Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego- może w końcu sie wyjaśni!!!

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

paww, 18 Lis 2007, 01:06

>>McGyver

>Przeczytaj uważnie co napisałem - kiedy następuje zamiana obrotów i tylko wtedy. Silnik 3fazowy nie

>musi mieć zera aby działał.

Przeczytałem. Wiem że nie musi, ale może mieć zero. A wątek nie traktuje o warunkach koniecznych do zmiany kierunku obrotów silnika trójfazowego. Wątek traktuje o zamianie fazy z zerem, a nie jednej z faz z inną fazą.

> Zydelek

"... Jeśli madsz zamiar dalej lansować bzdury to z góry dziękujemy..."

W tym sęk, że to ty lansujesz bzdury.

Ale jak Tobie podziękujemy, to wątek będzie bez autora.

Jeżeli będziesz miał w gniazdku odwrotnie podłączoną fazę i zero (a jest to różnie podłączane), niż to przewidywał np. producent odkurzacza, to odkurzacz zacznie Tobie dmuchać zamiast wciągać ?!?!

Nie każdy musi się znać na wszystkim. Ja też na wielu rzeczach się nie znam.

Ale jak się nie znasz, to nie upieraj się przy swoim błędzie, skoro ktoś próbuje Cię z niego wyciągnąć.

Jest takie powiedzenie: Każdy może popełniać błędy, ale trwać w błędzie może tylko.....

Janusz z Torunia

> Zydelek

Już w pierwszym wpisie - otwierającym ten wątek - popisałeś się wielką "znajomością tematu" pisząc:

"... po lewej mamy (-), po prawej (+) ..."

Później powtarzałeś ten sam błąd w kilku następnych wpisach twierdząc, że zero to minus a faza to plus (cóż za BZDURY),

aż dopiero po uwadze Jaro_747 stwierdziłeś, że użyłeś "nazewnictwa potocznego", co też jest błędem, bo nie ma takiego nazewnictwa potocznego. Co najwyżej jest takie nazewnictwo ludzi, którzy nie mają o tym bladego pojęcia.

Janusz z Torunia

Tak chwile czytałem, w nadziei że czegoś ciekawego się doczytam, a tu jak zwykle: sieciówki nie grają, komputerówka wpięta byle jak w byle co, kablarze to głupki i voodoo ;-). (pętla masy i wszystko gra)

Ja tam się na tym wszystkim nie znam. Nie mam nawet czerwonej kropeczki ani miernika, żeby sprawdzić gdzie jest co. Jak uzyskałem możliwość odwracania polaryzacji wtyczki, posłuchałem sobie raz tak, raz tak.

I już nic więcej wiedzieć nie muszę. W jednym z ustawień podobało mi się bardziej. Różnice: dźwięk "rozstrzelony" -> "skupiony". Pozdrawiam "słyszących inaczej".

Założeniem forum była wymiana myśli, doswiadczeń jak również otrzymywanie odpowiedzi na zadawane pytania. Niestety na konkretna odpowiedź nie ma co liczyć. Przykładem jest choćby ten wątek. Zapytałem i zamiast odpowiedzi robi się bałagan. Zamiast zrozumiałego języka dla kazdego kowalskiego zaraz padna naukowe terminy z których i tak większosć niczego nie zrozumie.

-> Zydelek

"Zamiast zrozumiałego języka dla kazdego kowalskiego zaraz padna naukowe terminy z których i tak większosć niczego nie zrozumie."

Ale Ty jako znawca i producent m.in. sieciówek powinieneś się znać i rozumieć takie pojęcia, nieprawdaż?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

> Zydelek

"Założeniem forum była wymiana myśli, doswiadczeń jak również otrzymywanie odpowiedzi na zadawane pytania. Niestety na konkretna odpowiedź nie ma co liczyć..."

Jeżeli sami producenci nie potrafili odpowiedzieć na Twoje pytania, to tym bardziej nikt na tym Forum...

