Skocz do zawartości
IGNORED

Co trzeba zrobić, aby sprzęt zagrał ?

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

-> dowoszek

Budowa systemu wokol klasowej sieciowki to moj patent.

Opracowuje jeszcze trzy:

1. Budowa systemu wokol audiofilskiego gniazdka.

2. Budowa systemu wokol bezpiecznika AHP - oj warto dopasowywac poden kazdy klocek - chyba dzis po kolacji dopasuje jakis klocek :-)

3. Budowa systemu wokol absorberow IXOS'a.

Systemy bede zamawial u Mistrza Wlodzimierza :-)

Takie skromne rady dla początkujących by Micke :)

Chyba każdy początkujący ma w domu jakieś stare kolumny, wzmacniacz, czasem trafi się i gramofon jeszcze po ojcu (tak było u mnie). Muszę się też jednak przyznać, że eksperymenty opisane w pierwszym punkcie robiłem również na taniej, plastikowej mini wieży za pięć stów... ;P

1. Ustawić kolumny - trójkąt równoboczny, ew. równoramienny ze słuchaczem na jego wierzchołku, głośniki wysokotonowe na wys. uszu siedzącego słuchacza. Warto pojeździć z kolumnami po pomieszczeniu, próbować ustawiać na wszystkich ścianach też po ukosie. Zmieniać szerokość rozstawu (zbyt blisko bocznych ścian i bas może się rozjeżdżać). Oczywiście ustawić indywidualnie kąt dogięcia na słuchacza. Również dla mnie bardzo ważna sprawa poprawiająca jakość środka sceny: nic pomiędzy kolumnami, już lepiej postawić elektronikę na podłodze tak by kolumny grały ponad nią.

2. Akustyka pomieszczenia - jestem zdania że lepiej rozpraszać niż tłumić, ale uwaga też w drugą stronę żeby nie przesadzić, np. u mnie z dywanem było gorzej. Adaptacja pomieszczenia, poprzestawiać meble, zabudować rogi pomieszczenia (tam zbierają się fale stojące), jeśli można to dużo zieleni (rośliny o gęstych liściach), nie zostawiać gołych ścian (obraz, gobelin, byle coś wisiało). Przede wszystkim za kolumnami nie zostawiać gołej ściany. Do cichego plumkania, lub gdy basu w pomieszczeniu jest za mało, można zostawić bardziej żywą akustykę, ale jak ktoś lubi dać czadu to warto dobrze wygłuszać.

Teraz sprawy drugorzędne ;)

3. Kolumny dobrać pod pomieszczenie ale to kwestia jak kto lubi słuchać. Z za dużych kolumn do za małego pokoiku basu będzie po prostu więcej, może się wzbudzać, dudnić.

4. Co do doboru zestawu to z mojego skromnego doświadczenia warto łączyć elektronikę z kolumnami na zasadzie przeciwieństw, np. ciepłe (muzykalne) kolumny do szybkiej, analityczniej elektroniki i na odwrót. O tych sprawach jest najwięcej w prasie branżowej i na forach, warto czytać, pytać by wyrobić sobie choć zarys tego czym dysponuje rynek audio, bo najważniejsze jest...

5. ... SŁUCHAĆ ! Czyli idziemy do salonu audio, do znajomych którzy mają jakiś sprzęt i słuchamy na swoich płytach. Jeśli jest możliwość wypożyczenia sprzętu na odsłuch do domu to korzystamy z niej.

6. Zestawienie sprzętu. Najważniejsze jest dobre zestawienie kolumn ze wzmocnieniem, odtwarzacz CD zmienia już dźwięk w znacznie mniejszym stopniu.

7. Solidne cokoły pod kolumny, podstawy (standy), również dociśniecie kolumn od góry. Izolacja od podłoża, czyli kolce, stożki itp.

8. ... i na końcu... kable, czyli kosmetyka, najważniejsze są głośnikowe, potem sygnałowe, sieciówki

(tak dla picu ;) Jestem zdania, że gdzie tylko się da należy stosować jak najkrótsze połączenia, nie zwijamy kabli w efektowne ślimaki wijące się po podłodze.

9. Ah, no i jeszcze stoliczek audio ;P

Jakbym o czymś zapomniał, szukać poprzez forumową wyszukiwarkę ;)

I love the sound of crashing guitars

co trzeba....? Nabyc kompletny spasowany od a do z zestaw np Bang & Olufson (najlepiej z korekcja akustyczna pojmieszczenia) i problem z glowy.

Tylko tyle i az tyle, well ?

Znajomy Dunczyk przerzucil tony strzetu typu:Densen,Amplifix,Bladelius,Dali ,Dynaudio,i System Audio itp i w koncu osiadl na laurach tzn B&O. Fakt, firma jest droga ,a design zbyt wyszukany, a moze kontrowewrsyjny.Faktem jest jednak ze wprowadzila wiele nowatorskich rozwiazan technicznych, a ich nowe kolumny aktywne z uszytymi na miare wzmacniaczami cyfrowymi,soczewkami akustycznymi itd zasluguja na uwage. A kabelki -zwykle, cienkie z wtykami DIN ! Zero klopotow z poszukiwaniem synergii .Pozostaje tylko sluchac muzyki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.