i piekne hasła. Równość, sprawiedliwość, poszanowanie. Każdemy według pracy czy też potrzeb - słowem zupełnie jak nasze 'szklane domy". Ale juz systemy i ludzkie instytucje 'realizujące' te idee pokazały co może zostac z tej sprawiedliwości i szczęścia ogólnego. Religia jest właśnie jedynie sposobem próby realizacji idei Boga - ale przecież sama Bogiem nie jest.

O tym tu mówimy.

>>Boga bez religii ( nie wnikam jakiej ) nie ma , religia to zbiór opowieści i wierzeń itp. o

>>_istnieniu_ Boga .

Poza tym, przeczytaj jeszcze raz, to co napisałeś? Bóg nie istnieje bez religii, tzn jest jedynie zbiorem opowieści i wierzeń! To przecież zupełne pogaństwo jest :-)

Gość

(Konto usunięte)

....TVP1, Wiadomości, z netu (może tam coś modyfikują?)...

Albo ty selekcjonujesz :) nie mów , że nie czytałeś opini pełnych dezaprobaty , a nawet obrzydzenia dla tej sytuacji wyrażanych przez duchownych i osoby w inny sposób związane z kościołem.

Załącz teraz TVP 1 wiadomości .

>>jacch

ja tam nic nie selekcjonuję - skoro nie wierzysz albo masz krótką pamięc to proponuję ściągnąć z kilku ostatnich dni ze strony www.tvp.pl. Myślę że wątpliwości mieć nie będziesz - jak jakieś będą to można cofnąć i jeszcze raz PLAY :)

>Jazz :-)

Ja juz bylem, Jazz ! :)

W samych tylko klasztorach dzynistow spedzilem okolo roku !

Ale Tobie, przydalaby sie taka ekskluzywna wycieczka,

w trakcie ktorej odswiezylbys troche umysl, od smrodow i spalin Kalafonii !

Pamietaj aby czesto powtarzac : "lol" !

Hindusi to bardzo wesoly narodek,

wiec gdzie nie pojdziesz, to cie za tego "lola" - wysmieja !

Spedzisz wiec ostatni ochlap Swego nudnego i smutnego zycia,

ekskluzywnie i wesolo ! Tak jak lubisz ! :)

Pozdrawiam

Jacch

"Boga bez religii nie ma? Jest Bóg musi być religia? "

Co ty mówisz? A jeśli Bóg istnieje to za czasów kiedy człowieka nie było tylko T-rexy zapierdzielały po krakowskim przedmieściu to uważasz że była religia dinozaurów? Jak długo w historii tej planety istnieje człowiek. A w kontekście czasu istnienia kosmosu (szacuje się ok. 13.6 mld lat)... Człowiek jest na arenie "Bożego dzieła" od wczoraj, albo od minuty zaledwie.

Próbuję Ci cały czas wytłumaczyć, że wiara do akt (woli / osoby / świadomości). Religia to system wierzeń, doktryn, obrzędów, ksiąg i traktatów pisanych pod wpływem objawienia, ekstazy itp.... Nie jest wymagana ciągłość wiary dla religii, religia może być "zinkubowana" i odżyć po latach wsród nowych wiernych. Może być też stworzona nowa religia przez filozofów poetów jak Homer (przeczytaj wstęp do Mitologii Parandowskiego).

Mistyk najczęściej nie tworzy nowej religii ale próbuje się znaleźć w tej czy innej, mówi się że "wzbogaca" religię i dotychczasowe pojmowanie Boga (jak Augustyn który odkrył "dobroć" Boga, niektórzy filozofowie mówią, że on "spersonalizował ideę dobra", od czasów Augustyna mówi się powszechnie, że Bóg jest dobry, Faustyna która odkryła "Miłosierdzie" i wielu innych). Tu jest pies pogrzebany. Chrześcijański Bóg w 6 wieku n.e. trochę różnił się od dzisiejszego, podziękuj mistykom.

