Skocz do zawartości
IGNORED

CD63 ślepy na urok pilota ...

Prospero

Rekomendowane odpowiedzi

... i gdzie w związku z powyższym mam mu zajrzeć? Pilot na pewno działa, sprawdzili go w serwisie. Swoją drogą w dość ciekawy sposób. Jakieś stare radio bez włączonej anteny, pilot blisko odbiornika i w głośnikach słychać wyraźne ćwierkanie. Zakładając, że w CD coś porobiło się z odbiorem sygnału pilota, gdzie szukać usterki? I czy średnio zaawansowany amator jest w stanie sobie poradzić? Jakie elementy sprawdzić? Usterka pojawiła się bez wyraźnego powodu. Pilot działał aż pewnego dnia włączam i zero reakcji. Sam pilot nie jest oryginalny, dokupiłem RC-48CD ale wcześniej wszystkie funkcje działały bez problemu.

https://www.audiostereo.pl/topic/37629-cd63-%C5%9Blepy-na-urok-pilota/

Z tyłu masz przełącznik internal/external. Powinien być w położeniu internal.

Jeżeli masz w systemie jakiekolwiek urządzenie Marantza lub Philipsa z gniazdami remote control na RCA, to po prostu podłącz pojedyńczym cinchem takie gniazdo z odpowiednim wejściem w CD63, i będziesz mógł sterować kompoaktem pośrednio.

Dziękuję za podpowiedź.

Niestety przełącznik nie rozwiązuje problemu a z tej serii mam tylko CD. Mam jeszcze jako rezerwowy wzmacniacz PM64MKII ale to zupełnie inna epoka o pilotach wtedy nikt nie myślał...

w takim razie albo zdechł sensor, albo któryś z tranzystorów. Masz schemat?

Niewykluczone też że zmarł tenże przełącznik, aczkolwiek to rzadkie zjawisko. Prędzej dostał zimnych lutów.

I znów dziękuję.

W takim razie poszukam schematu i zobaczymy co uda mi się wymyślić. Wcześniej jak radzisz posprawdzam połączenia. Może z ciekawości wymienię sensor w ciemno? Rozbiorę i sprawdzę co on za jeden. Na razie odpiąłem przedni panel, trzeba przyznać, że rozbieranie tego cd to bajka. Naprawdę sprytnie to zaprojektowali.

Dzięki raz jeszcze McGyver

... pozdrawiam

Prospero

Jak wspomniałem pilot raczej jest ok., sprawdzony w serwisie. Pobieżne oględziny raczej odrzucają wersję z zimnymi lutami. Pozostaje uważne prześledzenie schematu. Wcześniej myślałem o wymianie sensora w ciemno i tu zaczynają się schody. Jest to - SHARP GP1U5. W sieci dowiedziałem sie jedynie, że ze zdobyciem może być kłopot.

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?!

(przetarcie nie daje żadnego efektu)

Obojętnie jaki, byle reagował. Stosuje się 2 nośne na które te odbiorniki reagują, głównie to janczęściej spotykana 38kHz i ew. chyba 36kHz. Reszta to dopasowanie wyprowadzeń do druku. Odbiornik kosztuje kilka zł w sklepie elektronicznym.

kup jakiegoś padającego truposzcza za kilka złotych z allegro i masz sensor jak znalazł. Mi w denonie też padł, tez to był sharp, nigdzie go kupić nie mogłem, szukałem już padaczki na allegru ale DcAudio mnie poratował bo akurat mu taki leżał w domu... Zapytaj tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Jest cała seria odbiorników podczerwieni GP1U5:

Ukryta Zawartość

Ale w serwisówce Marantza CD63 jest podany symbol GP1U58XP, i ten PDF by nawet pasował do tego:

Ukryta Zawartość

Wynikałoby z tego, że jest to odbiornik na częstotliwość 40 khz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki panowie.

Rzeczywiście sądząc po pdf to będzie ten model. Budowa jest identyczna. Znalazłem dwa polskie sklepy internetowe, które mają takie coś w ofercie choć aktualnie wyprzedane. Jeśli nie odezwie się nikt z wątku "potrzebuję..." pewnie będę musiał zamówić i czekać.

Pozdrawiam ...

Prospero

jak nie znajdziesz, to tu masz dawcę (który gra w dodatku :-) ), oprócz tego laser może się przydać na później CDM12.1 i inne części.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo taniej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Prospero

może sprawdź jeszcze rezonator kwarcowy/generator kwarcowy w pilocie. To ,ze pilot piszczy na starm radio nie oznacza zaraz jego 100% sprawności. Wystarczy ,ze Ci upadł i kwarc/generator mógłszlag trafić.

mam nadzieje ,że wiesz jak wygląda kwarc/generator kwarcowy?

pozdr

Cóż... wiem o wielu rzeczach, których wygląd zachwyca, ta jednak na razie mi umknęła. Jakaś podpowiedź?:) I przede wszystkim jak sprawdzić, czy ów rezonator działa? Pilot mój rzeczywiście upadłym był nie raz ...

rezonator kwarcowy to najczęściej mala, żółta(niebieska , zielona) kosteczka z dwiema nóżkami.

generator kwarcowy(w pilotach) ma trzy nóżki i wygląda jak spłaszczony duuuży łepek od szpilki krawieckiej(najczęściej niebieski)

co do sprawdzenia...... rezonator kwarcowy - koszt (góra) 2zł -wylutować ,wymienić , sprawdzić pilota

generator kwarcowy- koszt (góra) 15 zł -patrz wyżej.

Obie części zlokalizowałem, co okazało się wyjątkowo proste. Wiesz gdzie można to dostać? Przy okazji odnalazłem sensor GP1U58 w north.pl. Nie maja na stanie ale jeśli się zdecyduję, to sprowadzą specjalnie dla mnie prosto z Japonii!!! Wprawdzie przyjdzie czekać minimum dwa tygodnie, ale chyba pójdę na to. Oczekiwanie wypełni my myśl o pierdółce, która za moją sprawą odbędzie tak daleką podróż, angażując przy tym tylu ludzi...

Tak przy okazji chyba stworzył się sensowny wątek z różnymi wariantami na wypadek awarii atrybutu każdego przyzwoicie leniwego mężczyzny;)

W north.pl powinni mieć bez bólu rezonatory/generatory kwarcowe. Inna sprawa ,że oni to się teraz ASWO nazywają:-) Jak nie w ASWO to w Cybortech na bank dostaniesz. Wstrzymaj się z zamawianiem odbiornika do momentu 100% wyeliminowania nie/sprawności pilota. Podstaw kwarc/generator i dopiero zamawiaj odbiornik.

Inna sprawa ,że jesli mnie pamięć nie myli to któremuś z moich kumpli "audiofili" właśnie w CD-63 wymieniałem odbiornik i.....kupiłem go na giełdzie we Wrocku za jakieś psie pieniądze, zamiennik. Działa do dziś ( przynajmniej kumpel nie zgłaszał reklamacji)

Pozdrawiam

Teoretycznie to można zastąpić oryginał takim odbiornikiem:

Ukryta Zawartość

Niecałe 3 zł, ale przesyłka jest droga.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.