Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 700zł do pokoju 9m^2

perezz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tak jak w temacie. Zaczynam dopiero swoją przygodę z AUDIO i proszę was o pomoc w dobraniu kolumn do mojego pokoiku:)

Pokój ma ok. 9m^2

Budżet do 700zł, Kolumny nie muszą być nowe, "second hand" mile widziany:)

Od kolumn oczekuje niskiego i słodkiego bass'u, głównie słucham rap'u itp. a tam tego dużo;)

Co do wzmacniacza to oczekuje tylko na okazje żeby kupić Harman/Kordon pm635/645/655:)

Proszę o jak najszybszą pomoc:)

Z góry dziękuje

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/37953-kolumny-do-700z%C5%82-do-pokoju-9m2/

perezz -->

sugeruję wejście w system słuchawkowy ... bo i pokój mizerny i budżet na kolumny niezbyt ciekawy :(

za700 PLN przynajmniej skompletujesz przyzwoity zestaw słuchawki + wzmacniacz :)

pozdrawiam,

zdezi

zdezintegrowany takie posty lubie najbardziej - bez przesady - za 700zl kupi sie juz niezle kolumny uzywane, a kolumny to co innego jednak niz sluchawki.

Co do USher S520 bylbym jednak sceptykiem - dobre nawet bardzo kolumny ale nie do hip-hopu, Tannoy M2 juz bardziej bo maja fajny miekki przyjemny basik ( do hip-hopu wystrzegalbym sie kolumn z twardym basem).

9 m2 to niewiele, S-520 zagrają także w rapie w takim pomieszczeniu, ale nie sądzę abyś spotkał poniżej 900 zł używki.

Możesz zainteresować się:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bądź

Ukryta Zawartość

propozycje trochę różnią się w zakresie charalteru pracy bsu, ale obydwie mają dobry timing i będą zwao trzymał rytm, dzięki czemu nic Ci się nie zdudni.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Co do USher S520 bylbym jednak sceptykiem - dobre nawet bardzo kolumny ale nie do hip-hopu,

Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Miałem ushery przez jakiś czas i żałowałem później trochę że je sprzedałem.

Ushery mają miękki bas. Nadadzą się i do hip-hopu. Mają bas bardziej dynamiczny niż M2, są jaśniejsze, mają niesamowitą wręcz przestrzeń i bardzo ładną średnicę. No i wygląd - tym oczywiście też przebijają M2. Tannoy zwykła okleina, usher natomiast to już fornir i lakier. Jeśli nie słuchasz bardzo głośnego łojenia to Ushery przebiją M2 pod każdym względem. Stosunek cena / jakość rewelacyjny.

Iceman - nie wiem jednak czy to dobre kolumny do hip-hopu akurat do tej muzy chyba mozna lepsze - nie umniejszam jednak ich jakosci w zadnym wypadku, Tannoye bardziej polecilem gdyz wg mnie subiektywnie beda lepsze ze wzgledu na obszerniejszy bas.

>Tannoye bardziej polecilem gdyz wg mnie

>subiektywnie beda lepsze ze wzgledu na obszerniejszy bas.

Miałem Tannoye i M2 i F2 a obecnie mam jeszcze ciągle M5. Bas jest istotnie nieco obszerniejszy i te kolumny nadają się do robienia łomotu. Usher ma nieco delikatniejszy bas, ale zarazem szybszy, dokładniejszy. M2 w małym pokoju nieco ciężej ustawić, bo jednak ma bass refleks do tyłu i wymaga pewnej odległości od ściany. Jeśli natomiast Ushery postawi się blisko ściany to zwykle tylko wzmocni ich bas. M2 są przyjemne zwłaszcza do jasnego mocnego wzmacniacza. Tylko te ceny ich obecnie są nieco przesadzone. Gdy kiedyś kupowałem M2 dla brata to zapłaciłem chyba 400zł. Teraz ludzie chcą nawet jakieś 700zł. To moim zdaniem nieco przesada.

Ja w takim budżecie i do takiej muzyki polecam QBA Elements 2. Miałem te kolumienki - duży, niski bas wręcz zaskakujący przy tym rozmiarze skrzynek, ogólnie ciepłe brzmienie, do tego jakiś wzmak z kopem (np. nowy reloop ha-210 lub używana Koda KD-261) i gra! Miałem też z wymienianych tutaj Tannoy F2 i do rapu polecałbym raczej QBA. Ushery są raczej poza budżetem. Tylko trzeba znaleźć odpowiednią wersję Elements 2, bo było ich kilka (ja sam spotkałem się z co najmniej czterema rodzajami), poniżej wklejam zdjęcie Elements 2 na jedwabnej kopułce SEASa i wooferze Peerleesa i tą wersję polecam, ostatnie zdjęcie to Elements 2 na aluminiowym SEASie i nisko-średniotonowym TVM (tej wersji nie polecam), były również krzyżówki.

Ukryta Zawartość

post-10224-100008704 1196076435_thumb.jpg

post-10224-100008705 1196076435_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Witam

Witam

>Pokój ma ok. 9m^2

>Budżet do 700zł, Kolumny nie muszą być nowe, "second hand" mile widziany:)

>Od kolumn oczekuje niskiego i słodkiego bass'u, głównie słucham rap'u itp. a tam tego dużo;)

Moja propozycja to Avance Dana 501.

W zaplanowanym budżecie mieścisz się spokojnie zwłaszcza z drugiej reki i jeszcze na kilka dobrych produkcji starczy.

Miękki bas, dobra średnica. IMO warte przemyślenia.

a co sadzicie o:

Ukryta Zawartość

albo o:

Ukryta Zawartość

proszę o dalsze podpowiedzi:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może by tak jakieś kefy z serii C ;)

np:

Ukryta Zawartość

Na alledrogo jest też trochę całkiem sympatycznych (starszych) kolumienek Wharfedale (np. Sheltony).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co sadzicie o tych cudach?? Ma ktoś takie??

proszę dalej o propozycje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

poczytaj;)

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.