Skocz do zawartości
IGNORED

dobry ampli AV do 20kpln

peperoni

Rekomendowane odpowiedzi

Mam olbrzymią chęć spróbować jak to jest z tym dźwiękiem wielokanałowym...

Rozglądam się za ampli wysokiej jakości, do posłuchania sacd 5.1, sacd stereo, cd stereo. Dobrze gdyby wspomniany ampli brzmiał dobrze (audiofilsko - cokolwiek to znaczy...) w trybie stereo.

Które urządzenia w tym przedziale są warte uwagi?

Na razie przesłuchałem:

Denon AVC-A11XVA

Denon AVR-4308

Marantz SR9600

pozdrawiam,

peperoni.

https://www.audiostereo.pl/topic/37719-dobry-ampli-av-do-20kpln/

nie mam doświadczenia z takim sprzetem ale podobno NAD z serii Masters gra bardzo dobrze i w kinie i w stereo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na mój chłopski rozum najlepsze wyjście to 5-kanałowa końcówka mocy (ew. 5 monobloków) + procesor dźwięku.

Na pewno da to najlepszy efekt, choć DEnony mają niezłą opinię. Skoro ich słuchałeś, mógłbyś podzielić się wrażeniami. Na pewno niewiele osób na tym forum miało okazję posłuchać takiego cuda :)

Ukryta Zawartość

Ja bym stawiał na Denon AVC-A11XVA słyszałem go jak grał sobie w sklepie.

Mam starszego Denona AVC A1SE jest mniej wypasiony ale z tego co wyczytałem mocowo jest bardzo podobnie.

Nie mam pełnego zestawu kolumn 5.1 ale jak na moje 2.1 podoba mi się tylko moje cztery kąty są za małe jak na ten zwstaw który posiadam.

W stereo Denon jest rewelacyjny polecam.

Wkrótce opiszę moje wrażenia.

Na horyzoncie jeszcze do odsłuchu Denon AVC-A1HD (następca 11-stki).

Co do NAD-a - tak, słyszałem o tym zestawie tyle, że wykracza ponad założony budżet o jakieś 25%. Ciężko jest mi się na razie psychicznie do tego przestawić (jestem ze starej szkoły "stereo"....).

pozdrawiam,

peperoni.

peperoni, 16 Lis 2007, 21:14

>Mam olbrzymią chęć spróbować jak to jest z tym dźwiękiem wielokanałowym...

>

>Rozglądam się za ampli wysokiej jakości, do posłuchania sacd 5.1, sacd stereo, cd stereo. Dobrze

>gdyby wspomniany ampli brzmiał dobrze (audiofilsko - cokolwiek to znaczy...) w trybie stereo.

>

>Które urządzenia w tym przedziale są warte uwagi?

>

>Na razie przesłuchałem:

>

>Denon AVC-A11XVA

>Denon AVR-4308

>Marantz SR9600

>

>pozdrawiam,

>peperoni.

Pięć monobloków + odpowiedni przedwzmacniacz zmiecie te zabawki (!!!) pod każdym względem.

SZYBA, 19 Lis 2007, 15:11

>Dla mnie Denona AVC A1SE to już duży wydatek o modelach AVC-A11XVA , AVC-A1HD to sobie mogę

>pomarzyć.

>W moim AVC A1SE brakuje mi regulacji pasma (HZ) dla subwoofera.

tzn nie ma regulacji odcięcia częstotliwości dla suba ??

> Kyle

masz 100% racji, w stereo pewnie też już średniej klasy wzmacniacz wypadnie lepiej :D

ale cóż, jak ktoś chce płacić za (w większości) zbędne bajery a nie za dźwięk...

peperoni,

proponuję Ci kupić sobie dobre słuchawki z dekoderem, np Pioneer'a :-). Zaoszczędzisz dużo pieniędzy......:-) Całej masy rozczarowań. A no i będziesz miał na bilety do prawdziwego kina ;-)

• 2 tygodnie później...
Gość ata77

(Konto usunięte)

Szyba; Z jakimi głośnikami to u Ciebie gra (rewelacyjne stereo)? Właśnie Kupiłem AVC A1 Se i szukam głośników. Na razie są Tannoy m2 ale pojda na tył. i jeszcze jakie masz zrodło>? DVD? CD? Firma? Model?

