Skocz do zawartości
IGNORED

Live! 24bit external - pytanie

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

Live! 24bit external - czy warto kupić taką kartę, jeżeli chce się używać zewnętrznego, dobrego DACa? Karta ma być do słuchania muzyki w sąsiednim pomieszczeniu, połączenie przez 10m toslink. DAC Xindak DAC 5 lub tańszy chińczyk jakiś w planach. Na pewno używa ktoś tej karty, czy nie ma w niej żadnej sciemy jeżeli idzie o cyfrówkę?

https://www.audiostereo.pl/topic/37842-live-24bit-external-pytanie/

A czym się to objawia?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Tym, ze znieksztalca sygnal, przysylajac go cyfrowo - chyba logiczne? :)

Z tym ze ja caly czas mowie o zwyklym Live24bit na PCI. Byc moze wersja na USB to zupelnie inne urzedzenie, ktore ma jedynie podobna nazwe.

U mnie mój Live! na PCI nie zniekształca w żaden sposób sygnału, dlatego spytałem.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Może jacyś naukowcy to sprawdzali, co? Zastanawiam się czy po prostu nie ma tu jakiegoś chwytu, typu że 24 bity są, ale jak sobie dodasz bity ze wszystkich kanałów, albo że próbkowanie nie to przy zwykłym stereo albo coś?

Starsze karty creativa znane były z tego, że robiły słabej jakości resampling sprzętowy. Np. masz sygnał 44.1 khz a na wyjsciu dostajesz 48khz ze słyszalnymi zniekształceniami. Tak czy siak nie ładowałbym się w creativa ze wzg. na fatalne zwykle sterowniki, a pozatym to złodziejska firma.

A na płycie głównej nie masz czasem wyjścia cyfrowego spdif? Asus mają nawet optyczne.

nedj, 21 Lis 2007, 14:24

>U mnie mój Live! na PCI nie zniekształca w żaden sposób sygnału, dlatego spytałem.

Na pewno znieksztalcal ;)

Starsze karty creative'a na 100% nie potrafily dobrze wysylac sygnalu cyfrowo.

Przez 'dobre wysylanie sygnalu' rozumiem tutaj transmisje bit-perfekt.

Tak wyglada przesylanie sygnalu cyfrowego przez live! 24-bit PCI :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A powinno to wygladac tak:

Ukryta Zawartość

Jak widzisz '44.1/16 SPDIF' wyglada identycznie jak 'Reference 16 bit' - wtedy mozna mowic o transmisji bit-perfekt - czyli takiej ktora nie powoduje zadnej straty sygnalu.

Zreszta nie wiem o czym my wogole mowimy, chcesz wydac $$$ na zewnetrzny DAC a akceptujesz TAKIE znieksztalcenie ktore pojawiaja sie przy transmisji cyfrowej? :> Przeciez nie to zadnego sensu. Rowniez dobrze moglbym podlaczyc wzmacniacz do wyjscia analogowego Live!24-bit, ktory o dziwo ma calkiem sensowne parametry [lepsze niz wyjscie cyfrowe :D]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam na płycie GIGABYTE kartę Realtek High Definition Audio, model codeca ALC883 . Jeżeli chodzi o analog to gra przyzwoicie (nietypowo przyzwoicie jak na płytę) , podobnie jak zwykły sb live! 1024.

Wyjście cyfrowe na płycie jest tylko przez jacka i ... w pytkę jeża, właśnie na stronie realteka piszą że jest tutaj dużo różnych bitów :) także już sam nie wiem :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poprawiam dwie ostatnie linijki, bo wyszlo troche bez sensu:

Przeciez nie ma to zadnego sensu. Rownie dobrze moglbys podlaczyc wzmacniacz od razu do wyjscia analogowego Live!24-bit, ktory o dziwo ma calkiem sensowne parametry [lepsze niz jego wyjscie cyfrowe :D].

