Skocz do zawartości
IGNORED

Jak wydobyć sygnał cyfrowy z laptopa?

Basman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Poszukuję informacji jak wydobyć sygnał cyfrowy z laptopa któwy posiada firewire i usb tak żeby można było podłączyć go do zewnętrznego przetwornika d/a kablem koaksjalnym.Czy jest oprogramowanie, które pozwala na przetważanie danch tak,że bez względu na to, czy będę oglądał film z dvd,czy słuchal radia internetowego lub CD to do DAC-a będzie dostarczony w czytelnym dla niego formacie.Pytam o to bo posiadam obecnie zestaw philipsa(cyfrowy preamp+cyfrowe glośniki aktywne) i jeśli da się to o co pytam zrealzować to nie musiał bym słuchać podwójnie przetwarzanego dźwięku(w kompie na anaog,potem z analogu z powrotem na cyfrę(w preampie) i w kolumnach znowu na analog.Mam cichą nadzieję,że obędzie się bez kupowania zewnętrznej karty z takim wyjściem bo mi trochę kasy szkoda.

Ja dokupilem karte Creative Labs - X-Fi Xtreme Audio Notebook (Xpress)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Teraz potrzebuje 7-10 m kabla optycznego bo karta ma wyjcie cyfrowe optyczne i to na Jacka,

a przetwornik normalne ;-)

Ukryta Zawartość

to teabel tylko troche za krótki ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki.Jest to jakieś rozwiązanie z tym,że z tego co wiem lepszą opinie mają połączenia koaksjalne.No i jeszcze pozostaje sprawa odległosci(u mnie potrzebuję około 5 m kabla.Widzałem kiedyś taki konwenter który łączy się z komputerem przez firewire a z drugiej strony ma koaksjalne gniazdo.Myślę,żę taka opcja by mi bardziej pasowała z ty,że pod warunkiem że mógłbym przekazać wszystkie dżwięki z komputera bez względu na ich pierwotny format cyfrowy,

-> gutekbull

To kup sobie normalny kabel optyczny, który ma po obu stronach wtyki Toslink. Do tego przejściówkę, jak na obrazku i finito :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

-> gutekbull

"optyczne nie traca jakośc dźwięku i na długości kabla - ponoć ;-)"

Coaxiale też nie na tracą jakości dźwięku na długości kabla. Jedynie dokładność (kształt) impulsów może się rozmywać, co niekoniecznie musi skutkować pogorszeniem dźwięku.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Z tego co widać na obrazku wynika, że tylko połączenie optyczne jest możliwe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może być optyczny lub coaxial,bo ten przedwzmacniacz ma oba typy wejść.Od jakiegoś czasu rozważam zakup karty dżwiękowej do realizacji nagrań(jakiegoś rolanda-z kilkoma wejściami analogowymi),ale muszę ze względów finansowych trochę odczekać.Nie bardzo chcę z tego powodu kupować kartę dźwiękową np.creativ, bo docelowo nie zda u mnie egzaminu,a z kolei teraz zadowoli mnie maksymalnie proste rozwiązanie.Obawiam sie tylko czy uda się w ten sposób przesłać w postaci cyfrowej wszystkie"odgłosy" z laptopa.Tak na marginesie to mam ten cyfrowy zestaw philipsa od dwóch dni i jestem mile zaskoczony,ale zastanawia mnie czy wymiana przewodów cyfrowych łączących przedwzmacniacz z kolumnami(coaxial)z fabryczych,pamiętających rok 95 i zdecydowanie zbyt długich na jakieś nowsze przyniesie poprawę brzmienia.Może któryś z kolegów ma jakieś doswiadczenia w tej materii?Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

>Basman, 2 Gru 2007, 14:23

czyli najlepiej będzie na razie podłączyć byle jak ( jakieś wyjście audio laptop ma?) a później coaxialem. wymiana kabli brzmienia nie poprawi. Ale jeśli są za długie to za 5 zł kupisz krótki coaxial wystarczający do cyfrowego połaczenia.