"... Zamiast zrozumiałego języka dla kazdego Kowalskiego zaraz padna naukowe terminy z których i tak większosć niczego nie zrozumie."

Zero i faza, jak widać, nie są nazbyt naukowymi terminami i są znane również przeciętnemu Kowalskiemu.

Jeżeli nie każdemu, to dlatego, że nie każdy ma potrzebę znać te terminy,

ale nie widzę powodu, żeby przeciętnemu Kowalskiemu wciskać terminy błędne.

Nie zabieram głosu na temat wpływu odwrócenia fazy zasilania, bo było już o tym na Forum

i wygląda to, jak rozmowa dwóch głuchych.

Jednak jeżeli widzę napisane ewidentne bzdury, to piszę sprostowanie.

Właśnie po to, żeby przeciętny czytający Kowalski nie przyjmował tych bzdur za fakty,

bo właśnie w taki sposób rozpowszechnia się błędy powodujące niezrozumienie terminów poprawnych.

Janusz z Torunia

Zydelek, 17 Lis 2007, 10:50

>Parę razy zadawałem to pytanie czyli czy jest to zamierzone podłączanie. Niestety żaden producent

>nie umiał mi tego wyjaśnić.

A kogo pytałeś? Konkretnie.

Jeżeli nazwę (termin) faza, zero czy uziemienie uważasz za bzdury to sorry. Skoro uważasz się aż za takiego fachowca to wyjaśnij i daj odpowiedź na pytanie tytułowe wątku zamiast sie wymądrzać.

Edwardzie-> nie będę publicznie wymieniał producenta z nazwy a było ich kilku. Na zadane pytanie wzruszali ramionami a w odpowiedzi padało: to proszę sobie zamienić kable we wtyku:). Tak wiec sądzę że konfekcjonują kable na pałę nie przywiązując szczególnej uwagi gdzie podłączają N, L i PE

> Zydelek

Widzę, że mnie nie zrozumiałeś.

Nigdzie nie napisałem, że terminy (nazwy) faza czy zero uważam za bzdury.

Natomiast za bzdury uważam stwierdzenia, że:

zero = minus, a faza = plus,

a także, że kierunek obrotów silnika zależy od kierunku podłączenia faza/zero.

Nie napisałem też, że uważam się za wielkiego fachowca.

-----

A co do odpowiedzi na pytanie tytułowe, to już sam jej udzieliłeś - producenci mają to w du...

Z całą pewnością żyła uziemienia - ochronna - zawsze jest podłączona właściwie,

a po zamianie miejscami dwóch pozostałych żył każde urządzenie będzie działać poprawnie.

Ludzi, którzy słyszą różnice w dźwięku po zamianie żył zasilania, jest garstka, być może kilkadziesiąt w całej Polsce.

Dla nich producenci nie będą się zajmować pilnowaniem jednakowego podłączania tych żył.

Moim (a pewnie nie tylko moim) zdaniem taka jest banalna odpowiedź na tytułowe pytanie tego wątku.

Janusz z Torunia

Zydelek,

tak jak Yanoosh stwierdził sam sobie odpowiedziałeś na zadane pytanie, a właściwie widać, że wiedziałeś już o tym zaczynając wątek. No ale chociaż udało się wyjaśnić jak naprawdę nazywają się żyły w kablu sieciowym :D

Yanoosh,

odrębnym pytaniem jest czy sprzęt audio POWINIEN zmieniać brzmienie po odwróceniu wtyczki ;-)

> abudzik

Zależy jakie grono masz na myśli :-)

Audiofilów z pewnością jest znacznie więcej. Ale i wśród audiofilów wielu nie słyszy różnic w tym względzie.

A jeżeli chodzi o tę elitę słyszących nawet takie rzeczy, to w żadnym razie nie upieram się, że jest to ledwie kilkadziesiąt osób. Dlatego napisałem: być może...

Janusz z Torunia

> Edward

Ja też sądzę, że Zydelek znał tę odpowiedź już wtedy, gdy zakładał ten wątek.

