Skocz do zawartości
IGNORED

ROTEL RX-1052 - czy Szanowni znają?

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, to pierwszy temat przeze mnie rozpoczęty. Proszę o wyrozumiałość i pomoc.

Mam możliwość zakupu nowego amplitunera stereofonicznego ROTEL-a RX-1052 za ok. 4000zł. Jest on dość wysokiej mocy 2x100W. Moje pytanie to: czy ktoś z Szanownych miał lub ma z nim do czynienia? Czy warto? Jak brzmi? Trudno znaleźć gdziekolwiek o nim jakieś informacje, choć trochę udało mi się poczytać, ale liczę na Wasze ewentualne spostrzeżenia. Dziękuję i pozdrawiam.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

https://www.audiostereo.pl/topic/38039-rotel-rx-1052-czy-szanowni-znaj%C4%85/

Słuchałem i niezły jest ...zwłaszcza w stereo ale nie jest lepszy od wzmaków tej firmy 1070, 1072....w kinie ok ...choć to klasa droższych jamaszek !

Jak słuchasz tylko stereo to zainwestuj we wzmak tej firmy j.w 1070 albo 1072

Jak kino ...to bardzo się sprawdzi ...ale polecam tez najnowsze Onkyo nie znam modelu ale cena ok 5000 zł ...rewelacja w kinie i w stereo super ...poza tym ma rewelacyjny wbudowany przetwornik ..wystarczy tylko dobry napęd .

a od kiedy w ofercie jest integra Rotela 1072 ? - niema takiej i nie bedzie

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Odwołuję pytanie. Znalazłem dokładną recenzję w Audio z lipca 2007.

Jednocześnie przykro mi, że na forum, które jest dedykowane rynkowi audio tak trudno otrzymać pomoc. Widzę, że wiele osób woli raczej buszować po bocznicy, niż zajmować się sprawami merytorycznymi, które jak sądze powinny być nadrzędne.

Tylko bez urazy proszę. Pozdrawiam wszystkich, Szanownych melomanów i audiofili!

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Violet=> sprawdź tutaj www.htguide.com Mam wielokanałowy zestaw Rotela (1068 & 1075). Nie znam tego modelu, który Cię interesuje ale uważam, że generalnie Rotel jest znacznie lepszym wyborem niż Yamaha, Onkyo czy inny Denon (oczywiście z pominięciem flagowych modeli tych trzech firm). Wcześniej miałem Yamaha RX-V1500, ostatnio pomagałem koledze w skompletowaniu zestawu (Y RX-V2700 + B&W 704), dość często słucham Denona 3803 i w mojej subiektywnej ocenie Rotel jest po prostu lepszy (rozdzielczość, przejrzystość, moc ale równiez pilot i wygląd). Jeżeli szukasz brzmienia za rozsądne pieniądze a nie gadżetów, to Rotel jest z pewnością dobrym wyborem. Nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że lepiej wybrać wersję dzieloną (integra & tuner) zamiast amplituner stereo. Sam mam wprawdzie zestaw dzielony ale przed zakupem testowałem w domu przez kilka dni amplituner RSX1067 i brzmieniowo praktycznie niczym nie odbiegał od zestawu pre/pro & ampli. Moim zdaniem to raczej kwestia gustu, ilości miejsca, budżetu itp. Jeżeli wybierzesz Rotela zwróć uwagę na odpowiedni dobór kabli (szczególnie interconnects). W niektórych przypadkach może pojawić się nieznaczny szum w głośnikach, ale wystarczy zmienić kable i problem znika. Moim zdaniem to jest wada niektórych IC a nie Rotela.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.