U mnie w laptopie obok tej karty ,której zdjęcie jest u góry ,mam jeszcze zwykłą karte dźwiękową laptopa,

podejrzewam ,że kolega Basman tez takową posiada ;-)

W laptopie jest wyjście JACK - przed chwila pociągnąłem taki kabelek czyli JACK od laptopa dalej zakończony gniazdem JACK do którego wsadziłem JACK rozgałęziacz na 2 kanały czincz , ale przez żaden przetwornik nie dal sygnału na Coaxiale ???

Ja naprawdę jestem wdzięczny za zaintresowanie moim pytaniem i oczywiście wiem jak podłączyć analog z laptopa do wzmaka i teraz tak mam to połączenie wykonane przewodem, który miałem kiedyś w aucie.Jeszcze raz powtórzę,że interesuje mnie połączenie cyfrowe.Jeśli zaś chodzi o różnice między kablami cyfrowymi to wiele osób je stwierdziło na słuch,a fachowcy pomierzyli (ja właśnie kupilem przewody klotz z możliwością odsłuchu i ew.zwrotu w razie gdyby nie spełnily moich oczekiwań).Szukam rozwiązania w postaci konventera sygnału z wyjścia usb lub firewire wraz odpowiednim oprogramowaniem.

Basman => ja też usiłuje dojść jak - czy mogę wyprowadzić z laptopa sygnał cyfrowy ;-)

Dokladnie to samo co ty ,chcę sygnał podać na przetwornik ?

Na ta chwile nie posiadam odpowiedniego kabla optycznego do karty ( nie mogę więc jej wykorzystać ) , dlatego kombinuje jak wyprowadzic sygnał cyfrowy elektryczny z normalnego wyjścia w laptopie ?? ;-)

taki konwerter czyli zwykła karta dźwiękowa zewnętrzna na usb. był wątek niedawno o tym, za 100 zł mniej więcej możesz kupic taką kartę z wyjściami optycznymi.

A jeśli serio odróżniasz na słuch kable cyfrowe to czeka nagroda 1mln $ podobno ;)

Zgadza się.W laptopie ktory posiadam karta dźwiękowa nie ma takiej opcji.Z kolei w kompie stacjonarnym, który okupuje moja żona mam wyjście cyfrowe,ale przez gniazdo jack i pewnie by się udało, bo to soundblaster audigi. Za to do laptopa mam przejściówkę pcmcia na FireWire i ztego co wiem,to wszystkie nowsze karty profesjonalne chodzą na FireWire i to nie bez powodu.Jak karta w laptopie nie ma wyjścia cyfrowego to wątpię żeby coś się dało wykombinować na jej bazie.Jeszcze dziś sprawdzę czy z tego soundblastera wycisnę cokolwiek.

Będę mial okazję się o tym, czy odróżniam przekonać się jak przyjadą do mnie nowe kable.Przewody, które są w komplecie z tym zestawem Philipsa są dlugie na jakieś 4metry i cienkie jak sznurowadla od tenisówek i na dodatek z plastikowymi końcówkami.Rozumiem,że jak usłyszę różnicę to,mogę się zgłosić po namiar gdzie dają ten milion$.A tak nawiasem, mówiąc, to w czasach gdy dookoła otacza nas taki śmietnik elektromagnetyczny i każdy technik wie, że w technice radiowej przy częstotliwosciach zbliżonych o tych, które występują przy przesyłaniu sygnału cyfrowego w sprzęcie audio występują zjawiska falowe ,które mogą zdegradować sygnał cyfrowy i nawet impedancja wtyków może coś popsuć ja wolę sie przekonać co usłyszę i mam nadzieję ,że będzie lepiej.

Spoko, jakby co to dam ci namiar, to nie żart. Ostatnio Mark Levigne, znany w światku audiofilskim, startował do tej nagrody. Ale zrobił testy na ślepo u siebie w domu z kumplami i odpuścił.

-> gutekbull

"W laptopie jest wyjście JACK - przed chwila pociągnąłem taki kabelek czyli JACK od laptopa dalej zakończony gniazdem JACK do którego wsadziłem JACK rozgałęziacz na 2 kanały czincz , ale przez żaden przetwornik nie dal sygnału na Coaxiale ???"

Czy ja dobrze zrozumiałem, że podłączyłeś wyjście analogowe karty dźwiękowej laptopa z wejściem cyfrowym w Twoim DAC-u/CD?

Zerknij na oznaczenie przy gnieździe w laptopie i/lub instrukcji obsługi i zobacz, czy masz tam wyjście cyfrowe.

