Skocz do zawartości
IGNORED

Windows Vista - spostrzeżenia.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Moja Vista 64 Home Premium nie ma żadnych problemów z informowaniem użytkownika, że dany program nie może zostać zainstalowany (np oprogramowanie obsługujące komórki Motoroli). Pozostaje laptop z 32-bitowym XP home edition :-/

Właśnie pobieram sobie na próbę nową wersję Fedory...

Marek - Fedora rządzi !! Mam w robocie i spisuje się rewelacyjnie.

Co do Visty to błąd jeden ja znalazłem - większych plików zip nie da się rozpakowac eksploratorem. Trwa to wieki.

Reszta działania bez zarzutu. Czekam na sp1, może coś jeszcze polepszą.

ogólnie Szit taki, że czasem mam ochotę skopać obudowę nowego firmowego blaszaka, ACAD 2008 działa znacznie szybiej i płynniej na moim laptopie z Centrino i XPkiem niż na tym super hiper DuoCore cośtam cośtam z 1 giga i przepięknie słodziutką kolorową (...wa jego mać) Vistą

-> jacch

A czy ta płyta DVD to nie film zabezpieczony przed kopiowaniem?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

MareG

byc może nieco przyspieszy po wyłączeniu wszystkich upiększeń (można wyłączyć Aero, niepotrzebne efekty graficzne) - to chyba powinno trochę zmiejszyć obciążenie komputera...

Gość

(Konto usunięte)

nfdj

No proszę Cię :)

Płyta z ze Ślubu i wesela , nagrana na kam.DVI i przerobiona na DVD.

I dodam jeszcze ,że mam dwurdzeniowy procek 1,86MHz i 2GB RAM i przy tej je....j viście czasem się czuje jak przy "wgrywaniu" Setlersów I ze stacji floppy na Amidze :))

Chyba to też w cholere wypiepsze.

Nie wiem, czy to wina Visty, czy Open Office - właśnie zauważyłem, że metodą kopiuj-wklej mogę przenieść tylko część zaznaczonego tekstu - ok. 35 stron. Ciekawe, czy wynika to z ograniczonej pojemnosci schowka, czy z innej przyczyny?

Marek, 22 Lis 2007, 23:19

>MareG

>byc może nieco przyspieszy po wyłączeniu wszystkich upiększeń (można wyłączyć Aero, niepotrzebne

>efekty graficzne) - to chyba powinno trochę zmiejszyć obciążenie komputera...

No właśnie - odchudzić, tylko dlaczego zawsze takie cholerne kompromisy?! Na Mac'u też jest kolorowo i wszystko działa oszałamiająco, nawet zapuszczenie Pararellsa z Windą XP niczego tam nie spowalnia!

Z drugiej strony szkoda trzech stów na nową licencję XP i dnia/dwóch na reinstalację systemu, więc pewnie trzeba będzie wyłączyć te wszystkie kolorki i przeźroczyste okienka i mieć wygląd sprzed 10ciu lat - gdzie tu logika?!

Po nowym roku ma wyjść SP1 do visty, dzięki niemu system zwiększy wydajność dwukrotnie

i niezawodność, podobno...(wg MS). Modem orange freedom podłączony do laptopa z vistą

powodował u mnie blue screen, po długiej walce się zainstalował, ale połączenia nie nawiązał.

Po terminacji visty i zainstalowaniu xp wszystko działa, jak ręką odjął. Jedyny ból, to to, że

producent laptopa (Acer), nie udostępnia do tego modelu sterowników innych niż do visty,

więc na dopasowaniu sterowników do xp straciłem 3 dni. Ale opłacało się - robota była zlecona.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

SUPER SYSTEM, KU**O! ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jacch, 23 Lis 2007, 09:07

>Zapowiada sie nieciekawie :(

>

>SP1 dla Visty to "wydajnościowy niewypał":

>

Ukryta Zawartość

Ciekawe - słyszałem opinie testerów, że wzrost wydajności jest zauważalny - podobno Vista z SP1 chodzi niewiele tylko wolniej niż XP SP2 na tym samym sprzęcie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ogólnie Vista już z obecnymi poprawkami to całkiem dobry system (pomijając jej pamięciożerność). Żyję na Viście Home Premium 64bit od stycznia i po początkowych problemach z kompatybilnością softu i niektórych sterowników, teraz nie mam raczej problemów i nie narzekam.

Ale w sumie co ja się znam? Ja jestem tylko zwykłym, prostym serwisantem komputerowym :)

Przypomnę tylko, że z XP na początku były chyba nawet większe problemy i wszyscy na niego psioczyli, a teraz nagle wszyscy krzyczą "Vista be, XP cacy". Dajcie M$ jeszcze troszkę czasu i będzie to na pewno lepszy sys niż XP ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

felix, 23 Lis 2007, 14:25

wreszcie jakiś rozsądny głos ;)

pamięciożerność to tylko pozorny zarzut - bardziej na miejscu jest raczej określenie:

"mniejsze marnotrawstwo pamięci" ;)

ps.

zauważ, że x64 jest bardziej (w moim odczuciu) "ociężała" niż x86.

>camle

Jest znacznie bardziej ociężała niż X86. Przede wszystki dużo częściej odwołuje się (nie wiadomo po co) do dysku. Ale po ostatnich poprawkach i tak jest lepiej.

Właśnie się wkurzyłem po tych wypowiedziach i postanowiłem sam przetestować SP1 na sobie ;)

Właśnie do mnie leci SP1 X64 RC Preview v.658 (teoretycznie installer dla wszystkich języków, wiec mam nadzieję, że zainstaluje mi się na mojej pl wersji ;) ). Jak skapie to instaluję, pobawię się i zdam jakąś relację.

:D

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Mam wersję 64 i trochę żałuję, że nie kupiłem 32. Podobno część użytkowników ma prawo zmiany z 64 na 32, niestety nie dotyczy to wersji OEM. Najbardziej uciążliwy jest brak sterowników do niektórych urządzeń (w przypadku karty SAT Technisat Skystar HD korzystam ze sterowników Technotrend), problemy z uruchomieniem oprogramowania do obsługi komórek, aparatów fot. (znów głównie brak sterowników obsługujących komunikację z tymi urządzeniami). W przypadku kodeków potrzebnych do oglądania DVB, instalacja też jest bardziej skomplikowana niż w XP...

-> Marek

Zbieg okoliczności? ;)

główym zarzutem ludzi wobec visty jest to, że coś tam nie działa... - jakby to microsoft robił sterowniki i wszystkie programy pracujące pod nią...

to producent sprzętu ma zasrany obowiązek zrobić sprawnie działający sterownik a programista tak napisać program aby był kompatybilny z systemem!

gdyby było inaczej - wszyscy klepalibyśmy te posty w jakimś neandertalskim dosie w wersji 142 z linii poleceń.

O jaki ładny obrazek :) Nie męczy oczu... niektóre programy mam skonfigurowane tak, że naśladują tryb tekstowy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Basil - za pewien czas trzeba będzie zmienić na "No Vista- BIG problem"... ale to są naturalne koleje rzeczy.

i jeszcze nie było takiego nowego systemu, żeby użytkownicy nie próbowali się na niego wypinać. Najlepszy przykład to właśnie XP - a dzisiaj jest tak kochany jak pluszowa kaczuszka ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.