Skocz do zawartości
IGNORED

Roksan Caspian a Focal'e 816v czy 826v ?

jukol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przymierzam sie do kupna kolumn, które bedą grac z wzm Roksan Caspian.

Wstepnie jak na razie po próbnym odsłuchu róznego dostepnego sprzetu padło na Jmlab Focal znowej seri 8... (w obwodzie tez mysle o AE aelite3), mam głownie dylemat miedzy 816v a 826v, czy któs zna dobrze de kolumny które byłyby lepszym rozwiazanuiem w moim przypadku ?, gralo by to w pokoju ok 24 m2 (niestety słabym akustycznie bo otwartym na 2 strony).

Roksan "lubi" kolumny 8 omowe a min. impedenc. spada w 816 do ok 4,3 omów a w 826 do 2,9 om., czy to ma w tym przypadku jakies znaczenie ? przupszczam ze 826 moga miec za to lepszy, pełniejszy bas.... Dobrze by to grało mocnym, "perkusyjnym" basem ale nie dołujacym przesadnie - Caspian ma piekną barwe i dobra kontrole własnie dolnych rejestrów.

Próbuje od jakiegos czasu bezposrednio porównac te dwie kolumny z swoim sprzetem ....ale nie jest lekko trafic na nie w jednym miescu. moze któs miał taką okazje lub cos doradzi ??

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/38029-roksan-caspian-a-focale-816v-czy-826v/

a co Ci nie pasuje w dzwieku Tethysow w obecnym zestawieniu (jesli twoje o mnie jest aktualne)? Wlasnie przymierzalem sie do odsluchu tethysow (mam obecnie hyperiony III i takze caspiana) i twoj wpis mnie troche zaskoczyl! Wydawalo mi sie do caspiana wlasnie tethysy beda pasowaly idealnie (hyperiony to troche dla niego mezalians, ale i tak jest bajecznie)

Chris01

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Chris01 >>

"o mnie" juz troche nieaktualne, Tethysy maja od niedawna nowego właściciela

ja miałem problem w uzyskaniu w moich warunkach głownie solidnej podstawy basowej tzw. "rockowego kopa", przypuszczam ze głownie przez moj pokoj , moze kable.... raczej nie zwalałem tego na caspiana.

Pamietam przed kupnem słuchałem pare razy Tethysów i bylo super ! (niestety nie mialem okazji ich sprawdzic w swoim pokoju). Wiec moze tylko u mnie to nie zagrało idealnie ? bo nowy właściciel jest z nich bardzo zadowolny !!

Oczywiscie sa to b.dobre kolumny, ale wymagajace na pewno co do warunkow i sprzetu towarzyszacego.

Słuchałem kiedyś Caspiana z podłogowymi JmLab serii Electra (krótko w salonie) i grało to jak na taki mezalians :) całkiem nieźle - dosyć barwnie, szczegółowo i dynamicznie. Basu "olbrzyma" niestwierdziłem ale wykop na wyższym basie był wystarczajacy i zwarty, a przecież ten kawałek pasma odpowiada za rockowy wykop.

Wnioskuje, że z tańszymi bedzie całkiem dobrze tym bardziej, że nowsze modele JmLaba są bardziej przyjazne jeśli chodzi o ich napędzenie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

a ja widziałem Twoją aukcję na allegro z Tethysami, wisiała długo...wahałem się jak baba i masz ci los - sprzedane!

wniosek prosty - nie można się w życiu wahać! :)

Chris jak Ci się zgrał Caspian z Anti Kablami? Pytam bo dziś sam podłączyłem głośnikowiec Anti i jestem zaskoczony, że kabel może tyle wnieść do dźwięku :)

U mnie - poprawa niskich - jest głębiej i bardziej punktowo (tak jak lubię), generalnie jest wszystko jaśniej i bardziej skierowane na słuchacza, do tego scena lepiej ułożona. Efekt "zdjęcia koca" odnotowany.

pzdr.

Jędrek

Ja na razie podpialel tylko anti-IC. Kurcze - generalnie jestem raczej z klanu kablarzy, ale to co pokazal ten IC to bajka i zaskoczylo nawet mnie!

Anti-IC wpialem miedzy nosa Petera a caspiana i oniemialem: jak pisze Paul antydruty juz "out of the box" sa znakomite, ale to co pokazaly przeszlo moje oczekiwania: nagle system dostal basu jakiego nie mial, wszystkie zakresy pasma generalnie sie wyrownaly - nic teraz nie dominuje i jest pod kontrola jak w wojsku! Nawet sybilanty ktore czasami swiecily za ostro (rozne sssssssssssssssss i czzzzzzzzzz i szzzzzzzzzzzzzz, ktorych bylo torche za duzo) teraz sa obecne nadal ostro gdy potrzeba, ale nie dominuja i nie swiszcza gdy nie trzeba! Juz zaluje ze nie wziialem 2 sztuk - mialbym jak znalazl do pre sluchawkowego!

Az sie boje podpiac anty glosnikowe - musze je jeszcze zakonfekcjonowac wiec chwile to zajmie i na razie sie nie wypowiadam. Antydruty pobily moje tary 5500i, belkiny synapse (ale nie byl to nokaut), xlo pro 150.