:-) Czy sprzęt POWINIEN zmieniać brzmienie po odwróceniu wtyczki? Zapewne NIE POWINIEN.

Ale czy mimo tego, że nie powinien, jednak je zmienia, to jest jeszcze odrębne pytanie :-)

Janusz z Torunia

...bo wszystko wykreowali i rozdymali pismaki...

a czytaliscie co Pacula pisze o wtyczkach na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , czy kogos to boli? i kto to w koncu wyjasni??? :-))))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szanowni Panowie:)

Przejrzeliście gdyż z góry zdawałem sobie sprawę że kable są łączone na "PAŁE" jak sie przykręci tak się skręci. Sądziłem jednak że co niektórzy producenci mają ukrytą tajemnicę i uda się to wyjaśnić. No cóż nie uda się:)

Sorry również że usiłowałem tym tematem zainteresować kolegów z forum tematycznego audio. Widać więc że tu się woli gadać o dupach, pętlach a nie o tym co słyszymy. W moim systemie odwrócenie biegunowości jest słyszalne. Było słyszalne jeszcze kiedyś na ...................... systemie z Pewexu. Zapewniam jednak że wolałbym by nie było słyszalnego efektu ale skoro jest to... :) spędza mi sen z powiek.

Pozdr. może kiedyś w przyszłości uda się uzyskać wyjasnienie.

Jaro_747, 17 Lis 2007, 12:19

>

>... przy okazji zakupu gniazd do domu dokonałem ciekawego odkrycia.

>Gniazda podwójne w konfiguracji "bolec do bolca" które widziałem w sklepach były WSZYSTKIE

>nieprawidłowo wykonane. Połączenie wewnętrzne było "na wprost" a nie skrzyżowane,

>czyli L jednego gniazda łączyło się z N drugiego i na odwrót. Zgroza!

to są audiofiskie gniazdawłaśnie,

mozesz "przełaczyć" fazę zmieniajac gniazdo, w którymś zagra lepiej :-)

audiofile to ludzie chorzy na głowę, trzeba by was do wariatkowa,

KUPUJCIE KABLE TYLKO OD !

Zydelek, 20 Lis 2007, 21:09

>Sądziłem jednak że co niektórzy producenci mają ukrytą tajemnicę i uda się to wyjaśnić.

Ale jaką tajemnicę? Są dwie możliwe kombinacje. Jeśli nie możesz spać to zlutuj sobie dwa kable odwrotnie połączone a osiągniesz audiofilską błogość, bo wtedy na pewno będziesz mieć ten jeden jedyny najlepszy i prawidłowo połączony :-)

"Przejrzeliście gdyż z góry zdawałem sobie sprawę że kable są łączone na "PAŁE" jak sie przykręci tak się skręci."

>Zydelek

nie jest tak, kazdy z uznanych producentow takich kabli zawsze trzyma swoja norme i potencjal zawsze poda tak samo w kazdym swoim kablu, a dlaczego jedni robia przeplot inni nie to juz do wyjasnienia!...

arbuzie-> jako jednostka NIEREFORMOWALNA i złośliwa dostajesz bana prosto między oczy.

Jeśli nie masz chęci na merytoryczną i koleżeńską wymiane zdań a wyłącznie masz chęć na złośliwości musi być BAN!

• 4 miesiące później...

Witam, żeby nie tworzyć czegos nowego poradzę się w tym wątku, otóż nabyłem kabel sieciowy bez konfekcji, bardzo proszę może mi ktoś z szanownych forumowiczów podpowie jak połaczyć druty wg kolorów z wtykiem, fazę, zero i zabezpieczenie, tzn. faza to niebieski czy brązowy a żółty to..(?), w zasadzie to wtyki schuko więc faza i zero to chyba bez znaczenia ale zabezpieczenie ma jakiś standardowy kolor.

Druga sprawa, cały kabel jest opleciony metalowymi drucikami ekranu, czy taki ekran do czegoś się podłącza we wtyku?

Dzięki benz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.