-> Mieczysław

Wielkie dzięki za linka! Niestety, nie wiem który to wykres pokazuje zniekształcenia na wyjściu cyfrowym SB Live. Nawet Babelfish nie pomógł. Jakbyś był tak miły i mi pokazał ;) Dzięki!

>->nedj,

Po prostu porownaj sobie tabele z pomiarem wyjscia cyfrowego Live'a z tabelek pokazujaca referencyjne wysylanie 16/44 - ktora masz w drugim linku :) Roznice w poszegolnych wartosciach obrazuja wlasnie poziom znieksztalcen.

A wogole to znalazlem takie cos :

Ukryta Zawartość

Moze sie komus przyda.

Ukryta Zawartość

>Tylko że właśnie doszedłem do tego że na płycie głównej mam chyba 24bit/192kHz. Tak by wynikało ze

>specyfikacji producenta chipu.

ten kodek alc88x powinien dawac sygnał bit-perfect. Serio nie ma nawet wyjścia na cincha na tej płycie?

Możesz sobie ewentualnie kupić kartę z chipem c-media i wyjściami cyfrowymi. Na allegro ze 20-50 zł.

( Ja wyrwałem za 15 zeta :) )

te dane dotyczą prawdziwych SB Live. SB Live 24 to klasyczny chwyt marketingowy creativa powtarzany wielokrotnie: sprzedajemy karte no-name ze znaną nazwą na pudełku :) inne przykłady to audigy se i X-fi audio.

przecież mogę wyjść jackiem? Przejściówkę kupię albo sam dolutuję, jaki należało by kupić przewód coaxial 10m długości? Są jakieś rynkowe rekomendacje na coś taniego i dobrego? Jeżeli brzmienie z płyty głównej i DACa 24bit nie rzuci na kolana to będe szukał dalej i kupię na sprawdzenie wyższej klasy kartę.

>przecież mogę wyjść jackiem? Przejściówkę kupię albo sam dolutuję, jaki należało by kupić przewód

>coaxial 10m długości? Są jakieś rynkowe rekomendacje na coś taniego i dobrego?

hehe tu masz gotowca

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mieczysław, 21 Lis 2007, 15:49

>A wogole to znalazlem takie cos :

Ukryta Zawartość

>Moze sie komus przyda.

Właśnie to rozwiązanie stosuję, potwierdzam działa wyśmienicie i bezproblemowo.

Ukryta Zawartość

Mieczysław, 21 Lis 2007, 15:25

>Tak wyglada przesylanie sygnalu cyfrowego przez live! 24-bit PCI :

>

Ukryta Zawartość

>A powinno to wygladac tak:

Ukryta Zawartość

>Jak widzisz '44.1/16 SPDIF' wyglada identycznie jak 'Reference 16 bit' - wtedy mozna mowic o

>transmisji bit-perfekt - czyli takiej ktora nie powoduje zadnej straty sygnalu.

z tego co ja tam wyczytałem w tym pierwszym linku to jest to pomiar wyjścia liniowego a nie spdif...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>z tego co ja tam wyczytałem w tym pierwszym linku to jest to pomiar wyjścia liniowego a nie spdif...

racja, problem zniekształceń cyfrowych dotyczył pełnych SBLive z chipem EMU a nie SBLive 24.

>z tego co ja tam wyczytałem w tym pierwszym linku to jest to pomiar wyjścia liniowego a nie spdif...

Nie, jest to pomiar wyjscia cyfrowego, prawdopodobnie w opisie strony jest blad. Dam link co calego testu :

Ukryta Zawartość

W kazdym razie pomiar ten znajduje sie pod nagłowkiem "Тестируемая цепь: Live! 24-bit цифровой S/PDIF выход

Режим работы: 16 бит, 44 кГц" - nie to rozszyfruje ktos, kto zna dobrze jezyk "wielkiej matki" ;)

Ukryta Zawartość

tu jest spdif:

Ukryta Zawartość

(widać, że się live z progiżem nie klokuje :)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.