Skocz do zawartości
IGNORED

E. Bem Kakadu nowa płyta

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś słyszał całą nowa płytę Ewy Bem "Kakadu", która ukazała się 23.11.2007 r.? Możecie podielic się wrażeniami? Znalazłem link do jedengo teledysku z tej płyty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/38102-e-bem-kakadu-nowa-p%C5%82yta/

Zamierzam ją kupić. Słyszałem, że muzykę i aranżacje napisał Joachim Mencel, a to wybitna postać polskiej pianisyki. A pani Bem to mistrzostwo świata! Pozdrawiam.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Słyszałem jeden kawałek w radiowej trójce....bardzo fajny lecz nie podobało mi się zbytnie uwydatnienie i dominacja wokalu, aranżacja instrumentów na dalszym planie za mgłą...

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Nie słuchałem jeszcze tej płyty, ale czytałem, że jest powrót do lat 70 i 80. Może ktos, kto już przesłuchał napisze więcej? Kompozycje Joachima Mencla moga być ciekawe, poza tym w nagraniu udział wzięli m.in. Aleksander Bem (brat Ewy), Andrzej Jagodziński i Robertr Majewski. Jeszcze jedna informacja, może mniej ważna w dziale "muzyka" - na płycie Ewa Bem debiutuje jako autorka tekstów.

Proszę o podzielenie się swoimi opiniami

aha znalazłem, że fragmenty utworów można posłóuchac na stronie Ewy Bem

Ukryta Zawartość

a w niedzielę 7.12.2007 r. będzie o 20 koncert promocyjny w Trójce

Ukryta Zawartość

Przesłuchalem na razie jeden raz płytę, ale niestety nie miałem za dobrych warunków do odsłuchu. Po pierwszym przesłuchaniu uważam, że warto ja mieć. Zgadza się, że jest to lekka podróż w czasie do lat 70 i 80-tych. Na razie najbardziej pobaja mi się kompozycje "To cześć" i "Siedemnaście".

Co do realizacji to chyba sie zgodzę ze STREET-em, że wokal jest zbyt z przodu, z drugiej jednak strony może to był celowy zabieg, akompaniament nie narzucający się, dobre tło. Bardzo lubie Ewę Bem - zawsze nastraje mnie pozytywnie. Na razie to tyle

Gdyby pani Ewa Bem urodziła się w USA, to by była multimilionerką ze swoim niepowtarzalnym jazzowym głosem..

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Chick - ty tak na poważnie, czy to tylko prowakacja? nie pamietam 'takich' Twoich wpisów, bo nie uczestniczę często na 'bocznicy'. anyway - pytam z ciekawości i przepraszam za oftop.

no to zdjęcie z koncertu promującego czy tam promocyjnego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Słuchałem kilkakrotnie.W warstwie muzycznej płyta jest bardzo ładna.Dobrze zrealizowana.Przyjemnie się słucha i muzyków ,i p.Ewy Bem. Lecz płytę dałem koleżance w prezencie. Dlaczego? Piosenka to nie tylko to, jak się śpiewa ale przede wszystkim to, co się śpiewa. Teksty ,poza jednym znanym z "trójki", są bardzo słabe. Mając w pamięci to, co najlepsze z repertuaru p.Bem wolałem nie rozdrażniąć się tymi banałami( te rymy!). Szkoda, że zmarnowało się tyle ładnej muzyki.Koleżanka posłuchała, posłuchała i odłożyła na półkę, z tego samego powodu.

Kiedyś były "piosenki z tekstem" teraz o nie jest o wiele trudniej.Pozdrawiam.

Rolandsinger

Chyba mi się w takim razie postarzało...., :)))) Kompozytor wszystkich utworów Joachim Mencel rocznik 1966

Co do koncertu zabrzmiał od strony realizacyjnej, jak dla mnie, lepiej niż na płyta, bo wokal nie był aż tak bardzo z przodu

Muzyka bezbarwna, piosenki "na jedno kopyto", wykonanie bezbarwne, słowa piosenek koszmarne, np. fragment piosenki tytułowej, śpiewanej z okropnym chórkiem w tle:

"Tańczę na bosaka,

dziś chcę być taka,

niech się śmieje kakadu".

Przykro słuchać tej płyty, gdy ma się w pamięci Ewę Bem śpiewającą wiele lat temu np. z zespołem SPPT Chałturnik.

>Rolandsinger

Do 60-tki chyba sporo Ci brakuje, bo o muzycznych upodobaniach 60-latków nie masz pojęcia. Oni, jak i wszyscy x-latkowie, do poduszki lubią słuchać piosenek ze swojej młodości, a że często lubią też muzykę skrzypcową, więc słuchają np. tego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam, ale w linku w poprzednim poście coś mi się pomyliło. Powinno być tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witek B.

co do tekstów zgoda, natomiast muzyka nie jest, oczywiście moim zdaniem, zła jeśli płytę zaliczymy do gatunku, powiedzmy ambitniejszego popu

wiem, że ta płyta w odniesieniu do bogatej twórczości Ewy Bem nie będzie wielkim odkryciem, tym nie mniej ja słucham jej z przyjemnością - taka nie zobowiązujące, lekkie, pozytywne dźwięki

Przykro mi przyznać Tobie rację .Ale muszę obiektywnie napisać że kupiłem płytkę i po 4 nagraniu dałem już sobie spokój. W 3 nagraniu słychać reżysera dzwieku ,który na siłę próbuje osiągnąć wokal młodzięczy Pani Ewy Bem .Płyta skierowana jest dla młodego pokolenia i kreowanie w tvn Pani Ewy w końcu musi przynieść zyski.A szkoda bo to jedna z najlepszych polskich wokalistak a płytka najgorsza w jej przepiękej karierze .

dey i z Tobą się zgodzę co do realizacji na płycie, dlatego ja słucham koncertu, który był w Trójce, lepiej to dla mnie brzmi, proponuje jednak mimo wszystko przesłuchać do końca, pozdrawiam

tak słuchałem w trójce tego koncertu. Chwaląc sie tunerkiem onkyo 9990 powiem ,że właśnie ten koncert był inspirają do zapoznanie śię z cd. Myślałem że cd to dopiero bedze dzwiek .I co ?............. nic ,koncert w trójce o wiele lepszy dzwiękowo niż cd. Za bardzo nie chciałbym uciekać z tematu .ale koncetry ze studia trójki są naprawdę jakośćiowo znakomite i już nie raz na forum zachęcałem do programu 3 POLSKIEGO RADIA.

dey, też trochę poza tematem - po raz pierwszy wykorzystałem amplituner yamahy RX 797 jako źródło dźwięku - nagrałem ten koncert po prostu na twardy dysk komputera, a później wrzuciłem jako audio cd na płytkę i muszę powiedziec, że w koncercie trójkowym pojawiły się szczegóły, scena i przede wszystkim detalicznie brzmią instrumenty, wokal Pani Ewy Bem trochę wycofany, ale wg mnie to akurat w porównaniu wersji CD na plus

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.