Vlad, 7 Sty 2007, 18:35

>A ja mam calkiem dobry plan dla - Zupelnie Swiezych Chrzescjan !

>Niech rozpala w calej Polsce, po raz OSTATNI - wielkie stosy na centralnych placach miast !

>

>Nastepnie zgonia tam wszystkich Biskupow i innych Dostojnikow KK,

>i z podobizna Chrystusa w reku, zaczna sie im przygladac !

>Podobno tacy "duchowni" (wedlug wlasnych slow !) nic innego w zyciu nie robia,

>jak tylko "upodabniaja sie" do Chrystusa !

>Oczywista sprawa ! Nawiet pies sie upodabnia do swego "wlasciciela" ! :)

>Wiec wszystkich tych - niepodobnych (np. 150 kg. zywej wagi, wielki, obzarty,

>czerwony pysk nabrzmialy krwia, czy male, chciwe, zaklamane swinskie oczka,

>zatopione w faldach tluszczu) od razu - na stos !

A widzisz Vladek, u buddystów - odwrotnie! Budda to grubas, za to buddyści strasznie niedożywieni! I to zarówno mnisi jak i laikat buddystyczny!

U "nas" przynajmniej niektórym udaje się najeść!

Jazz :-), 7 Sty 2007, 19:26

>Czy tam, tez sa palmy i piekne kobiety? Czy mozna sobie wypozyczyc astona i pozwiedzac nim okolice?

Jazz, tę piosenkę już znamy! Dokończę za ciebie, żebyś się nie męczył:

Ciągnik, kupiłem czarny ciągnik

Kupiłem czarny ciągnik

Kupiłem czarny ciągnik

Kupiłem czarny!

Alu felgi, ciemne szyby!

Ref: Zawsze chciałem mieć takie coś

Właśnie po to, by wozić ją

Czterysta! Pojemność dwa czterysta!

Pojemność dwa czterysta

Pojemność dwa

Siedem jeden ma do setki!

Nie jest to zwykły Ursus bo ma skórę i komputer

Klimatyzę, serwo, wiatrak, szyber, kółko z futer

Piskacz piszczy aż oponki się topią

A ty miła sprawdź czy ma dobrego kopa.!

Zabiorę cię do siebie

I w oborze obok niego...

Moze wlasnie dlatego Vlad siedzial caly rok u mnichow. Kobiety w rejonach buddyjskich po prostu uwielbiaja bialych, tegich mezczyzn czesto wlasnie odnoszac sie do nich jako Bialego Buddhy i podobnie go traktujac z respektem, umilowaniem i wrecz calkowitym oddaniem. Polecam wiec przed wizyta zmienic diete i "nabrac brzucha".

Gość

(Konto usunięte)

...Bóg istnieje poza religią...

To jest oczywiste , chyba nieszczęśliwie sformułowałem myśli.

Chodziło mi o to , że bez religii ( nauki o Bogu) dla człowieka jako jednostki Bóg nie istnieje. Ateista jest poza religią i dla niego Boga nie ma.

...Jesli Bóg jest Miłością i Jednością, to dlaczego te podziały między religiami? Czy Bóg sam stworzył te podziały?..

Wiadomo , że nie . One się utworzyły z prozaicznych przyczyn , nieporozumien , ludzkiej zachłanności , polityki , uwarunkowań kulturowych jednym słowem z winy ludzi .

... Religia jest właśnie jedynie sposobem próby realizacji idei Boga - ale przecież sama Bogiem nie jest...

To oczywiste , nie rozumie skąd ten pomysł że myśle inaczej?

..Wyobraź to sobie na przykładzie idei i jej sposobów implementacji w życie. Jest mnóstwo pięknych idei, które w trakcie ich realizowania wyprodukowały jednak g...

Zauważ , że winnym tu nie jest idea/religia winni są ludzie i sposób interpretacji ( patrz islam).

Sama wiara/religia w sensie wyznawania wartości niesie ze sobą "przepis "na dobro , to od ludzi zależy jak te ideały wcielą w życie , więc do religii jako takiej pretensji nie możesz mieć , jedynie do ludzi.

