Skocz do zawartości
IGNORED

AP Spark5 - stabilniejsze podstawy

yancho

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Sparki posadowione są na dość filigranowych podstawach. Wklejam link do PDFa, - na jednym ze zdjęć widać o co chodzi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No więc te wąsy, to prostokątny aluminiowy profil zamknięty 20/10mm, ścianka 2mm. Jeśli w kolumnę lekko postukać pięścią od góry - to się trzęsie, wyraźnie wyczuwalne są gasnące drgania.

Sparki, mimo nie najdroższych przetworników, to świetnie dopracowane kolumny, zastanawiam się więc: na ile te nóżki to sprawa księgowego (koszt profilu to pewnie 2 pln), a na ile efekt przemyśleń projektantów. W końcu te wąsy robią za resory, drgania kolumny w dużym stopniu na nich są wytracane. Ale też kolumna zbyt stabilnie na nich nie stoi.

Mogę im odlać np. żeliwną podstawę, po ludzku przykręcić (potem kolce, to na granit itd.), ale jaki będzie efekt?

I tu moje główne pytanie: czy ktoś tego (lub czegoś podobnego) z 5-kami próbował? Bo wiem że z wyższymi modelami ludzie takie rzeczy robili, jednak efektów również nie znam.

Krótko mówiąc, roboty z tym sporo, a efekt niewiadomy. Więc jeśli ktokolwiek słyszał...

Od razu napiszę, że granit odpada. Żeby to miało sens musiałby mieć 3cm, kolce 2, granit na podłogę też 3 - w sumie za wysoko.

Oczywiście chciałbym żeby mi się poprawiło WSZYSTKO (np. zarobki), ale głównie zależy mi na tym, by mi się bas poprawił - lecz broń boże nie zwiększył. To jest szeroko zakrojona akcja udupiania basu.a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/37796-ap-spark5-stabilniejsze-podstawy/

yancho, 19 Lis 2007, 13:31

>I tu moje główne pytanie: czy ktoś tego (lub czegoś podobnego) z 5-kami próbował? Bo wiem że z

>wyższymi modelami ludzie takie rzeczy robili, jednak efektów również nie znam.

A jakie rzeczy ludzie robili z wyższymi modelami?

Przeczytałem, - gdzie - nie pamiętam bo minęły dwa, trzy lata, że to badziewie w Skorpio bodaj ktoś zamienił na stabilniejsze. W drugim przypadku, - i tu widziałem foty (prawdopodobnie było to ogłoszenie) - ktoś zamienił te stópki wystające na boki, na lity cokół żeliwny. Myślę że było to Virgo. Był do tego opis, ale wtedy miałem zupełnie inne i stabilne kolumny, więc mnie to nie zainteresowało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.