peperoni=> jeżeli bierzesz pod uwagę wyłącznie amplituner, to chyba wybierasz spośród najlepszych. Sprawdź jeszcze Rotela RSX1067 (uwaga: nie ma HDMI, ale poza tym OK) i Yamaha DSP Z11 (to wprawdzie zintegrowany wzmacniacz wielokanalowy, ale to flagowy model Yamahy, następca DSP Z9). Przy wyborze zwróć uwagę na dobry, max zaawansowany manager basu - to bardzo ważna cecha jeżeli zależy Ci najbardziej na brzmieniu przy założeniu, że podłączysz subwoofer. Zastanów się jednak, czy naprawdę warto iść w tym kierunku, głównie ze względu na rachunek ekonomiczny i kwestię jakość / cena. Dobry ampli AV (ok 15 kzl) + dobry zestaw 5 kolumn (ok 15 kzl) + odpowiedniej klasy subwoofer (ok 5 kzl) + 2 lub 3 dobre źródła (CD, DVD & HD DVD, razem ok 15 kzl) i masz jakość niezłego stereo za 1/2 tej kwoty plus dodatkowe wrażenie wielokanałowe. Sam mam dwa systemy i tego wielokanałowego słucham rzadko. Syn (bo w jego pokoju stoi Rotel) słucha go zresztą najczęściej w stereo i brzmi wprawdzie nieźle, ale z przyjemnoscią wracam do stereo w swoim pokoju :-)

Ja sprzedałem swojego Denona AVC A1SE miałem z pilotem RC-869 z Denona AVC-A10SE, starszy model.

Kupiłem AVC A1SR z Denon Link i pilotem RC-871 w idealnym stanie z kartonem, instrukcją jak z fabryki.

Gra to z kolumnami JBL E 100.

Kyle,19 Lis 2007, 15:14

>Pięć monobloków + odpowiedni przedwzmacniacz zmiecie te zabawki (!!!) pod każdym względem.

Żaden amplituner nie dorówna jakością dekodowania przetwornikowi '''Lynx AURORA 8 '' to jest high end-owy studyjny DAC wielokanałowy !.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak by ktos chcial to najnowszy test tych kolumn ...

iQ9 -

Ukryta Zawartość

iQ3 -

Ukryta Zawartość

ps zeby dobrze zagraly musi byc potezny wzmak no i musza byc dobrze wygrzane kolumny...

ale jak sie te warunki spelni to juz poznij nic innego mozna nie sluchac...

pozdro...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kinder, 8 Gru 2007, 14:12

>jak by ktos chcial to najnowszy test tych kolumn ...

>

> iQ9 -

Ukryta Zawartość

>

> iQ3 -

Ukryta Zawartość

>

> ps zeby dobrze zagraly musi byc potezny wzmak no i musza byc dobrze wygrzane kolumny...

>ale jak sie te warunki spelni to juz poznij nic innego mozna nie sluchac...

>

>pozdro...

Test bez pomiarów to nie test. Fajnie że jest opis subiektywnego wrażenia z odsłuchu ... ale tego nie można nazwać testem ... to jest A bez B

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

>>navy1

Po długim zastanowieniu i odsłuchach kilku ampli zdecydowałem się na Marantza 9600.

Powód - można porozpinać końcówki mocy. Tym samym na fronty powędruje końcówka Marka Levinsona, resztę kanałów będzie zasilał Marantz.

W stereo ampli będzie pełnił rolę tylko pre.

W kinie będzie działał jako amp+procesor wielokanałowy.

Użycie jako pre z dobrą końcówką sprawdziłem. Efekt doskonały.

Pozwoli mi to także posłuchać w multichannel gdy przyjdzie ochota lub potrzeba (koncert na sacd - na przykład...).

Tyle. Moje poszukiwania i wybór dokonany.

Pozdrawiam,

peperoni.

->peperoni

A co byś powiedział na Audiolab 8000AV lub Rotel RSP-1068 - moim zdaniem procesor + monobloki to najlepsze rozwiązanie ... sprawdzi się wzorowo w stereo i kinie. Łatwe sterowanie/estetyczna budowa całego systemu ... za 20K można już o tym myśleć.

Z audiolabem zetknąłem się przy monoblokach serii 8000. Nie zachwyciły mnie, dlatego nie brałem pod uwagę.

Zdecydowałem już o docelowej konfiguracji ;)

pozdrawiam,

peperoni.

Jak jeszcze nie dokonałeś zakupu to sprawdź DENONA AVC-A1 XVA. Za "śmieszne" pieniądze powystawowy modele mozna kupić na allegro w idealnym stanie. Ja mam i pracuje zarówno w 5.1 jak i stereo. Kombinacja połączeń (np. DVD 3910 podpięte na 4 sposoby - 2 x analog + 2 x cyfra), możliwości ustawień dają niezłe pole do popisu. Poza tym w stero sprawuje się świetnie, a w kinie domowym (SACD multichannel, DVD-Audio i DTS z muzyką) to już poezja;-) No i wygląd, masa budząca respekt. MONSTER (bałem się, że "stoliczek" od górka nie wytrzyma ;-)))

A może...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.