Bo chyba o to wam chodzi.

Vlad

a może zamiast powtarzać stosy wysłać ich na 1 rok do hinduskiej świątyni, coby trochę zmienili ontologię ci smutni panowie w czarnych sukienkach, wystarczy nam tragedii i cierpień narodowych, trochę hinduskiej radości życia by się przydało w kraju, gdzie nawet wierzby są płaczące...

Gość

(Konto usunięte)

americano

A ja cały czas próbuje wytłunmaczyć , że religia bez wiary jest g... mitem , przestaje pełnić swoją funkcje jest historyjką .Więc dla mnie są nierozłączne.

Przypominam że dyskusja zaczęła się od wpisu :

...Mylisz wiarę z religią, tradycją itp. To od małego próbuja wpoić każdemu w kazdej religii. Wiara jest zawsze ponad podziałami. Religie dzielą więc z wiarą nie maja nic wspólnego...

jacch

nauka o Bogu to teologia a nie religia. Nawet teologowie kk twierdzą, że idea Boga mogła powstać tylko w umyśle człowieka. Oczywiście dzięki Bogu (był taki fajny ułomny dowód na istnienie Boga...). Może tak samo jak komunizm w prakryce nie działał, tak samo religie są ułomne jako wytwory ludzkiego umysłu? I może dlatego świat odchodzi od religii bo sam Stwórca ich nie popiera? Przecież nie lubi On aby czcić cokolwiek na jego podobieństwo, nie chce aby go malować, opisywać, bo wie, że nikomu to się nie uda. Obraz Boga namalowany w umysłach ludzi przez religię to może być podobna sprawa. Taką miałem myśl "heretycką" (dobrze, że mamy inne czasy). Zaraz mnie któś wsadzi do jakiejś sekty za te herezje ;)

Nadal nie rozumiesz, że religia i wiara to 2 różne byty choć ontologicznie jeden warunkuje drugi ale tylko w momencie powstawania. Religia czy mit zależy czy wierzysz czy nie w dany przekaz. Jak nie wierzysz to dla Ciebie to mit, a dla innych religia (w tym samym momencie). Religia jest agregatem, wiara jest aktem jednostkowym.

>americano

>...a może zamiast powtarzać stosy wysłać ich na 1 rok do hinduskiej świątyni...

A moze nie tyle "wyslac', co... pogonic !

Moze ta niewielka (ok. 15 tys. km.) bosa pielgrzymka, nadalaby rysom ich twarzy troche wiecej - szlachetnosci !

Myslalem, ze zasugerowalem sie niegdys ogladanymi, zdjeciami przedstawiajacymi kilka grup ludzi :

kilka grup biskupow z wyretuszowanymi koloratkami i nakryciami glowy i podobnie wyretuszowana z krawatow i garniturow,

grupe czlonkow biura politycznego i kilka rodzin mafijnych ! Normalnie, powiadam Wam - nie do odroznienia !

W sumie najszlachetniej i uczciwiej prezentowala sie - Cosa Nostra !

Co do "wielorybow" to myslalem, ze tez troche przesadzilem, ale obejrzalem wlasnie TVP1 z "relacje" i to niemal same

"basiory" po 150 i wiecej kilo, a na pyskach szersi niz wyzsi !

Za sam wyglad na zbity pysk wyrzucilbym 90 % Biskupow, tak ewidentnie popelniajacych grzech - OBZARSTWA !

(nie mowiac juz o tym, ze przeglad wszystkich innych grzechow mozna bylo smialo wyczytac z ich twarzy !)

Prezentowano tez zdjecia jak wsiadaja do swoich "fur", ktorych pewnie sam Jazz by sie nie powstydzil !

Faryzeizm, Falsz, Proznosc, Obzarstwo i co tylko chcecie !

Gdyby Jezus to widzial, rozgonilby dziadow bez chwili wahania !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.