Chris01

------------------------------------------------------------------------------------------

jeszcze jedno: sluchalem wczoraj amused to death Watersa i odkrylem te plyte na nowo - slyszalem dzwieki o rozpietosci 180 stopni - z boku mojej glowy (sa takie kawalaki gdzie slychac w tle radio: otoz to radio gralo obok mojego lewego ucha, nie na wprost, nie po lewej stronie, tylko z boku glowy - zludzenie bylo tak realistyczne, ze myslalem, ze ktos w innym pokoju wlaczyl radio!, w innym miejscu jadace sanie i dzwoneczki: no kurcze moglem dokladnie "przesledzic"-uslyszec jak te sanie jada! o rany az ciarki przechodzily po plecach!

nie udalo mi sie takich efektow osiagnoc ani na tarach ani na xlo. Belkin byl blisko ale to nie bylo na te skale!

wpadła mi jeszcze w ręce jedna propozycja do caspiana: QUAD 21L

w Polsce bardzo cięzko jest ich posłuchać, a w Brytanii jest szeroko polecane własnie połączenie roksana z kolumnami quad'a

czy ktos miał mozliwosc słuchania tych kolumn ? jak mogłyby wypaść w porównaniu z focalami 816v/826v ?

>Ja na razie podpialel tylko anti-IC. Kurcze - generalnie jestem raczej z klanu kablarzy, ale to co

>pokazal ten IC to bajka i zaskoczylo nawet mnie!

Chris: ;-) masz na neutrikach czy Bulletach? ja zamówiłem na bulletach - bas sprawił że mi się japa od ucha do ucha uśmiechała. "kolorki" grzechotek, przeszkadzajek itp - naprawdę rewelka!

Ale jak podpiąłem AntiC głośnikowe, to "out of the box" zabrzmiało nieprzyjemnie ostro, a na chwilę obecną nie odczuwam żadnych "sensacji" że coś się znacznie pooprawiło czy w nawet zmieniło - po prostu grają. (a może o to chodzi?). Nie oczekiwałbym "sensacji" po głośnikowych - ja oczekiwałem i się zawiodłem - ale może to kwestia dnia - byłem wtedy zmęczony i zalatany.

Widzisz Cashlack...ja nie oczekiwałem niczego, bo w głośnikowce nie wierzyłem...

i tu przyjemne zaskoczenie - Anti poprawiły to i owo. Ale tak szczerze między nami? (i tysiącem innych czytających) - te zmiany to detale, które uciekają po kilku dniach odsłuchów :)

Do dziś słyszę plusy Caspiana, Stelmacha i Hyperionów (najsłabszy obecnie element mojego systemu)...ale kable? Szybciutko się do zmian przyzwyczaiłem :)

pozdrawiam!

Cześć, witam kolegów Caspianowców.

Jak możecie zauważyć, ostatnio porównywałem i podpinałem do Caspianka wiele sprzętów(wątek - spotkania przy muzyce w Jeleniej Górze). Faktycznie Caspian to piękna barwa ,szczegóły, dynamika i niesamowity bas(mięsistość ,głębia,kontrola,koloryt,atak itd). Jeżeli chodzi o antycable głośnikowe podpięte do caspiana, to ewidentnie w porównaniu do sonic linka ast75, nordosta ft8 i sonus olivy , obcinają wyraźnie niższy zakres basu.Jest wyraźny kop i punkt na średnim basie, ale najniższe pomruki są odcięte :-(, a szkoda bo ac to świetny drut. Co do wydajności prądowej, kiedyś podpiąłem do caspiana równolegle 6 ohmowe avance 503 i 4 Ohmowe hyperiony III-nawet się nie zagrzał drań(chyba tego nie zauważył :-). Ostanio mierzyłem pobór prądu przy głośności na godź 11. Caspian pobierał z sieci max.60 Watt, także do końca zasilacz zostaje jeszcze prawie 300 VA. Zrobię fotki i wkleję.

ps.

Panowie, może założyć wątek miłośników caspiana, jest już nas trochę i można zebrać esencję doświadczeń w jednym wątku. Poza tym to super sprzęt, który zasługuje na uznanie i wyróżnienie.

Pzdr.

• 7 miesięcy później...

Spróbuję podnieść temat i nie zakładać nowego... Od kilku miesięcy cieszy mnie Roksan Caspain M1. Do niego VA Mozart (o tym już pisałem:))) Cudnie to gra jednak dopiero wtedy kiedy poziom głośności jest co najmniej "normalny" cokolwiek by to miało oznaczać. Na cichych poziomach jednak Mozarty ograniczają basik, który na normalnych poziomach jest fantastyczny (nie wiem skąd narzekania niektórych na jego braki?). Szukam więc monitorów do Caspiana, niekoniecznie drogich, takich na których późną nocką można by cichutenko posłuchać muzyki... Przedwczoraj spotkałem się z konstruktorem Audiowave 141 i po urlopie posłucham sobie tychże (całkiem fajny mebelek:))), ale może ktoś ma już doświadczenia z monitorami "cichogrającymi"?:)) Pozdrowienia wakacyjne!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.