Nawet, jeśli byś miał wyjście elektryczne, to ot takie podłączenie kabla nic nie da, trzeba zapewne w sterowniku karty włączyć spdif-out (czyli albo masz wyjście analogowe, albo cyfrowe coaxial). Nie wiem za to, jak jest z wyjściem optycznym - być może nie trzeba nic przełączać i wyjście cyfrowe może zostać cały czas aktywne.

"Na ta chwile nie posiadam odpowiedniego kabla optycznego do karty ( nie mogę więc jej wykorzystać ) , dlatego kombinuje jak wyprowadzic sygnał cyfrowy elektryczny z normalnego wyjścia w laptopie ?? ;-)"

To nie kombinuje, żebyś czegoś nie zjarał ;) No i nabądź taki kabel.

-> Basman

"Jeśli zaś chodzi o różnice między kablami cyfrowymi to wiele osób je stwierdziło na słuch,a fachowcy pomierzyli"

No ja akurat nigdy nie spotkałem się z rzetelnym testem odsłuchowym, który by stwierdzał, że kable cyfrowe różnie brzmią. A opinie "złotouchych" ("ja słyszę i nie muszę nikomu niczego udowadniać") mi delikatnie mówiąc powiewają. Mało tego, ostatnio czytałem sprawozdanie z testu i pomiarów, które jednoznacznie dowodziły, że zwykły kabel koaksjalny 75-ohm wystarcza w zupełności do bezbłędnego w 100% przesyłu danych cyfrowym. Mało tego, wyszło na jaw, że jeden z "audiofilskich interkonektów cyfrowych" (ma bardzo dobrą prasę nawet na tym forum) nie spełnia warunków przesyłu sygnału spdif i zniekształca zbocza sygnału do tego stopnia, że może powstawać błąd jitter.

"Szukam rozwiązania w postaci konventera sygnału z wyjścia usb lub firewire wraz odpowiednim oprogramowaniem."

Na USB jest chwalony prosty i tani konwertet PC Link. Poszukaj o nim info na forum (np. tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Ukryta Zawartość

nedj=> juz nic nie kombinuje ;-) Oczywiscie, ze masz racje ja czasami musze się przekonac namacalnie ,

chodź domyslałem sie tego samego , musze kupic kabel otyczny do karty 10m i tu jest problem w tych metrach,

ciężko o taki kabel....?

Kuba => wyprowadzam sygnał optyczny z "N" TV na przetwornik i roznica jest spora w porównaniu do sygnału poprzez preamp.

Jeśli z tymi kablami to prawda, no to poprostu bedę miał groźnie wyglądające przewody zamiast obciachowych sznurowek.Niewykluczone też,że to co mam to taka lipa,że jednak coś się zmieni.Ja nie jestem niereformowalnym ortrdoksem i staram się być otwarty na to co wiedzą inni,ale też lubię się sam przekonać(może się okazać,że sznurówki zostaną, a klotze będą odesłane).No chyba.że ulegnę efektowi placebo.Ja się tylko zastanawiam, czy przewody z 95 roku rzeczywiście czegoś nie psują bo wyglądają na obecne czasy poprostu śmiesznie.Tak z ciekawosci za parę dni pomierzę je precyzyjnym mostkiem RLC i zobaczę co wyjdzie.

-> gutekbull

"musze kupic kabel otyczny do karty 10m i tu jest problem w tych metrach, ciężko o taki kabel....?"

Generalnie nie powinno być problemu z dostaniem takiego kabla. Na allegro znalazłem np. coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ale ja nie rozumiem, po co chcesz aż 10m. Czyżby ten laptop aż tak hałasował, że musi podczas odsłuchów wylądować w innym pomieszczeniu? Bo nie chodzi tutaj chyba o problemy z jego przenoszeniem ;)

Ukryta Zawartość

Oehlbach ma w ofercie " Red Opto Star" m.in. w długościach 6 i 8m.

albo to

Ukryta Zawartość

>gutekbull, 2 Gru 2007, 18:33

Zgoda, pomiędzy sygnałem cyfrowym a analogowym będzie na pewno spora róznica ( przetwornik w satboksie a zewnętrzny DAC to inna klasa)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.