Skocz do zawartości
IGNORED

magnetowid jako źdódło dzwięku Hi-Fi

qot

Rekomendowane odpowiedzi

twierdząc że sygnał na taśmie magnetofonu jest zapisywany liniowo, podczas gdy faktycznie jest zapisywany z podbitym górnym pasmem

(w celu uzyskania przy odczycie w miarę sensownego odstępu od szumów

Mamel, i tu wyszła na jaw Twoja ignorancja.

Przy zapisie w magnetofonie podbija się nie górę pasma, ale jego dolną część i nazywa się to korekcją charakterystyki częstotliwości. Ja pisałem o braku kompresji, nie o korekcji. Jeżeli nie widzisz różnicy między tymi pojęciami, to zajrzyj do jakiejś książki, zanim sam zaczniesz udawać fachowca.

• 4 tygodnie później...

Dalej poszukuję magnetowidu hi-fi do nagrań audio.

Sprzęt studyjny np. JVC ERA trudno dostępny albo chore pieniądze.

Jakie macie zdanie o magnetowidach MITSUBISHI konkretnie model HS-M 54.

Co myślicie o magnetowidach Thomson ?

Jaką mają trwałość mechanizmu i jakość zapisu ?

Dziś reaktywowałem po latach nieużywania system kopiowania płyt na taśmę wideo panasonic NV-F 65, próbowałem też nagrania na decka nakamichi dr3.

Panasonic nagrywa według mnie 1:1 i to bez żadnego cudowania z bias, dolby itp. Lubię kasety i będę ich używać w moich starych samochodach, ale aby zrobić analogowe nagranie bez strat, jako taśmę "matkę" archiwizacyjną ----->>> panasonic wraca do czynnej służby.

Łatwe, lekkie, przyjemne i skuteczne. Bez kompromisów jak dla mnie.

Witam.

A co powiecie na magnetowid Hi8 Sony EV-S9000E. Sprzęt wydaje się godny zainteresowania i podobno nagrywa ścieżki w PCM.

Miał ktoś z tym do czynienia?

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hi8 potrafi zapisywać dźwięk analogowy stereo podobnie, jak VHS HiFi, czyli AFM razem z sygnałem video, ale jakość jest jednak trochę gorsza. Cyfrowy PCM działa przy 32 kHz / 8 bit, więc sam sobie odpowiedz, jak to może brzmieć.

Kasety Hi8 są droższe i przy tym dużo krótsze od kaset VHS, ekonomia przemawia za VHS.

Magnetowidy Hi8 są znacznie rzadsze od VHS, zatem może być problem z serwisem w razie czego.

Mam Thomsona VPH6520 i jestem z niego bardzo zadowolony. Nagrywa w trybie czystego HiFi (bez sygnału wizji). Poza ciemnym wyświetlaczem wszystko jest sprawne, a mam go od nowości, czyli już 15 lat. Mam też S-VHS Blaupunkta RTV-950 (klon Panasonic NV-FS 200). Oczywiście oba mają ręczną regulację poziomu zapisu i tryb LP, w którym jakość dźwięku jest tak samo wysoka, za to czas podwójny. Wszystkie górne modele Panasonika również polecam ze względu na ich niezawodność.

Zachecony po przeczytaniu watku jakis rok temu postanowilem poeksperymentowac. W tym celu zakupilem panasonica AG-1980 z fajnym wskaznikiem poziomu nagrywania oraz kupe kaset glownie TDK z wyzszej polki. Efekty byly zaskakujace, dzwiek z nagranego winyla bardzo analogowy. No i na jedna 180 wchodzily ponad 3 krazki.

Zabawa nie trwala dlugo bo pare miesiecy potem zaczalem proby z ripowaniem winyli na 94k/24b. Efekt byl tak dobry ze magnetowid poszedl na polke a jego miejsce zakely powypalane krazki DVD-A na ktore zgralem prakrycznie cala kolekcje LP.

Bezposrednie porownanie vhs z pcm 96/24 wypada wg. mojego skromnego ucha remisowo z tym ze na dvd-a mam wiecej basowego mieska chociaz ripuje bez korekcji na niespakowany WAV 96/24 potem pakuje to do PCM bezstratnie. Tak zapakowana muzyke oprawiam w still graphics wrzucajac fotki okladki plyty ktora wlasnie zgralem czasem dolaczam takze foty samego winyla. Wychodzi takie cyfrowe video ale nuta gra pieknie.

Doszlo nawet do tego ze zona zaczela sluchac przegranych krazkow z repertuaru ktory omijala zawsze z daleka. Twierdzi ze cos zmajstrowalem przy sprzecie bo tak dobrze jeszcze nie gralo. A jestesmy juz ze soba ponad 12 lat.

Cos w tym jest. Warto sprobowac. Ja eksperymentuje z winylami dalej. Pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.