Skocz do zawartości
IGNORED

mestro II 130 modyfikacja

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, temat częściowo był już poruszany na tym forum, jednak interesuje mnie przede wszystkim, czy ktoś próbował dokonywać modyfikacji wielkości obudów, strojenia BR? Czy przyniosło to jakieś skutki? Wciąż zastanawiam się nad tym, iż przetworniki zastosowane w mestro sa uzywane np. w totem mite, które są bardzo chwalone i oczywiście dużo droższe od maestro. Tonsilowi jako producentowi zarzuca się, że nie potrafi do końca wykorzystać potencjału tkwoącego w produkowanych przez siebie przetwornikach przy konstrukcji kolumn. W związku z tym czy np. nie spróbować zmniejszyć objętości skrzynek w mestro? I co jeszcze z okablowaniem, czy wartro zmienić wewnątrz? Z tego co pisał McGyver w innnym wątku zwrotnica jest w miare ok. Najbardziej chodzi mi o to, czy ktoś podejmował próby innego zestrojenia obudów w mastro.

https://www.audiostereo.pl/topic/38018-mestro-ii-130-modyfikacja/

Jak masz maly pokoj, to sprobuj obnizyc strojenie poprzez zmniejszenie wylotu rury bass refleks np. filcem. Im wiecej filcu tym nizsze strojenie, w ten sposob latwo mozna dopasowac granie kolumn do wielkosci pomieszczenia.

Chcesz zmniejszyc objetosc, wsadz cegle do srodka;) ja bym jednak wolal obnizyc strojenie BR

eMiL

pokój 18 m2

z tym zmniejszeniem obudowy to myślałem na serio, ale o ....piasku, przynajmniej tak do poziomu zwrotnicy

a tak poza tym to taki mam pomysł co do "metody prób i błędów" i zmiany objętości - coś na zasadzie ruchomego dna, takiego tłoka i podnoszenie badź opuszczanie - myślę oczywiście o doświadczeniach np. podczas konstruowania kolumn, swoje maestro szkoda mi by było ciąć, :)

a z tym filcem masz na myśli całkowite zatkanie, czy pozostawienie małego otworu BR? Jeszcze zauważyłem, że rura BR jest od wewnętrznej strony (tak do połowy) zupłenie gładka natomiast na zewnątrz bardziej chropowata - w jakim celu, czy to ma jakieś znaczenie?

Mozliwosci jest wiele, wsadzasz rulonik z 4mm filcu (nie zatykasz calkowicie, z tak malych glosnikow nie bedziesz mial wogole basu z OZ), basu robi sie mniej, ale nizej schodzi, zniknie albo przynajmniej zmniejszy sie dudnienie basu i nabierze szybkosci. Ze mniejszaniem obudowy nie kombinuj, ewenualnie mozesz mat bitumicznych wkleic, srednica sie poprawi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.